Julkisiin tiloihin sukupuolineutraaleja wc-, puku- ja pesutiloja

Voitaisiinko samantein julistaa kaikki julkiset ( ja muutkin) tilat sukupuolineutraaleiksi.

Vai pitäisikö mennä pidemmälle – kirjata lakiin vaatimus, että kaikkien ihmisten tulee olla sukupuolineutraaleja.

*

https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000008964729.html

Tampere tarvitsee kipeästi sukupuolineutraaleja wc-, puku- ja pesutiloja – Kaupungin on reagoitava nyt

Yhdenvertaisuussuunnitelman päivittämisen lisäksi kaupungissa on olennaista tehdä muitakin konkreettisia toimenpiteitä asukkaiden moninaisuuden tukemiseksi ja huomioimiseksi. Muun muassa kaupungin henkilökunnan ja luottamushenkilöiden koulutuksiin on sisällytettävä sateenkaariteemoja ja sukupuoleltaan moninaisten tarpeet on huomioitava lisäämällä julkisiin tiloihin sukupuolineutraaleja wc-, puku- ja pesutiloja. Ihmisten moninaisuuden arvostamista on edistettävä koko kaupunkiorganisaatiossa.

 

22 vastausta artikkeliin “Julkisiin tiloihin sukupuolineutraaleja wc-, puku- ja pesutiloja”

 1. Jos remontin yhteydessä onnistuu kivasti niin mikä jottei. Ei ole mitään pahaa siinä että huomioi erilaisia ihmisiä.

  Tampere-talo on esimerkiksi tehnyt pieniä muutoksia ja se on sujunut aivan mainiosti tältä osin. Ei ongelmia.

  Mutta kuten aina julkisessa rahassa, ei aloiteta heittämällä rajatonta budjettia pöytään. Ja vielä tärkeämpänä, kuten moni on muistuttanut, naisia ei saa heittää bussin alle. Heille on oltava turvallisia tiloja kuten omat sosiaalitilat jatkossakin.

  1. Minulla ei ole käsitystä moneenko ryhmään ihmiskunta jakautuu – jokaisella tyhmällä pitää tietysti olla vessa.

   Saksassa törmäsin tilanteeseen, jossa muslimi miesryhmä pesi jalkojaan käsienpesualtaassa – tarvinnevat oman vessan Suomessa.

 2. Meitä on tällä pallolla yli 7 miljardia ihmistä. Ja jokainen meistä on saanut alkunsa ja elämänsä kun miehen siittiö on hedelmöittänyt naisen munasolun. Keinohedelmöitys poislukien jokainen meistä on miehen ja naisen välisen parittelun seuraus.

  Joten kyllä sukupuolineutraalius, useat sukupuolet ja lukemattomat sukupuoli-identiteetit ovat ihan ymmärrettävä juttu…

  Lueskelin eilen netistä aikani kuluksi, ja uskaltaisiko sanoa, hieman virnailumielellä Vasen Kaista-sivustoa ja siitä Anna Kontulan aika tuoretta kirjoitusta. Kontula oli nostanut tikun nokkaan mm. Wille Rydmanin ja hänen ja suuren syntisyytensä (Rydman kun on kiinnostunut hedelmällisessä iässä olevista naisista, ja kumma kyllä, vanhat naiset eivät kiinnosta Willeä vähääkään!).
  Todettakoon vielä, että 45-vuotiaan Anna Kontulan mielestä Suomessa on naisten seksuaalista häirintää vieläkin liian paljon, ihan sairaan paljon.

  1. Käytännössä näyttää siltä, että Kontula ja kaltaisensa pyrkisivät lisäämään seksuaalista häirintää. En perustele, koska razizmi.

 3. ”Simone de Beauvoir ja seksuaalinen häirintä” on tuo Anna Kontulan ko. blogin nimi. Kävin lunttaamassa. Jos ketä sattuisi kiinnostamaan, miten punavihreä (joka satuilee olevansa kommunisti) Kontula haluaa etnisten suomalaisten määrän hupenevan olemattomiin.

 4. Room.1:22 He väittävät olevansa viisaita mutta ovat tulleet tyhmiksi, 23 ja he ovat vaihtaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin. 24 Sen vuoksi Jumala on jättänyt heidät mielihalujensa valtaan sellaiseen saastaisuuteen, että he keskinäisissä suhteissaan häpäisevät oman ruumiinsa.
  26 Siksi Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan. Naiset ovat vaihtaneet luonnollisen sukupuoliyhteyden luonnonvastaiseen, 27 ja miehet ovat samoin luopuneet luonnollisesta yhteydestä naisiin ja heissä on syttynyt himo toisiaan kohtaan. Miehet ovat harhautuneet harjoittamaan keskenään säädyttömyyttä ja saavat ansaitsemansa palkan. 28 Koska he eivät ole antaneet arvoa Jumalan tuntemiselle, on Jumala jättänyt heidät arvottomien ajatusten valtaan, tekemään sellaista mikä ei sovi. 29 He ovat täynnä kaikenlaista vääryyttä, halpamaisuutta, ahneutta ja pahuutta, täynnä kateutta, murhanhimoa, riitaisuutta, petollisuutta ja pahansuopuutta, he panettelevat 30ja parjaavat, vihaavat Jumalaa, ovat röyhkeitä ja pöyhkeitä, rehenteleviä ja pahanilkisiä, vanhemmilleen tottelemattomia, 31ymmärtämättömiä ja epäluotettavia, rakkaudettomia ja säälimättömiä. 32 Vaikka he tietävät Jumalan säätäneen, että ne, jotka käyttäytyvät tällä tavoin, ovat ansainneet kuoleman, he toimivat itse näin, vieläpä osoittavat hyväksymistään, kun muut tekevät samoin.

 5. Jos joku teistä vahingoittuu siitä, että on olemassa kolmas wc-tila jossain niin sanoisin että paikatkaa nyt hyvissä ajoin itseänne.

  1. Näitä vessoja (pukuhuoneita) tarvittaisiin Tampereella yhtä paljon kuin on olemassa julkisia naisten/miesten vessoja.
   Tamperelaisen veronmaksajan mieliala saataisi vahingoittua.

 6. Jos minä käppäilen metsässä ja alkaa kusettamaan niin kyllä siellä on sukupuolineutraaleja vessoja joka kulmalla…ja kavereina paarmoja, hyttysiä ja muita surisevia. Ketään ei haittaa…

 7. Jos tarkkoja ollaan niin sitten tietty vielä eri uskontokunnille. No armeijan vessoihin saatiin ovet. Kävin äsken kauppakeskuksen miesten vessassa ja vastaan vessasta tuli nainen sano vain että naisten puoli oli täynnä. Itsekin menin kerran naisten puolelle jossa nainen pesi käsiään eikä sanonut minulle moitetta kun menin pöntölle ja siinähän on se ovi edessä ko toimituksen ajan. Oli eräs parturi jossa leikattiin myös naisten hiuksia ja sinne tuli tietyn ryhmän nainen leikkauttamaan hiuksiaan niin piti viritellä verho eteen.

 8. No, onhan naisille todella kiusallista, kun näissä unisex- vessoissa käy äijät lorottamassa ja ravistamassa kaluaan lattiat märiksi ja kuvottaviksi.
  Rajansa kaikella.

 9. Niin, ja kun hame päällä kulkevat transumiehet raiskaavat tyttöjä ja naisia vähän siellä sun täällä…

 10. Tuo, mitä Lasse sanoo, ei ole se miten asiat ovat. Se on kuitenkin se, miten asiat nähdään muutamien ikävien tapausten johdosta.

  Sen pitäisi tarkoittaa sitä, että otetaan happea ja pohditaan miten saadaan tilanne muutettua vastakkainasettelusta parempaan.

  Valitettavasti joillekin se tarkoittaa sitä että lähdetään sotaan.

 11. ”Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen on kritisoinut pyrkimystä hämärtää sukupuolieroja ja sitä, ettei lapsia saisi sanoa tytöiksi ja pojiksi. Sinkkonen on sanonut, että sukupuoli on luovuttamaton osa identiteettiä. Sukupuoli on osa ruumiinkuvaa 1,5–2,5-vuotiaasta lähtien. Sinkkosen mukaan jo 1960-luvulla osoitettiin, ettei sukupuoli-identiteetti ole kasvatuksesta riippuvainen. Sinkkosen mielestä ajatus siitä, että tyttönä tai poikana oleminen häivytetään, liittyy enemmän aikuisten tasa-arvopyrkimyksiin, kuin biologiaan ja anatomiaan.” – Wikipedia-artikkeli otsikolla ”Sukupuolineutraalius”.

  Itse näkisin nuo ”useat sukupuolet ja lukemattomat sukupuoli-identiteetit” jatkumona sille, mitä filosofi Nietzsche tarkoitti sanoessaan ”Jumala on kuollut”.

 12. Kyllähän se täällä meillä, Suomessa ja varsinkin maasedulla käytetään yhteissaunoja. En tiedä mitä sukupuolta ovat, mutta usein menee koko perhe samaan saunaan, jos mahtuu. Tosin täällä maaseudulla sekin asia on hoidossa, siis ei mitään pieniä kirnuja saunoina. Kyllä siinä paljaita takapuolia keikkuu, kun juostaan suoraan saunasta järveen. Ovat ne yhteissaunat olleet käytössä, niin kauan kuin minä muistan.

 13. 95% kansalaisista on heteroja.
  n. 5 % on homoja ja lesboja, joille samaa sukupuolta olevien tilojen käyttö ei ole ongelma.
  Sitten on minimaalinen sakki, mikä on korvien välissä jotain muuta.
  On yhteiskunnan kannalta kohtuutonta, että tuolle minimaaliselle sakille pitäisi rakentaa omat tilat joka paikkaan.
  Toki jossain voidaan, mikäli paikassa on useita wc- ja pukeutumistiloja, esimerkiksi yksi julistaa kaikensukupuolisille, mikä tarkoittaa, että siellä voivat kaikki käydä ja kaikkien pitää sielä sietää kaikkia muita.

 14. Miten tän ny sanois.

  Käytämme aivan liikaa energiaa vihaamaan sitä että jossain tehdään pienen pieniäkin tekoja ”väärän” vähemmistön hyväksi.

  Toisaalta, monet poliittiset aktivistit käyttävät aivan liikaa energiaa leimatakseen kaiken mahdollisen erimielisyyden transfobiaksi.

  1. Ei kyse ole teoista ”väärän” vähemmistön hyväksi.
   Kyse on enemmistön kohtuuttomasta syyllistämisestä.

 15. Minusta elämme aikaa jolloin kaikkea poikkeavaa tuodaan esiin joten niin tehdää lööppejä. Jos kaikki poikkeava saisi poikkeudet niin elämä tulisi todella vaikeaksi. Yleensä demogratiassa mennään enemmistön ehdoilla.

 16. Jos minulle tulee kusihätä kaupungilla tai huoltoasemilla, en mene yleiseen naisten vessaan, enkä unisex-vessaan, korkeintaan invavessaan tai oikeaan miesten vessaan. Invavessassa muuten on tilaa ja rauhaa lorottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *