ATK alkaa olla kirous

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009076481.html

”Ministeri Lindén hoitajien lisääntyneestä työkuormasta päätteen ääressä: ”ATK tarkoittaa nykyään automaattista työajan kaksin­kertaistamista””

Valitettavasti tämä kuvaa todellista tilannetta liiankin hyvin.

Ammatillista työaikaa joudutaan käyttämään kohtuuttomasti tunarimaisten ohjelmien räpläämiseen.

Sitä on lisännyt merkittävästi se, että aputöiden tekijät on ”säästetty” pois ja ammattilaiset joutuvat tekemään senkin työn käyttäen turhaan ammattityönsä sijastasiihen aikaa.

13 vastausta artikkeliin “ATK alkaa olla kirous”

 1. Tuo on täysin totta, mutta monella alalla. Jatkuvat päivitykset, uudet ohjelmat vievät pelkästään niiden käyttöön otoissa ja uuden oppimisessa yli 30 % henkilöstön työajasta.
  Sen tutkittiin lehdistössä v. 2000- luvun alkupuolella. Ja vauhti kun on vain kasvanut.

 2. Kaikella on aina kaksi puolta hyvä ja huono kuten sairaaloissa sen ATK hoitaa nyt hoitajat siihen pitäisi olla toinen henkilö
  Mutta yksityiselle ihmiselle siitä on ihan oikeasti myös hyötyä esim ei tarvii jonotella pankissa
  Laskut hoituu kotona vaikka maaten terv tepivaari

  1. Ongelma onkin nimenomaan organisaatioiden toiminnassa.
   Eräässä 100-henkisessä yrityksessäkin ”säästettiin” ulkoistamalla hyvin toiminut Atk ja koko ajan kaikki tökkii.

 3. Helsingissä on lääkäreitä lähtenyt HUSista koska eivät halua käyttää kaupungin ostamaa Apotti -järjestelmää. Taisi olka 600 lääkäriä jo allekirjoittanut vetoomuksen että siitä tekeleestä luovuttaisiin. Vaan päättäjät eivät kuuntele työntekijöitä, tekevöt sutta ja sekundaa ja sitten selittelevät että ”kyllä tämä tästä”. Suuriakaan virheitä ei myönnetä eikä peruta. Lääkäreiden mukaan Apotti on liian huono käyttää vaikka sen opettelisi ja vaarantaa potilasturvallisuuden. Myynyt firma ja kaupungin herrat vaan lupaavat ”parantaa” sitä.

 4. ’Lintujen kehitys on niin nopeaa, että pian ne oppivat varmaan käyttämään terveydenhuollon Apotti-järjestelmää. Siihen ei ihminen toistaiseksi ole kyennyt.’

  *

  https://www.hs.fi/tiede/art-2000009071542.html

  Ihmiset ja kakadut taistelevat roska-astioista Australiassa – tilanne kiihtynyt jo nokitteluksi

  KERROIMME viime vuonna, kuinka ovelat kakadut ovat oppineet avaamaan roska-astioiden kansia Sydneyssä Australiassa.

  PAPUKAIJALINTUIHIN lukeutuvat kakadut ovat tunnetusti fiksuja. Lintujen kehitys on niin nopeaa, että pian ne oppivat varmaan käyttämään terveydenhuollon Apotti-järjestelmää. Siihen ei ihminen toistaiseksi ole kyennyt.

  1. 😄 ihmeiden aika ei ole ohi. Christy Brown kirjoitti kirjan Vasen jalkani, ja ehkä minäkin voin pian kirjoittaa blogin kehityksestä kana-eläimestä kakaduksi!

   1. Näytät Liisa olevan hyvin tervepäinen nuori naine, jolla on omat mielipiteet ja katselet asioita laajemmin kuin ahtaasta ja tunkkaisesta ”Impivaarasta” käsin, etkä ole ohjattavissa sopuliksi sopulien joukkoon.
    Aina puhutaan, että kumpi oli ennen, muna vai kana ja olen antanut itseni ymmärtää, että sinä jos kuka sen pystyy ratkaisemaan.

    1. Kiitos Arvi tästä tsemppauksesta, sinäkin vaikutat tasapainoiselta ihmiseltä 💛
     Ja tiesitkös, että aurinkokuntamme heliosfäärinkin on kai arveltu olevan munan muotoinen. Jos planeetta maa onkin kuin sinivihreä helmi, ikäänkuin tuon suuren mustan munan keltuainen…

 5. Valkuainen — mustuainen. Aurinkotuulen plasmasta koostuva mustuainen. Ei siis mikään alkujen alun maitomeri kuten jotkut ajattelevat:
  https://youtu.be/GWIXOafo6l0
  (Nuovomondo / Charlotte Gainsbourg / Nina Simone)

 6. Aikoinaan työssä ollessani ATKssa (oli hieno tittelikin SAP Competence Center Manager) suurimmat syyt tietotekniikkahankkeiden epäonnistumiseen olivat työn tilaajien ammattitaidon puute kumppanien valinnassa, määrittelyjen tekemisessä, epärealistiset aikataulut ja kustannusarviot sekä työn etenemisen valvonta.
  Vaikuttaa että yhteiskunnan teettämissä hankkeissa on edelleen näin, yrityksillä ei ole varaa samanlaiseen menoon, siellä myös virheiden tekijät saavat kokea selkänahassaan erheensä.

Kommentoi