16 vastausta artikkeliin “Uteliaan pitää kokeilla kaikkea – ei muuten usko”

 1. OL3:n porukalla oli aikomus kokeilla sitä oikosulkua jo viime keväänä, mutta muistaakseni Fingridiltä sanoivat, että olisi parempi kun jättäisitte kokeilematta.

  1. Ja voi hyvää päivää,,,kokeillaan sitten talvella kun sitä sähköä tarvitaan.

 2. Onneksi sentään pudottivat ennen kokeilua OL3:n tehon alle 900 MW (huomasin) ja vasta sitten tekivät oikosulun 400 kV linjaan.

  Ihan maalaisjärkikin sanoo, että ei ole hyvä idea tehdä oikosulkua 400 KV linjaan.

 3. Suomeen täytyy ehdottomasti rakentaa runsaasti lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta. Etelä-Korean porukka rakentaa niitä edullisia ydinvoimaloita jopa alle kuudessa vuodessa.

  Ydinvoimalaa ei suinkaan ole mikään pakko ostaa Ranskasta, eikä Venäjältä.

 4. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin lopettaa haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen Suomeen.

  Katsokaa millaista tuulivoiman tuotanto aikuisten oikeasti on – pitkä kuvasarja, jonka viimeinen kuva näyttää tuulivoiman tuotannon hirmuisen vaihtelun lokakuussa 2023:
  https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

  Suomessa on tuulivoimakapasiteettia 6445 MW, mutta silti tuulivoima tuotti 21.11.2023 kello 20.43 vain teholla 5 MW. Eli tuulivoiman ”hyötysuhde” oli vain 0,08%.

 5. Eikös tuo laitos itseasiassa toiminut tilanteessa juuri niin kuin sen pitikin toimia?

  1. Olet oikeassa Mika. Ydinvoimala ajettiin ulkoisen korkeajännitelinjan (Fingridin verkossa) oikosulun tapauksessa automaattisesti alas ilman mitään vaurioita.

   Kokeilussa testattiin, että kaikki toimii oikein ja toimi oikein.

   Siitä vaan on helppo ydinvoiman vastustajilla näyttää, että ydinvoimala ei taas toimita sähköä valtakunnanverkkoon. TVOn tiedotusjohtajalle kannattaisi antaa kenkää.

 6. Surkein suuruus ja liian moni Suomalainen suuri on kokenut takapakin.
  Olikohan vihreät jotka vastustivat ydinvoimaa ja sitten saatiin yksi lupa ja pitihän sitten rakentaa mammutti, kun muutama pieni olisi ollut parempi!

 7. Koko sähkömarkkina on päin helv…ä, jossa pelataan ihmisten perusasioiden kanssa kuten vesi, infra jne.. Täyttä pelleilyä koko juttu. Sillä tasaisella tuotannolla ei ole hintaan mitään vaikutusta.
  ”Tuuli se heilutti männyn larvaa” !

 8. Jos Suomessa olisi esittämäni uudet ydinvoimalat Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1, niin sähkön hinta pysyisi alhaisena. Nyt hinta nousee taivaisiin pakkasilla kun tuulivoima ei tuota sähköä ainakaan mainita saakka ja kulutus on samaan aikaan korkealla.

  Kun Suomessa tuulee kunnolla, niin sähkön hinta painuu alle tuotantokustannusten. Sähkömarkkinahäirikkö Suomessa on nimenomaan tuulivoima.

 9. Mielestäni kannattaisi kokeilla seuraavaa systeemiä, jonka äsken hahmottelin punkassa pyöriessäni:

  ——————

  Biokaasureaktorin ihannelämpö on noin 40°C.

  Lämpö voitaisiin tuottaa polttamalla tai tuulisähköllä sähkön ollessa halpaa.

  Kun sähkö olisi kallista, voitaisiin biokaasulla käyvällä dieselgeneraattorilla syöttää sähköä verkkoon.
  Jäähdytyslämpöä voitaisiin käyttää bk-reaktorissa.

  Sähköä tuottamaan voitaisiin käyttää myös kaasuturbiinia, jonka hyötysuhde olisi huonompi, mutta hinta luultavasti dieseliä halvempi, koskapa turbiineja on käytetty varavoimalaitoksissa.

 10. Koska metaania muodostuu koko turvekerroksessa, niin paksuuden lisääntyessä tulee hetki, jolloin suon pintakasvillisuus ei kykene sitä ilmastokaasumäärää, joka suosta poistuu metaanina.

  Tästä seuraa, että ilmastomielessä kaikki paksuturpeiset suot pitäisi hävittää.

  Turpeen hävittämistä ja energian hyödyntämistä varten kannattaisi käyttää laitoksia, jotka voitaisiin siirtää paikasta toiseen muutaman vuoden välein. Dieselgeneraattorit olisivat siirtokelpoisia
  .
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Polttomoottorivoimalaitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *