Ydinohjusten ”parasta ennen” lähestynee

Putin kiristää maailmaa ydinaseilla. Jos ette anna minun tuhota ja tappaa Ukrainassa niin tuhoan koko maailman! Samaa keinoa pienemmssä mittakaavassa käyttää Pohjois-Korean Kim Jong Un. Jos ette anna minun rauhassa uhota ja tappaa oman maani kansalaisia niin tapan miljoonia siviileitä teidän maissanne. Maailma on näiden kiristäjien armoilla.

Ydinohjusten torjunta, kuten kaikkien ohjusten, on vaikeaa. Vaikka jonkun ohjuksen saisikin ammuttua alas niin niitä pääsisi silti aina niin paljon perille ettei torjunnasta välttämättä olisi apua. Venäjä on myös näyttävästi esitellyt entistä vaikeammin torjuttavia, monta kertaa ääntä nopeampia, ja entistä tuhovoimaisempia ohjuksiaan. Tarkoituksena on tietenkin korostaa tuhon vääjäämättömyyttä jos Venäjä päättää käyttää ydinasettaan.

Maailman johtava maa ohjusten torjunassa on ehkä Israel. Sen kolmiportainen torjuntajärjestelmä on tarkoitettu torjumaan niin lyhyen, keskimatkan kuin mannertenvälisetkin ohjukset. Suomikin hankkii israelista korkeatorjuntajärjestelmän jolla voi mahdollisesti torjua  lentokoneiden lisäksi myös esimerkiksi Venäjän Iskander -ohjuksia.

Israelin lähitorjuntaan tarkoitettu Iron Dome -järjestelmä ampuu alas lähes kaikki lyhyen kantaman ohjukset. Yksi torjuntaohjus maksaa kuitenkin n. 80 000 dollaria. Siksi Iron Dome jättää torjumatta ne ohjukset jotak eivät osuisi asutulle alueelle. Silti torjunta tulee kalliiksi. Lisäksi raketteja Gazasta ampuva Hamas on keksinyt että ampumalla valtavan määrän raketteja kerralla Iron Dome ei välttämättä ehdi torjua niitä kaikkia. Vielä pahempaa on, että Iranin tukemalla Hezbollahilla on Libanonissa noin 150 000 ohjusta suunnattuna Israeliin, monet niistä paljon kehittyneempiä kuin Hamasin raketit. Siksi sota Hezbollahin kanssa aiheuttaisi Israelissa suuret siviilitappiot. Jotain uutta on siis keksittävä.

Uutta onkin valmisteilla: laseriin perustuva ohjustorjunta. Tekniikka on viela kehitysvaiheessa, mutta siinä piilee käänteentekevä vaikutus. kun yksi Iron Dome -torjuntaohjus maksaa 80 000 dollaria niin yhden lasersäteen hinnaksi tulee alle viisi dollaria! Lasersäde kulkee valon nopeudella, nopeinkaan ohjus ei sitä ehdi väistää. Halpuus mahdollistaa moninkertaisen varmistuksen. Siinä missä torjuntaohjuksen on osuttava koska niitä on hyvin rajallinen määrä, voidaan laserilla ampua vaikka tuhansia laukauksia osuman varmistamiseksi. Laserilla voidaan jopa torjua tykistön raskasta tulta.

Laser- tekniikka on kehitteillä ja uskon, että kun se valmistuu tulee ydin- ja muista ohjuksista merkityksettömiä.  Putin ja Kim voivat sen jälkeen uhota otsasuonet pullistellen  mitä vain, mutta ydinpelote ei enää toimi. Ylipäänsä raskaista perinteisistä aseista tulee vanhanaikaisia. Tämä ei ole enää science fictionia, Israelissa työskennellään tosissaan tämän tekniikan parissa ja sitä on jo kokeiltu  droonien alasampumiseen.

8 vastausta artikkeliin “Ydinohjusten ”parasta ennen” lähestynee”

  1. Venäjällä on ongelma nimeltä toimimaton tekniikka. Monet ohjukset siiloissaan voi olla ns ”suutareita” ….

  2. ”Venäjällä on ongelma nimeltä toimimaton tekniikka.”

    Pitää varmaan suurelta osin paikkaansa. Esimerkiksi tankit oivat väärin suunniteltuja – kuulemma.

    Keskipitkänmatkan Iskander ohjukset sen sijaan tuntuvat osuvan kohteeseensa.

    *
    ”Monet ohjukset siiloissaan voi olla ns ”suutareita” ….”

    Tähän valitettavasti ei voida luottaa – siis , että ovat.

    *********************************************************************
    Erikoinen kirjoitus

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/269232-venajan-mannertenvaliset-ydinohjukset-sijaintikoordinaatteineen-esittelyssa/

    8.2.2019
    .
    Venäjän mannertenväliset ydinohjukset sijaintikoordinaatteineen esittelyssä
    .
    Venäjä ilmoitti julkisesti pari vuotta sitten, että sillä on vuoden 2017 alusta lukien 528 ballististen ohjusten järjestelmää (ракетный комплекс), jotka kykenevät kuljettamaan noin 1800 ydinkärkeä.
    .
    Ballististen ohjusten järjestelmä on joko ISBM-siilo-ohjus tai liikkuvalle alustalle asennettu ICBM-ohjus, joita on koottu yhteen laukaisupisteeseen erinäinen lukumäärä. Venäjällä yleisin laukaisualustojen lukumäärä liikkuvien alustojen tukikohdassa on 9 kappaletta.
    .
    Tässä kirjoituksessa on käsitelty Venäjän maalle sijoittuja mannertenvälisiä ballistisia ydinohjuksia (ICBM). Venäjän sukellusveneisiin sijoitetut mannertenväliset ballistiset ydinohjukset (SLBM) eikä ilmavoimien ydinaseet on jätetty kirjoituksen ulkopuolelle. Satelliittikarttalinkkejä Venäjän maa-alueilla oleviin ICBM-ohjusten sijainteihin ja muihin mielenkiintoisiin varustelu-uutuuksiin tässä kirjoituksessa on lähes 250.

    1. Eiköhän ne ryssän siilot maalla ole tarkkaan muiden maiden tiedossa…

      1. ”Ballististen ohjusten järjestelmä on joko ISBM-siilo-ohjus tai liikkuvalle alustalle asennettu ICBM-ohjus, ”

        ”Venäjän sukellusveneisiin sijoitetut mannertenväliset ballistiset ydinohjukset (SLBM) eikä ilmavoimien ydinaseet o ..”

        Lähde :

        https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/269232-venajan-mannertenvaliset-ydinohjukset-sijaintikoordinaatteineen-esittelyssa/

        Venäjän mannertenväliset ydinohjukset sijaintikoordinaatteineen esittelyssä

  3. Kun rysät ottivat YK:n pääsihteeri maalitaulukseen, niin mielestäni kaikilla mailla on moraalinen oikeus ottaa kohteekseen ongelmien ytimen Putinin.
    .
    When the Russians took the UN Secretary-General to the target, I think all countries have a moral right to target Putin, the heart of the problem.
    .
    Когда русские взяли в мишень Генерального секретаря ООН, я думаю, все страны имеют моральное право нацелить Путина на сердцевину проблемы.

    ***********************************************************************
    https://yle.fi/uutiset/3-12422333

    29.4.2022

    Ohjus osui Kiovassa lähelle hotellia, johon YK:n pääsihteeri oli majoittunut, kertoo tiedottaja

    *************************************************************************
    Uskaltaako Putin lähteä matkalle Indonesiaan?
    .
    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html
    .
    Osallistuuko Putin G20-kokoukseen?

    Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjällä ei ole tehty vielä päätöstä siitä, osallistuuko Vladimir Putin G20-maiden kokoukseen paikan päällä vai videoyhteyden kautta.

    Kokous tullaan järjestämään Indonesiassa ja sekä Putin että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu.

  4. Suomen valitsemassa F-35;ssä on myös etuna riittävä sähköntuotto laseria ajatellen.

  5. https://www.youtube.com/watch?v=fxBR6P0FETw

    What Could Make the F-35 Better? It’s Getting Lasers

    Here’s What You Need to Remember: The Navy is developing a laser-application for its Marine Corps F-35B intended to effectively maintain the stealth fighter for future decades of war. Not only are laser weapons fast, precise and low weight and drag, but they will bring a more stealthy, quiet attack advantage against air and ground targets.

  6. https://www.aljazeera.com/news/2022/4/28/alexander-stubb-finland-more-nato-ready-than-current-members

    28.4.2022

    Russia will threaten Finland after NATO application: ex-PM Stubb
    Alexander Stubb, who has long backed NATO membership, speaks to Al Jazeera about the country’s decision to join the alliance amid the Ukraine war.
    .
    Alexander Stubb: I think the decision on Finnish NATO membership was taken on February 24, at five o’clock in the morning, when [Russian President Vladimir] Putin attacked Ukraine. That’s when the public opinion basically took a 180 degree turn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *