Ymmärrettäväksi tarkoitettu!

Tekisi mieleni kirjoittaa jotain ymmärrettävää Raamatusta, mutta en ole korkeasti koulutettu tiedehenkilö, enkä siten ehkä uskottavakaan.

Minua ei tarvitse uskoa, mutta laitan joitakin viittauksia Raamatun kohtiin, joihin ajatukseni liittyy.

Olen huomannut, että useimpia asia ei kiinnosta, mutta onhan jokaisella lupa valita, mitä lukee ja uskoo.

Ainakin itselleni on ollut ihmeellistä huomata, kuinka Raamatussa olevat kirjoitukset ovat jo toteutuneet ja uskottavasti toteutuvat näinäkin päivinä!

Varsinkin Israelin ja juutalaisten kohdalla vaikuttaen koko maailmaan!

On vaikea uskoa, että se olisi vain vanhojen ukkojen horinaa!

Esimerkiksi vaikka Mooseksen kirjasta, joka on kirjoitettu n. 3500v. Sitten.

https://raamattu.fi/raamattu/KR38/DEU.28/5.-Mooseksen-kirja-28

Kannattaa lukea koko luku!

64Ja Herra hajottaa sinut kaikkien kansojen sekaan maan äärestä toiseen, ja sinä palvelet siellä muita jumalia, joita sinä et tunne ja joita sinun isäsi eivät tunteneet, puuta ja kiveä.

Kuinka ukkojen horinasta voisi toteutua em. asia?

42 vastausta artikkeliin “Ymmärrettäväksi tarkoitettu!”

 1. Vuonna 70 Roomalaiset valtasivat Jerusalemin ja ajoivat juutalaiset ”kaikkien maiden sekaan”, kuten oli kerrottu.
  Suurien kärsimysten jälkeen he tulivat 80v. sitten takaisin omaan maahansa, kuten Raamatussa kerrotaan ja vielä, että lentämällä, joka sekin on kerrottun. 2600v. sitten!

 2. Raamattu on mielenkiintoinen kirja ja lisäksi korkeakirjallisuutta. Monet ateistitkin ovat kehuneet Raamatun keskitettyä ja ytimekästä ilmaisutapaa.
  Presidentti Abraham Lincolnia on pidetty etevävänä puhujana ja kirjoittajana. Olihan Lincoln kylläkin lakimies, mutta väitetään, että hänen hyvä ulosantinsa oli paljolti sen ansiota, että hän tutki raamattua ahkerasti.

 3. Siinä onkin vähän ihmettelemistä kun ateistit usein saattavat sanoa uskontoja haitallisiksi ja pitää Jumalaan uskovia tyhmempinä, mutta juutalaisten osuus tiedemiehistä ja Nobelilla palkituista on ylivertainen. Ei ole Raamatun tuntemus heistä ainakaan tyhmempiä tehnyt. Yksi maailman tunnetuimmista ateisteista eli Richard Dawkinskin on asiaa ihmetellyt, en tosin ole tutustunut minkä selityksen hän sille mielestään löytää.

 4. Juutalaisuuteen kuuluu vahva kirjanoppineisuuden kannatus. Ihan sama mikä tekosyy saa ihmiset rakastamaan tietoa ja oppimista, oli se uskonto tai muu, mutta kyllä tulos näkyy.

  Tämä on yksi asioita joita todella arvostan juutalaisuudessa. Lasten väkivaltainen silpominen taas on yksi asia jota todella vihaan juutalaisuudessa.

  1. Tuota lukemista olen itsekin ajatellut. Pelkkä lukeminen ei kuitenkaan auttaisi mitään jos ei olisi ajattelua ja kriittisenkin ajattelun suosimista. Toisaalta, ovatko juutalaiset tässä suhteessa sitten todellakin niin ainutlaatuisia?

   Mitä tulee poikien ympärileikkaukseen, johon viittaat, niin en sanoisi silpomiseksi sellaista operaatiota jonka lääkärikin voi helposti määrätä koska siinä ei poisteta mitään kovin tarpeellista. Lääkäri tuskin määräisi jollekin silpomista.

   1. Se on silti nykyoloissa täysin tarpeetonta silpomista.
    Mikään ei anna sille perustetta enää.

    1. Tarpeetonta lääketieteellisesti mutta ei edelleenkään silpomista. Tai sitten vaikka umpilisäkkeen poisto on myös silpomista.

 5. Raamatun tuntemuksella ja uskovaisuudella tuskin on mitään tekemistä sen kanssa jos juutalaisten joukossa on paljon tiedemiehiä tai Nobelpalkittuja.Juutalaisetn joukossa on myös ateisteja yllin kyllin tieteen ja taiteen alalla. Wikipediassa on peräti lista heistä.Jumalaan uskovissa on sekä viisaita että tyhmiä. Ja mitä tulee uskontojen haitallisuuteen niin taitaa riippua uskonnostakin. Täällä pohjolassa luterilaisuudesta ei liene erikoisempaa haittaa. Sen sijaan tuolla itäisillä mailla näkyy olevan jatkuva hulina päällä. Tai eräät eräitten katolisten pappien puuhat.

  1. Juutalaiset näyttävät uskovan enemmän phizeriin, kuin Jeesukseen!
   Siitä huolimatta Jumala on kerran valinnut juutaiset kansakseen, eikä kutsumustansa kadu. Siksi he ovat kerta kerran jälkeen saaneet kokea ankaran rangaistuksen uskottomuudestaan.
   Jumala on pitkämielinen ja armahtavainen niitä kohtaan, jotka tekevät parannuksen rikkomuksistaan, niin juutalaisille, kuin pakanakansoillekin.
   Juutalaisissa on n. 2% Jeesukseen uskovia ja Jeesus sanoo, että niitä on vähän, jotka pelastuvat, eikä puhunut vain juutalaisista.

  2. Niin, en väitäkään että hurskaat juutalaiset olisivat viisaampia kuin maallistuneet, taitaa olla usein päinvastoin. Silti, he ovat juutalaisia ja todennäköisesti kasvaneet juutalaisessa kulttuurissa johon kuuluu usko Jumalaan ja pyhien kirjoitusten ja toimitusten tunteminen. Jos uskoisimme joitakin ateisteja niin sellaisen pitäisi kaiketi pilata ihminen ja tyhmentää häntä. ”Huuhaan”, niin kuin taistelevat ateistit kutsuvat uskontoja, tuntemus tekee ihmisistä siis viisaampia.

   Toisaalta, miksi tätä ei tapahdu muiden uskontojen parissa? Dawkins taisikin saada ryöpyn niskaansa kun kysyi miksi sama ei tapahdu islamin parissa? Ehkä juutalaisuuteen on aina kuulunut myös kriittinen ajattelu mitä taas ei muissa uskonnoissa välttämättä suvaita?

  1. Tästähän se mysteeri vasta alkaa. Jos tarkoitat, ettei juutalainen uskonto selitä juutalaisten menestystä tieteessä niin mikä sitten? Syntyperä? ”

 6. Itse en ole paljon raamattua lukenut, vain jonkin verran psalmeja. Valtaosa suomalaisista on protestantteja kun aikoinaan katolinen uskonto ei saanut kunnon jalansijaa Suomessa.

 7. Olen sekä Raamatun että Koraanin läpi lukenut ja todennut, että siellä on paljon sikäläiseen aikaan sopineita ohjeita elämiseen.
  Syyt ovat varsin selkeästi silloisen tauti- ja muun riskin takia olleet lähes välttämättömiä.
  Melkoinen osa on kuitenkin nykyoloissa melkeinpä koomista, koska olosuhteet ovat aivan toiset.
  Kummassakin on lisäksi osia, missä yllytetään tappamaan toisin ajattelevia.
  Nykyään vaikuttaa siltä, että nämä ”sometuomarit” ovat lukeneet näistä mallin käyttäytymiseensä, vaikka eivät olekaan varsinaisesti asein alkaneet tappaa.
  Tuomiot eri tavoin ajattelevista ovat kuitenkin linjaltaan ikäänkuin näiden vanhojen tappamisohjeiden muunnoksia ihmisen tuhoamiseen julkisuutta käyttäen.

  1. Voisin kysyä, kuten Filippus Raamatussa:
   30Niin Filippus juoksi luo ja kuuli hänen lukevan profeetta Esaiasta ja sanoi: ”Ymmärrätkö myös, mitä luet?” 31Niin hän sanoi: ”Kuinka minä voisin ymmärtää, ellei kukaan minua opasta?” Ja hän pyysi Filippusta nousemaan ja istumaan viereensä.

   https://raamattu.fi/raamattu/KR38/ACT.8/Apostolien-teot-8

 8. Eihän tuo katolisuus tääällä jalansijaa saanut kun eräs Ruotsin kuningas potkaisi katoliset ulos Pohjolasta.

 9. Israelia on monissa Raamatun kohdissa verrattu viini- ja viikunapuuhun.
  Matt.24:ssä Jeesus sanoo, että Jerusalem hävitetään ja 40v. myöhemmin Roomalaiset tuhosivat Jerusalemin ja ajoivat juutalaiset pois maastaan. N. 1900 vuotta myöhemmin he tulivat takaisin, kuten monet profeetat olivat ennustaneet tuhansia vuosia aiemmin.

  32Mutta oppikaa viikunapuusta vertaus: kun sen oksa jo on tuore ja lehdet puhkeavat, niin te tiedätte, että kesä on lähellä. 33Samoin te myös, kun näette tämän kaiken, tietäkää, että se on lähellä, oven edessä.34Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa, ennenkuin kaikki nämä tapahtuvat. 35
  Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa. 36
  Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivasten enkelit, eikä myöskään Poika, vaan Isä yksin.

  Israel itsenäistyi vuonna 1948. Sukupolvi siitä n. 80 – 100v.

  https://raamattu.fi/raamattu/KR38/MAT.24/Matteus-24

  1. Eiköhän me osata lukea Raamattua ihan itse ilman uskovaisten käkätystä.

    1. Sinun sepustuksillasi ei ymmärrys ainakaan lisäänny.
     Eiköhän minun ymmärrykseni sinun ymmärryksellesi pärjää ilman sepustuksiasikin.
     Ainakaan se ei ole sokeasti sidottu ”yhteen ainoaan totuuteen”, kuten sinun, joten mahdollisuuteni ymmärtää asiota laajemmin taitaa olla suurempi.

     1. Miksi et sitten ymmärrä, vaan käkätät vasten parempaa tietoa!? Käkätyksellesi et ole esittänyt mitään muuta totuutta!
      Totuus on totuus ja voi olla vain yksi totuus!

      1. Kuten totesin, ”yhteen ainoaan totuuteen” uskova ei muuta ymmärrä.

       1. Mikäli uskot johonkin muuhun, kuin totuuteen, uskot valheeseen!
        Tämä blogi oli tarkoitettu ymmärrettäväksi, kuten otsikkokin sanoo, ei saivarreltavaksi!
        Ymmärrän, että kaikilla ei ole pelivälineitä tämän ymmärtämiseen, mutta siihenkin voit pyytää apua ylhäältä!

       2. Minä uskon tieteelliseen totuuteen enkä uskomuksiin tai sepitelmiin tai valheisiin.
        Joku muu näyttää uskovan näihin muihin, mutta ei tieteelliseen totuuteen.

 10. Raamatun olen lähes lukenut, Koraania vain selaillut. Koraani on jotenkin raskas, kuin lukisi jotain saarnaa ja sellaista se taitaa ollakin.

  Mitä tulee väkivaltaisuuteen niin suosittelen lukemaan jonkun tietokirjan Muhammedista ja perehtymään islamin syntyyn. Raamatun väkivalta on Vanhassa testamentissa joka on sama kuin juutalaisten Raamattu. Sieltä löytyy kivittäminen kuoliaaksi aviorikoksesta yms, Juutalaiset eivät niitä noudata, Israelissa on tuomittu kuolemaan vain Adolf Eichmann eikä syy ollut aviorikos. Sen sijaan islamiin Vanhan testamentin lait ovat tulleet Muhammedin välityksellä ja ovat edelleen osa shariaa jota monissa maissa yhä sovelletaan. Maailmassa islamilaisen papiston johtamassa Iranissa annetaan toiseksi eniten kuolemantuomioita Kiinan jälkeen. Kristinuskoon Vanhan testamentin väkivaltaisuus ei ole koskaan kuulunut, se olisi syytä tietää.

 11. Mikä sitten on se ”tieteellinen totuus”, johon viittaat!?

 12. Raamattu on rakennettu vertauskuvallisiksi ohjeiksi eri aikojen ihmisille. Ja siten sen ohjeita tulkitaan oman uskontokunnan simälasien lävitse ajassa.
  On niitä kaiken maailman jeesustelijoita käynyt ovilla koputtelemassa oikein parivaljakoin.
  Mutta ei se tiedekään mikään totuus ole. Sekin muuttuu ajan hampaissa.
  Joku yhdistelmä talonpoikaisjärkeä, hyväsydämistä ihmistä ja laajaa tietoa on ehkä paras ”raamattu” elämälle.
  On niitä erittäin fiksuja ja viisaita tuolla ”busmannian” viidakoissakin, jotka eivät ole koskaan kirjoja avanneet saati raamattua. Luonto on heidän uskonkappaleensa.

  1. Veikko,- mitä luulet ja uskotko, että tässä koronassakin on Jumalalla ”sormensa pelissä”, kun meno on äitynyt niin jumalattomaksi maapallolla.

   1. Uskon, että Jumala voi vaikuttaa myös vaikeuksien kautta kutsua ihmisiä puoleensa. Jumalan ajatuksia en voi väittää tietäväni, mutta sen tiedän, että ei Jumala ketään kiusaa.

    Seuraavassa linkki UudenSuomen blogiin, jossa mielestäni asiallinen kirjoitus aiheesta.
    Blogin kommenteissa aivan sama ilmiö, kuin täälläkin, saatanan eksyttämät hyökkäävät!

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marcobehm/onko-saatana-sinun-jumalasi/

    11Ja monta väärää profeettaa nousee, ja he eksyttävät monta. 12Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus. 13Mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu. 14Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.

 13. ”Tutkimuksella on osoitettu, että narsismin voi testata yksinkertaisesti kysymällä, minkä verran henkilö on omasta mielestään narsisti. Yhden kysymyksen testi oli kilpailukykyinen muiden psykologisten narsismitestien kanssa. Narsisti ei nimittäin näe narsismiaan negatiivisena ominaisuutena.

  Narsisti saattaa harrastaa nettitrollaamista, mikä tarkoittaa keskustelun tahallista häiritsemistä, jopa vaaralliset mittasuhteet saavaa vainoamista.” – Wikipedia-artikkeli otsikolla ”Narsistinen persoonallisuushäiriö”.

  1. Noin se varmasti on, mutta saako sen sanoa, vai pitääkö se kirjoittaa!? 😉

 14. Kyseessä ei ollut herjaus, vaan toteamus!
  Mikäli otit sen itsellesi, se ilmeisesti osui ja upposi!

  Kirjoityukseni on tarkoitettu ymmärrettäväksi, ellet ymmärrä, mene pois!

  Minä ymmärrän, että kirjoituksiani lukee myös saatana ja vaikutus on aivan ilmeinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *