On se vaan kumma, että rikollisia ei saada ruotuun

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-16-vuotias-oli-s-pankin-suuren-puhalluksen-aivot-miljoonasaalista-saadaan-tuskin-koskaan-takaisin-me-emme-paase-niihin-kasiksi/8534506

”Poliisi: 16-vuotias oli S-Pankin suuren puhalluksen aivot, miljoonasaalista saadaan tuskin koskaan takaisin – ”Me emme pääse niihin käsiksi””

”Se on ongelma, eivätkä epäillyt ole tämän asian suhteen yhteistyöhaluisia, Geiger sanoo.”

Eihän se ole ongelma.

Pidetään tekijät kaltereiden akana, kunnes palauttavat rahat – vaikka lopun ikänsä.

12 vastausta artikkeliin “On se vaan kumma, että rikollisia ei saada ruotuun”

 1. En muista asiaa tarkkaan mutta taannoin poikaporukka varasti entisen Lahden lasitehtaan katolta kuparit. Jäivät kiinni kun yksi heistä meni ostamaan kuparista saamillaan rahoilla uuden maasturin. Sanktioista mitä saivat en tiedä.

 2. Kaltereiden takana? Ei todellakaan, en halua maksaa päivääkään heille valtion täysihoitoa. He eivät ole vaaraksi kenenkään hengelle tai elämälle, ei muuta kun kymmenen vuotta yhdyskuntapalvelua. Josko rahojen palauttaminen alkaisi kiinnostamaan kun on pari vuotta siivonnut puistoja ja vessoja juoppojen jäljiltä.

  1. Minusta pitäisi palauttaa se sakkotyörangaistus ilmaisen hotellin tilalle.
   Toki tuollaisesa tapauksessa voisi laskuttaa päiväkustannukset myös.

 3. Poliisi taistelee petosrikollisuutta vastaan uudella hankkeella yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa:

  ”Poliisissa on meneillään sisäministeriön rahoittama hanke ikäihmisiin kohdistuvan tietoverkkoavusteisen petosrikollisuuden ennalta estämiseksi. Hankkeella pyritään lisäämään erityisesti ikäihmisten tietoisuutta tietoverkkoavusteisista petoksista ja miten niiltä voi suojautua. Tavoitteena on, että jokainen osaisi tunnistaa petosyrityksen etukäteen ja siten ennalta ehkäistä petosrikollisuutta. Petoksen uhriksi voi joutua kuka tahansa meistä, mutta hanke kohdistuu erityisesti ikäihmisiin ja heikommassa asemassa oleviin, koska heidän kohdallaan rikoshyöty kasvaa, taloudelliset menetykset ovat suurempia ja tietoteknisessä osaamisessa voi olla puutteita.”

  – Marika Koskinen, KRP Kyberrikostorjuntakeskus, 11.10.2022
  (https://poliisi.fi/blogi/-/blogs/huijari-haluaa-rahasi)

 4. Siinä meni monen rahat taivaan tuuleen. Muutenkin tämä S-Pankki on hyvin amatöörimäinen …en suosittele.

 5. Sähköisessä todellisuudessa ilmeisesti pätee yhä enenevissä määrin se, ettei keheenkään tule luottaa, ja siten jää ihmisten omaksi velvollisuudeksi keskittyä yhä enenevissä määrin erilaisilta uhilta suojautumiseen.
  Yuval Harari kirjoitti suositussa kirjassaan rahajärjestelmästä, ja miten rahan vaihdannan välineenä yksi ongelma olisi siinä, että sen käytöstä aiheutuvan hyödyn ohella se myös poistaisi/ korvaisi luottamusta ihmisten väliltä, kun voimme rahan avulla käydä kauppaa vihollistemmekin kanssa.
  — Vaan mitä sähköiseen maailmaan painottuminen onkaan tehnyt ihmisten väliselle luottamusjärjestelmälle? Vai turhiako murehdin?

 6. Luottamus lienee kornia kuten ”rakkaus”, eli joutanevat suorilta romukoppaan uuden uljaan maailman tieltä.

 7. Ote Wikipedian artikkelista ”Uljas uusi maailma”:

  ”Huxleyn teos on tulevaisuuteen sijoittuva dystopia. Hänen maailmansa on totalitaristinen yhtenäisvaltio, jossa ihmisen tuotteistaminen on viety loogiseen loppuunsa saakka. Lapset syntyvät tuotantolaitoksissa, joissa soveliaimpia yksilöitä tuotetaan useita kappaleita tarkoin valvotuissa olosuhteissa. Ihmisten kohtalo on ennalta määrätty sen mukaan, mihin tuotantosarjaan (yhteiskuntaluokkaan) hän sattuu kuulumaan; tuotteistetut ihmiset jaetaan kreikan aakkosten mukaan alfoihin, beetoihin, gammoihin, deltoihin ja epsiloneihin. Kulttuuri on täysin latistettu; taide ja korkeakulttuuri on hävitetty ja historia muistomerkkeineen pyyhitty pois ihmisten mielistä.

  Siinä, missä Orwellin dystopia viittaa suoraan uhkaan ja totalitaristiseen ideologiaan vallankumouksen kautta (Neuvostoliitto, natsi-Saksa), Huxleyn dystopiassa uhka on epäsuora ja viittaa totalitarismiin konsumerismin ja monopolikapitalismin kautta. Uljas uusi maailma on muutenkin hyvin erilainen. Sivistyneet ihmiset hukuttautuvat keinotekoisiin nautintoihin ja vapaaseen seksiin haluten aina vain lisää.

  Koska ihmisten valmistaminen on tuotteistettu, perheen käsitys on hävitetty ja perhekäsitteistä (isä, äiti, veli, sisko) on tullut kirosanoja. Uskontoa ei enää ole perinteisessä muodossa. Ihmisille esikuvaksi on noussut Henry Ford, jota he palvovat. ”Ford” on myös korvannut ”jumalan” (engl. lord) voimasanana. Kristinuskon risti on korvattu Fordin T-mallin mukaan T-merkillä. Ajanlasku on uudistettu ja sen alkukohdaksi on valittu ensimmäisen T-Fordin valmistumisvuosi 1908. Kirjan tapahtumien ajankohta on 632 JF (Jälkeen Fordin).”

  Miksihän Orwellin politisoitu teos ismeineen kuvaisi paremmin post-modernia maailmaa kuin Huxleyn, miettii eräs Y-sukupolvea edustava milleniaali.

 8. Voisikohan Elon Muskin kaltaisia hahmoja verrata Huxleyn dystopian Ford-jumalaan? 😀 Tämmöistä tähän aamuun.

  Ja aurinkoa toki toivon blogilaisille!

 9. Vielä Ylen uutispodcast aiheeseen liittyen:

  https://areena.yle.fi/podcastit/1-63216701
  /
  Suomalaiset ovat menettäneet tänä vuonna jo yli 10 miljoonaa euroa verkkohuijareille. Erilaiset pankkihuijaukset lisääntyvät, koska poliisin on niitä vaikea tutkia eivätkä rikolliset jää verkossa kiinni.

  Ylen toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen perehtyi pankkihuijauksiin. Hänelle selvisi, että usein huijauksen uhri jää tyhjän päälle.

  (Julkaistu 11.10.2022, kuunneltavissa toistaiseksi.)

Kommentoi