Oi jospa kerran näkisin Herran……

Viha ja vihapuhe vilahtelee usein keskusteluissa, jossa joidenkin sananvapaus on joidenkin sananvapautta tärkeämpi ja joita sitten lautapääsonnit raastuvassa ratkovat kukin oman vihakäsityksensä ohjaamana.  Mutta koskaan en ole kenenkään tuomarin enkä juomarin kuullut sanovan tuomiota julistaessaan, että viha on syntiä, jos hän tämän ikivanhan käsityksen toisi tuomiota julistaessaan ilmoille, niin hänelle nauraisivat jopa pappilan kiviaidan kivetkin.

Ja jos työvoimaneuvoja lausuisi jollekkin työtä vieroksuvalle, että tiedätkös sinä kurja, että laiskuus on syntiä, niin sen jälkeen työvoimaneuvoja liittyisi kilometritehtaalle.

Ja seitsemään kuolemansyntiin kuuluivat ennenmuinoin myös kateus, himo, ylensyönti, ylpeys ja ahneus, joten sanon niinkuin olen aina sanonut, että kyllä ennen oli kaikki paremmin, nyt näitä edellämainuttuja taidetaan yleisesti pitää hyveinä.

 

11 vastausta artikkeliin “Oi jospa kerran näkisin Herran……”

  1. ”Katekismuksen 10 käskyä ovat edelleenkin aika hyviä ohjeita.”

   Olen samaa mieltä.

   *
   Protestantisille historiallisesti merkittävin katekismus (Suomen vuoden 1869 kirkkolaissa muodossa katkismus) lienee Martti Lutherin Vähä katekismus, jonka uskonpuhdistaja kirjoitti vuonna 1529 seurakuntien huutavaan tarpeeseen. [ Wikipedia]
   *
   .
   Luther otti kymmenen käskyä Katekismukseen Raamatusta.

   *
   .
   https://katekismus.fi/10kaskya/10kaskya.html

   Kymmenen käskyä – Katekismus

   (2 Moos. 20:2–17; 5 Moos. 5:6–21)

   *****

   https://raamattu.fi/raamattu/KR92/EXO.20/2.-Mooseksen-kirja-20

   Raamattu 1992 (KR92)

   Kymmenen käskyn laki

   201Niin Jumala puhui kaiken tämän:

 1. Pappi kysyi pikkukallelta, että miksi kirkossa pitää olla hiljaa, johon Kalle tokaisi, että koska ihmiset nukkuvat. ( vähän liippasi ohi aiheen )

 2. …..tai kun opettaja kysyi oppilailta, että kenen kotona rukoillaan, niin ainoastaan Kalle viittasi ja sanoi, että meidän äiti rukoili aamullakin kun huusi, että voi herra jumala, kun löysi isän eteisestä makaamasta puku päällä ja kengät jalassa

 3. Ajoin putkahtaa esiin henkilöitä jotka kuvittelevat olevansa herra ylitse muiden ja siihen mahtuu sitten vielä kaikenmaailman dosentit joist yksi ylitse muiden. Suomessa heille hymähdellään naapurissa saisi pitkän tuomion.

  1. Niin, tämä, vai?

   *
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008936687.html

   HS: Aineisto todistaa Johan Bäckmanin pyrkimykset Suomen mustamaalaamiseksi Venäjällä

   Helsingin Sanomien näkemässä aineistossa kohudosentti kirjoittaa venäläisviestimille muun muassa Suomessa asuvien venäläisten lapsikiistoista.

   *******************************************************************
   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/johan-backman-voisi-tulevaisuudessa-menettaa-dosentin-arvonimensa-lakimuutos-vireilla-yksi-keino-toimia-valepropagandan-levittamista-vastaan/8374668
   .
   09.03.2022

   Johan Bäckman voisi tulevaisuudessa menettää dosentin arvonimensä – lakimuutos vireillä: ”Yksi keino toimia valepropagandan levittämistä vastaan”

 4. Kalle soitteli pyhäaamuna ojanpientareella huuliharpulla säkkijärven polkkaa, niin pappi käveli ohi kirkonmenoihin ja noitui Kallelle, että tuommoisia paheita soittelet, että osaatko edes Isä meidän rukousta, niin Kalle sanoi että en osaa, mutta jos vihellät vähän alkua niin…..

 5. Ihanaa ihmiset, kiitos nauruista ja hymyistä, olette melko kammottaviakin persoonia, mutta ei se mitään. 💛

 6. Karl Marx kirjoitti aikoinaan:”Prometheuksen tunnustus:`Sanalla sanoen minä vihaan joka ainutta jumalaa, ´on filosofinen tunnustus, sen oma iskulause kaikkia taivaallisia ja maallisia jumalia vastaan, jotka eivät tunnusta ihmisen itsetajuntaa ylimmäksi jumaluudeksi. Älköön sen rinnalla olko muita jumaluuksia”.
  Lainaus on Juha Ahvion kirjasta ”Sananvapaus uhattuna Suomessa” (2018).

  Sanassa sanotan mm. ”Älkää heittäkö helmiä sikojen eteen” ”Älkää syöttäkö pyhää koirille”.

Kommentoi