Jälkiviisas(telua)

On yksi viisauden muoto joka lyö laudalta kaikki muut viisaudet viisaudessaan ja se on jälkiviisaus.

Voi kumpa Suomen valtiojohto olisi ymmärtänyt olla etukäteen viisas ja Neuvostoliiton hajottua olisi ”ottanut” sodassa menetetyt ( ryöstetyt) alueemme takaisin suomineidon yhteyteen, kun Jeltsin niitä viinahuuruissaan jopa tuputti Koivistolle.

Samoin olisi pitänyt takoa silloin kun ”rauta oli vielä kuumaa” ja hakea Natojäsenyyttä kun kommunistikarhu riutui henkitoreissaan.

Ja onpa jopa Niinistökin myöntänyt euroon liittymisen olleen suomelle virheellinen ratkaisu, vaikka oli Lipposen ohella suomea siihen hirttosilmukkaan pujoittamassa, joten viisaus tuli hänellekkin jälkijättöisenä viisautena.

Kepukin tuntuu nyt hallituksessa löytäneen sen jälkiviisauden, kun sanoo olleen suuri virhe, kun lähtivät vihreiden kynnysmatoksi hallitukseen, vaikka nämä puheet voidaan myös rinnastaa lähestyviin eduskuntavaaleihin, joita kepussa odotetaan kauhunsekaisin tuntein.

Suomi on siis tulvillaan jälkiviisautta kaikilla hallinnon aloilla ja yksityistalouksissakaan siitä ei ole puutetta.

Esim. rakentamisessa tehtiin oikein kardinaalimunaus, kun tasakatto oli saatava jokaisen niemen, notkon ja saarelman rakennuspiirustuksiin pakkona ja parin vuosikymmenen jälkeen niitä harjakatoiksi muutettiin.

Ja nämä soiden ojitukset joita sodan jälkeen lähdettiin muuttamaan metsämaaksi, oli myös hölmölästä lähtöisin ja nyt nähdään sekin viisaus jälkikäteen, minkä vaikutuksen turpeen alasajo suomen energiahuoltoon tulee jättämään ja huoltovarmuutemme maatalouden ja omavaraisuuden osalta on kriisiydytetty EU.n liekanarussa. ( Fixitiä odoteltaessa )

Kyllä sitä monissa mökeissä kurkihirsien alla on päivitelty sitä, kun talo on palanut kivijalkaan, että miksi ei tullut kattavaa palovakuutusta tehtyä ja miksi on tullut elettyä vain kädestä suuhun, kun olisi pitänyt se pahanpäivän vara pistää hyvänä aikana ”sukanvarteen” ja nyt sitä monissa talouksessa manataan, kun ruuan ja energian hinnat karkaavat tavallisen rahvaan ulottumattomiin, että olisi pitänyt olla hamsteri.

Krapulapäissäänkin moni katuu ja on jälkiviisas, että olisi se viimeinen ryyppy saanut jäädä ottamatta.

Eduskuntakeskustelujakin kun seuraa, niin tuntuu että siellä niitä jälkiviisaita on sadoin kappalein, kun aina edellistä hallitusta syytetään milloin mistäkin, että olisi ja olisi pitänyt sitä ja tätä.

2 vastausta artikkeliin “Jälkiviisas(telua)”

  1. Mutta sitä minä pidän todellisen viisauden mittarina, että pystyy hevosta suuhun katsomalla tietämään sen iän ( Aapelin siunattu hulluus )

Kommentoi