Oikea luku on 13

EU:n elpymispaketista on alettu vihdoin keskustella. Kuten prof. Tapio Raunio totesi, keskustelu on vuoden myöhässä ja aggressiivisesti hissuteltu. Myöhästyneestä keskustelusta on jäänyt kääntämättä pari kiveä, jotka osuvat omiin ajatuksiini.

Montako miljardia?

Surullisenkuuluisaksi noussut ministeri Tuppuraisen haastattelu kuultiin avainkohtien osalta hyvin mutta ns. pieni präntti taisi unohtua. Paljon on puhuttu siitä, miten Suomen saantiosuus on pudonnut toistaiseksi kolmasosalla, noin kahteen ja puoleen miljardiin euroon. Hitusen on puhuttu siitä, miten tämä osuus tulee yhä laskemaan tästä edelleen noin puoleentoista miljardiin. Juuri lainkaan ei ole puhuttu maksuuosuudestamme. Se on 6,6 miljardia, jos jokainen jäsenmaa hoitaa osuutensa täydellisesti.

Jos jokin jäsenmaa taas ei hoitaisi asioitaan, Suomen hintalappu on yli 13 miljardia. Rehellisesti nyt: mikä on todennäköisyys, että Italia, Kreikka tai Espanja hoitavat vastuunsa kunnialla? Eivät he ole niin tehneet tähänkään asti. Heillä ei ole syytä maksaa osuuttaan, koska he tietävät ettei siitä tule seurauksia. Nämä maat ovat liian isoja kaatumaan, joten ne pelastetaan. Tietenkin tämä on vain teoreettinen riski eikä varma fakta. Mielestäni maiden maksu/saantiosuus olisi saanut olla maksimissaan 2:1 tai 1:2. Meillä se voi olla 8,5:1 joka on liikaa.

Investoinneista ja oikeusvaltiosta

Elpymispaketin olemassaolo on perusteltu. Nähdäkseni jäsenmaiden tehtävä on elvyttää välittömiä haittoja, esim. mitä tulee menetettyihin työpaikkoihin, yritysten tukemiseen kriisin yli, yms. EU:n tehtäviin sopivat hyvin pitkän ajan investoinnit. Sellaisiksi voidaan laskea esim. fossiilisista polttoaineista luopuminen, tieto- ja viestintäteknologian toimintaedellytysten parannus, tieteellinen yhteistyö tai korruption vastainen työ. Ensimmäinen näistä asioista kuuluukin pakettiin, mutta sen jälkeen tapahtuu outoja. Sanotaan, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on vaatimuksena. Se ei ole.

Tietokirjailija Anton Monti on usein kuultu asiantuntija Italian tilanteesta. Hän on rauhallinen, asiallinen ja erinomaisen asiantunteva. Hänen on ottanut laajalti kantaa Italian talouden ydinhaasteeseen, joka on oikeusvaltio. Italiassa oikeusistuin ei kykene auttamaan esim. yritysten välisessä riidassa. Se karkottaa investointeja. Firma tai varakas henkilö voi sopivin suhtein ja rahalla venyttää oikeudenkäyntiä, kunnes rikos vanhenee. Pienempiä riitatapauksia ei koskaan saa käsittelyyn. Jos tämä ongelma korjattaisiin, Italian talous pärjäisi hurjasti paremmin, mutta senttiäkään tähän ongelmaan ei pelastusrahaa laiteta. Puhumme aivan aiheesta Puolan ja Unkarin oikeuslaitosten ongelmista, mutta Italian osalta asialla ei ole väliä. Se muuttaa elvytyspaketin isolta osin haaskauspaketiksi.

Pärjää, ei pärjää

On aiheita, joissa EU pärjää. Suuria aloja ovat esimerkiksi autoteollisuus, laivat ja meriteknologia, lentokoneet, elintarvikkeet ja lääketiede. Sen sijaan tietoteknologiassa olemme säälittävä vitsi. Yksikään suuri verkkopalvelu ei ole EU:sta lähtöinen. Kun ARM ostettiin meiltä pois, Nokia ja Ericsson ovat ainoat lähelläkään minkään alan huippua. Silti tämä isohko ongelma ei tunnu nousevan esille EU-tukien keskustelussa. ”Digiloikka”, sanovat, ja kertovat vetävänsä tukirahoilla valokuitua pitkin maakuntia. Mikäs siinä, mutta kuka uskaltaisi todeta EU:n tarvitsevan aivan täydellisen uutta asennoitumista, jotta saisimme muuta kuin rippeet maailman nopeimmin kasvavilla aloilla?

EU haluaa rauhoitella ja olla kiltti. Hyvä on, kyllähän ihmiset ovat aika mieli maassa juuri nyt, mutta rakenteellisten ongelmien jatkuva paikkaaminen vain laastarilla ei auta pitkässä juoksussa. Nyt tarvitaan visioita, ei vässyköitä. EU pystyisi paljon parempaan.

P.S. Oikean käsivarteni hidas paraneminen jatkuu ja pystyn yhä kirjoittamaan vain vähän. Maaliskuun aikana helpottanee.

11 vastausta artikkeliin “Oikea luku on 13”

 1. Niin no, jos oikeusvaltioperiaatteesta puhutaan, niin miten Romanian ja vaikkapa Bulgarian suhtautuminen vähemmistöihin ?

  Ai niin, EU:ssa oikeusvaltioperiaate on suoraan alisteinen komission poliittiselle mandralle, joten ikävät yksityiskohdat pilaavat hyvän tarinan.

 2. Oulussa asuva brittiläinen antropologi Edwin Dutton on kirjoittanut kirjan Oulun raiskausepidemiasta. Antropologin mukaan suomalaiset ovat Euroopan älykkäin kansa, mutta älykkyys tekee meistä liian kilttejä ja luottavaisia vastustamaan haitallisia aatteita, kuten monikultturismi-ideologiaa.

  Äänestin itse EU:hun liittymisen puolesta. Pääsyy oli varmaan sama kuin monella muullakin suomalaisella: turvan hakeminen itänaapuria vastaan, mitä tuota kaunistelemaan. Neuvostoliitto oli kaatunut viisi vuotta aikaisemmin omaan mahdottomuuteensa. Venäjällä Jeltsin heilui votkapäissään eikä pirukaan osannut ennakoida mitä siinä maassa voi tapahtua. Luultavasti Jeltsin olisi ollut pätevä johtaja, mutta urakka oli kertakaikkiaan liian suuri.

  EU-jäsenyyden aikana olen toivoskellut, että Suomi oppisi pikkuhiljaa talon tavoille ja luopuisi mallioppilasasenteestaan.
  Takavuosina Ruotsi, Tanska, Hollanti, mitä maita niitä olikaan, hakivat alennusta EU:n jäsemaksuihin ja myös saivat. Mitä teki Suomi? Pääministeri Jyrki Katainen nosteli silmälasejaan ja sanoi, että Suomi kantaa vastuunsa Saksan kanssa. Silloin minulta taisi päästä ruma sana ja mietin, että venäläiset ovat oikeassa, kun sanovat, että tsuhna on tyhmä, se uskoo kaiken mitä sanotaan.

  Jos elvytyspaketti hyväksytään, siirrytään tulonsiirtounioniin ja silloin ollaan korvia myöten suossa. Tästä minulla on vakaa usko.

 3. Lasse, arvo- ja yhteenkuuluvuustasolla EU:ssa meillä on pää – ja koko kroppa, ja kengät ja sen alla oleva mattokin – pinnan yläpuolella.

  Taloushoidon tasolla me olemme jo poskipäitä myöten suossa. Siitä korviin asti vajoaminen on enää lyhyt matka.

  Onneksi soilla on perhosia.

  1. Niin, eihän H Karjalaisella voi olla tästäkään aiheesta mitään asialista kirjoitettavaa.

  2. No, se on ainakin selvää, ettei sinulle ainakaan ollut edes halua kirjoittaa mitään asiallista – pelkkää naljailua
   ………………………………………………………………………………………………………
   Sopimusta EU:ssa hyväksyttäessä kerrottiin, että Suomi saisi 750 miljardin euron paketista 3,3 miljardia euroa ja maksaisi 6,6 miljardia euroa [ tai 13 miljardia]. Myöhemmin tulikin uusi tieto: Suomi saisikin vain 2,7 miljardia euroa.

   Blogin avauksesta: ”Jos jokin jäsenmaa taas ei hoitaisi asioitaan, Suomen hintalappu on yli 13 miljardia.”

   ************************************************************************************
   H Karjalaisen mielestä ilmeisesti lähteitä ei sai kertoa.

 4. https://areena.yle.fi/audio/1-50701957

  Ajasta 30:55 eteenpäin

  EU:n elvytyspaketti kohtaa kovaa arvostelua Suomessakin. Studiossa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

  Sopimusta EU:ssa hyväksyttäessä kerrottiin, että Suomi saisi 750 miljardin euron paketista 3,3 miljardia euroa ja maksaisi 6,6 miljardia euroa [ tai 13 miljardia]. Myöhemmin tulikin uusi tieto: Suomi saisikin vain 2,7 miljardia euroa.

  Blogin avauksesta: ”Jos jokin jäsenmaa taas ei hoitaisi asioitaan, Suomen hintalappu on yli 13 miljardia.”

  **************************************************************************************

  Eurooppaministeri : ”Tytti Tuppurainen Suomi sai mitä halusi”

  EU:n ja Tupuraisen logiikkaa – mitä paremmin hoidat taloutesi, sitä vähemmän saat rahaa tukipaketista.

 5. H Karjalaiselle ei ainakaan ole selvinnyt EU-tukipaketin kustannukset Suomelle [ 3,9 .. 10,3 miljardia ]

  Tätä asia ovat monet PB:n bloggaajat yrittäneet H Karjalaiselle selvittää ilman näkyvää tulosta.

 6. Vielä kerran, jottei totuus unohtuisi

  *************************************************************************************
  Tullin tilastoihin perustuen
  .
  Maatilastot, vuodet 2004 – 2018

  Kauppavaihto maaryhmittäin ja maittain; tuonti alkuperämaittain ja vienti määrämaittain

  https://tulli.fi/documents/2912305/3604174/Kauppavaihto%20(maat)%20-%20Handelsomsattning%20(l%C3%A4nder)%20-%20Trade%20(countries)%202018/b2abb257-abaa-464c-9e71-2768ab9160f2?version=1.25
  *
  Italia vienin osuus : 2,3%
  Espanja viennin osuus : 1,6%
  Kreikka viennin osuus: 0,2%
  Saksa viennin osuus : 15,1%
  Iso-Britannia viennin osuus :4,5%
  Ruotsi vienin osuus. 10,4%

Kommentoi