Rahaa jaossa

Petteri alkaa rahanjaolla ansiotuloveronkevennys kaikkiin luokkiin. Jaosta jäävät paitsi eläkeläiset ja työttömät ja pienipalkkaiset saavat tietysti vähiten hyötyä.
– Leikkaukset 6 miljardia tasapuolisesti paitsi puolustus ja sisäinen turvallisuus…
– Tehostamalla hyvinvointi ja syntyy säästöä?
– 100 000 uutta työllistä…
Ojalan laskuopin mukaanse heikoin joutuu kaikkein ahtaammalle.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009357960.html

29 vastausta artikkeliin “Rahaa jaossa”

  1. No nuot asiat vasta vaalit ratkaisee kuka hallitusta kokoaa
    Miksi muuten eläkeläiset ei kuulu porukkaan itse maksan veroja ja aika paljonkin terv tepivaari

  2. Orpon esittämä linja ei ole vailla meriittiä, mutta toki se vaatii tasapainottelua hallituskumppanien kanssa.

    Pidän ajatuksesta, että laitetaan ihmiset töihin ja sitä kautta pois köyhyydestä vrt. demarien linja että nostetaan sosiaalitukia. En pidä ajatuksesta ettei välitetä veronkierron ongelmista.

    1. Tuo työ ei kohtaa tekijöitään osaamisen, alueen, työpaikkojen ja palkkojen kanssa. Suomen työllisyysaste on historiallisen korkea.
      Aivan puuta heinää koko hössötys.

  3. JOS on yhä enemmän ihmisiä jotka itse työnteon sijasta valitsevat työttömyyden hyvien sosiaalitukien vuoksi olemme ongelmissa pitemmän päälle

    1. Matti, montako tätä mantraasi noudattavia on ? Ei montaakaan, joilla on merkitystä Suomen kansantalouden kannalta.
      Kyllä syyt ovat tuossa, mitä kommentissani sanoin.
      Lisäksi sairaiden työkyvyttömien, masentuneiden, huume-viinahöyryisten, ammattitaidottomien nuorten määrä vaan kasvaa. Mitäs tuohon sanot kokoomuksen työllisyysohjelman bluffin osalta ?

  4. Työttömien enemmistö on ammattitaidottomia tai loppuun ajettuja raakkeja jotka eivät työllisty vaikka sosiaalituki poistettaisiin.
    Ansiotuloveron kevennys on iso summa rahaa joten leikkaamista riittää.

    1. Varmasti on nykyään tilanne kuten kerrot, minä nyt sanoin että JOS niin sanottu vapaamatkustus syystä tai toisesta yleistyy.

  5. Osalle ammattitaidottomia tarjottu työ on niin pienipalkkaista ettei kata työssäkäyntikustannuksia varsinkin jos asuu matkojen päässä.
    Työttömäksi ajautuneen koulutus pitäisi aloittaa välittömästi, mutta silti moni työnantaja ottaa mieluummin nuoren ja nuorten työllistyminen on kuitenkin ykkösasia. Työttömien koulutus on ollut ala-arvoista.

    1. Ei ainakaan tarkoituksella tukien varaan jättäytyvä laiska ole, hän on pohtinut asiaa, käynyt läpi toiveitaan ja arvojaan ja siltä pohjalta tehnyt ratkaisunsa kuinka haluaa elämäänsä elellä.

      1. Olen taas eri mieltä. Pääasiassa jotkut muut ovat päättäneet hänen puolestaan viedä työt alta muualle tai nuoremmille tai hän on jo antanuta jo kaikkensa tai sairastunut.
        Yhtään tervettä, työkykyistä, työikäistä lusmuilijaa en tunne.
        Montako sinä ?

        1. Pikkukylällämme ollaan aika vanhanaikaisia, tällaisissa oloissa ei juuri esiinnyt henkilöitä joita kutsut lusmuilijoiksi mikä sinänsä on paha nimitys henkilöstä joka lakien ja asetusten mukaisesti elämisen tapansa valitsee.
          Tietysti toivon että ihmiset haluavat käydä töissä mahdollisimman monilukuisesti. Oppinut vaan että monia asia ei ole niinkuin se aina on ollut, maailma muuttuu ja ihmiset .

  6. Orpolainen argumentti:

    ”Korkojen nousu merkitsee, että valtionvelan kulut kasvavat valtavasti. Valtiovarainministeriö esitti alkuvuodesta 1,7 miljardin euron lisäbudjettia. Siitä valtaosa on varattu kasvaviin korkokuluihin. Vielä syksyllä korkomenojen laskettiin nousevan tänä vuonna 1,5 miljardiin euroon. Tämäkin arvio oli kaksinkertainen aiempaan verrattuna. Nyt arviota on korjattu vielä tästäkin ylöspäin noin 2,5 miljardiin euroon. – –

    Petteri Orpo varoittaakin nykymenon jatkamisen seurauksista. Orpo muistuttaa valtiokonttorin laskeneen, että korkomenot voivat olla viidessä vuodessa jo neljän miljardin euron tasolla. Vaalikaudessa puhuttaisiin siis 16 miljardista eurosta. Luottoluokituksen heikkeneminenkin voi tulla eteen.”
    (https://www.verkkouutiset.fi/a/petteri-orpo-voitontahto-on-kova/#f26ddf49)

    — Sitä vaan en ymmärrä, että jos valtion velkaantumiseen kohdistuvat huolet ovat niin kaiken jyrääviä, että ne saavat kokoomuslaisen lepattavan sydämen niin pois tasaisesta rytmistä, ettei ihmisillä ole enää väliä, niin mikseivät he sitten aidosti ole ryhtyneet näkemään vaivaa vaikkapa sellaisten asiallisten laki-uudistusten aikaansaamiseksi, joilla he saisivat edes jonkinlaisen oikeutuksen ajamalleen politiikalle, jos pyrkisivät ennen leikkaushysteriaa vaikka luomaan jonkun rajan julkiseen sektoriin ja yksittäisiin kansalaisiin kohdistuvan kohtuullistamisen välille?

    Näin politiikasta ymmärtämättömänä minulle lähinnä reilulta vaikuttaisi asioiden valmistelu ja huolellinen suunnittelu ennen hysteeristä leikkausvimmaa, joka esimerkiksi voisi oman mieleni utopiassa meinata sitä, että kokoomuslaiset panostaisivat translakien sijaan sellaisiin laki-aloitteisiin, jotka suojelisivat heikoimmille jääviä kansalaisia kun/jos heidän leikkauspedagogiikka laitettaisiin käytäntöön.

    1. Mutta tämä on tietysti vain politiikasta ymmärtämättömän ”blondin” puhetta. 🙂

    2. Jäin muistelemaan lukemaani ja kuulemaani Kokoomuksen suhteen ja selvähän se heidän ajatuksensa on että nykytilanne pitemmällä juoksulla on kestämätön ja valtion menoja on vähennettävä mutta kun Liisa sano että ovat hysteerisiä niin sen voisi herkempi tulkita kokoomusvihaksi, ylisanoiksi.

      1. Jaa, no itse tunnen itseni ja voin sanoa, että huolimatta kaikista vastoinkäymisistäni sekä siitä, että ystäväpiirissäni on aitoja ihmisvihaajia, en itse pohjimmiltaan vihaa ketään. Viimeisenä jotakin poliittista puoluetta, jonka vihaaminen olisi kuin vihaisi jonkun elintarvikepakkauksen muovikäärettä.

        Sen sijaan Orpolta ja intohimoisimmilta kokoomuslaisilta rankaisijoilta voisi kysyä, asuuko heidän sisällään kenties hienosti kätketty/ naamioitu sadisti, joka tahtoo kostaa toisille jotakin pelkästä rankaisemisen riemusta?

        1. Anteeksi nyt Liisa mutta tuo viimeinen kappale oli mielestäni lapsellinen.

          1. Hyvin mahdollista, että Matti olet aivan oikeassa, ainakin osittain, ulostuloni suhteen — en mahda kuitenkaan sille, että olen imarreltu, sillä lapsellisuudesta muistutus on kaltaiselleni masennuksesta rusinaksi kuivuneella kehu, joka todistaa lähinnä siitä, että minussa vielä on leikkisyyttä sekä elämän iloa, mehua suorastaan maailmalle turistettavaksi 🙂

          2. Rehellisesti Matti, haluaisin kokoomuslaisten saavan mielenrauhaa ja mielihyvää siitä mielikuvasta, jonka kernaasti annan itsestäni mehukkaana rypäleenä, jota kokoomuslainen mieshenkilö voi ronskisti polkea omien varvasväliensä juustoon. Se on lahja, jonka mielelläni annan maailmalle! <3

  7. Minulta tulisi ymmärrystä Orpolle, jos hän analysoidusti puhtaalla tiedolla luettelisi, miten valtiontalous oikeasti oikaistaan siten, että se myös menisi lävitse hallitusyhteistyössä muiden kanssa.
    – veronalennuksia ei hyväksytä, koska niille ei ole mitään katetta plus puolella työllisyysnäkökulmasta.
    – veronkorotuksilla suurehkoihin palkkaryhmiin on elvä verotulovaikutus kenenkään juuri kärsimättä
    – tuloverotuksen kierto pääomaveronkiertolla pitää saada loppumaan
    – julkista puolta pitää tehostaa, ei välttämättä leikata oleellisista palveluista, ei myöskään hinnankorotuksia
    – terveystodistuksella muutaman prosentin veronalennus
    – nuorten kunto/kuntoisuustestillä veroporkkanaa
    – irtisanomiskielto yrityksille vain erityissyistä 3-5 vuotta tai merkittävä korvaus työntekijöille
    – houkuttelevat inovaatiopalkkiot koko kansalle tuottavista tai järkeistämisideoista
    – positiivisen yhteiskunnallisen ilmapiirin luomista kaikin keinoin soditsa huolimatta
    – uusia erilaisia ”Marineja” politiikkaan innostamaan

    1. Olipas mielenkiintoinen lista. Vastaavan soisi muotoiltavan myös muiden puolueiden johtajien puheista analysoitavaksi yhteistyölle vaikkapa hallituksen kohdalla.

      Vielä jokunen huomio,
      – olisiko todella hyvä että useammassa puolueessa olisi oman marininsa
      – että jukista puolta tehostamalla saataisiin säästöjä on kaunis ajatus mutta sanahelinää
      – puhetta irtisanomiskiellosta en ymmärtänyt
      – muutokset pääomaverotukseen, olisivatko seuraukset yksinomaan positiivisia
      – innovaatiopalkkiot teoriassa hieno ehdotus

      Pahus piti lopettaa tältä erää tähän kun emäntä käski käydä kaupassa

      1. Julkisen kustannukset syntyvät n. 80 % kansalaisetn sote -kuluista, joita syntyy puhaasti jukisen tuottamista plus ostopalveluista yksityisiltä. Ja kulut ovat ihmisten ikä- ja terveyssyistä nousemassa sekä hintojen noususta erityisest yksityisiltä tuottajilta.
        Hoitajien vaje ? Ym.
        Mikään organisaatiosaneeraus ei auta. Se on peanuts julkisirganisaatioista.
        … Eli mistä Orpo leikkaa ???

        Ei jää leikattavaa kuin orpopojan hiukset, sormien ja varpaiden kynnet ja kivistävä umpisuoli ja leikkauslista.

        1. YLEn tuoreessa pääministerikyselyssä ainoastaan Li Andersson oli sitä mieltä että ensi vaalikaudella ei ole edessä menoleikkauksia, eikä ne tarkoittaneet Orpon kynsiä ym osia.

          1. Kyllä kaikki varmaan leikkasivat kuluja siltä, missä on löysää ja turhaa. Mutta missä ?
            Edessä on kyllä molempia, veronkorotuksia ja joitakin leikkauksia, mutta ei alkuunkaan kokoomuksen sapluunalla.

            1. Leikkaukset lie Heikki, jos nyt ihan pakko on, tehdään Marinin sapluunalla? Mitähän mahtaakaan sisältää.

              1. Marinin sabluuna sisältää lähinnä tavallisen kansalaisen verotuksen kiristämistä, koska punademari ei muuta osaa.

              2. Aloitetaan itsestämme, mistä sopii leikata ?
                Minulla ei ole juuri sote- leikattavaa, 1 verikoe ja 1 käynti sotessa /v.
                Hammaslääkärissä 1 krt / 2 v.
                Ei mitään lääkkeitä käytössä… toistaiseksi.
                Veroja voisin maksaa hiukan lisää palkkaverona, jos…
                Olen huono leikattava.

  8. Ihan oikeasti taloutta ja velkaantumista ei saada kuriin ansiotuloverojen kevennyksellä sillä se vain lisäisi velkaantumista.
    Niin ja osinkotuloillakin kierretään verotusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *