Onko koirasi rätkyttävä vai isännän/emännän kaveri kaikessa

Olen monasti huomannut että jotkut koirat rätkyttää ja selitystä sille ei ole näkyvillä

Kun annat koirasi sitä tehdä saat monia mulkaisuja ja et syyttä kokemuksesta voin sanoa ettei koira rätkytä ketään

Kunhan sen vieressä on isäntä taikka emäntä Jolla onkin itsevarmuutta silloin koiran ei tarvitse vahtia koko aikaa

Jos tuo koiran haltija onkin epävarma silloin koira ottaa isännän otteet ja haukkuu kaikki

Noinkaan se asia ei saa olla ja se isokin koira on helppo käsitellä mutta käskijän oma kehon kieli kertoo asian koiralle

Joka saa elää koiran onnellista elämää juuri oikealla tavalla

Mutta onhan toki sellasia paikkoja jossa saa kunnon ohjeet haukkuvalle koiralle

Kuunnelkaa heitä jotka asian tietää seommoro tepivaari kirjoitti Teuvo Mast

12 vastausta artikkeliin “Onko koirasi rätkyttävä vai isännän/emännän kaveri kaikessa”

 1. Onko nyt koira omistaja niin heikko ettei hänellä pitäisi olla koiraa lainkaan voi olla niinkin ja oikeasti antakaa koiran olla koira se ei ole mikään vauva kellekkään terv tepivaari

 2. Selektiivinen rodunjalostus lienee tehnyt sen, että lähes kaikki rodut lienevät taantuneet älyllisesti sudenpennun tasolle, tällaisen vertauksen joskus luin. Ja seurakoirat ne vasta pentumaisia ovatkin, puhumattakaan kehitysvammaisiksi jalostetuista Ranskanbulldoggeista, joita presidentillämmekin oli.
  Ihminen on tietoisesti halunnut koiraan itseään miellyttäviä ominaisuuksia kuten sitä, ettei koira pelkäisi ihmistä kuten villieläimet; myös suuret pentumaiset silmät sekä niiden sijoittuminen eläimen kalloon nähden poikkeaa sudesta.

  Lisäksi erot eri rotujen välillä ovat erittäin suuret.

  Eräs miessukupuolinen entinen kaverini joskus selitti minulle, miten naisen ääni olisi niin heikko, ettei nainen siksi sopisi koiranomistajaksi. Tämä sattui eräänä kesänä minun ollessa itsekseni lukemassa eräillä kallioilla järvenrannassa koirieni kanssa, jolloin kaverini, jolla oli tylsää itsensä kanssa, soitti minulle koska tarvitsi viihdytystä, ja väkisin tuppautui luokseni pyöränsä kanssa niin, että toinen koiristani aisti minun haluttomuuden ja ärtymyksen ja yritti puraista kaveriani poskesta. Mitään ei sattunut, koska estin tapaturman, mutta miespuolinen kaverini säikähti tilannetta niin, että purki pelästyksen jälkeisen ärtymyksensä minuun sössöttäen kovaan ääneen järven rannassa minulle jotakin heikosta nais-äänestä ja kuinka en osaisi komennella koiriani riittävästi. Siinä oli ympärillä paljon muita rauhassa kesää viettäviä ihmisiä, joiden vuoksi tulkitsin ystäväni tahallaan haluavan miehisessä egoilussaan julkisesti nolata minut ihmisten edessä, minkä huomion hänelle myös lausuin ääneen ja totesin itse olevani hänen käytöksestä hyvin kiusaantunut; toivovani saada jatkaa seesteistä kirjani lukemista kesäkallioilla yksin rauhassa koirineni ilman mies-draamaa. Ja näin kaverini vihasta puuskuttaen poistui ja harmonia rannalle palautui kun draamaa hiljentymään jähmettyneet ihmisetkin taas rentoutuivat ja jatkoivat omia puuhiaan kaverini poistuttua etsimään muualta viihdettä miehisen egonsa täytteeksi.

  Blokkasin hänen numeronsa emmekä sen jälkeen ole nähneet, enkä häntä ole ikävöinyt.

  1. No enpä ole moista väitettä ennen kuullut kyllä nainen äänellään saa koiransa hiljenemään pitää vaan olla komennot selviä ja kuuluvia pitää muistaa että koira kuulee meitä hiukan paremmin
   Kaverilla oli wicky tynnyri koira lempee kun mikä mutta olin ainoa joka sai sen tuleen kaheliks
   Muutaman kerran makasuin sen alla kun menin kylään ja metrin limanen kieli teki naama pesua minulle
   Kyllä naisen ääni koiralle riittää terv tepivaari

 3. Suomessa on paljon huonosti koulutettuja koiria. Pienistä ei ole juuri vaaraa ihmisille mutta kyllä nekin kannattaisi kouluttaa etteivät räkyttäisi koko ajan ja tempoisi hihnassa. Täälläpäin joku ulkoiluttaa useampaa pikkukoiraa jotka pyörivät yhtenä kaaoksena ja räkyttävät koko ajan. Miten joku jaksaa sellaista?

 4. Varmaan monet pikkukoirat pelkäävät ja räksyttävät kokonsa vuoksi. Sukulaisellanikin on chihu, joka räksyttää ymmärrettävästi, ja tähän oma koirani reagoi vapaaksi päästettynä niin, että ensin ignoroi chihua ja haisteli sukulaiseni pihassa muina koirina kunnes haukkuva pikku otus hieman rauhoittui, jonka jälkeen koirani kävi nurmelle maaten tehden itse itsestään mahdollisimman vähän pelottavan, jolloin piskuinen koiruli uskalsi haistelemaan, jonka jälkeen sitten leimautui ja liimautui koiraani kulkien sen perässä kaikkialle niin, että oma koirani jopa tuntui pitävän vähän koomisena.

  Ihmisiä sama oma koira kuitenkin tykkää pelotella ja sillä on vahva vahti- ja suojeluvietti, mikä näkyy erityisesti autossani, jossa koira säikyttelee ohikulkijoita louskuttaen heille tömistäen etutassujaan auton lasia vasten ihmisten järkytykseksi 😀
  Toisen koiran ollessa pentu, tämä oma koirani myös nautti näistä sadistisista säikyttelyleikeistä, joita kuvasin videollekin, kun koirani hiipi hidastetuin vaanimis-askelin pentua kohti tuijottaen pentua hiljaa, kunnes pentu ei enää voinut sietää kauhuelokuvamaista jännitettä, vaan pakeni ihmisen luokse, joista reaktioista koirani tuntui saavan jonkinlaista mielihyvää. (:

  Eipä minulla ole liiemmin ollut tarvetta kouluttaa koiriani, kun ne omiin tarpeisiini nähden ovat sopeutuneet elämääni mainiosti, eivät karkaile ja olen itsekin oppinut ennakoimaan eri rotujen kohdalla niiden eri preferenssit. Tämänhetkinen koirani esimerkiksi puoliksi meksikolaisena primitiivisenä rotuna ei lainkaan välitä vieraista ihmisistä hyvin harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta, eikä myöskään pysty mitenkään sietämään päihtyneitä eikä lapsia. Näin en sitä tietenkään pakota noihin tilanteisiin, ja vähemmän tuttujen sukulaistenkin kanssa on sattunut tilanteita, joissa joku on yllättäen minua halannut ja koira sitten jostakin lymynnyt kaikessa hiljaisuudessa ja loikannut näykkäämään sille vierasta ihmistä käteen, saaden haukkumanimityksiä kuten ”Amazon”.
  Kun ihmiset olettavat että kaikki koirat ovat sairaiksi asti jalostettuja seurakoiria tai vielä nolommin kenties jotakin kiiltäväkarvaisia näyttäviä egonjatkeita, joiden kanssa ulkona esiinnytään ja hienostellaan sitten.

  Minua kiinnostaa enemmän koirieni persoonat ja erityisyydet.

 5. Edesmenneen seurakoirani kanssa kävin huvikseen kennelliiton soveltuvuus-kokeessa, jonka läpäistyämme olin sen koiran kanssa mukana Kennelliiton kaverikoira-toiminnassa, jossa määrätyssä ryhmässä kävimme vanhainkodeissa viikonloppuisin viemässä hyvää mieltä senioreille.

 6. Räksyttäminen lienee enemmän omistajan meluhaitta paitsi jos koira haukkuu asunnossa tai pihalla yötä päivää. Valitettavasti on sitten myös koiria jotka omistaja vaivoin saa hihnasta kiskomalla pidettyä hsllinnassa ja joskus meno on hyvin epävarmaa. Koulutettu koira osaa kulkea isäntänsä vierellä pyrkimättä häiritsemään vastaantulijoita. Osa koirien omistajista tyytyy siihen että kiskoo koiraansa hihnasta.

 7. Suositan ns emo otetta muutaman kerrran jälkeen tuloksia tulee ja koira katsoo isäntää ja vaikenee
  Niin se emo ote on niskasta kiinni pieni puristus se on ote jolla emo komentaa pentujaan terv tepivaari

 8. Täällä näyttää olevan eläimiä vihaavaa porukkaa. Sääli. Jos ei ole eläintä taloudessa niin on turha ”haukkua” ….

 9. No en kyllä tuota kyllä allekirjoita olen oikeasti eläinten kaveri mieluummin kun ihmisten
  Ottaisin heti vastaan n 3-4 v keskikokoa olevan koirulin mieluustu tytön terv tepivaari

 10. Vapaa kasvatus ei ole hyväksi koirille eikä ihmisille. Ääriliberaalit individualistit tietenkin ovat eri mieltä.

 11. Mitä itse pidän kasvatus-näkökulmasta riippumatta oivana vaihtoehtona, ovat Musti ja Mirri-myymälöiden organisoimat ”pentutreffit”, jotka ovat maksuttomia Tuire Kaimion metodologiaan perustuvia ryhmiä, joissa pentu saa oppia tärkeitä sosiaalisia taitoja/ sosiaalistamista.
  Oma kokemus se, ettei toko-ohjaajista aina voi tietää, kuinka rahastamisen maku heillä mahdollisesti kurssitarjonnassaan on, saati että millä kokemuksella kursseja vetävät — mutta nuo ”pentutreffit” ovat kokemukseni perusteella olleet perustasolla toimivia ja kivasti järjestetty, kun niissä on myöskin rauhallisislle sekä vilkkaille pennuille omat ryhmänsä, mikä omienkin herkkien koirieni kanssa on toiminut, kun ollaan saatu sitten mennä pennulle sopivaan ryhmään.

  Osallistuvan pennun tulee olla:
  – Perusterve ja hyvinvoiva
  – Saanut Suomessa kolmois- tai nelosrokotteen, ja siitä on kulunut – 14 vrk varoaika. Ota kotimainen rokotustodistus 1. käynnille mukaan.
  – Alle 4 kk ikäinen
  (https://www.mustijamirri.fi/pentutreffit)

Kommentoi