Koulu on nuorten kasvattamiseen

Koululaitos on saanut paljon moitteita ja opettajat ovat uupuneita sekä osa lapsista kokee jäävänsä ulkopuoliseksi myös lasten vanhemmat osin ovat uupuneita ja menettävät otteensa omiin lapsiinsa?
– Miksi näin?
– Eikö koulu ole lasten kouluttaja?
– Lapsi ja nuori on kokonaisuus joten unohtuuko, että jokainen lapsi on omanlaisensa eikä heitä voida niputtaa yhteen muottiin?
– Eikö koulun tehtävä ole antaa jokaiselle lapselle tie yhteiskunnan palvelijaksi niin että kaikille aloille löytyy haluttu osaava tekijä?
– Yhteiskunta eli veronmaksajat rahoittavat koulutuksen, mutta olisko liikaa vaatia vastinetta rahoillemme?

https://www.hs.fi/visio/art-2000009231617.html

HS liite antaa sekin aihetta mietittäväksi.

5 vastausta artikkeliin “Koulu on nuorten kasvattamiseen”

 1. Kyllä koulu on opetukseen oleva asia mutta vain kouulutukseen
  Kasvattaminen on vanhempien työ jota ei saa siirtää ulkopuolisiin käsiin
  Silloin ne lapset ovat vieläkin enemmän ulkona kaikesta terv tepivaari

 2. En suostu hesarin linkkejä katsomaan, koska kunnioitan journalismia. Mutta sanoisin että on myös iloisia tarinoita: Ylen juttu Sysmästä muistutti että lopulta koulu on se joka koulun voi korjata, kunhan siihen annetaan mahdollisuus.

 3. Dettmanin idea pitkästä koulupäivästä johon on ympätty myös harrastukset koulun jälkeen kuulostaa minusta raskaalta. Kello kolmen jälkeen pitäisi heti taas alkaa harrastaa. Entä ruokailu, tarjoaisiko koulu kaksi ateriaa? Ja entö ne monet nuoret jotka harrastavat kilpaurheilua seuroissa? Olisiko joka koululla Tapparan, Ilveksen ym, valmentaja? Ei tule onnistumaan!
  Sen sijaan ns. harrastavaa iltapäivää on jo kokeiltukin. Toimintaa niille, jotka haluavat heti koulun jälkeen. Ymmärrettävästi ei kovin monipuolista kuitenkaan.

 4. Dettmanin perusajatus on täysin kohdallaan, kannattaa lukea Hesari juttu.
  Lasten kokema yhteiskunta on yksisuuntautunut muutoksellaan tiettyyn tehokaavaan.
  …ja taas leikataan ja leikataan, kun lähimenneisyydessä saatiin Suomen kaikkia kansanryhmiä koskeva koulujärjestelmä kukoistamaan.
  Jäljet nyt johtavat siihen, että typistyvästä koulujärestelmästä syntyy typistynyttä vanhemmuutta tuleville vanhemmille jne .
  … leikataan vaan ja kukahan sitä ajaa ja miksi ? Entinen sivistyspuolue kokoomus, siis entinen !

 5. Detmanin idea hyvä, mutta kokoomuksen leikkauslistat tulevat ja jos niin koko hyvä idea kaatuu. Osalla lapsista on vanhemmat joilla on varaa kustantaa lapsiensa täysipainoinen koulu ja harrastus ja se eriarvoistaa lapset.

Kommentoi