Paljonkos me säästettiinkään?

https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000008556154.html

”Koko sote-uudistuksen onnistuminen on nyt uhattuna Pirkanmaalla – Jos lisärahaa ei saada, hoitotakuu jää haaveeksi ja tietojärjestelmien uudistaminen epäonnistuu”

Eli rahaa pitää pistää menemään niin penteleesti, jotta hallituksen utopistiset suunnitelman voitaisiin edes alkeellisesti toteuttaa.

Tosiasiassa rahakaan ei ratkaise hoitohenkilökunnan puutetta edes pidemmällä tähtäimellä, koska henkilökuntaa ei ole saatavilla lisää edes lisäkoulutuksella moneen vuoteen.

Paljonkos tällä sotehimmelillä säästettiinkään?

Muistaakseni puhe oli alkupuolella muutamassa miljardissa nyt toteutuvan samansuuruisen lisämenon sijaan.

17 vastausta artikkeliin “Paljonkos me säästettiinkään?”

  1. Tietojärjestelmät ovat pk-seudulla katastrofaalisia, Pirkanmaalla huonoja.

    Nyt pyritään saamaan Pirkanmaalle sama järjestelmä kuin pk-seudulla.

    ”Mikä voisikaan mennä vikaan?”

  2. Säästö syntyy siitä, että tietojärjestelmä toimii niin kuin sen pitäisi ja antaa asiakkaille kustannutehokkaampi malli olla yhtedessä lääkäriin hoitajaan tms.
    On se ihme, että jo nyt kaikki on epäonnistunut, vaikka askeltakaan ei ole vielä astuttu.

    1. Kun otetaan huomioon Apotti-järjestelmän paha epäonnistuminen, on turha odottaa parempaa täälläkään.
      Apotin ”kustannustehokkuus” on osooittautunut todella työlääksi ja entistä enemmän aikaa digisotkuun asiakasajan kustannuksella.

  3. Heikki kertoo siitä, miten asioiden pitäisi mennä.

    Todellisuus on toisin.

    Listalla Esko on Oulussa kehitetty ja siellä käytössä oleva, näistä ainoa joka on kehitetty paikallisten lääkärien, hoitajien ja ohjelmisto-osaajien kanssa. Apotti on yhdysvaltalainen järjestelmä, jonka poliitikot ostivat pk-seudulle.

  4. Mikään nykyisistä ei ole rakennettu tulevaisuuden malliksi, jossa pitäisi soteen kuuluvat oleelliset osa-aluet saada poimittua yhden luukun kautta vastuulääkärille.
    Tervystiedot työterveydestä, muista, hammaslääkäreiltä, vakuuutuksita jne.. eli melkein kuin omakanta, jossa kaikki pitäisi yhdistyä ja sieltä edelleen pääsy eteenpäin..

  5. Kuinka monta vuotta kuluu, ennen kuin pitäminen muuttuu todellisuudeksi?

    *

    ”Koko sote-uudistuksen onnistuminen on nyt uhattuna Pirkanmaalla – Jos lisärahaa ei saada, hoitotakuu jää haaveeksi ja tietojärjestelmien uudistaminen epäonnistuu”
    *
    Ei muuta kuin verojenkeruuta on tehostettava, vai mitä?

  6. Ostin aikoinaan Oulusta erään järjestelmän ja se toimi ei tarvinnut rakennella …

  7. Lisärahoitusta olisi saada ja samalla säästöjä – siinäpä ongelmaa ..
    *
    ”Pirkanmaa sai sosiaali- ja terveysministeriöltä tietojenkäsittelyn sekä tieto- ja viestintätekniikan (ICT) muutostöihin kuluvalle vuodelle 14,3 miljoonaa euroa, kun sen hakema summa oli 37,4 miljoonaa euroa. Ministeriön mukaan rahaa jaettiin nyt vain välttämättömiin ICT:n muutoskustannuksiin eikä kehityshankkeisiin.”

    *
    ”Toimivat digi- ja etäpalvelut jäävät Pirkanmaalla haaveeksi, jos lisärahoitusta hyvinvointialueen tietotekniikan kehittämiseen ei saada. Samalla voidaan haudata sote-uudistuksen tärkeät tavoitteet, kuten viikon hoitotakuu, jonojen purkaminen ja kustannusten kasvun hillitseminen.!

    https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000008556154.html

  8. Eipä järjestelmää autuaaksi tee oululaisuus vaan asenne. Jos tietojärjestelmäprojektista vastaavat tahot, jotka eivät ymmärrä syvällisesti, kattavasti ja pitkäjänteisesti sen loppukäytön kohdetta, tulee ihan suoraan sanoen kasa paskaa.

    Oulu päätti suunnitella itse, Helsinki päätti antaa vallan konsulteille, jotka – ihme ja kumma – ottivat työstään miljoonia ja päätyivät suosittelemaan oman firmansa järjestelmää.

    1. Runko on ”omakanta” tietopankkina, jonne kaikki alajärjestelmöt pitäisi koplata. Sinne pitää potilaskäyntien ym. tutkimusten tiedot kytkeä. Ja sieltä eteenpäin.
      Ei ole ensimmäinen kerta, kun näitä rakentelen. Perkele, täytyykö sitä taas ottaa jakoavain, vasara ja ruuvipenkki esille ja tulla tuokin panemenaan viekä kuntoon.
      Viimeiset ne olivat lehtijärjestelmä Cirix-remontti, sanomalehtien tilausjärjestelmä, jossa yhdistin kaikki tilausväylät tekstiviesteineen, netteineen ja printteineen samalla koodilla yhden katon alle jne..

    2. Eletään suuressa tietotekniikaharhassa ja huumassa kasvavassa määrin taas kerran. Täytyy muistaa asioiden tärkein ydin, että tietotekniikka-asiantuntijat ovat RENKI ja palvelun aktiivikäyttäjät ovat ISÄNTÄ.
      Nyt uskotaan avaimien olevan taas kerran rengeillä ja pileen menee. Samalla kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä ja osaamista, jonka päälle pitää kaikki rakentaa virheet tietäen, on työnnetty sivuraiteille tai ovat jo muka vanhoja osaamattomia pieruja. Se on nykyharhoista suurin virhe!
      Hyvä ja järkevä kehitys tapahtuu siten, ettei mitään palikkaa kehitysketjussa voida unohtaa tai ohittaa onnistumisineen, virheineen. Muussa tapuksessa aloitetaan taas alusta ja tehdään samat virheet uudestaan.

  9. Näin se on, tietokone on vain työkalu. Hyvä työkalu, hyvissä käsissä auttaa. Jos työkalu ottaa johtopaikan niin ei siitä mitään tule.

    Konsultit lupaavat taikatemppuja näiden projektien onnistumiseen, aivan yhtenään. Eivät he aina onnistu. Tässä tarvitaan vain oikeaa osaamista ja oikeaa aikaa.

  10. Vuotaa se muualtakin, eikä pelkästään tietokoneohjelmissa. Nyt kun on niitä aluevaltuutettuja pilvin pimein, ei tosin meidän kunnassa. Jokaisen täytyy nyt päteä ja kaivaa niita epäkohtia ja puutteita. Kukaan ei ole vielä keksinyt halpaa, tai peräti ilmaista parannettavaa. Sitä halpaa ei kukaan ole vielä keksinyt, mutta ehkä ajan myötä sitäkin.

  11. ”Kukaan ei ole vielä keksinyt halpaa, tai peräti ilmaista parannettavaa. ”

    Juuri näin ..

    1. Kyllä on suurimmalle joukolle ihmisiä= mahdollisimnan terveelliser elämäntavat, ulkoliikunta ja oikea ravitseva ruoka, mihin itse voi vaikuttaa.
      Muihin voi sitten vähemmän vaikuttaa, osaan ei mitenkään.

  12. Tietotekniikan ostaja on avainasemassa ja hänen pitäisi olla aikalailla perillä niistä sillä myyjä myy ja mielellään keskeneräistä halvalla ja siinä toivossa että saa pitkän diilin rakentaa myymänsä tuote ostajan tarpeisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *