Tänään TV1 klo 19.00 Kreikan sotilasdiktatuurista vv. 1967-1974

Nuoruuteni voimakkaimpia elokuvaelämyksiä oli joskus 60-70 lukujen vaihteessa näkemäni Constantin Costa-Gavrasin ohjaama ranskalainen elokuva Z-hän elää. Elokuva kertoo silloisesta Kreikan sotilasjuntan vallankaappauksesta ja diktatuurista. Oikeastaan se kertoo kaappausta edeltävistä hetkistä kun maassa kuohuu ja vasemmistopoliitikko murhataan juntan toimesta ja yläluokkainen virkamies, korkea syyttäjä, käy jaakobinpainia omantuntonsa ja oikeuskäsityksensä kanssa siitä syyttääkö säätyveljiään everstejä. Hän empii mutta taipuu sitten lukemaan syytteet. Tästä vasta alkaa everstien vallankaappaus mikä varsinaisesti jää elokuvan tapahtumien ulkopuolelle. Elokuvassa oli vaikuttavana tekijänä Mikis Theodorakisin musiikki. Elokuva jäi siitäkin mieleeni että se on ollut ainoa kerta kun olen nähnyt elokuvateatterin yleisön aplodeeraavan seisaalleen nousten filmin päätyttyä.Elettiin taistolaisuuden loistoaikoja ja yleisössä oli varmaankin runsaasti tämän aatteen puraisemia, tuskin kuitenkaan enemmistöä. Minä en kylläkään ollut minkään värinen kommunisti – olin kiivas antifasisti.

Tuo tämän päiväinen Tv-ohjelma ei siis ole tässä kuvailemani elokuva vaan elokuvalle aiheen antaneen Kreikan sotiladiktatuurin esittelevä fakta-dokumentti.

 

 

3 vastausta artikkeliin “Tänään TV1 klo 19.00 Kreikan sotilasdiktatuurista vv. 1967-1974”

 1. Yhden aiheeseen liittyvän leffan olen katsonut. En muista elokuvan nimeä, ohjaajaa enkä näyttelijöitä, mutta siinä eletään diktatuurin jälkeisiä aikoja ja kreikkalainen nainen kohtaa siinä sattuman oikusta kiduttajansa naisen vankila-ajoilta.

 2. Areenasta löytyi tällainen:

  ”Historia: Euroopan unohdetut diktatuurit
  /
  Sarjassa sukelletaan Kreikan ja Portugalin lähihistoriaan ja kahteen hyvin erilaiseen diktatuuriin. Kreikan tapahtumat olivat kaoottisia ja väkivaltaisia kun taas Portugalin pitkä diktatuuri loppui rauhanomaisesti. Tuotanto: Autentic/ZDF/ERT, Saksa, 2021.”
  (https://areena.yle.fi/1-51010999)

  Blogistin elävöittämän henkilökohtaisen taustoituksen innoittamana voisi vaikka kiinnostua katsomaan teen lomassa 🙂 Kiitos vinkistä!

 3. Vaikuttava tie fasistisesta, natsismaisista juntista demokratiaksi.
  Näyttää aina olevan niin, että nuoret vasemmistoradikaalit saavat aikaan muutoksen.
  Niin oli myös Suomessa 70- luvulla ylioppilastalon valtauksen synnyttämässä muutoksessa, jossa Wahlroos,Tuomioja, Salmen, Taanilat, Claes Anderson, Ilkka Taipale, Ahde panivat tuulemaan, mutta myös Zysse , Kanerva taistelivat teiniliitossa vastapuolella valtapaikoista.
  Mutta meillä kaikki asellinen tapahtui jo 1918 ja talvisota yhdisti kansan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *