Minun leikkauslistani on n. 7 mrd. €

Julkishallinnon hankintojen arvo on n.35 mrd € / 2023.

Hyvällä osto-osaamisella  20 %: n säästö on realistinen eli n. 7 mrd suoraan viivan alle.

Tämä on asia, josta pitää puhua nyt vallalla olevat höyrypäisyyden sijasta  kun, että leikata pääaiassa ihmisten välttämättömistä tarpeista.

 

21 vastausta artikkeliin “Minun leikkauslistani on n. 7 mrd. €”

 1. Nyt on Heikki oikeilla jäljillä, ainakin jos kaikki ostaminen on yhtä ammattitaidotonta kuin julkishallinnon tietojärjestelmien hankinta

 2. Syyhän on siinä kun kaikki pitää saada halvalla kuten Vilenin Sulon ja kaikki pitää muka kilpailuttaa terv tepivaari

 3. Mutta mihin kohde ryhmään nuot leikkauksetkin sitten kohdistuu toden näköisesti siihen köyhimpään kansan osaan terv tepivaari

 4. Kysymys ei ole mistään palvelun heikentämisestä, päinvastoin.
  Kilpailuttaminen on ts. tarjousten vertailua useammalta tarjoajalta prikulleen täysin samoin ehdoin.
  Paras tarjoaa joko kysytyt palvelut tai muut hankinnat edullisemmin kuin toinen tai paremmat tuotteet tai palvelut kuin kovin kilpailija edullisemmin.
  Mutta, ongelmana on ollut se, ettei kilpailutusta osata tehdä ammattitaitoisesti.

  1. Uskon että Heikki on oikeassa, ei osata, ei ole ammattitaitoa, joskus ei ehkä haluta. Myös vastuu hankinnan onnistumisesta voi olla vähän suhteellinen, toisin kuin liike-elämässä. Jos ostaminen on kovin hajautettu sekin on paha.

  2. Kilpailutus on vain yksi tapa saa tuote jolla ei sitten tee yhtään mitään terv tepivaari

 5. Taikka laitteen toimittaja tekee ns saman laitteen mutta heikommista osisa se sitä todellisuutta terv tepivaari

   1. Onko tuo nyt ihan noinkaan mutta ensin kilpailutetaan sitten saadaan halvempi versio ei siinä ole ostajalla mitään sanottavaa
    Ne koneet ovat samoja mutta halvemmin komponentein tehty terv tepivaari

 6. VTV on arvioinut moneen kertaan että hankintoja fiksuntamalla säästöpotentiaalia on jopa muutamia valittuja kohteita vain poimimalla yli miljardi vuodessa. Eli oikeilla vesillä tässä ollaan.

  1. Ajatus on oikea, mutta poliitikoille ei kelpaa eiväkä kyvytkään riitä vallasta taistellessa.

   1. Ei niin tyhmää poliiiikkoa olekaan, jotka eivät tätä hyväksyisi paitsi ne, joilla on jotain suhmurointia ja sidoksia yrityksiin vaalitukineen.

 7. Julkishallinnon hankintoja taustoittaa vanha viisaus: Ostaminen on hauskaa, varsinkin kun ei tarvitse omilla rahoilla maksaa. Ostajaahan kohdellaan usein kuin piispaa pappilassa.

  No kyllä omilla rahoilla ostaminenkin hauskaa lienee päätellen siitä että on paljon heitä, varsinkin naisissa, jotka vain ilman tietoa mitä hankkisivat lähtevät shoppailemaan.

  1. Matilla tuntuu lähtevän argumentit usein olettamuksiin(?) perustuvaan naisten vähättelyyn, jota mieluusti haastan heittämällä kysymyksen shoppailuun liittyen:

   Kysymys kuuluu, montako sanotaan vaikkapa hauskaa Rolex-merkkistä rannekelloa Matti omistat tai mitä tiedät siitä, kuinka tällaisten ajannäyttäjien arvo nousee vuosien saatossa?

   Entäpä naisten shoppailuun liittyen, mistä Matti tietää siitä, kuinka tarkaan nuoret naiset ovat perillä siitä, millaisia investointeja he tekevät vaikkapa Hermes- tai Dior-merkin laukkuihin, tai kuinka jonkun harvinaisemman couture-vaatteen arvo muodostuu suhteessa pikamuotiin?

   Vai kasvaako vaikkapa matin ostaman poravasaran arvo ajan saatossa kuinka? 😀 Ihan ajatusleikkinä 😉

   1. Itsetuntoani vähän naarmutti Liisa kun kirjoitit nimeni pienellä ämmällä mutta kyllä minä sen kestän, no lipsahdushan se varmaan oli, saat anteeksi.

    Arvelen kyllä naisten olevan innokkaampia shoppailemaan, väitteeni perustan tuntemieni lukuisten naisihmisten käyttäytymiseen sekä ihan eroon sukupuolien välillä heidän mielihaluissaan ja käyttäytymisessään.

    Shoppailu ei ole hyvä juttu, oli sitten miehet tai naiset kyseessä. Kertoo materialismista ja olemisen sietämättömästä keveydestäkin.
    Toisaalta harrastaa elävän ihmisen pitää ja kaikki harrastukset yleensä maksavat, vähemmän tai nimenomaan enemmän.

    1. Olen pahoillani Matti, kirjoitin laitteella, jossa ei ole autokorjausta, jonka kirjainten kokomuutoksiin olen niin tottunut, että keskittymiseni neljättä kertaa nimeäsi kirjoittaessa herpaantui aamukahviini. (Masennuspillereiden, joita popsin, pitäisi terästää keskittymistä, joka kuitenkaan ei suurella todennäköisyydellä tule palautumaan nuoruuteni tasolle, eli hyviä ja huonoja näkymiä — mutta ennen kaikkea asia tiedostettu, kiitos kun huomautit, kanssaihmisten vierauden kunnioitus on minulle tärkeää!)

     On varmasti monia kulmia ”shoppailuun”, mutta Kunderasta puheenollen, kaipaisin sanavarastoni mykistävään litteyteen kirjasuosituksia suomenkielisiin laitoksiin, joissa olisi erityisen rikasta sanankäyttöä/ kieltä — joten jos sellainen sattuu sinulla tai jollakulla mieleen pulpahtamaan, niin tulisin vinkistä kovin ilahtuneeksi. 🙂

     Kiitos kun ymmärsit.
     Fantastista aamupäivää isolla F:lla!

     1. Nyt nolottaa että pitikin mennä kirjoittamaan tuosta alkukirjaimesta.
      Jos et ole lukenut ja todellista haastetta haluat niin Volter Kilven Alastalon salissa. Kieli on rikasta erityisen rikasta, haasteellista ja onhan kirja kirjana laajasti ylistetty, eikä suotta.

      1. No pah, Matti, mitä pienistä!
       Mutta tiedätkö ihanaa, Volter Kilpeä olen nimittäin harkinnutkin, kuultuani sitä sattumalta kesällä radiosta luettuna, isäni terassilla, poikien sikaripilvessä — ja sai nuaramaan 🙂 Sittemmin selvisi, ettei tuossa edes oikeastaan ole juontakaan, kun tavallaan sijoittuu kuin luetellut ajatukset melko pysähtyneeseen aikaan, mistä myös pidän.
       Kiitos vinkistä! Taidan shoppailla kirjan itselle, koska tykkään lukea kaikkia kirjoja sekaisin, mikä vaatii joskus vuosiakin yhden teoksen loppuun saattamiseen, plus että tykkään tehdä omia merkintöjä sivuille.

 8. Säästöjä saisi myös lopettamalla ruotsin kielen opetuksen kouluissa.

Kommentoi