Orjia ja isäntiä- ”Pitäisikö tässä vielä tuntea syyllisyyttä emämaan orjakaupasta!”

Vuonna 2019 julkaistiin kirja ”Orjia ja isäntiä, ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla”. Kirjan ovat kirjoittaneet elokuvaohjaaja Jouko Aaltonen ja historioitsija Seppo Sivonen.
Ylen verkkosivuilla on 20.10.2019 hyödynnetty kyseistä kirjaa ja rakennettu mellevä ja pitkänpuoleinen tarina suomalaisista kolonialisteista 1700-lvulla. Että kuinka? Luitte oikein. Eikö Suomi ollut silloin Ruotsin hallinnon ja komennon alla? Oli mitä oli, Ylen verkkosivuille kirjoittava toimittaja Päivi Puukka pyrkii jutussaan todistamaan suomalaiset kolonialisteiksi ja orjakauppiaiksi.

Otsikko kuuluu komeasti ”Suomalaiset tehtaat käyttivät orjien kasvattamaa sokeriruokoa – ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla.”
Lihavoitu alaotsikon tapainen kuuluu ”Ruotsi sai haltuunsa saaren Karibialta 1700-luvulla. Sen satamassa käytiin orjakauppaa yli sadan vuoden ajan.”
Jos jaksaa lukea toimittaja Puukan värkkäämää juttua tarpeeksi pitkälle, selviää että Ruotsi sai haltuunsa saaren Karibialta 1784, eli suomalaiset ”kolonialistit” ja ”orjakauppiaat” ehtivät olla mukana tässä orjabisneksessä 25 vuoden ajan, kunnes Sodan seurauksena Ruotsin siirtomaasta, Suomesta, tuli Venäjän siirtomaa, jolla kylläkin oli autonomia.

Onkohan joku käsittänyt jotakin pahasti väärin, kun yrittää väenvängällä tehdä suomalaisista kolonialisteja ja orjakauppiaita?

Suomalaiset itsehän ovat olleet satoja vuosia sotaisan Ruotsin kurmuuttama siirtomaa ja vähän yli sata vuotta Venäjän hallinnon alla oleva siirtomaa, jolla siirtomaalla oli autonomia.

Mitä tulee orjuuteen – ”Isonvihan aikana 400 000 asukkaan Suomesta venäläiset veivät 30 000 naista ja lasta myytäväksi. Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan Suomi kärsi orjuudesta jopa enemmän kuin mikään Afrikan maa. Ja tässä pitäisi vielä tuntea syyllisyyttä emämaan orjakaupasta.”
——————————-
Lähteet: Yle verkkosivusto, Kaleva ”Isonvihan aika koetteli etenkin Pohjoispohjanmaata”, ”Perkele Perämerellä” Teemu Kakkurin blogikirjoitus, Wikipedia, Twitter.

43 vastausta artikkeliin “Orjia ja isäntiä- ”Pitäisikö tässä vielä tuntea syyllisyyttä emämaan orjakaupasta!””

  1. Täytyy muistaa, että telaketjufemakkojen ja punavirheiden mielestä suomalaiset ovat syyllisiä kaikkeen pahaan ja erityisen syyllisiä ovat suomalaiset heteromiehet.

  2. Pitänee muistaa, että ns Ambomaa oli Hitlerin suunnitelmien mukaan jyvitetty Suomelle siirtomaaksi; sittemmin sinne menivät vain lähetyssaarnaajat.

    1. Ai ”sittemmin”? Suomalaiset lähetyssaarnaajat olivat siellä olleet jo muistaay1800-luvun lopulta ja ilmeisesti hyvin toivottuina. Namibian presidenttinäkin on ollut Herman Toivo ja Toivo, nimi Suomesta.

  3. Synkimmät Suomen kansan sotamuistot lienevät isonvihan ajoilta. Venäläinen sotakoneisto ryösti ja poltti kyliä ja orjuutti sekä tappoi turvatonta siviiliväestöä. Kenraali Tsekinin johdolla venäläiset kasakat järjestivät suoranaisia verilöylyjä Siikajoen pohjoispuolella, mm. Hailuodossa.

    Syksyllä 1714 kahdensadan kasakan joukko saapui Hailuotoon ja teurasti yhden yön ja aamun aikana lähes kaikki saarella asuneet ja sinne paenneet ihmiset. Saaren talot olivat täynnä rannikon kaupungeista ja pitäjistä paenneita ihmisiä. Heitä oli myös veneissä nukkumassa. Kaikki miehet surmattiin kirveillä. Vain yhden talon asukkaat jätettiin henkiin kaivamaan kahdeksallesadalle ruumiille hautoja. Talot ryöstettiin ja suomalaisten veneet poltettiin. Lapset koottiin yhteen ja ahdettiin sotalaivoihin ja vietiin pois. Saarelle jäi naisia nälkiintymään. Seuraavana talvena kasakat kävivät kahdesti täydentämässä työnsä, jos jotain oli jäänyt huomaamatta.

    Isoviha: venäläisten ensimmäisinä miehitysvuosina (1713-1714) yksistään Suomen läntisellä hallintoalueella vangittiin noin kuusituhatta suomalaista siviiliä. ”Osa heistä oli 15-vuotiaita lapsia, poikia enemmän kuin tyttöjä. heitä käytettiin työvoimana venäläisten ja porvareiden taloissa Pietarissa”.

    Kaikkiaan Suomesta pakeni Isonvihan aikana 30 000 ihmistä Ruotsiin.

  4. Niin kauan kun tällä itsesyyllisyydellä saa myytyä juttuja ja kirjoja ja lööppejä, se jatkuu. Ilmeisesti vielä hyvää bisnestä.

      1. ”Ylen verkkosivuilla on 20.10.2019 hyödynnetty kyseistä kirjaa ja rakennettu mellevä ja pitkänpuoleinen tarina suomalaisista kolonialisteista 1700-lvulla. ”

        Kun yhteisillä verorahoilla toimivassa mediassa pyritään syyllistämää suomalaisia ruotsinvallan (25 vuota) alaisista tapahtumista, niin on täysin perusteltua keskustella aiheesta. Lähtökohdaksi pitäisi ottaa YLE:n toimittajan motiivien selvittäminen.

        1. Wikiviisautta ei tarvitse, jos on pitänyt aikanaan historian tunneilla korvansa auki. Suomella ei ole koskaan ollut omia siirtomaita.

          Suomea on syyllistetty asiasta niinkin hupaisilla argumenteilla kuin, että kolonialistisen Britannian purjelaivatkin pysyivät pinnalla suomalaisen tervan turvin.

          Nykyään on muodikasta puhua mm. uuskolonialismista, mutta niin myös ”vanhasta” kolonialismista tehdään uustulkintoja, jolloin Suomikin näyttäytyy kolonialistisena maana.

          1. Eipä kait kukaan ole väittänytkään, että Suomella olisi ollut mitään siirtomaahistoriaa.
            Hakusanan kohdalla on paljonkin ja melko luotettaviin asiatietoihin (historia) perustuvaa aineistoa, perustuen olettamuksiin, että Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan.
            Osittain siinä myös tulee ilmi, että juuri Saksa torppasi Britannian ja Ranskan avun ”talvisodassa”.

            1. Äsken kommentoit Suomella olevan siirtomaahistoriaa ja nyt kumoat
              sen. Taitolaji sekin on että osaa väitellä itsensä kanssa.

  5. Isoviha oli suuren Pohjan Sodan (1700-1721) aikainen Venäjän miehitys Suomessa 1713-1721. Se päättyi Uudenkaupungin rauhaan.

    Pohjois-Pohjanmaata ei miehitetty, mutta ihmisiä surmattiin tai vietiin vankeina Venäjälle noin kuusirtuhatta ihmistä. Pohjanmaalla venäläisten terrori ja siviilien kidutus olivat systemaattisia. Terrori ja väkivalta kohdistui kiinni saatuun siviiliväestöön ja pappeihin. Vangitut naiset kuljetettiin Turun ja Porin sotilasleireille bordelleihin.

    ”Väestöä vangittiin laajasti orjatyöhön Venäjälle; erityisesti Pietarin rakennustöihin lähetettiin joidenkin lähteiden mukaan 10 000, [16] uudempien lähteiden mukaan jopa yli 20 000 henkeä.[17][15] Venäläisupseeristo välitti vankinsa eteenpäin myymällä heidät orjiksi. Mittavimmat pakko-otot tehtiin Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.[17] Pelkästään Pohjanmaalta vietiin 4 600 henkeä, joista suurin osa oli lapsia.[15] Näiden lisäksi miehiä pakko-otettiin armeijaan noin 2 000. Orjatyöhön viedyistä pääsi palaamaan noin 2 000 henkeä, useimmat joidenkin vuosien, jotkut vasta vuosikymmenten kuluttua. Sotilaista palasi noin 500 miestä.[16]

    Venäläiset kasakat ottivat ruokansa vallatusta maasta ryöstämällä, minkä tähden paikalliset asukkaat joutuivat turvautumaan korvikeruokaan ja monin paikoin väkeä nääntyi nälkään.[21]” – Wikipedia-artikkeli otsikolla ”Isoviha”

  6. Jos lähiajan suomalaisesta ”orjuudesta” puhutaan, sitä löytyi heti sodan jälkeen, jossa vielä myytiin orpolapsia talollisille rengeiksi, käytännössä orjiksi.
    Olen seurannut tätä hyvin läheltä mm. Viljakkalassa, jossa vanhempani koki kauheita vieraillessamme tällaisella maatilalla. Ja, jossa ”piika” juoksi äitini syliin ja halaamaan toivottomasti itkien ”salaa”. Eikä tuohon halunnut/pystynyt silloin kukaan viranomainen puuttuman, koska olivat itse syyllisiä ja osallisia.

    Vähän samanlaista oli sen aikainen pankkitoiminta ja ulosotot, jossa pankinjohtajat ”puhalsivat” itselleen ulosotettujen kiinteistöjä ja ulosmitatut heitettiin orjuuteen.

    1. Jos tarkoitat huutolaisia niin se oli sen ajan sosiaaliturvaa ja palvelun tarjoaja kilpailutettiin: lapsen sai se joka vaati pienimmän korvauksen. Ei se mitään orjuutta ollut, lapset tekivät silloin muutenkin töitä.

  7. Jos ei tunne historiaa, ei voi ymmärtää nykyisyyttä; tähän on vinha perä.
    Tässä yhteydessä tarkoitan, että onko suomalaisten ”ryssävihan” ja ”ryssänpelon” juuret noissa Isovihan aikaisissa venäläisterrorissa.

    1. Jos perushistorian on lukenut, kautta vuosisatain olemme olleet venäläisten kanssa napit vastakkain.
      Mutta oli myös ollut seesteisempi aika Aleksanteri II:n aikana, jolloin Suomen Suur- ruhtinaskunta kehittyi ja yhteistyö oli laajaa. Oli olutpanimot ( Sinebrykoff ), kultasepät ( Faberge), laaja käsityöläistö, teollisuutta jne.. Pyhänimenen kartano vei viinirypäleitä, persikoita ja juustoja Pietariin. Sitten se loppui 1918.

      … muuten, mitä haet avauksellasi ???

      1. ”Onkohan joku käsittänyt jotakin pahasti väärin, kun yrittää väenvängällä tehdä suomalaisista kolonialisteja ja orjakauppiaita?”
        Olisikohan avauksen kunnollinen lukeminen paljastanut tämän kysymyksen Karjalainen?

          1. Kysyit, mitä avauksella haetaan.
            Tuo ote kertonee sen eikä siinä ole todellakaan edes koitettu perustella sinun kantaasi.

            1. Tässä on ainut totuus, vaikka joku kuinka yrittäisi historiaa väärentää.

              Virallisella Suomella ei ole minkäänlaista siirtomaa historiaa.

    2. Ainakin Jyväskylän yliopiston Suomen historian professori Kustaa H.J. Vilkuna näyttäisi olevan sitä mieltä että on kun vähän asiaa netistä selailin.

    1. Tätä en kyllä purematta niele. Käsitykseni on, että ryssävihan juuret ovat jo Ruotsin vallan ajalta ja vahvistuivat uudelleen sortokausina. Sitä paitsi Mannerheimin käsky ampua kaikki kiinni saadut venäläiset Tampereen taistelun jälkeen eivät liity käsitykseni mukaan heidän kansallisuuteensa vaan siihen että he olivat valapattoisia sotilaita. Mannerheimin johtamat valkoisethan lähettivät kansalaissodan alussa aseista riisumansa venäläiset Venäjälle, ei heitä alettu teloittaa. Mutta punaisten puolelle menneet venäläiset sotilaat olivat rikkoneet valansa ja Mannerheim oli Venäjän armeijan upseeri. Ei Mannerheimia voine pitää venäläisvastaisena vaan hän oli bolshevikkien vastainen.

      En myöskään ymmärrä miten tuo linkitetty kirjoitus liittyy tämän blogin aiheeseen joka on käsittääkseni se voidaanko Suomea pitää vastuullisena kolonialismista.

  8. Heikki Karjalainen:…Muuten, mitä haet avauksellasi?

    Eikö tuo selviä avauksen otsikosta ja tekstiosuudesta.

    Mitä pitäisi sitten etsiä? Woke-kulttuuria? Historian vääristelyä tai suoranaista väärentämistä? Sotaisan Ruotsin armotonta suomalaisen veren kuppaamista? Sitä että suomalaiset huokaisivat helpotuksesta 1809 sodan jälkeen, kun uusi isäntä, Venäjä, paljastui paljon armollisemmaksi hallitsijaksi kuin Ruotsi, noin sortovuosiiin asti? Sitä, että vaikka Suomi olisi kyseisessä sodassa jäänyt Ruotsin hallinnon alle, Ruotsin suurvalta-aika oli ohi ja Suomi olisi matkannut kohti itsenäisyyttä jokseenkin samaan tapaan kuin Norja?

    1. Miten tämä teema liittyy tähän aikaan, jollei sillä ole jotain sidettä nyky Venäjään, Suomeen, politiikkaan yleesä nyt, vai muuten vain esim. vasemmistolaisuuteen ?

  9. ”Woke on mustien slummislangia ja tulee sanasta awake eli suomeksi olla hereillä. Se tarkoittaa vertauskuvainnollisesti vaatimusta olla hereillä ja tietoinen valkoisen ylivallan (engl. white supremacy) ja rakenteellisen sorron kaiken kattavuudesta ja sen olemassa olosta kaikissa instituutioissa.

    Woke-sanaa käytetään nykyään USA:ssa ja koko anglosaksisessa maailmassa tarkoittamaan poliittista ajattelua, joka pohjaa äärivasemmistolaiseen uusmarxilaiseen identiteetti-ideologiaan, joka on viime vuosina ryminällä tuotu yliopistojen kampuksilta koko yhteiskuntaan millenneriaarisukupolven toimesta.

    Hyvä esimerkki tästä Woke’n Suomeen rantautumisesta on YLE:n Hilma Toivosen kirjoittama kohtuu pöyristyttävä artikkeli Helsingin yliopistossa vallitsevasta valkoisesta ylivallasta ja rasismista ja kuinka siihen kyllästyneet opiskelijat Liisa Päkki, Alice Jäske, Aracelis Correa ja Janina Ojala perustivat uuden opiskelijajärjestön nimeltään Students Of Colour.

    Sitä ei oikein voi silmiä hieraisematta lukea.”
    ————————————————-
    Lainaus on Mikko Paunion blogista 20.2.2020 ”Mikä ihmeen Woke?” Uusi Suomi Puheenvuoro.

    Tämähän ei suoranaisesti liity Blogini aiheeseen, vai liittyykö?
    Nimimerkki ”Jos saan Yleveron vastineeksi punapropagandaa, niin olisi edes kunnollista propagandaa.”

    1. Tuo mainitsemasi juttu taas johtuu angloamerikkalaisen kulttuurin ylivallasta: kaikki mitä tapahtuu USA:ssa pitää kaivaa esiin Suomesta. Jos siis USA: ssa on pitkä historia mustaihoisten syrjinnästä niin Suomesta on pakko löytää sama asia. Muodin mukana meneviä, omia aivojaan säästäviä aina löytyy. Tähän samaan ilmiöön liittyy se että romanialainen jalkapallo erotuomari sai rangaistuksen käytettyään mustaihoisesta pelaajasta sanaa musta romaniaksi. Se kun muistuttaa angloamerikkalaisessa kulttuurissa tabuksi tullutta n-sanaa. Sanan musta käyttäminen ei sinänsä ole kiellettyä koska Black Lives Matter -liikekin käyttää sitä, mutta romanisten kielten sana musta on pannassa.

  10. Afrikan kansoja kohdeltiin aikoinaan väärin, mutta miten kauan velanmaksua sinne pitää jatkaa kun vastaantuloa ei ole paljon ollut ?? Näkisin kuitenkin että suomalaisilla ei tuohon ollut osaa eikä arpaa.

    1. Jep. Afrikan väestönkasvu on sitä luokkaa että ei sitä valkoinen valloittaja maksamalla enää hoida.

  11. Suomea valtiona ei 1700-luvun lopussa ollut olemassa missään muodossa, joten Suomi ei voi olla vastuussa siitä mitä Ruotsi silloin puuhasi. Jos taas joku yksittäinen etnisesti suomalainen puuhasi silloin jotain niin se ei mitenkään tee kSuomea tai suomalaisia syylliseksi sen enempää kuin yksittäisen suomalaisen tekemä rikos 1700-luvulla tekisi Suomesta syyllisen siihen. Naurettavaa edes väittää jotain sellaista.

    Mistäköhän sokeritehtaista on ollut kysymys 1700-luvun lopulla? Pitänee yrittää ottaa selvää. Teollisuutta ja tehtaita ei silloin vielä Suomessa ollut.

    1. Esimerkiksi Fiskarsin rautaruukki perustettiin v. 1649. Varmaan muitakin saman alan tuotantolaitoksia oli. Todennäköisesti oli tiilitehtaita, myllyjä. Suomen tärkein vientituote oli terva. Sen tuotanto oli hajautettua ympäri maan.

      Wikipedian mukaan maamme talouden nousu alkoi 1850-luvulla elinkeinovapauden myötä. Kehitys jatkui 1980-luvun lopulle. Kasvu oli tuolla ajalla maailman toiseksi nopeinta Japanin jälkeen.
      ——–
      Kekkonen oli viimeinen nero taloudellisena johtajana.
      Kasvu lopahti Koiviston ja Holkerin hallituksen eurovaluuttaleikkiin. Eikä Suomi ole sen jälkeen taloudellisesti toipunut, kun on viitattu rukkasella talousviisaiden opeille. Työttömyyttä ja velkaa, kansan jakautumista menestyjiin ja syrjäytyviin.

      1. No jos pitää rautaruukkia tai vesisahaa tehtaana. Höyryvoima tuli 1800-luvulla, sokeritehtaista en ole kuullutkaan.

  12. Woke-kulttuuri on kulttuurimarxismin aikaansaannosta, eli takapiruna on marxismi, kuoleman kultti, jonka kantavina voimina on kateus ja viha.
    Kaikki mihin marxismi koskee, tuhoutuu.

  13. Isoviha. Hailuodossa venäläiset miehittäjät tappoivat yhden vuorokauden aikana kirveillä 800 suomalaista.

    Hailuodon nimi kuuluu eurooppalaisten joukkosurmien luetteloon siinä kuin Jedwabne, Guernica ja Srebnacia.

    Isovihan 1710-1721, aikana Suomi oli Ruotsin siirtomaa, jossa riehui venäläisterrori. Miehitetty Suomi oli kolme vuotta venäläisen hallinnon alla. Terrorin yhtenä seurauksena venäläiset ottivat Suomesta 30 000 orjaa myytäväksi venäläiselle eliitille ja muuallekin aina Uzbekistaniin saakka.

    Itsenäisellä, virallisella Suomella ei ole ollut yhtään siirtomaata.

    On hävyttömyyden huippu, että Puna-Ylen feministit yrittävät väenvängällä tehdä suomalaisista kolonialisteja ja orjakauppiaita.
    Syylliset löytynevät täältä:

    http://ylewatch.blogspot.com/2020/05/tapaus-rakel-liekki-eli-kuinka.html

  14. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sai viime vuonna 40 500 euron tulospalkkion, ilmenee Ylen palkitsemisraportista.

    Ylä-Anttilan kiinteä kokonaispalkka luontaisetuineen on 321 000 euroa. Hänen viime vuoden kokonaisansio oli 361 000 euroa.

    Palkitsemisraportin mukaan tulospalkkio perustuu kaikilta osin ennalta annettujen tavoitteiden toteutumiseen.

    – Ennalta asetetut tuloskorttitavoitteet mittaavat yhtiön strategisiin painopistealueisiin kuten asiakkuuksiin, vastuullisuuteen, monimuotoisuuteen sekä henkilöstötyytyväisyyteen liittyvien tavoitteiden edistymistä, raportissa todetaan.

    Ylen hallitus päättää palkitsemispolitiikasta. Hallitusta johtaa Thomas Wilhelmsson, – Iltalehti 30.3.2021.
    ——————————————
    Työmies tai – nainen on palkkansa ansainnut. Hyvin Ylä-Antilla on kansalaisten verorahoilla kulttuurimädätystä hoidellut, kuten tämäkin blogi ”Orjia ja Isäntiä – ”Pitäisikö tässä vielä tuntea syyllisyyttä emämaan orjakaupasta” omalta osaltaan todistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *