Venäläisten pudottama Reaper-lennokki voi vetää NATOn 5. artiklan päälle?

Venäjän hävittäjä pudotti Yhdysvaltain lennokin Mustallamerellä

Venäläinen hävittäjälentokone on törmännyt Yhdysvaltain miehittämättömään lennokkiin Mustanmeren yllä, kertoo Reuters.

”Yhdysvaltain asevoimien mukaan hävittäjäkone osui Reaper-lennokin takapotkuriin, jolloin lennokki ohjattiin Mustaanmereen ja tuhoutui.

Kaksi Venäjän Su-27 -hävittäjää oli yrittänyt häiritä amerikkalaislennokkia muun muassa päästämällä lentopolttoainetta sen edessä useasti ennen törmäystä.

-MQ-9-lennokki oli suorittamassa rutiinioperaatiota kansainvälisessä ilmatilassa kun venäläinen lentokone keskeytti lennon osuen siihen ja aiheuttaen MQ-9:n mereen syöksyn ja tuhoutumisen, kertoi Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali James Hecker.” (IS 14.3.2023)

Teko oli törkeä sekä suunniteltu kuten jutusta huomaatte. On jo vallan kummallista jos Yhdysvallat ei tee omia johtopäätöksiä sekä toimia asian suhteen koska tämä oli hyökkäys NATOn ilma-alusta kohtaan. Eli puolustusliiton ilma-alus on tuhottu. Yhdysvallat voi ottaa kevyesti 5. artiklan käyttöön.

5.artikla:

»Sopimuspuolet sopivat siitä että aseellista hyökkäystä yhtä tai useampaa sopimuspuolta vastaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on pidettävä hyökkäyksenä niitä kaikkia vastaan, ja tämän seurauksensa ne sopivat, että jos tällainen aseellinen hyökkäys tapahtuu, kukin niistä harjoittamalla omalla tai yhteistä Yhdistyneitten kansakuntien peruskirjan 51 artiklan tunnustamaa itsepuolustusoikeuttaan auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta sopimuspuolta ja sopimuspuolia ryhtymään välittömästi, yksin tai yhdessä toisten sopimuspuolten kanssa, sellaiseen toimintaan, jonka se arvioi tarpeelliseksi palauttaa Pohjois-Atlantin alueen turvallisuus ja ylläpitää sitä. Jokaisesta aseellisesta hyökkäyksestä ja kaikista toimenpiteistä, joihin sen seurauksena on ryhdytty on ilmoitettava välittömästi Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostolle. Kyseiset toimenpiteet on lopetettava, kun turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi»

6 vastausta artikkeliin “Venäläisten pudottama Reaper-lennokki voi vetää NATOn 5. artiklan päälle?”

  1. Näiden liikennettä seurannut useasti Mustanmeren yllä. Lentävät siksakkia kansainvälisen ilmatilan alueella. Eivät häiritse ketään…

    Venäläiset provosoi nyt kunnolla…

    1. YYA Neuvostoliiton kanssa oli kevyempi kuin yya Naton kanssa tullee olemaan.

      YYA Neuvostoliiton kanssa vaati meidät ainoastaan puolustamaan omaa aluettamme Saksan ja sen liittolaisten tunkeutumiselta ja hyökkäykseltä. Muissa Neuvostoliittoa kohdanneissa kriiseissä Suomi sai olla puolueeton sekaantumatta niihin millään tavoin.

      NATOn kanssa meiltä saatetaan edellyttää osallistumista NATOn sotatoimiin kaukana omilta rajoiltamme.

      Puolueettomuuspolitiikkamme vaikeutuu.

  2. Tokkopa tästä mitään muuta tulee kuin Bidenin ukaasi. Ihmishenkiä ei menetetty. Ja voitte olla varmoja että venäjän mediassa tämä lennokki sisälti 137 ydinkärkeä ja oli suuntaamassa moskovaan jossa ukrainalaiset natseja paenneet lapset lauloivat kumbayaa.

    1. Yhdysvallat on antanut ukaasin Venäjälle siitä että Venäjä touhut eskaloivat sodan!

  3. Ei vielä suunsoittoa enempää mutta koska tulee raja ja oikeastaan sota ei lopu ellei USA ota seuraavaa askelta.

    1. Tämä Yhdysvaltojen drone on muuten hävittäjän kokoinen, siipienkärkiväli on 20 metriä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *