Ei tippa tapa, eikä ämpäriin huku.

Nyt saimme kuulla medioista, että hallitusneuvotteluissa kristillisdemokraatit ovat tehneet neliraaja jarrutusta asiassa, jossa he eivät hyväksy viinien tuomista maitokauppoihin.

Eikö tämäkin asia voitaisi ratkaista hyvinkin yksinkertaisesti, että viedään maidot viinakauppoihin, niin siinähän toteutuu taspuolisuus.  Molemmathan ne ovat ruokajuomia jo tänään ja jotka sitä viiniä kittaavat suurempia määriä janoonsa, niin ne kyllä kittaavat sitä huolimatta siitä että mistä kaupasta sitä hankkivat.

Muistan hyvin vuoden 69 kun keppana tuli maitokauppoihin, siis yli puoli vuosisataa sitten vielä holhousmenttaliteetti voi hyvin yhteiskunnassamme.

Henkilökohtaisesti en viinoja enkä viinejä tarvitse, en väkevää enkä miedompaakaan sorttia, mutta en myöskään ala moralisoimaan jos viisasten juomaa jotkut lipittävät kuka mitenkin.

Jos katsotaan, että milloin alkoholin kulutus on ollut suurinta asukasta kohti laskettuna maassamme, niin taitaa olla kieltolain aikaan, vaikka varmaa tutkimustietoa ei taida saativalla ollakkaan, sillä sehän oli salakulutusta/kuljetusta.

42 vastausta artikkeliin “Ei tippa tapa, eikä ämpäriin huku.”

 1. On se hyvä, että järki- ja moraalipuolueet; KD panee hanttiin sote- menojen kasvun suurinta aiheuttajaa, kaljaa ja kossua ja RKP Suomen kansainvälisen menestyksen suurinta jarrua, persujen ilmastopieruja ja kokoomuksen öykkäröintiä terveyshuoltoa rahapankiksi harvoille raharöhköille.
  Ja, että orkesteria johtaisi vielä kamreeri laskukoneella ilman edellistä historiallista säveltäjä- kvintettiä kapellimestarineen, tahteineen, nuotteineen !

  1. Tästä Heikin vuorisaarnasta jos jotain ennakoisin, niin hallitusohjelmasta vihervasemmisto tulee saamaan raittiin ilman myrkytyksen.

 2. Juu, minä olen Arvin linjoilla, että viini lähikauppaan. Ei ole minun asiani kärsiä sen tähden, että kansakunta vasta opettelee suoristamaan moraalista selkärankaansa tai mikä lie heille avuksi olisi.

  1. Kun ne viinit on nyt jo siellä kaupassa sisällä niin miksi moinen mourunta

   Tampereella on alkon myymälät ruoka kaupan sisällä ja jos ei pääse alkoon käytävän toiselle puolen

   Saa olla ilman viinin litkuaan olkoot se tapa muissa maissa nuot viinit tuo nyt jo häiriöö sinne ruoka kauppaan

   Niitä örveltäjiä on nyt jo liiankin kanssa terv tepivaari

 3. Kärpäsestä tehdään härkästä, ei paljon hetkauttaisi suomalaisten arkea suuntaan tai toiseen onko viinit vain Alkoissa vaiko ei. Kätevämpää olisi päästää viinit vapauteen.

 4. Nehän on jo lähikaupassa alc. 4,7 %. Ja markettien alkossa.
  Mikä ongelma niiden saannissa on juopolle kansalle.
  Miksei sitten vielä huumeetkin vapaaksi.
  Nythän niitä käytetään kusitutkimusten mukaan lähes joka kiinteistössä.

  1. Viinit 4,7%, mitä tarkoittaa. Juoppo kansa aina hankkii juomansa, minä lähinnä otan kantaa ei juoppojen osalta

  2. Tuskin huumeiden vapauttamista ajaa muut kuin Heikki sinun oma viiteryhmäsi.
   Itse menisin entistäkin kiristyvämpään suuntaan kovempien rangaistuksien muodossa, joka kattaa maahantuonnista levitykseen ja myyntiin. Pois ehdonalaiset ja sakkotuomiot näiltä ja tilalle ”kovennettua”.
   Tällaiset piikityshuoneetkin osoittavat vain yhteiskunnan yhä lisääntyvää sallivuutta huumeiden suuntaan.

 5. Tehkööt päätöksen ihan miten vaan, ei haittaa minua, kun on viinakaupan ja marketin ovet rinnakkain.

  1. Minä ajattelen syrjäkylien mökkien mummoja ja vaareja joiden kyläkaupasta viinit puuttuvat. Onpa heissä joukossa sellaisiakin joilla on tapana fingerporillinen konjakkia illalla hyvän unen takaamiseksi nauttia, että paikallaan muun maailman malliin sallia väkevätkin pikkukylien Sale tai Tarmo kauppojen hyllyihin.

  1. ”Tuotahan pitää vastustaa ihan sen vuoksi, kun persutkin vastustaa kaikkea. En minä muuten, mutta vastustan ihan persuja”

   Tässä oikeastaan kiteytyy kaikki oleellinen kommentoijan motiiveista osallistua keskusteluihin.

   Kiitos näkemiin.

   1. Mika,- Sanoit sen mikä minä jätin sanomatta, koska se on niin ilmeistä.

  2. Näinhän se on.
   Demut vastustavat kaikkea, jopa omia aloitteitaan, jos persut niitä kannattavat.

 6. Viiini vain kauppaan. Kieltolait eivät toimi, kielletty hedelmä houkuttaa ja niin päin pois. En ole sentään demokratia vihollinen!

 7. Edellinen alkoholipoliittinen keskustelu käytiin reilu viisi vuotta sitten, kun vahvojen oluiden ja lonkeroiden tuomistanruokakauppoihin pohdittiin.

  Silloinkin KD, THL ja A-klinikkasäätiö vastustivat asiaa. Maalailivat kauhukuvia siitä, että kulutus kasvaa 6-8 prosenttia ja kansa joutuu tärviölle.

  No näinhän ei käynyt. Kokonaiskulutus kasvoi noin prosentin verran ja vähän ajan kuluttua kasvu taittui ja kääntyi uudestaan laskuun.

  Eiköhän tuo Turmiolan Tommi -kortti ala olla jo loppuun pelattu.

 8. Alkon monopoli on muinaisjäännös, kuten on myös suomalainen alkoholipolitiikka.

  Pieni määrä absolutisteja on määritellyt linjat, melkein tekisi mieli haistattaa p****t moiselle.

  Viinat / viinit kauppoihin / kioskeihin ja hitto soikoon, kansalaisopistoihin kursseja pontikan ja sahdin valmistuksesta, muutoin kansanperinne katoaa.

  1. Täällä pikkukylässä viinakauppa on auki 24/7 ja hinnat ovat Alkoa alhaisemmat, että siinä mielessä Alkon monopoli ei minua koske, mutta siitä huolimatta se on muinaisjäännös.

 9. Museoviraston pitäisi herätä säilyttämään viinakaupat. Viinakortin käyttäjille voisi antaa
  5 prossaa alennusta.

 10. Näytää siltä, että olette juuri sitä peruskansaa, joilla on kossu, vodka ja kalja vain ostoslistalla. Se on ihan sama, mistä sen ostaa, pakettiautolla Virosta jne..
  Mutta, jos juo ja nauttii harvahkosti laatua, uutuuksia jne.. paikka on Alko, jossa ovat ammattilaiset kertomassa vaihtoehdoista. Ja niistä kassatyttö tiedä.

  1. Ole huoleti. Ei Alkon myymälöitä olla sulkemassa, joten saat kyllä haettua laatuviinisi, huippukonjakkisi ja opastusta niiden nauttimiseen.

   On kyllä niinkin, että tietoa on saatavissa yllin kyllin, ilman että sen takia tarvitsisi alkoon poiketa. Se on tuo nettimaailma niin kovin ihmeellinen.

   1. Aika moni todellinen hifistelijä tilaa laatujuomia verkon kautta, kun eivät kuulu Alkon valikoimiin.

   2. Netti ei näissä asioissa auta yhtään mitään, jos mauista ym. keskustellaan, sekä sopivuuksista vaihtoehtoineen eri ruokiin.
    No, me harrastajat ja silloin tällöin nauttijat ovat eri asia kuin päivittäiset läträäjät.

  2. Näyttää siltä, että olet sitä persekansaa, mikä luulee olevansa muita parempi.
   Sitähän toki olet toitotellut jatkuvasti, mutta ei se pelkkä mulkkuilu kenestäkään muita parempaa tee.

 11. No aina on ollut helppo hallita kännistä kansaa siinä olemme tulleet tasaarvoisiksi kun naisista ja miehistä on suurkuluttajia 50/50 prosenttia eihän se mikään salaisuus ole terv tepiaari

 12. YLE osaa kertoa, että viinit jäävät Alkoon, mutta muissa kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi nykyisestä 5,5% :stä 8%:Iin.

  Hieman laiha uudistus, mutta tyhjää parempi ja tervetullut laadukkaiden oluitten ja siiderin ystäville.

  Uskoisin myös pienpanimoiden olevan tuollaiseen uudistukseen tyytyväisiä, mikäli tämä siis tulee voimaan.

 13. Mutta ei kaikki ole tyytyväisiä moiseen pelleilyyn terv tepivaari

 14. Tuohon asiaan vois sen kertoa yhdellä sanalla mutta laitan ei koskaan terv tepivaari

 15. En näe mitään ongelmaa nykytilassa, mutta en toisaalta mitään erityisen hyvääkään.

  Sanoisin että minulle käy mikä tahansa malli, joka:
  a) vähentää byrokratiaa ja turhia kuluja JA
  b) lisää haittaverojen tuloja

 16. Mitä kansan enemmistö haluaa joskus se kelpaa hallitusherroille joskus taas ei. NATO oli asia jossa hallitus kiltisti seurasi kansan enemmistön tahtoa. Viinien ja viinan myynnin vapautus taas on päinvastainen esimerkki. Demokratia on monimuotoinen, taipuisa ja taivutettava juttu.

  Jos Alko lopetettaisiin vapautuisi työmarkkinoille paljon väkeä, erityisesti hallinnollista osaamista ja myös työvoimaa kaupan tarpeisiin. Myös jo ainakin perusteet osaavia lisäresursseja alkoholivalistukseen ja alkoholihaittojen torjumiseen tulisi tarjolle. Paljon sitä rahaa mikä nyt menee kiinteistöihin vapautuisi laitettavaksi vaikka kehitysapuun tai bensan hinnan kohtuullistamiseen.

 17. Viinien tulosta kauppoihin hyötyisivät suuret kauppaketjut.
  Joka sano, ettei asialla ole väliä sanoo ettei hänelle ole väliä sillä että joku tuhat kuolee päätöksen takia ja monet läheiset, esimerkiksi lapset, kärsivät siitä. Mitäpä sen on väliä kun ei minulle tapahdu!

  1. Ehkä tällainen on se, mitä suomalainen yhteiskunta vaatii, jotta vanhemmat ja muut ns. vastuutahot havahtuvat sille, että heidänkin on aika tehdä muutakin kuin naatiskella vapauksistaan ja oikeuksistaan.

 18. Luin uutisen että viinit tulevat pysymään alkossa mutta kompromissina haetaan että ruokakaupat saisivat myydä akoholijuomia 8% asti kun nyt korkein alkoholipitoisuus saa olla ruokakauppojen juomissa 5,5%

 19. STM on voimakkaasti vastaan tutkitusti lisääntyvien terveyshaittojen vuoksi.
  Lisää viinaa, niin sotea helpottaa aina päivystyksestä ja 112 alkaen ja kansa paranee. Lisää saunaa, viinaa ja tervaa se on persujen impivaaran lääkekaappi.

 20. No on tosiaan heikko saavutus:

  ”Ylen tietojen mukaan hallitusohjelmaneuvotteluissa on päädytty siihen, etteivät viinit tule myyntiin ruokakauppoihin tulevalla hallituskaudella.
  Pieniä liberalisointeja on kuitenkin luvassa, sillä päivittäistavarakaupoille sallittujen alkoholijuomien vahvuuden yläraja on tarkoitus nostaa nykyisestä 5,5 prosentista 8 prosenttiin.

  Mikkelissä toimivaa Saimaa Breweringiä ja Loviisassa toimivaa Malmgårdin panimoa johtavan Jukka Sipilän mukaan 2,5 prosenttiyksikköä nykyistä vahvempien juomien ruokakauppajakelun salliminen voi tuntua myynnissä.
  – Kyllä se pienen tasokorotuksen myyntiin voi tehdä, mutta uskon että se on pienempi kuin mitä se oli, kun tuli tämä 5,5.

  Juomien vahvuus ei kuitenkaan välttämättä ole myyntivaltti.
  – Meidän valikoima painottuu miedompaan päähän. Siellä on menekkiä enemmän, sanoo Sipilä.”
  (Yle)

  — Itse kun en kossua, jallua, böllyä enkä olutta, kuten kaikista vähiten siideriäkään osta, niin eipä mitään iloa minulle, vaan taisi tosiaan mennä persuuksilleen. Ja tämä prosenttirajan nosto sinällään edustaa kyllä aika pohjanoteerausta, kertoen lähinnä kansan preferensseistä juomien suhteen: ihan sama mitä, kuha prosentteja löytyy.

 21. Ruokaviini Alkosta ja nuorisolle väkevämmät limuviinat maitokaupasta – aamen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *