Itse en ole kovin sisäsiisti

Tuossa lappiin muuttanut entinen naapurini on reservin majuri ja sen kyllä huomasi hänen asunnossaan kun kaikki tavarat olivat sotilaallisessa järjestyksessä tip top. Itse en ole koskaan oikein ollut järjestyksen ihminen kun armeijassakin alokastuvassa aliupseerit huomauttivat minua monesti kaappini kunnosta.

7 vastausta artikkeliin “Itse en ole kovin sisäsiisti”

 1. Järjestys se pitää olla vaikka huonompikin ja dementian myötä yhä tärkeämpi.

 2. Siisteys ja järjestys pysyy pitämällä ei se säily jatkuvalla esim siivoamalla
  Kun pistää tavarat niiden oikeille paikoille asunto on järjestyksessä terv tepivaari

 3. Itsellänikin on sisäsiisteys kärsinyt masennustilan takia, ja minulla on tällä hetkellä asunnossa joulukortit vielä esillä, ruokanurkkauksen ruokapöydällä sekalainen pino perittyä tavaraa, joita ei voi taloyhtiössäni asuvien kleptomaanien vuoksi varastoida kellarikoppiin (ja joille tavaroille asunnossa ei ole myöskään paikkoja), lisäksi esimerkiksi paperipinoja sekä lattialla vino pino kuitteja, joita en ole saanut aikaiseksi käytyä läpi, keittiön tasolla joukkio tyhjiä lasipurnukoita odottamassa kuljettamista lasinkeräykseen…

  Mikä ehkä voisi tuoda uutta kulmaa asunnon siisteyteen on sisustusarkkitehtuurissakin käytetty ihmisen/ asiakkaan elämäntyylin kartoitus: suunnittelunhan pitäisi lähteä siitä, miten jokin perhe tai ihminen elää — ja rakentaa kokonaisuus sen ympärille.

  Esimerkiksi se voi tuottaa tai lisätä epäjärjestystä, jos laittaa asiat niille paikoille, joihin ajattelee niiden kuuluvan. Tämän sijasta voisi ollakin käytännöllisempää sijoittaa eniten käytetyt jutut sinne/ sellaisiin paikkoihin, joissa itse niitä eniten käyttää — ja ylipäätään tavarat lähelle niitä paikkoja, joissa kyseisten tavaroiden/ välineiden käyttöä/ vaihtoa tapahtuu.

  Eihän sukkien ja kalsareiden tai yöpukujen tarvitse olla jossakin eteisen kaapin perukoilla, jos noita päivittäin vaihtaa kylpyhuoneessa ollessaan vaikkapa; silloinhan on näpsäkkää hankkia edullisesti kylppäriin jouku hyllykkö, johon koreihin vaikka sukat, kalsongit sekä yötamineet.
  Ja samoin keittiössä välineet lähelle niitä paikkoja, joissa välineitä käytetään, niin ettei tarvitse askeltakaan ottaa kokkaillessa, kun kaikki eniten tarvittu on käden ulottuvilla.
  Luovuus järjestyksen pidossakin voittaa aina insinöörimäisen pakkomielteisyyden, jos minulta kysytään 🙂

 4. Itselläni esimerkiksi on keittiön roskiskaapissa jäte-astioiden vieressä siististi koiranruokapönttö sekä koiran ruokakuppi, jotka on helppo vaan nostaa tiskipöydälle ruokaa valmistellessa — ja sitten heti takaisin kaappiin, kun koira on syönyt. Noiden takana erillisessä kannellisessa säiliössä kaikki muu koiran välineistö, joka on helppo aina nostaa kaapista ulos, kun jotakin tarvitsee.

  Keittiön mikron paikalla ovat jauhot ja kuivatuotteet lasisissa omissa purkeissaan, koska en tarvitse enkä käytä mikroa, niin sen paikalle jäi sopiva tila kuivatuotteille, jotka lasisissa hygieenisissä omissa purkeissaan ovat myös esteettisempiä kuin kirjavan-rähjäisen näköiset pahviset kaupan pakkaukset, joista aina kaadan tuotteet vaan lasipurkkeihin.

  Näin sitten minulle on jäänyt keittiön aterin- ym. vetolaatikoihin tilaa, jota olen organisoinut esimerkiksi Ikeasta hankkimillani kylpyhuoneeseen sekä keittiöön tarkoitetuilla tilaa jakavilla matareunaisilla laatikoilla, joihin mahtuvat omaan tyyliini järjestetyt keittiövälineet, teet (teepusseille on oma puinenavonainen pikku laatikko, johon on helppo kaataa teepussit kaupan pakkauksesta nätisti) sekä kahvit, lasinaluset, servietit yms.
  Myöskin öljyt sekä viinietikat ovat vetolaatikkoon erikseen hankkimassani pikkuisessa puulaatikossa, jonka pohjalla on kätevästi tahrat imevä sekä helposti vaihdettava lautasliina, joka estää sen, että pulloista valuva öljy tahrii ja tahmaa koko vetolaatikon.

  Esimerkiksi.

  Yhdistelemällä kylpyhuoneen pikkutavaroiden säilytykseen sekä keittiövälineiden säilytykseen tarkoitettuja pikku laatikoita, olen saanut järjestettyä tavarani ihan omannäköisesti omien tarpeiden mukaan myöskin siivousta helpottaen. 🙂

  1. Sori kirjoitusvirhe, tarkoitin: ”Ikeasta hankkimillani kylpyhuoneeseen sekä keittiöön tarkoitetuilla tilaa jakavilla *matalareunaisilla* laatikoilla

 5. Keittiön ja jääkaapin siivousta helpottaa huomattavasti, kun tuotteet/ tavarat ovat omissa erillisissä pikku astioissaan/ pikku laatikoissa, jotka on helppoa vaan nostaa siivouksen yhteydessä hetkeksi jääkaapista/ vetolaatikoista keittiön työtasolle, jolloin nopea laatikoiden imurointi/ puhdistus on vaivatonta, jonka jälkeen pikku laatikot tavaroineen sekä jääkaapissa säilytettävät tuotteet omissa erillisissä säilytys-astioissaan vaan helposti nostetaan takaisin entisille paikoilleen!

  Jääkaappiin olen hankkinut myös ikeasta lasisia säilytys-astioita, joihin kaupasta tullessa laitan tuotteet helposti, kun niille jo on omat astiansa — ja nuo omat erilliset astiat myös helpottavat jääkaapin puhtaanapitoa, kun jos jotakin valuu jostakin, niin se ei valu koko jääkaappiin, vaan kyseisen lasi-astian voi helposti pestä tiskialtaassa raanan alla.
  Usein pilkon jopa valmiiksi suurempia määriä jotakin vihanneksia jääkaappiin kannellisiin rasioihin, ja esimerkiksi salaatit säilyvät paljon tuoreempina lasisissa kannellisissa säilytys-astioissa, joihin valmiiksi revin salaatinlehdet ja ihan vähän vettä pirskottelen niille ennen kuin suljen kannen alle jääkaappiin! 😉

 6. Poltan myös päivittäin tuikkukynttilöitä, joten näitä on minulla keittiön työtasolla kauniissa sukulaiselta perimässäni Arabian vanhassa astiassa, jossa myös tulitikut samassa kätevästi roskiksen lähettyvillä, jonne kynttilöiden vaihdossa helposti tikut ja tuikkujen tyhjät kuoret on helppo laittaa etsimättä ympäri asuntoa kynttilöitä ja tuikkuja ja roskista eri paikoista.

  Jos ei jo ole käynyt selväksi, niin pidän järjestyksestä sekä sellaisen ylläpito on minulle rentouttavaa samaan tapaan kuin joillekin leivonta. Itse taas en pidä leipomisesta, eikä se ole minulle lainkaan rentouttavaa kuten vaikkapa käsin tiskien tiskaaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *