Mikä kumma saa meidät ihaileen ihmsiä muissa maissa

Olemme huonoilla teillä jos noin teemme sellasta kuitenkin on Suomessa liian kanssa

Näytämme muiden maiden mm kokkeja jotka tekee oman maansa kansoille ei Suomalaisen maun mukaan mistään kohtaa

Minua ei kiinnosta onko mausteena kurkkumaa vai kurkuma eikä tuo chili ihan kaikkeen sovi

Meillä on aika hennot maut raaka aineissa jossa liika  maustamiinen vie perusmaun   ja noin se hieno aromi katoaa liikaan mausteeseen

mm Marinaadit ovat lähes kaikki sellasia ne lähinnä tuhoaa

Mitä taas tulee muiden maiden kokkeihin kyllä niitä Suomestakin löytää eikä tarvitse etsiä edes

Ja noin saadaan sellasta ruokaa joka sopii Suomalaisen suuhun eikä tarvtse irvistellä liika mausteisissa sapuskoissa

Vanha totuus on liika on liikaa kerjätessäkin sopii maustamiseen oikein hyvin

Siksi valmistan marinaadit itse ei se ole lainkaan vaikea juttu sekoitella öljyyn mausteet

Noin siitä saa sellasta josta myös itse pitää  seommoro tepivaari kirjoitti Teuvo Mast

50 vastausta artikkeliin “Mikä kumma saa meidät ihaileen ihmsiä muissa maissa”

    1. No tuohan on Kyuu makuasia kuten noissa nais jutuissakin tyttäret ja äidit jotkut sitten tykkää molemmista terv tepivaari

  1. Jos tuohon Tepin vuodatukseen uskoo, meidän pitää syödä vain perunaa, naurista, porkkanaa, kaalia , punajuurta ja metsämarjoja. Mauste, suola ja sokeri. Särpimeksi vesi ja maito ja joppi. Tai sahti ja pontikka. Muu on kiellettyä.
    Turistien pitää mässyttää samaa.

  2. Ei blogissani keltään kieletty kyllä mitään mtään tulee turisteihin samaa mitä ravintolat nyt myykin
    Oma mieli tekoja noin vois katsella ja kyse on liika mausteista ei niinkään mistään erikseen chili vaan on aka tummaa maustetta minulle
    Itse voit mässyttää nuot mitä mainitset
    Ja juoda pontikkas ja sahtis mulle niille ei ole vähäsintäkään käyttöä
    Ja Heikki mikään sanomani ei ole kielto vaan enpä itse pidä kukin voi niitä syödä kunhan en mnä joudu sitä tekeen terv tepivaari

  3. Chili pitää nähdä lääkkeenä. Onhan se todettu avuksi mm. monenlaiseen kivunlievitykseen.

    Toki liian tulinen chili aiheuttaa myös kipua. Tässäpä dilemma.

  4. Juuri tuota liian tulista tarkoitin asia on vaan noin kun muualla tehdään jopa neljää tasoa väkevyydessä meillä tehdään vain tulista mutta se onkin sellasta jota ei kaikki kykene suuhunsa laittamaan
    Siksi teen itse ne saan väkevyyden sille tasolle jonka mun suu hyväksyy terv tepivaari

    1. Meillä on Suomessakin muutama miljoona suomalaista, jotka ovat täysin eri mieltä Tepin makumaailmasta.
      Rangaistukseksi tuosta kiroituksesta Tepin suu pitäisi ”pestä” saippuan sijasta chili n:o 10 vahvuusasteeltaan. Ja patonki tulpaksi.

      1. No jos vaan tyydyt peseen omaa suutasi vaikka tärpätillä terv tepivaari

  5. Saavat olla ei se minua kiinnosta mistään kohtaa jos et ymmärrä ettei kaikki siedä liian väkevää maustamista en voi sille mitään
    Tuo loppu on aika hullua ja kenen suu pitäisi pestä saippualla pese ensin omas kun ei ymmärrys ole vahvimpia puoliasi Ja kun olet tuota mieltä et ole oikealla asialla
    Olen kirjoittanut miksi ei Suomessa saa lievemmin maustettua kun on vain yksi aste chilin suhteen
    Muualla niitä on kolme neljä tulisuus luokkaa meillä ei terv tepivaari

    1. No, kun tuo ei käy, niin grillissä kärtsätyn Wilhelm”s Devil souce grillimakkara tulisen konjakkisinapin kanssa nostaa vähätkin karvat päästäsi pystyyn.

      1. Kyllä semuissa maissa onistuu kun asiakas valitsee mauste tason saa sitä kyllä sen Suomalainen osaa tehdä siinä kun muutkin
        Kyllä mulla karvoja on päässä en minä mikään kalju ole mutta suu sanoo on liikaa maustettu terv tepivaari

        1. Kertomasi sinappi sopii kinkun paistoon muuten on kovaa kamaa uunissa se taitaa menettää väkevyyttään terv tepivaari

  6. Makuasioista ei voi kiistellä vai, olisikohan niinpäin, että juuri niistä voi.
    Minä muuten Tepi käytän useinkin kurkumaa mausteena, sillä kun myöskin on terveysvaikutusta, samoin sumacia ja rohtosarviapilaa.

    1. Se muuten on niin, että itse juuttuu helposti samaan makumaailmaan. Olen sen omakohtaisesti huomannut, vaikka mausteina meillä on tosi iso arsenaali käytössä, mutta jotkin purnukat tyhjenevät nopeammin.
      Nyt, kun käytämme pääasiassa usean eri koulutusravintolan ruokia sekä leivonnaisia, on päästy omista saman kaavan mauista laajemmille vesille.

      1. En koe olevani oman makumaailmani vanki. Olen kovin taipuvainen, ensinnäkin, ottamaan selvää minulle uusista, eksoottisistakin mausteista. Suomesta jos en saa, Eestistä useinkin, esim Piprapoodista useitakin saa.
        Olen kyllä jossain määrin sitä mieltä, että me suomalaiset mausteiden suhteenkin, olemme hieman liian konservatiivisia.
        Maustaminen ei tosiaankaan tarkoita suuta polttavaa maustetta vaan sopivan ja hyvän jälkimaunkin tuottavaa. Kokeilla kannattaa aina.

  7. Joo mutta mitä tuo kurkuma on siinä kun ei ole monessakaan tuote selostetta
    Ja kun sanon ettei ole oikein maustaa liikaa jota nyt tehdään tulta syöksee suu sekö on ruuasta nauttimista ei minusta terv tepivaari

    1. Kurkuma on ikivanha intialainen mauste. Sillä on jopa terveysvaikutuksiakin.
      Kurkumaa ei tule käyttää sellaisenaan vaan esim öljyyn lisättynä ja sitten jatkaa paistohommia.
      Keittoihin kurkuma sopii sellaisenaankin.

      1. Öljyssä olen kurkuman käyttänyt en sellasenaan koskaan eikä se onkelma olekkaan vaan liika maustaminen meksikon tapaan terv tepivaari

  8. No kun mikään ei käy, niin tönkkösuolattu silli tai ruotsalainen hapansilakka sitten ja pyykkipoika nenään, niin Tepille monipuolinen makumaailma on parhaimmillaan.

    1. No kyllä mutta liika maustamiselle sanon en huoli
      Pidä Heikki vaan itse hapanhailis jos kerran oot Ruotsinkielinen sen pitäisi maistua sulle terv tepivaari

  9. ”Mikä kumma saa meidät ihaileen ihmsiä muissa maissa”

    Blogin avaaja esittää hyvän kysymyksen.

    ”Olemme huonoilla teillä jos noin teemme sellasta kuitenkin on Suomessa liian kanssa”

    Aivan.

    *
    Mielestäni tällaista muiden maiden ihailua on Suomessa aivan liikaa – ei yksistään ruoan suhteen.

    1. ”Mielestäni tällaista muiden maiden ihailua on Suomessa aivan liikaa – ei yksistään ruoan suhteen.”

      Ilmeisemmin Ranska, Italia ja Espanja ovat kauheita, ei pelkästään hyvän keittiönsä vuoksi vaan, koska kuuluvat persujen EU- kauhukabinettiin tai eksoottiset muut maat.

      1. No ei ne huonoja keittiöitä nuot mainitsemasi lainkaan ja niissä maissa saa chiliä riittävästi muttei liikaa kuten Suomessa
        Asia jonka vuoksi aloin tän blogin oli ulkolaiset kokit joita meille esitellään vaikka omassa maassa on hyviä kokkeja ja useita
        Ja eniten esiintynyt on tuo rittien saarilla elävä kokki makumatkoineen
        Niin ostin lihaa jossa oli marinaadi valmiina ja tullisuudessa ei ollut puutetta suu liekehti no siitä on kysymys
        No enpä osta enää teen marinadin itse saan hyvää jossa mausteet ovat juuri niin kun minulle on sopiva määrä
        Onko pakko laittaa noin pirusti maustetta jonka varmaan tietää mitä laittaa
        Ja persut ei taas minulle kuulu mistään kohtaa mistä pitävät tai eivät jotenka kun olet niitä äänestänyt no ei niitä taritse muistaa
        Mutta älä tunke noita politisia nimikeitä minuun poliittisesti olen sitoutumaton en lliioin tuuliviiri terv tepivaari

  10. Eipä kait ainakaan minulla ole vieraiden kulttuurien jos ei ruokakulttuurien osalta mitään ihailua.
    Venäläinen ruokaperinne on minulle läheinen, paljon olen oppinut eestiläisestäkin ruokaperinteestä.
    Suomalainenkin ruokaperinne on minulle tärkeä, vaan ne mausteet, erilaiset, ihminen jää köyhäksi ruokakokemuksiltaan ellei uskalla kokeilla.

  11. Kalle silti kaikessa pitää pysyä rajoissa joita ihminen kykenee myös syömään ja nauttimaan ruastaan
    Liian mausteinen saa aikaan aivan muun kokemuksen painotan sanaa liikaa maustaminen
    Chiliäkin sopivasti ei ole onkelma liika saa aikaan kipua
    Kyllä on kokemusta Venäläisestä ja Eestiläisestä keittiöstä molemmista olen saanut hyvää syötävää
    Parhaat olen saanut Saksasta terv tepivaari

  12. No miksi sitä yhden ukon vuoksi tekisikään enkä ole sellasta edes vaatnut et vaan ymmärrä ettei liika maustaminen ole parasta asiaa lainkaan
    Se vie asiakkaita pois siitä paikasta
    Ja kun muissa maissa mausettua ruokaa saa monen tasoista miksi sen saaminen on Suomessa vaikea asia
    Ja olen saanut Mexcikossa tulista sitä tosin en kyennyt syömään tuskinpa Heikkikään yritä käsittää ettei ihankaikki sovi ihan kaikille
    Ja siksi tää blogikin on avattu että tajuttas erilaiset ihmiset
    Jalopeenosta saa Heikki nauttia minä taidan jättää kokeilun hänelle terv tepivaari

  13. Mutta missä on kotimaisten kokkien ammatti taitoa sitä ei kukaan arvosta kun muiden maiden kokit ovat heistä parempia
    Onko niin en sano että ne olis aina parempia kun Suomi kokin
    Meillä on prempia kokkeja kun vaikk esim Gordon Ramsay karjuva kokki brittien saarilta meiltä löytyy tuolle aina parempi versio mitä tulee kokin taitoihin
    Itse arvostan Suomi kokkia samalla koko Suomen kansaa terv tepivaari

    1. Ei suomalaiset osaa tehdä ruokaa suomalaisille,vaan kebab-pizza-sushi-taco-kiina jne. maakarit ja Hese riistää henkilökuntaansa niin kuin nuo muutkin. Halvalla saa hyvää!

  14. Meneppä joskus ravintolaan jossa on kokki tulet huomaan että saat hyvää ruokaa Suomi kokin tekemänä
    Älä sano noita hesejä ja muita saman kaltaisia ravintolaksi sitä ne ei ole eikä niissä ole minkään asteen kokkeja
    Jotenkin tuntuu ettet arvosta kotimaista työntekoa no en suuresti ihmettele onko sulle hyvä kokki vaikka tuo Gordon minulle ei ole
    Mutta älä koko ajan hauku Suomalaista vai onko joku muu maa parempi jossain asiassa
    Esim Espanjassa saat chiliä sen määrän mitä haluat suomessa sitä lapotaan niin paljon ettei ne ihmiselle sovi
    Hyvissä ravintoloissa Suomessa ei niin tehdä vaan saat sanoa paljonko suus kestää
    Kysymys on liika maustamisesta jota et näytä ymmärtävän terv tepivaari

      1. No mun pitää sanoa että jos tunnet niin miksi laitat ravintolaksi hesen tai vastaavan ei ne ole sitä
        Ja sen verran olen ollut ulkomailla että tiedän myös missä on hyvät keittiöt Brittein saarilla on surkea taso silti meille esitetään Gordonin ihme seikkailuita
        Kun oleilee muualla pitkiä aikoja ja varmuudella monessa maassa reilusti päälle 200 maan tietää mistä puhuu
        En minä sinua neuvo missään mutta jospa söisit välillä huomaisit että ei lainkaan hassumpi sapuska Suomi kokin tekemä ole terv tepivaari

  15. Täytyy sanoa, että on kokkeja ja ruuan lämmittäjiä. Viimemainitut ovat ABC-porukka, hampurilaispaikat, jopa kebab- ja pitsapaikoissakin on kokkeja.
    Täytyy puolustaa suomalaisia kokkeja kun perheessäkin yksi nuori kokki on ja minä semmoinen harrastelijakokki.

    1. Meillä taas poika on arvostettu kalan erikoiskokki ja toisen puoliskon veli Savoyn kokki. Nyt siirtyi vastaamaan Silja Sernaden ravintolatoiminnoista. Siinä sivussa olen oppinut ja opettanutkin.

      1. Ei savoissa ole mitään oikeaa tasoa nykyään pelkkä nimi ei takaa hyvää ateriaa terv tepivaari

          1. vuosi sitten keväällä eikä se hinta ollut laadun mukaan vaan savoin heittämä huonosta laadusta
            Se mitä söin tuskinpa kuuluu asiaan lehti pihvi sen piti olla mutta raaka
            Ja silloin oli joku ulkomaan kokki asialla terv tepivaari

            1. Nythän en suosittele Helsinkin matkoja lainkaaan en keltään jos käy pitäisi tulla karenssi heti kun kotiutuu Tampereelle

            2. Lehtipihvi ei voi olla koskaan raaka, ei sellaista kapakkaa olekaan, joka sen raakana osaa paistaa. Tässä kohdassa vika on asiakkaassa ja sen suussa.

              1. Siinä oli punaista keskellä mulle se on silloin raaka
                Ihmettelin itse asiaa kun ohut pihvi voi olla punaien keskeltä en syönyt koska en sellasta sisääni ota
                Vikaa ei ole kummassakaan vaan ulkomaisessa kokissa terv tepivaari

              2. Enkä ole varma oliko se lehtipihvi jotenka itse laitoin tuon nimenkoska ei ollut ainoa paikka jossa söin silloin
                Kun siellä olin kolme päivää savoissa ei tullut muita terv tepivaari

  16. Näin se Kalle on itse arvostan Suomi kokkia se osaa siinä kun joku Gordon ja enpä siinä maassa ole saanut mitään hyvää kala perunatkin saanut timesiin käärittynä
    rasvaset perunat käärittynä sanoma lehdn sivuun paljonko paino väriä olisin saanut siinä sivumausteena
    Jäi muuten syömättä ja otin uudet pyysin lautaselle josta haarukalla söin terv tepivaari

        1. Ei tulllut erikseen vaan samalla lehden sivulla sain sekä potut että kalat ja melkoisessa rasvassa terv tepivaari

      1. No kyllä olen saanut nuot potut pelkästään Timesin käärittynä ja joka kerta sama tarina sanomalehdessä ensin
        Kun heitin roskiin ja tilasin ne sain kerta käyttölautasella ne samat asiat terv tepivaari

  17. Tuo ei ole yhden kerran kokemus vaan useamman kun kymmenen kertaa terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *