Leikitellään metaforilla ja turvavöillä

Huh, kaksi päivää lomalla ja jos ei lasketa massiivista nukkumista, yläkerta pyörii jo ylikierroksilla. Tuli mieleen, että oikeastaan metaforien käyttäminen on hieman aliarvostettua tänä päivänä. Nyt kun mietin, nehän ovat mitä mainioin tarinankerronnallinen tapa opettaa järkeviä ja pöhköjä asioita.

Sosiaalinen hyväksyttävyys

Päätin kokeilla temppua tällaisella. Tänä päivänä on monia asioita, jotka eivät ole sosiaalisesti läheskään niin hyväksyttyjä kuin aiemmin. Turvavyön käyttämättä jättäminen on sellainen asia jota ei monikaan suostu katsomaan hyvällä. Tupakoinnille on yhä vähemmän hyväksyttäviä paikkoja ja konteksteja. Näitä voi löytää vaikka miten paljon. Useimmiten on käynyt niin, että ensin tuli laki, sitten tuli asennemuutos.

Joskus käy toisinpäin. Historiallisesti orjuus on esimerkki tästä, jossa joissain maissa ensin tuli asennemuutos, sitten vasta laki. Joissain maissa mentiin toisinpäin. Positiivisempia esimerkkejä löytyy aivan lähikuukausilta. Puhumme todella paljon uhkapelaamisen haitoista tänä päivänä, pitkälti kiitos Senja Larsenin työn ja Veikkauskratia-kirjan – mutta ehkä vielä sitäkin tärkeämpänä, siitä heränneen keskustelun. Yksi sen vaikutuksia on, että julkista uhkapelaamista ei pidetä etenkään nuoremmassa polvessa läheskään yhtä hyväksyttävänä. Se saattaa jopa olla suurin muutos mitä tästä kaikesta tulee.

Mutta mitä seuraavaksi? Mietin jo puhua lapsista, jotka eivät halua syödä eteen laitettua ruokaa – niin, tarkoitan siis metaforisesti sosiaalisen median käyttötapoja. Mukavilla taustatarinoilla ja kielikuvilla on paikkansa parhaissa kolumneissa ja poliittisissa puheissa. Luulenpa, että haluan hieman myllätä tätä peltoa jotta ensi vuoden sadosta tulee parempi.

3 vastausta artikkeliin “Leikitellään metaforilla ja turvavöillä”

 1. Entä sairaalahenkilö, joka on yksi festarihujinoitsija ja tartuttaja
  Entä taksikuski, joka ei käytä maskia eikä turvavyötä eikä osaa laskea eikä suunnistaa kaupungeissa ilman gps:ää
  Entä autoilija, joka on puna-vihervärisokea
  Entä sähköautoilija, joka ei tunne Ohmin lakia R= U / I
  Entä paskakuski, jolla ei ole hajuaistia, polttaa tupakkaa ja on sairastanut koronan
  Entä nuori autoilija, jota ei g-voimat huimaa Särkännimessä ja bemari ilman rajoja

 2. Minään taas tällä hetkellä tee muuta, kuin makaan ja ihmettelen kattorapparin töitä. Ei ole tietoa tämänkertaisen hoidon tarpeesta, muutama päivä ehkä. Taksilla tulin, ei oikein mikään muukaan Heikin esimerkeistä osu kohdalleen, hyvä Suomi ja Suomen hyvä palvelu.

Kommentoi