Valtion velalla ratsastaminen

 

Taas käytiin eduskuntavaalit, jossa julkinen talous ja velan kasvu nostettiin pääasiaksi. Oppositio ryöpytti koko laajalla rintamalla Sanna Marinin hallitusta holtittomasta velan otosta. Kuinka kaikki oikeastaan meni. Pohditaan hieman?

Marinin hallituksen ensimetreillä iski korona ja kovalla kädellä. Piti toimia ja nopeasti. Suomella piti olla varmuusvarastoja, kuten lääkkeitä jne. Sattui kuitenkin niin, että edellinen Sipilän hallitus (Keskusta, Kokoomus, perussuomalaiset) olivat heikentäneet muun muassa THL:n toimintaa. Oli tehty ns. sopeutuksia valtionhallintoon, (kuten taas aiotaan).

Puuttui siis lääkkeitä, kasvomaskeja ynnä muita. Hallituksen oli pikaisesti hankittava miljardeilla maskeja, rokotteita. Täytyi turvata yhteiskunnan rattaiden pyöriminen. Muistatte varmaan, miten miljardeilla autettiin eri aloja, kuntia selviämään epidemiasta. Hallitusko päätti noista miljardeista? Ei, vaan eduskunta.

No, entä kymmenien miljardien hävittäjä hankinnat, jotka tulevat rasittamaan vuosia talouttamme? Löikö oppositio kaikin voimin hanttiin? Ei lyönyt. Tiesi kyllä, kuinka valtio joutuu ottamaan velkaa tulevina vuosina, mutta mitä siitä. Tulevissa vaaleissa velka kaadetaan Marinin hallituksen piikkiin.

Mites Ukrainan sota? Kun Zelensky puhui videon kautta, kansanedustajat nousivat häpeällisesti seisomaan, taputtaen käsiä. Ja näin luvattiin tukea Ukrainan sotaa sadoilla miljoonilla (taitaa ylittää jo miljardin). Hankittiin uusia aseita myös sadoilla miljoonilla. Ja taas lähes eduskunnan ylivoimaisella enemmistöllä.

Ukrainan pakolaisia taitaa olla jo yli 50 000. Eduskunnan oikea äärilaita on ollut hiiren hiljaa. Suomalainen sosiaaliturva kyllä kestää pakolaisten tulon. Varsinkin kun pakolaiset eivät ole Lähi-idän sodista kärsivistä maista – sehän on eri asia. Nämäkin menoerät on hyväksytty valtion menoista yksimielisesti eduskunnassa. Sanottakoon, totta kai kannatan humanitaarista apua ja pakolaisten vastaanottamista.

Palataan vuoteen 2014. Silloin Venäjälle alettiin asettaa pakotteita. Suomi yhtenä mukana. Pakotteet olivat isku suomalaiselle maataloudelle, elintarviketeollisuudelle ja erilaisille yritystoiminnoille. 2022 Marinin hallitus katkaisi kaiken energiatuotannon Venäjältä. Kaikki nuo toimet olivat raskas taakka valtion taloudelle. Eduskunnan oppositiolla ei ollut vastaan sanomista.

Tällä hetkellä Inkoon satamassa seisoo tankkeri täynnä liuskekaasua, Yhdysvalloista hankittua, hinta noin 400 miljoonaa. Ei minkäänlaista rutinaa eduskunnassa.

Lopuksi takaisin kuntien talouteen. Sipilän hallitus laittoi kunnat todella ahtaalle. Marinin hallitus antoi koronatukia, tasapainotti kuntien vaikeita tilanteita jakamalla ylimääräisiä valtionosuuksia. Monet kunnat pääsivät eroon alijäämäisistä tilinpäätöksistä. Myös oma kuntani Kihniö sai hengähdysaikaa, ettemme ajautuneet kriisikunnaksi. Tosin tehtiin muitakin toimia.

Kaiken yllä kirjoittamani lisäksi hallituksen täytyi huolehtia myös kaikkein pienituloisimmista ja ylipäänsä kansalaisistamme noina vaikeina aikoina. Nyt mitä ilmeisemmin, jos tulee oikeistolainen hallitus, se aikoo taloutta tasapainottaa juuri näiden ihmisten kustannuksilla, jotka ovat jo pudonneet/putoamassa yhteiskunnan alimpaan luokkaan.

PS.

Ja Nato, kuinka hellyttävän sopuisa, muutamia vastaanhangoittelevia päätös olikin. Maksaa/maksoi maltaita. Ukrainan sotaan osallistuminen, Natoon liittyminen vei Sanna Marinin hallituksen arvomaailmassani pohjalukemiin. Halusin kuitenkin esimerkein kertoa, kuinka pelin politiikkaa meillä tehdään ja kansaa vedetään lipan alta ja höplästä. Tällä kertaa valtion velalla pelottelulla tai taas.

 

 

 

3 vastausta artikkeliin “Valtion velalla ratsastaminen”

  1. Meinaatko tiainen, että 10 miljardia enemmän velkaa, kuin korona ja ukrainan sota olisi tarvinnut, ei ole holtitonta+
    Entä meinaatko, että suomalaisten olisi pitänyt hyväksyä tuo rikollinen hyökkäys ja antaa fasistisen imperialistin vapaasti rosvota, raiskata ja murhata Ukrainassa?

  2. Hannun kirjoitus on tätyttä asiaa, mitä velkaan ja sen tarpeeseen tulee koko hallituksen aikaisen kriisin aikana.
    Se taas, mikä liittyy Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaa, olen/ olemme täysin eri mieltä.

  3. Ehkä Hannu olisi pitänyt viedä katsomaan Butschaa ( vai mikä se nyt oli) jossa Venäjä oli tehnyt hirmutekoja. Marinin ilme siellä otetussa kuvassa selittää miksi hän olisi vaikka omin käsin valmis pysäyttämään Venäjän rosvojoukon. On se kumma miten Venäjän ilmiselvä fasismi ja rikollinen hyökkäys saa kommunisteilta tukea ihan vaan siksi että se on Venäjä. Katsokaa peiliin ja kysykää itseltänne tuliko Neuvostoliiton ihailun mukana imettyä aivot täyteen silkkaa venäläistä nationalismia?
    Ja mitä pakolaisiin tulee, niin enemmän sympatiaa suomalaisilta saa jos ei ole mies joka on jättänyt vaimon ja lapset hädän keskelle tullen tänne ahdistelemaan paikallisia naisia ja valittamaan ruuasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *