Sotevaliokuntatyötä

Suomessa on totuttu demogratiaan
ja ottamaan huomioon päätettävien asioiden vaikutukset
esim maan heikompiin.
Nyt valtaa pitävät haluavat toimia oikoen mutkia suoraksi
ja välittämättä seurauksista.
Päätöksien teko olisi toki suoraviivaista ja nopeaa jos
käytettäisiin naapurin mallia,
mutta siitä on varsin huonot kokemukset jota hallituksemme
ei vielä ole oivaltanut:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010033360.html

51 vastausta artikkeliin “Sotevaliokuntatyötä”

 1. Kun ottaa huomioon sen, että jokaisessa Kiurun johtamassa valiokunnassa ja myös koronatoiminnassa on aina ollut jumalattomat riidat, olisi syytä miettiä ihan perustellusti, miksi se on aina Kiurun kanssa…

  1. Kyse ei todellakaan ole ”heikomman puolustamisesta”, vaan ideologisesta potaskasta, kun kyse on Kiurusta.

  1. Siis Kiuru sai läpi minkä?

   Hallituspuolueet yrittivät kusettaa missä asiassa?

 2. Demokratia toteutuu, vaikutusarviot ja yhteisvaikutusarviot on tehty ja ne on valiokunnassa esitetty.

  Luonnosten muokkaaminen on osa aivan normaalia prosessia, jota on tehnyt jokainen hallitus ja jokainen valiokunta ja tulee tekemään myös tulevaisuudessa.

  On meillä toki lähihistoriassa myös hallitus jonka toimissa oli kyllä ihan aidosti demokratian kyseenalaistamista mutta se ei ole Orpon hallitus.

 3. Kyllä minua Kiuru epäilyttää, että olisi aika kulmikas ja jääräpäinen, sellainen sanelija tyyppi. Enkä nyt puhu tästä päivän aiheesta, vaan mitä on hänestä vuosien varrella saanut lukea ja telkkarissa kuunnella. Ei ole minusta tyyppi joka yhteistyöllä päämäärään pyrkii.
  Tottakai ymmärrän että oppositio tykkää kun hallitusta vastaan hangoitellaan oli asia sitten ihan mikä tahansa.
  Niin raaka tyyppi olen että olisin toivonut että olisi päässyt Porin kaupunginjohtajasi, pienempi paha terrorisoida yhtä kaupunkia kuin koko maan asioita.

  1. Matti, näin porilaisena olen kiitollinen kun väistimme luodin.

   Mitä tulee Kiuruun niin tunnen ihmisiä, jotka tuntevat hänet pitkältä ajalta ja olen myös ollut parissa tilaisuudessa jossa Kiuru on ollut paikalla.

   Sanotaan näin, että jos kääntäisin hänelle selkäni niin katsoisin hyvin tarkkaan ettei hänellä ole puukkoa kädessä.

 4. Kun nyt on kuullut ja lukenut syyttelyitä ja selityksiä niin pitää olla jokseenkin tietämätön ja yksinkertainen jos ei huomaa Kiurun tarinassa ammottava aukkoja, mutta tässä ajassa älyllinen laiskuus on kaiketi hyve.

 5. Kiuru räksytti lainvalmistelua ”fiaskoksi” A-studiossa.
  Kun Kiuru sakkeineen väsäsi lakeja hallituksessa, lähes jokainen oli fiasko.
  On siinä paras syyttelijä, vaan ei ole uutta Kiurusta.

 6. Yhteisvaikutusarvioita ei ole tehty oikeskanslerin ja lainvalvojien kehoituksesta huolimatta, siis yhteisvaikutusta ! Erillään toisistaan on tehty.
  Jotain tekstiviilauksia on nyt tehty, että menisi eteenpäin.
  Härskiä touhua luoda muka 60 000 työpaikkaa moisilla hölmöilyillä.
  Hallitus ajaa ideologista äärioikeistolaista talousliberalismia Suomeen. Se tuhoaa hyvinvointivaltion suojelelemalla varakkaiden osallistomuutta sen ylläpitoon. Sekä aiheuttaa rajua pahoinvointia ertyisesti nuorille.
  Kiuru ansaitsee applodit !

 7. Hesarin pääkirjoiuksesta loppulainaus:

  ”Suomalaisessa hyvinvointiajattelussa on perinteisesti lähdetty siitä, että kaikista pidetään huolta. Tavoite on laajasti hyväksytty, ainakin retorisella tasolla. Hallitusohjelman tulokulma on toinen: jokainen on ensisijaisesti vastuussa itsestään, ja tukea saa vasta viimeisessä hädässä. Sitä voi kutsua pohjoismaisuudeksi tai oikeistolaisuudeksi, mutta selkeä arvovalinta se toki on.”

  1. Kyllä minäkin olen sitä mieltä että kaikista on pidettävä huolta, kysymys on että kuinka pitkälle ja mihin rahat riittävät.

   1. Kyllä, mutta rahatalkoisiin on kaikkien osallistuttava kykyjensä mukaisesti.
    On sääli, jos lahjakkaat vähävaraiset nuoret eivät pääse tasaveroisesti opintielle.
    Rahalla ei päästötodistuksia osteta.

 8. Kyllärahat olisivat riittäneet jos kaikki osallistuisivat kukin varojensa mukaan. Nyt annettiin ensin päältä hyvin toimeentuleville verohelpotuksia.

  1. Tässä on kysymyksessä erittäin vakava yhteiskunnallinen kriisi, jossa Suomi ollaa jakamassa toisiaan vastaa rahan valtakirjalla.
   Sen pääarkkitehti on Halla-aho/ Purra apupoikana saamaton ja kyvytön narusta vedettävä Orpo.
   Tuo hallitus pitää kaataa tavalla tai toisella.
   Putin pelikirjan mukaan tämä hallitus menee, ei Suomen.

 9. ”Valiokunnan puheenjohtajuus on vaativa tehtävä etenkin, kun päätetään vaikeista ja tunteita herättävistä asioista. Rohkenisin kuitenkin ajatella omalla kohdallani, että jos puheen­johtajana joutuisin korottamaan ääntä tai huutamaan, peli olisi silloin menetetty johtamisen näkökulmasta, Lohi kirjoittaa pikaviestipalvelu X:ssä.”

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000010036372.html

 10. On hassua miten Kiuru ensin torjui kaikki syytökset, kunnes alkoikin muistamaan, että on tainnut tulla ääntä korotettua.

  Yhtä hassua on se miten asian saama negatiivinen julkisuus sai sovun aikaan ja asiat saatiin käsiteltyä.

  Mitä tulee täälläkin esitettyihin väitteisiin ettei esim. sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutusarviota ole tehty niin laitan linkin vielä uuden kerran ja kannattaa huomata päivämäärä.

  https://stm.fi/-/sosiaaliturvamuutosten-yhteisvaikutusten-arviointi-on-valmistunut

     1. No onhan ne huomioitu ja perustuslakivaliokunta on kaikessa toiminut valtuuksiensa puitteissa.

      Toki perustuslakivaliokunnan vasemmistio edustavat jäsenet yrittivät jo tuossa vaiheessa viivyttää asioiden etenemistä vetoamalla mm.oikeusasiamieheen sillä perusteella, että kyseistä asiassa pitäisi tehdä laaja ihmisoikeusselvitys, luojan kiitos tämä kaatui valiokunnan tulkintaan.

      Seurauksena olisi ollut loputon suo, joka toki varmasti vasemmistolle sopisi paremmin kuin hyvin.

   1. Sinähän se esitit jotain toista hallitusohjelmaa, minä en ole edes kuullut mistään vaihtoehtoisesta hallitusohjelmasta.

    Vaihtoehtobudjeteista olen kyllä kuullut ja niistä joihinkin tutustunut, mutta millä ei kyllä Suomen ongelmia oiota, päinvastoin.

    Jotain se kertoo esim. Demarien vaihtoehdosta, että se oli niin huono ettei työllisyys vaikutustarvioita kehdattu julkaista vaikka ne hankittiin.

    1. Purra sanoi demareista ja heidän vaihtoehdostaan että…”Himoverottajia”.

  1. Sinä ku olet yritysmaailmassa ollut johtajana niin ymmärrät varmasti miksi yrityksiä menee konkurssiin, hallitusko ne konkurssit aiheuttaa?

   Kotona hallitus pelasti toki yrityksiä konkursseilta, oliko ne kaikki sitten oikeasti pelastamisen arvoisia se on eri asia, mutta eroja on paljon muitakin kuten esim. korkojen nousun seurauksena rahoitustilanne, markkinoiden veto jne.jne.

   Jos joku monialayrityksissä johtajana toiminut oikeasti syyttää tilanteesta muutaman kuukauden koossa ollutta hallitusta niin kyllä hieman ihmettelen, enkä taida olla ainut.

   1. Jos haluat yritysten tappo-ohjelman niin laukaise se demarien vaihtoehtobudjetti, ei yritys ja yrittäjä vihamielisempää pamflettia ole tässä maassa julkaistu.

  2. Korona-hallitus jakoi rahaa sulle-mulle kaikenlaisiin ”kehityspuuhasteluihin”, kuten poliitikkojensa puolisoille ja kavereille, pikavippifirmoille jne. jne.
   Silläkö muka huono taloustilanne paranee?
   Ai niin – demujen mielestä kyllä…

 11. Kysymys on nyt kahdesta asiasta: uskoa ja luottoa hallitukseen, että se on talkoissa mukana tukemassa esim. rakennusteollisuutta panostamalla julkiseen infraan, mutta sitä ei ole.

  Hallituksen ajama työehtopolitiikka, kurjistavat leikkaukset jne ., joka on lopettanut vähänkin uskovat tulevaisuuteen.

  1. Julkiseen infraan panostetaan monessa muodossa mutta ei se ole ratkaisu, että valtio ryhtyy sekoittamaan markkinoita.

   Hallitus ajaa työelämä muutoksia jotka on toteutettu jo kauan sitten tärkeimmissä kilpailijamaissa, joilla kaikilla menee paremmin kuin Suomella.

   Vasemmisto-oppositio ja vasemmistojohtoinen ay-liike yrittää nousta demokratian yläpuolelle, mutta siinäpä koheltavat.

   1. No, ilmankos kaikki menee pieleen, kun yritetään plagioidaan muita maita. Tämä on Suomi ja täällä pitää toimia niin kuin Suomi toimii pitkäjänteisesti, eikä niin kuin tämä hallitus tekee 4-raajajarruksineen kaikilla rintamilla. Ja kiveen hakatulla törkeällä hallitusohjelmalla.
    Nyt pitää reagoida ja toimia. Markkinatalous tarvitsee nyt oikeaa hallitusta- ei tällaista kyvytöntä nahjusta.

    1. Kyvytön nahjus? Jos noin on, niin miksi sieltä oppositiosta kuuluu näin kova itku ja kitinä.

 12. Teppo Viljanen / US on seurannut syvemmältä koko asiaa:

  ”Sote-valiokunnan asiantuntijat: 13 vastusti hallituksen esitystä ja 1 lausunnon antaja ”ei nähnyt mitään huomautettavaa”

  Olen seurannut taas eilen 14.00 alkanutta eduskunnan täysistuntoa. Vihdoin klo 1.10 tämän päivän puolella sote-valiokunnan pj Krista Kiuru pääsi kertomaan asiantuntijalausunnoista. Eli siis valiokunta kuuli yhteensä neljäätoista (14) asiantuntijaa, 13 heistä tyrmäsi hallituksen esityksen täysin ja vain yksi (EK:n asiantuntija) ”ei nähnyt mitään huomautettavaa”. Eli siis edes EK:n asiantuntija ei tuon vahvempaa puoltoa antanut. Ja tietenkin äänin 9-8 hallituksen esitys hyväksyttiin! Nyt opposition edustajat joutuvat pitämään puheenvuoroja keskellä yötä saadakseen äänensä kuulluksi. Sote-valiokunta äänesti kaikki järkyttävät päätökset äänin 9-8 väkisin läpi. Kello 2.02 puhemies Tarja Filatov joutui lopulta lopettamaan täysistunnon kesken. 13 lakiesitystä olisi ollut vielä jäljellä ja niihin oli varattu vielä 40 puheenvuoroa. Ja tähän siis on syynä vain ja ainoastaan hallituksen into leikata niiltä kaikkein heikko-osaisimmilta. Tämä hallitus on kyllä todellinen heikompiosaisten kyykyttäjä!

  Onko tässä mitään järkeä?

  Tämä hallitus toteuttaa tätä surullisenkuuluisaa ”hyvää hallitusohjelmaa” vaikka väkisin. Ei mitään väliä mitä asiantuntijat sanovat.

  Persujen nettisivuilla on kohta ”Arvomaailmamme – Our Values”. Otsikon ”Ihmisen puolella” alla on seuraava lause ensimmäisenä: ”Isänmaalliseen ja oikeudenmukaiseen politiikkaan kuuluu vähäosaisten, huono-onnisten ja syrjäytyneiden suomalaisten auttaminen.” Olisikohan syytä päivittää ne kotisivut? Jotenkin tuo lause on kyllä niin totaalisen väärin. En tähän hätään kyllä keksi irvokkampaa tapaa pilkata noita vähäosaisia, huono-onnisia ja syrjäytyneitä.

  Tätä hallituskautta on vielä 3½ vuotta jäljellä ja Riikka Purraa lainatakseni: ”Haluan huomauttaa, että me teemme 800 miljoonan säästöt vain ensi vuonna. Ja uskokaa tai älkää, lisääkin pesee.” Ja arvatkaapa kenen selkänahasta nekin säästöt revitään. Voin kertoa, ettei ainakaan hyvätuloisilta. ”

  +1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *