Astronomi ja tieteiskirjailija Isaac Asimov

Luin hänestä illalla 1978 painetusta valittujen palojen teoksesta.

Isaac asimovia on sanottu aikansa tuotteliaimmaksi tieteiskirjailijaksi , joista vain osa on sepitteellistä science fiktion-materiaalia. suurin osa on sitten tieteellistä tekstiä ja tieteen kansantajuistamista ihmisille.

Asimov syntyi Venäjällä 1920, mutta muutti New Yorkiin, missä hänen isänsä alkoi pitää pientä makeiskauppaa. Päivisin Isaac työskenteli isänsä apulaisena ja tutustui samalla tuon ajan tieteistarinalehtiin joita myös myytiin Asimovien puodissa. Työn ohella Isaac Asimov opiskeli kemiaa ja kirjoitteli lehtiin omia tieteistarinoita, joista ensimmäinen julkaistiin 1940. Loppututkinnon Asimov suoritti 1941 ja väitteli tohtoriksi 1948. Asimovin varsinainen tieteellinen ala oli biokemia, mutta hänen tieteistarinansa osoittivat muiden tieteenalojen tuntemusta.

Suomessa Asimov kuten tieteiskirjallisuus yleensäkin oli melko tuntematonta pitkälle 1970-luvulle asti tämän Valittujen Palojen teoksen (1978) mukaan.

Kun häneltä kysyttiin: ””Jo vuosisatojen ajan on ennustettu maailmanloppua. Millaista luonnonlakien mukaista te odotatte tälle planeetalle??””

-”” Luonnollinen ja vääjäämätön loppu, silloinkin vaikka mikään muu ei menisi vikaan- on tietysti auringon jäähtyminen. Sehän käyttää vähitellen loppuun polttoaineenaan olevan vedyn ja noin 8 miljardin vuoden kuluttua se tulee johtamaan maapallon tuhoon. Kun vety on käytetty loppuun jäljellä oleva helium palaa hiileksi. siitä seuraa auringon valtava laajeneminen ja jäähtyminen punahehkuiseksi. Mutta kun se säteilee paljon entistä suuremmalta pinnalta, niin sen tuottama lämpömäärä on paljon nykyistä suurempi ja se korventaa maapallon”” — ”” On kuitenkin todennäköistä että ennen auringon jäähtymistä ihmiskunta on levinnyt  oman linnunradamme kautta ulkopuolisille planeetoille””

 

Tämä kirjoittamani bloki on lyhennelmä  Valittujen Palojen 1978 teoksesta : Ihmisen ja maapallon tulevaisuus.

2 vastausta artikkeliin “Astronomi ja tieteiskirjailija Isaac Asimov”

  1. Asimov oli aika epeli. Sitähän on tuoreehko TV-sarja hänen Foundation-teoksista tässä pari vuotta sitten tullut.

    Omiin suosikkeihin menee lyhyt teos The Last Question.

  2. Vaikka lueskelen suhtpaljon, tieteiskirjallisuus on jäänyt vähemmälle. Ainakin viime aikoina.

    Koska huomenna meillä on Kittilä-päivä, ja niin ollen minulla myös kirjastopäivä, pitää tänään katsella netistä mahdollisimman abstraktia lukemista iltapuhteelle, vaikka Kafkaa. Tai sitten skiensefiksionia, thänks!
    Ei se ainakaan sen pahempaa voi olla kuin tämä kesän journalistinen kestohitti ”Rasisti, basisti, fasisti”!
    Asenteella voihan idiootin hymy ja kyynikon kyyneleet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *