Nyt on kesä ja sähkön hinta Suomessa on 472,54 €/MWh – karkeasti 10-kertainen viime kesään nähden

Suomen ydinvoimalat tuottavat parhaillaan sähköä normaalisti nimellistehollaan (noin 2619 MW). Sähkön tuonti nettona on myös melkoisen yleisellä tasolla (1645 MW). Haitallisen sattumavoiman tuulivoiman tuotanto Suomessa on parhaillaan vain 219 MW, vaikka tuulivoiman kapasiteetti Suomessa on melko tasan 4000 MW.

Olisi jo aika päättäjien järkiintyä ja lopettaa haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen Suomeen:

https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

Suomeen TÄYTYY rakentaa ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.

https://jput.fi/Suomelle_hyotya_ydinvoimasta.htm

 

36 vastausta artikkeliin “Nyt on kesä ja sähkön hinta Suomessa on 472,54 €/MWh – karkeasti 10-kertainen viime kesään nähden”

 1. Kepulit estivät aikanaan ydinvoiman rakentamisen ja virheet ovat sitä sokean ideologian nimissä kokomajan vastustaneet.
  Nyt kysely kansalaisille, mitä puoluetta kannattavat ja sen jälkeen sähkökatkoja nimenomaan noideden kannattajille.

  1. Venäläiset ”ui” vasemmiston ja vihreiden rahoituksiin mukaan Euroopassa ja ajoivat mm Saksan ydinenergian alas…nyt se tulee maksamaan ihmishenkiä taistelukentillä

   1. En tiedä miksi Saksa ajoi täysin idioottimaisesti alas puhdasta ja edullista sähköä jauhavat hyväkuntoiset ydinvoimalansa – mutta siitä on hyötynyt ja hyötyy nimenomaan imperialistinen roistovaltio Venäjä.

    Venäjä on aivan liian hyvä tässä hybridisodassa, ja demokraattiset länsimaat ovat pääsääntöisesti heikkoja nahjuksia.

  2. Oletan, että kepulit ovat olleet ahneita ja halunneet myydä hyvään hintaan haketta, sekä vuokrata hyvään hintaan maata haitallista sattumavoimaa tuulivoima varten.

   Vihreät taas ovat Kremlin keksintö demokraattisia maita, kuten Suomi, vastaan.

 2. Minä olen niin onnellisessa asemassa että sähkö sisältyy vuokraan, eli erillisiä sähkölaskuja minulle ei tule niin kauan kun vielä asun tässä Lahden Talojen vuokra-asunnossa.

  1. Pahoin pelkään Timo, että myös Sinun asumiskustannuksesi tulevat nousemaan siksi, että Suomeen on idioottimaisesti rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima, eikä ole rakennettu tarpeeksi puhdasta ja edullista ydinvoimaa.

   1. Juu vuodenvaihteessa on aina tullut pieni vuokrankorotus, mutta täytyy toivoa parasta.

 3. Pohdiskelit miksi saksa ajoi ydinvoimansa alas – vastasit siihen myös. Venäjähän rahoitti niitä järjestöjä jotka sen lobbasivat siellä pois. Se oli aivan puhdasta informaatiosodankäyntiä.

 4. Suomessa vähennetään fossiilisten polttoaineiden (kivihiili, öljy, maakaasu), sekä turpeen käyttöä energiantuotannossa. Myös teollisuus vähentää niiden käyttöä.

  Se tarkoittaa merkittävää sähkön kulutuksen kasvua.

  Suomeen täytyy rakentaa nimenomaan ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa – sekä pitää lopettaa haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen ihan kokonaan.

  1. Ainoat nopeat keinot on lisätä puuta, turvetta ja kivihiiltä toistaiseksi. Päästörajat joutavat romukoppaan ainakin muuranaksi vuodeksi. Säästökuuri päälle.
   Ydinvoiman lisääminen on pitkä ja hidas tie.

   1. Ei niitä ydinvoimaloita tarvitse tilata Ranskasta, eikä Venäjältä. Etelä-Koreasta saa nopeasti hyviä APR1400 voimaloita sarjatuotantona:
    Käynnistynyt/käynnistyy:
    – Shin Kori 3; 2016;
    – Shin Kori 4; 2019;
    – Shin Hanul 1; 2022;
    – Shin Hanul 2; 2023;
    – Shin Kori 5; 2023;
    – Shin Kori 6; 2024;
    – Barakah 1; 2021;
    – Barakah 2; 2022 (käynnistynyt);
    – Barakah 3; 2023 (aikataulussa);
    – Barakah 4; 2023 (aikataulussa).

    https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

    1. No, miksi ei sitten niitä ei ole Suomessa, kai STUKilla nämä ovat tiedossa, jos täyttävät Suomen vaatimukset. Ilmeisesti eivät täytä.
     Näistän on puhuttu vuosia.

     1. Syynävoi olla monen laisia, kuten hinta, toikitusaikataulut jne.
      On turha arvailla, kun ei mitääm tiedä.

      1. Se, mitä tiedän Hesan isosta energiaprojektista, nämä olivat mukana kisassa valita Helenille
       tulevaisuuden energiaratkaisu, mutta turvallisuus Suomessa on yksi este .

   2. Valitettavasti viherideologinen paska estää terveen järjen ja siten turpeen käytön.

 5. Nyt on nopeasi lisättävä sitä sähkön kulutusta, ainakin elo- ja syyskuun ajaksi. Kovasti päättäjät esittävät sen sähkön pakkosäästämistä joskus jo loka- marraskuun aikana. Sillloin pitää olla mistä säästää, kun nyt jo mennään ihan minimissä.

  1. Pentti: ”Nyt on nopeasi lisättävä sitä sähkön kulutusta”

   En ymmärrä miten sitä sähkön kulutusta lisättäisiin. Tätä kommenttia kirjoitettaessa sähkön hinta Suomessa on 288,55 €/MWh. Ei varmaankaan kannusta lisäämään kulutusta.

 6. Juhani, ei varmaan kannustakaan, mutta siitä on helppo sitten talvella säästää.

  Tuo minun mielipiteeni on niinkuin hiukan ”kieli poskessa kirjoiteltu”. Älkää ottako vakavasti.

  Mutta tulevana säästämisen aikana, minä jo suunnittelin omalta osaltani. Nyt yksin asuvana ajattelin, että lasken kolmen huoneen lämpötilaa +15 asteeseen, siinä ei ole vielä homehtumisen vaaraa. Siitä pystyy nostamaan vielä helposti, jos tulee tarvetta. Valaistuksen suhteen en oikein pysty mitään parantamaan, koska kaikki ovat vielä led valaisimia. Ulkona on 5- 6 led kulkuvaloa tunnistimilla varustettuja. Ainoastaan pihalla on yksi läpi yön palava led valo. Sauna, tai saunat meillä lämpiää puilla. Sisällä puuhella, leivinuuni, varaava takka, ilmalämpöpumppu. Siinä ne säästötoimet.

 7. Kuka tahansa voi spekuloida korealaisten ydinvoimaloiden luotettavuudesta ilman mitään perustetakin.

  Luulisi niiden kelpaavan suomalaisille siinä kuin Olkiluoto 3’kin.

  *
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kori_Nuclear_Power_Plant

  Kori Nuclear Power Plant

  The Kori Nuclear Power Plant (Korean: 고리원자력발전소, Hanja: 古里原子力發電所) is a South Korean nuclear power plant located in Kori, a suburban village in Busan. It is the world’s largest fully operational nuclear generating station by total reactor count and the number of currently operational reactors since 2016, after it exceeded in nameplate capacity Canada’s Bruce Nuclear Generating Station. It is owned and operated by Korea Hydro & Nuclear Power, a subsidiary of KEPCO. The first reactor began commercial operation in 1978 and operated until 2017 when it was decommissioned. Units 2, 3, and 4 started commercial operations in the 1980s. All reactors on site are pressurized water reactors.

  *
  .
  Sijainti:

  https://goo.gl/maps/uZF8EpfDwe2c9QiEA

 8. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/tuulivoima-ei-vahenna-paastoja-mutta-tuo-lukuisia-haittoja/

  Tuulivoima ei vähennä päästöjä, mutta tuo lukuisia haittoja.

  30.1.2021.
  Eurooppa.
  Tuulivoiman ja auringon yhteisvaikutus sähkön eri hintoihin on erittäin helppo laskea valtioittain, kun tiedetään sähkön keskimääräinen hinta, asukasluku ja asennettu kapasiteetti. Sen mukaan sähkö on sitä kalliimpaa per capita, mitä enemmän on asennettua tuulivoimaa.

  Saksa.
  Saksassa ei enää rakennetta tuuliteollisuusalueita. Ihmiset ja luontoväki ovat kypsyneet koko touhuun ja siellä tuuliteollisuus itkee, kun ei saa aiheuttaa lisääntyvää tuhoa Saksan luonnolle, maisemille ja ihmisille.

  Ruotsi.
  Tuulivoimamaan Ruotsin tuontisähkökään ei tällä hetkellä, helmikuu 2021, ole kovin päästötöntä. Siellä on käynnistelty sähköntuotantoon öljykattiloita ja tuodaan hiilisähköä Puolasta.
  Kun Suomi ajaa alas luotettavan CHP-tuotannon ja siirtyy yhä vahvemmin tuulivoiman tuottaman sattumasähkön varaan, tällaisessa erillisessä sähköntuotannossa päästöt vain kasvavat.

  (Blogin kirjoittaja Jyrki Itkonen: Eläkkeellä oleva voimalaitospäällikkö 42 vuoden työkokemus. Sivutoiminen erergiatekniikan eri oppinaineiden opettaja HTOL 1996-2006.)

 9. 6.7.2022 16:28 MUOKKAA
  Kyseinen Suomen Uutisissa 22.7. ollut artikkeli ”Kuusinumeroista palkkaa repivä Evan ekonomisti ylimielisenä – vaatii muille korkeampia hintoja, kerskuu omasta törsäämisestään” on kirvoittanut 88 kommenttia. valitsin niistä sen, mikä miellytti minua, universaalisesti ja vähän muutenkin. Kirjoittajana anonyymi.

  ” Kivihiileen palataan ja vauhdilla. Syykin on selvä, myös ns. asiantuntijat ymmärtävät, että ilmastonmuutos jatkaa matkaansa ilman ihmisen vaikutusta, eli hiilidioksidilla ei ole mitään merkitystä ilmastonmuutokseen, jossa hiilidioksidipitoisuus on aivan liian laihaa. Toisaalta h-pitoisuuden aleneminen aiheuttaa kuivuutta, johtuen hiilidioksidin hyvästä vesiliukoisuudesta ja vesimolekyylien yhdistämiskyvystä, jossa pilvien alhainen lämpötilalla on myös ratkaiseva merkitys. Hiilidioksidipitoisuuden aleneminen johtaa ihmiskunnan tuhoon, joten kivihiilen poltto on edellytys ihmiskunnan olemassa oloon.”
  Lainasin tämän itseltäni blogistani ”Rikkaat ja röyhkeät” 25.7.2022.

  1. Kivihiili on halpaa ja sen huoltovarmuuskin on haluttaessa kohtalainen – kivihiiltä voidaan varastoida avotaivaan alle suuriin kekoihin.

 10. Nyt ei ole aika kiistellä jonkin energiamuodon olemassaolosta. Tuulivoimaaa ml. kaikkia muitakin tarvitaan kipeästi- toistaiseksi. Se ei ainakaan roiku venäjän mielen, eikä muistakaan sen tuulista.

 11. Tuulivoima on haitallista sattumavoimaa, joka sotkee sähkömarkkinoiden normaalin toiminnan. Kun sattuu tuulemaan hyvin, niin sähkön hinta painuu niin alas, että hyödyllisen sähkön tuottajille sähkön tuottaminen on kannattamatonta. Siksi hyödyllisen sähkön tuottamiseen ei investoida.

  Tänäkin aamuna sähkön hinta oli kaksi euroa ja risat per megawattitunti. Tätä kommenttia kirjoittaessa se on 4,72 €/MWh.
  https://www.fingrid.fi/online

  Tuulivoiman rakentaminen Suomeen on lopetettava ihan kokonaan. Suomeen täytyy rakentaa ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.

 12. ”It’s in the evening after dark/ When the blackleg miner creeps to work/ With his moleskin pants and dirty shirt/ There goes the blackleg miner”

  Steeleye Span – The Blackleg Miner

 13. Suomessa on hurjasti tuulimyllyjä, paljon yli tuhat kpl ja lisää rakennetaan koko ajan. Niiden yhteisteho on jonkinverran yli 4000 MWh ja kattavat Suomen sähkön tarpeesta noin 10%

  Tämän kesän ja vuoden hitti on aurinkokennot, mistään ei saa niitä kennoja, eikä asentajia, jos nyt haluaisi. Ei niitä ota kaikki yritykset edes tilauksia vastaan tällä hetkellä.

  Toisaalta taas sähkön säästäjiä on ilmalämpöpumput ja sen jalostetut versiot. Niitäkään ei saa tällä hetkellä.

  Onhan se kumma, jos eivät nuo edellä mainitut tunnu Suomen sähkön kokonaistarpeessa. Varsinkin kun moni suomalainen osaa puilla lämmittää, eli säästää sitäkin kautta sähköä. Tosin polttopuistakin tulee puutetta, eli varaamaan heti.

  1. Pentti, ongelmana on, että sähköverkkoon pitää koko ajan tuottaa sähköä vähintään niin paljon kuin sähköä kulutetaan – muuten sähköverkko kaatuu, eli pistorasioistamme ei tule sähköä – ei vaikka kuinka manaisi.

   Suomessa sähkön kulutus on ehdottomasti suurinta silloin kun koko Suomen alueella on laaja korkeapaineen alue tammikuussa. Juuri silloin tuulivoima ei tuota Suomessa sähköä ainakaan mainita saakka. Oheisen linkin takaa löytyy asiasta kylmää faktaa, päivämääriä, kelloaikoja, lämpötiloja, ja tuulivoiman tuotantolukuja – siis kivenkovia tosiasioita:
   https://jput.fi/Talvipaiva_numeroin_tuulivoima.htm

   Kuinka ollakaan juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten, niin myöskään aurinkovoima Suomessa ei tuota sähköä ainakaan mainita saakka.

   Tuulivoima ja aurinkovoima ovat haitallista sattumavoimaa Suomessa.

  2. Myllyjä on,van sähköntuotto on sitä ja tätä.
   Järjettömät vaihtelut tuulisähkössä aiheuttavat massiiviset säätöongelmat ja silti pitää olla se varavoiman tuotanto, kun myllyt seisovat.

   1. Niin Juha, on idioottimaista rakentaa 4000 MW nimellisteholla tuulivoimaa, joka ei tuota sähköä juuri silloin kun Suomessa kulutetaan eniten sähköä – eli pitää tuulivoiman takia olla muuta sähköntuotantoa, joka käynnistetään silloin kun ei tuule tarpeeksi. Hölmöläisten ”peitonjatkamista”.
    https://jput.fi/Pakkasella_ei_tuule.htm

Kommentoi