Hallituksen politiikan yhteisvaikutukset ja journalismi

Lehdistö ja media ovat olleet liian nopeita ja toteavia hallituksen toimien vaikutuksista toteuttamatta sitä, mikä on journalismin tehtävä on eli analysoida ja tehdä johtopäätöksiä ja vaikutusarviointeja mahdollisimman riippumattomasti, todettiin eilen:

”Viimeinen Sana TV-1,  johon osallistuivat Kettumäki Yle-1, Leikola, kirjailija toimittaja, Muhonen HS, Hiilamo THL.”

Olen koonnut eri medioista oleellisia otteita siitä, mitä hallitusohjelma aiheuttaa yhteiskunnalle.

Suomen Kuvalehti on analysoinut tarkkaan hallituksen leikkauspolitiikan tuotokset, missä aiemmassa blogissa kerroin.

Suomen Kuvalehti näkee työttömän taakse tarkemmin kuin kukaan hallituksesta:

https://suomenkuvalehti.fi/mielipide/on-helppo-sanoa-etta-tyon-vastaanottamisen-pitaisi-aina-olla-kannattavaa-mutta-miten-se-toteutuu-kaytannossa/?

SOTE / Aamulehti 23.9 / Aamulehden juttu:

Tässä jutussa on juuri otsikko, ja antaa väärän kuvan vain liian pienellä aineistolla, joka lienee ollut myös Aamulehden toimittajan tavoite tukea hallitusohjelmaa:

”Selvitys Pirkanmaalta paljastaa: Julkinen hoiva jopa 40 prosenttia kalliimpaa kuin yksityinen palvelu

Hali ry:n laskelmien mukaan julkisen puolen itse järjestämä hoiva tulee huomattavasti ostopalveluita kalliimmaksi. Hyvinvointialueet eivät tiedä oman tuotantonsa kustannuksia. Tiedot halutaan julkisiksi, jotta vertailu on mahdollista ja alihinnoittelusta päästään eroon.

Pirha kommentoi:

Koordinoiva ostopalvelupäällikkö Anna Mustonen Pirhasta sanoo, että Halin julkistamat luvut yksityisen ja julkisen hoivan vuorokausihinnoista eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään. ”Ostopalveluiden hinnasta puuttuvat tilaajan ostopalveluihin kohdistuvat järjestelmäkustannukset ja hallinnolliset kustannukset.

Mustosen mukaan Halin otos on muutenkin varsin suppea ottaen huomioon, että Pirkanmaalla on 56 oman palvelutuotannon yksikköä. Halin vertailussa on mukana viisi Tampereella sijaitsevaa asumisyksikköä ja viisi Nokialla sijaitsevaa yksikköä.

Lisäksi vertailussa käytetyt hintatiedot ovat jo vanhentuneet. ”Halin selvitys perustuu vuoden 2022 tietoihin. Sen jälkeen tilanne on muuttunut radikaalisti. Ostopalveluiden hinnat ikäihmisten ympärivuorokautisessa asumisessa ovat kasvaneet yli 30 prosenttia.”

Mustonen myöntää, että hyvinvointialueella ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa oman palvelutuotantonsa hinnasta. ”Sen Halin käsityksen jaamme, että oman tuotannon kustannusten selvittäminen on tärkeää. Laskentaa tehdään toki tälläkin hetkellä, mutta vielä meillä ei ole tarkkoja lukuja valmiina.

Hali ry:n selvitys: Julkinen hoiva selvästi yksityistä kalliimpaa – Pirkanmaa – Aamuleht

Hyvätuloisiltakin olisi löytynyt leikattavaa, sanoo Kelan entinen pääjohtaja

Kelan entinen johtaja Elli Aaltonen kertoo suorastaan rakastavansa sosiaaliturvan suojaosia. Ne kannustavat hänen mukaansa töihin ja lisäävät luottamusta hyvinvointivaltioon. Siksi hän vastustaa niiden joutumista leikkuriin.

”EQUITY”. Se englannin kielen sana kuvaa sitä, mitä Elli Aaltonen ajattelee sosiaaliturvasta.

Ei siis ”equality”, eli yhdenmukaisuus, vaan ”equity”, eli suomeksi oikeudenmukaisuus.

”Se on ollut periaatteeni. Eli ei niin, että tasataan kaikille, vaan, että annetaan niille, joilla on vähemmän”, Aaltonen sanoo.

Aaltonen on sosiaalipolitiikan konkari. Hän on Kelan entinen pääjohtaja ja toiminut uransa aikana lukuisissa sosiaali- ja terveydenhuollon alan johtotehtävissä sekä tutkijana. Tällä hetkellä Aaltonen toimii Suomen Punaisen Ristin (SPR) puheenjohtajana.

Hyvätuloisiltakin olisi löytynyt leikattavaa, sanoo Kelan entinen pääjohtaja – Politiikka | HS.fi

 

Aivan oma kokonaisuutensa on se, mikä panee opposition, AY:n ja hallituksen napit vastakkain. Satonen, Orpo ja Purra viittaavat VVM:n virkamiesten tekemään selvitykseen työelämän uudistusten vaikutuksesta suoraan virkamiestyönä , ei sitä, mikä sen poliittisen arvovalintoihin liittyvän politiikan tehtävä on. Eli nyt ei tarvittaisi edes hallitusta sotkemaan asioita, koska hallitusohjelma on vain virkamiesten kirjoittama paperi.

Lisäksi hallituksen tarkoitus unohtaa mainita ollenkaan leikkauslistaa kokonaisuudessaan ja, mitä sen kokonaisvaikutus yhteiskuntaan on, oli  ”unohtunut”. Se kun on äärimmäisen kiusallinen paperi. Media, tässä tapauksessa Hesari tilaajilleen teki sen hallituksen puolesta. Koko juttu alla:

Tässä ovat hallituksen päätösten voittajat ja häviäjät – Politiikka | HS.fi

21 vastausta artikkeliin “Hallituksen politiikan yhteisvaikutukset ja journalismi”

  1. Aamulehti tukee hallitusta toki vajavaisesti, mutta moni lukee vain otsikon ja muodostaa näkemyksensä sen perusteella.
    Yksityinen poimii rusinat pullasta ja hoitaa vajavaisesti tehden vielää voittoa. Julkinen hoitaa sen kalliimman osuuden.
    Ikonen ja Erhola pelkän karsimisen sijaan voisivat miettiä missä kaikessa muussakin voisi tehostaa ja saada säästöjä.
    Kolme silmälääkäriä ostopalveluna maksavat julkiselle 300 000 kuukaudessa!
    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/abb7e053-d557-44ea-b9a2-fc18bebee2b5

    1. Onhan se seli-seli-pakko, kun tiedot kertovat kurjan tosiasian.
      Nämä ”ostopalveluihin kohdistuvat järjestelmäkustannukset ja hallinnolliset kustannukset” eivät todellakaan voi olla lähelläkään 40% hinnasta, mutta pitäähän sitä jotain sepitellä, kun asiaa ei ole.

      1. Luen koko juttu. Vertailutiedot ovat parin vuoden takaa ja vai 5 toimijan osalta. Eivät täytä mitään kriteeriä, ei edes journalisin mittapuun mukaisesti.

        1. Seli-seli ja se siitä.
          Tilanne tuskin on muuttunut parin vuoden aikana, koska mitään muutosta ei tehty ennen sotesotkun päättämistä – eikä kyllä sen jäkeenkään.
          Se, että kyse on 5 toimijasta, mitkä ovat merkittäviä, ei todista muuta, kuin, että olisi tarpeen tehdä laajempi selvitys koko sotepaskan tilanteesta ja selvittäjän on syytä olla joku muu kuin sotesakki.

  2. Purran ykkösaamun haastattelu:

    1.Purra luetteli ns. makrotaloudellisia lukuja, satoja miljoonia, miljardeja, hallitusohjelman kirjauksia, mutta ei osannut kertoa sanallakaan esimerkkejä siitä, mitä kysyttiin ”haastattekuklipissä, eri tulo-työ-työttömille, rikkaille, varattomille, asujille, mitä nämä konkreettisesti tarkoittavat.
    2. Miljardit hän osasi ulkoa päntättynä pakkopullana, joka meni sujuvasti kuin veitsi sulaan margariiniin.
    3. Törkeä haastattelu, joka kertoi täysin välinpitämättömästä puolueesta, jolla ei ole mitään yhteiskunnallista vastuuta.

  3. Marinin hallitus toteutti sipilä-kakkosen, millä pakotettiin työtön hakemaan neljään työpaikkaa kuukauden aikana ilman pienntäkään väliä, oliko yksikään todellisuudessa millään tavalla kelvollinen ja sopiva työttömälle.
    Siinä oli loistavaa politiikkaa kerrassaan – ilman mitään hyötyä, mutta jumalaton tarpeeton paperisota.

          1. Kerropa ihan omin sanoin, miten tuo Marinin sakin sipilä-kakkonen edisti työnhakua?
            Ainakin nimittäin tämä uudistus poisti massiivisen byrokratian ja antaa mahdollisuuden keskittyä järkevään työnhakuun – toivottavasti myös te-sakille pontimen keskittyä asialliseen ja järkevään työpaikkojen tarjoamiseen pelkän muodollisen paperinpyörittämisen sijaan.

    1. Hyvähän matin on arvostella, kun oma puolue oli aiheuttamassa tätä velanottoa typeryydellään,.

      1. Matti on kyllä ollut nöyrä. Se taitaa olla tyypillistä matteusta. Olisi pitänyt mölistä, kun oli mölinän aika.

      2. Vanhanen arvosteli tätä hallitusta, ei entistä, jonka velat ovat olleet täysin perusteltuja.
        On se vaikeaa puhua tästä kauhukabinetista ja paeta oman puolueesi törttöilyä.

    1. Jostain luin että AY pomoille on isoja palkankorotuksia, jopa 5000 euroa kuussa. Mutta AYn rahoistahan ei menekään mitään yksinhuoltajille. Kun huomioidaan korkeapalkkaisten huima palkkaveroprosentti tuovat nämä korotukset lisärahaa valtiolle jolla sitten osaltaan voidaan torjua velkaantumista. Pitääkö olla iloinen vai surullinen vaiko ainoastaan kateellinen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *