Nyt puhutaan sähköstä

Minä olen kohtuullisen onnellisessa asemassa sähkön suhteen. Minulla on sopimus vuoden 2023 lokakuun 23 pv asti. Vattenfall laskuttaa perusmaksun 3,80 eur/kk ja energia 5,59 snt/ kWh.

Äsken juuri oli erään sukulaismiehen kanssa juttua, tietysti päivän politiikasta ja sen kurjuudesta, kuten tapana on. Sanoi, että nyt se alkaa, tai on alkanut. Hän oli saanut omalta sähköyhtiöltään sähkön korotusilmoitusen, semmoiset vaatimattomat kulutuksen mukaiset maksut 0,70 eur / kWh.

Se oli joku näistä eteläsuomen paikallisyhtiöistä, en muista, tai en edes halua muistaa.  Tämä on tavallaan seurausta siihen, kun haluaa koko ajan kilpailuttaa maksujaan ja olla sillä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Joskus vaan käy sitten näinkin. Yhtään en silti ole vahingoniloinen, niin suurista rahoista on kysymys.

En ole uskonut, vaikka koko ajan puhutaan, jopa euron maksuista, olen luullut sen olevan paljon suurennettua puhetta vaan.  Meille taitaa tulla synkkä talvi.

26 vastausta artikkeliin “Nyt puhutaan sähköstä”

 1. Kirjoitin aiheesta PB:n aiheesta ’ Sähkön hinta halutaan irrottaa kaasusta’ kolmisen tuntia siiten.

  On tämä talouspeli ihmeellistä. Kun kaasun hinta Saksassa nousee pilviin Ukrainan sodan vuoksi, niin sähkön hinnan Suomessa pitää nousta samassa suhteessa – ilman loogista syytä

  Asiaan taidetaan olla hakemassa ratkaisua. Haraako Saksa vastaan?
  *
  Yksi yksinkertainen kysymys: Ketä valtavat sähkön hinnan korotuksessa hyödyttävät?

  Hinnassa 0,70 eur / kWh on ainakin 0,5 euroa ilmaa.

  *

  ”Äsken juuri oli erään sukulaismiehen kanssa juttua, tietysti päivän politiikasta ja sen kurjuudesta, kuten tapana on. Sanoi, että nyt se alkaa, tai on alkanut. Hän oli saanut omalta sähköyhtiöltään sähkön korotusilmoitusen, semmoiset vaatimattomat kulutuksen mukaiset maksut 0,70 eur / kWh.”

 2. Ihan älyttömiä nuo maksut, eikä ne perustu yhtään mihinkään, ainoastaan Venäjä kiusaa meitä ja ihan ymmättävistä syistä. En tarkoita Venäjän sotimista, se on tietysti hävytöntä, mutta meidän pakotteemme on Venäjän mielestä kiusallisista. Olen edelleen sitä mieltä että pakotteilla kiusaamme eniten itseämme. Mitenkähän talvi selvitään. Meillä on onneksi puita ja pesiä ja vesi tulee omalla paineella ilman sähköä.

  1. Mikäön tuotantohinta ei ole noussut. Eikä tuotannon määrä ole edes kaasusta kiinni.
   Hinta roikkuu hintaodotuksista johdannais spekulaatioista sähköjohdannaismarkkinoilla. Niistä pitää päästä irti normaaliin tuotanto ja myyntihintaan.

 3. No onhan tuo voimassa toistaiseksi mutta silti hintoja voi nostaa kaiken aikaaa sellasta se kokonaan onkin terv tepivaari

 4. ”On tämä talouspeli ihmeellistä.” Kyllä on, nyt kun Norjan lohi maksoi 40 euroa kilo, nyt sen saa 8 eurolla (Ylen aantamia tietoja) Eihän sillä pitäisi olla mitään yhteyttä sotaan, joku hämmentää asioita.

 5. Tähän sähköpeliin tulee pakosti loppu, koska se ei ole loppumassa mistään, ei edes Euroopasta.
  Euroopan laajuinen pörssipeli on syyllinen tulevaisuuden odotushinnoin (johdannaiset), joilla yhtöt vain varmistavat asiakkailta saatavan hinnan, millä ovat luvanneet laskuttaa sähköstä.
  Suomeen vaikuttaa Euroopanlaajuinen sähköpörssi, vaikka täältä sähkö ei lopu.
  Britit menevät maksulakkoon ja se varmaan muuttaa koko järjestelmää tuotannon mukaiseksi normaaliikatteiseksi hinnoitteluksi ja pian.
  Saksan sähkö riippuu kaasun hinnasta ja se taas vääristää koko markkinan.

  1. Saksan on pakko ottaa 2 varalla olevaa ydinvaravoimalaansa käyttölön pian. Sitä ei edes vihreät poliitisesti voi estää.
   Täytyykö panna Marin taas asialle puristamaan Scholzia, vaikka munista. Meinaan se on Suomenkin asia.

 6. Hyvä sähkösopimus vielä 1,5 vuotta mutta eilen ostin agregaatin. On pakastimet täynnä marjoja sieniä ynnä muuta, pulliakin, ajattelin että sillä tekohengittäisin jos sähköt pitemmäksi aikaa katkeavat. Vähän hamsterin vikaa on.

   1. No kerrrostraloissa niitä ei voi käyttää missään terv tepivaari

 7. Äkkiä vaan vessaperin ostoon, siitä tulee taas pula. Ämpäreillä ei tee mitään, sähköä ei voi niillä kantaa.

 8. Onkos puilla käyviä agregaatteja, kun öljyistä on pula ja maksaa ainakin paljon.

  1. https://volter.fi/suomi/

   Volterin voimalaitokset tuottavat sähköä kaasuttamalla puuhaketta. Kaasutin kuumentaa puuhakkeen erittäin korkeassa lämpötilassa ja matalassa happitasossa. Polttamisesta muodostunut kaasu toimii polttoaineena moottorille, joka pyörittää generaattioria, joka puolestaan tuottaa sähköä. Prosessissa syntyvä lämpö otetaan talteen kuumana vetenä ja sitä voidaan käyttää erilaisiin lämmitys- ja kuivaustarkoituksiin.
   .
   Volterin CHP järjestelmät ovat sähkön ja lämmön yhteistuotantovoimalaitoksia, joiden sähköntuotanto on 40 kW ja lämmöntuotanto 100 kW. Yksi Volterin voimalaitos tuottaa riittävästi sähköä ja lämpöä kattaakseen maatilan, kokonaisen pienen asuinalueen tai pienen yrityksen vuosittaisen energiatarpeet.

   1. Tampereella koteihin tuleva sähkö tulee vesivoimalla tuottettuna ei Tammerkosken tuotto siihen riitä mutta vesuvoimaloita on ja yksi iso Nokialla terv tepivaari

    1. Todellisuudessa meidän kaikkien pistorasioista tulee sekasähköä: ydinvoimaa, vesivoimaa, kivihiilivoimaa, joskus jopa tuulivoimaa.

     Kaikki sähkö mitä tuotetaan menee valtakunnanverkkoon ja jaetaan sieltä paikallisverkkoihin. Minnekään ei vedetä esimerkiksi tuulivoimaa tai vesivoimaa, vaikka myyjä sellaista valehtelisikin.

     1. Usko nyt Juhani Tampereella kotitaloudet saa sähkönsä uusiutuvilla lähteillä suurin osa tulee Nokian vesivoimalta loput meillä itsellä tehtynä
      Teollisuus saa ydin voimalta terv tepivaari

     2. Kyllähän jossain pelaa clearing-systeemi, jonka perusteella jokaisen sähköntuottajan myymä sähkö on todella tuotettava.
      Esimerkiksi jos Tampereen Sähkölaitokselta on vesivoimasopimuksella ostaneiden asiakkaiden yhteenlaskettu energian kulutus E kWh , niin Tampereen Sähkölaitoksen on tuotettava vesivoimaa yhteiseen valtakunnan sähköverkkoon E kWh.
      .
      Homma menee, uskoisin , varsin reilusti ydin-, lämpö- ja vesivoiman kohdalla. Tuulivoima joutuu ’siipeilemään’ tuulettomina jaksoina. Tuulivoimassakin, niin uskoisin, pätee periaate: myyty energiamäärä on yhtä kuin tuotettu energiamäärä.
      Epäreiluus tuulivoiman kohdalla on, että tuulienergia hyväksikäyttää muiden energiatuottajien tehoreservejä.

      1. Se sähkö joka menee valtakunnan verkkoon sille on oma linjansa Nokialta Tampereelle sieltä tulee oma linjansa
       Tuo mitä kerrot on no olkoot mitä vaan mutta se on luuloja fakta tiedosta terv

       1. Paljon enemmän kuin luuloa.

        17.9.2022 eteenpäin 33,00 snt/kWh – Tampereen Sähkölaitos

        Olen sitä mieltä, että teuvo mastin ei kannattaisi edes yrittää ymmärtää sähköenergian clearing-systeemiä.

        *
        teuvo mastin juttu on luulemisen lisäksi varsin sekava.

        teuvo mast : ”Se sähkö joka menee valtakunnan verkkoon sille on oma linjansa Nokialta Tampereelle sieltä tulee oma linjansa.”

        Tuleeko Tampereen Sähkölaitoksen koko vesivoima Nokialta?

        Itse asiassa pitäisi kysyä minkä yhtiön energiatuotannosta yleensä höpiset.

 9. Puuratkaisut ovat fiksu apu, mutta ne eivät skaalaudu määriin jota tarvitaan. Toki apu se on pienikin apu.

  Ydinvoima on ainoa joka skaalautuu, mutta sitä ei tässä ajassa saa.

  Sen sijaan säästöpotentiaalia on vaikka kuinka. Kuten on todettu, nuo isot valomainostaulut vievät omakotitalon verran energiaa. Montakohan kymmentä tuhatta niitäkin on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *