Onpas taas Ylellä pääsiäishöpinät

Yle on  päättänyt päättänyt kristittyjen suurimman juhlan pääsiäisen kunniaksi ilahduttaa heitä luokattomilla tarinoilla Raamatusta. Lähteenä on käytetty parin teologian tutkijan kertomuksia ja väitteitä ilman sen suurempaa perehtymistä. Yle kertoo meille pääsiäisen kunniaksi suuren uutisen: ei ole mitään alkuperäistä Raamattua vaan kopioituja tekstejä. Kas, luulin että löytyy joku Aatamin ja Eevan aikanaan kirjoittama versio, olipa yllätys!

Raamatun sanoma on ”uutisen” mukaan myös muuttunut, koska tekstit ovat muuttineet. Tätä todistellaan sillä, että keskiaikaiset ja Qumranista löydetyt, noin tuhat vuotta vanhemmat tekstit ovat erilaisia. Olen kyllä aiemmin lukenut, että juuri Qumranin tekstit ovat todistaneet sen, etteivät Raamatun kirjat ole juuri muuttuneet.  Myös ”uutisessa” todetaan lopulta, ettei sanoma ole muuttunut. On vai ei? Lienee kysymys siitä, mitä pidetään merkittävänä muutoksena ja mitä ei. Kuitenkin halutaan heittää kuin sensaationa Raamatun muuttuneen ja antaa kuva ettei voitaisi tietää mitä teksteissä on alunperin ollut. Epämääräistä ja luokatonta, tarkoitushakuista  journalismia.

Raamatusta kerrotaan poistetun kohtia joissa puhutaan ”Jumalan pojista” koska sitä ei pidetty sopivana monoteismissa. Kenties niin, mutta kyllä Jobin kirjan alussa edelleen on puhetta ”Jumalan pojista”.

Kerrotaan myös, ettei kaikkia ”pyhiä kirjoituksia” hyväksytty Uuteen testamenttiin. Mikä uutinen se muka on paitsi sille joka ei ole koskaan aiheesta lukenut ja on nukkunut koulun uskontotunneilla? Eivät ne kylläkään olleet mitään pyhiä kirjoituksia vaan alkukristillisiä. Pyhiähän tuli niistä jotka huolittiin kaanoniin.

Joosuan kirjaa on tutkijoiden mukaan sotaistettu jälkikäteen. Kenties niin, mutta jos se kertoo Kanaanin maan takaisin valtaamisesta niin ehkä siinä vähän sotimista tarvittiin?

Naisia vähättelevää tekstiä on kuulemma lisätty Paavalin kirjeisiin. Oliko Paavali sitten itse muka joku feministi?

Myös Päivi Räsästä muistetaan: Raamattua ei saisi sotkea politiikkaan, koska se ei ole ristiriidaton. Aika posketonta, kysymyshän on Päivi Räsäsen fundamentalistisesta raamatuntulkinnasta johon hänellä on oikeus vaikka onkin poliitikko.  Ja miksi ihmeessä Yle ja sen siteeraamat tutkijat lähtevät itse tulkitsemaan Raamattua samalla tavalla? Sen sijaan että irtisanoutuisivat siitä että Raamatusta pitää irrotella jakeita ja noudattaa niitä Jumalan käskyinä he vetoavat vain siihen, että käskyjä on erilaisia ja ristiriitaisia!

Kuka on sanonut, että Raamattua pitää lukea kuin lakikirjaa? Tutkijat ovat ilmeisesti itsekin sitä mieltä mutta hämmentyvät kun lait näyttäisivät joskus menevän ristiin.

Alkaa muistuttaa sitä keskustelua jossa fundamentalisti ja ateisti argumentoivat aiheesta  ”mistä Kain sai vaimon”.

27 vastausta artikkeliin “Onpas taas Ylellä pääsiäishöpinät”

 1. Näin teologin veljenä pitää todeta että kyllähän raamatun lähdeteksteissä on paljon enemmän kuin mitä saadaan tulkkauksiin. Ja kyllähän koko ajan uutta tutkimusta tehdään, ja kyllähän se ajoittain haastaa nykyistä komiteavetoista koosteteosta, jota raamatuksi kutsutaan.

  Mutta siitä on pitkä, pitkä matka siihen että raamattu olisi jotenkin ”viallinen”. Kuten kirjoittajakin toteaa, kyllä se kestää aikaa. Suomessa voi olla erityisen ylpeä, sillä meillä käännökseen on käytetty todellista osaamista.

 2. Olen ehdottomasti tieteen ja tutkimuksen puolella. Kuitenkin sellaisia hypoteeseja jotka kertovat enemmän tutkijan asenteista ja mielikuvituksesta ei pitäisi julkaista jonain ”uutisina” tai tutkimustuloksina. Ja tällaisia julkaistaan vielä aina kristittyjen suurimpien juhlien aikaan? Aiempia ”uutisia” ovat olleet ainakin ”Jeesus haudattiin joukkohautaan” ja ”Historiallista Jeesusta ei ollut olemassa”. Ensimmäinen väite on luovaa mielikuvitusta käyttäen tehty historiallinen hypoteesi ja toinen suorastaan kaikkien todisteiden vastainen luomus.
  Lisäksi ihmetyttää, että Raamattua ei osata tulkita muuten kuin fundamentalistisesti, jonkinlaisena kokoelmana Jumalan antamia ohjeita.

 3. Koskahan nähtäisiin vaikka Ramadanin kunniaksi vähän ” kriittistä tutkimusta” Koraanista? Ehkä ei koskaan, ainakaan omalla nimellä julkaistuna tai suurissa medioissa. Vaikka aiheesta varmasti saisi ihan asiaakin ja oikeaa tietoa.

 4. Itse pidän ihan kyllä monista ”luokattomistakin” uskontohöpötyksistä, koska minulle ne kaikki tuovat omalla tavallaan uutta kulmaa uskon asioihin, joiden vastustamisessa minulla meni koko lapsuus — lintsasin jo alakoulussa uskontotunnit, joille en ylemmillä asteilla sitten enää edes mennyt, enkä yhtäkään uskonnon kurssia edes lukiossa suorittanut, vaikka yksi oli kai pakollinen.

  Uskontovastustus ja ahdistus ajoivat minut kuitenkin sattumalta hyvinkin lennokkaan ja karismaattisen filosofian open kursseille, joista sain paljon sellaista, mitä tuskin uskontotunneilta koskaan. Mutta never say never, kaikenlaiset alkusadut ja luomismyytit ovat kiehtovia, minulle erityisesti kristillistä kellottamista ja kalenterointia edeltäviltä/ ympäröiviltä jaksoilta/ kulttuureista. 🙂

  1. Yhden koirani aikaanaan nimesin Luukkaaksi, uskovaisia läheisiä ravistaakseni. Oli varsin sympaattinen olento, joka surullisesti menehtyi syöpään hyvin nuorena, jonka jälkeen en rotukoiria ole edes harkinnut.

 5. Kieltämättä jäänyt kaipaamaan euroislamia ja sen käsittelyä, islamin uskonpuhdistuksen keskustelua ja kriittistä käsittelyä.

  Kas, se mitä Norppa tässä kritisoi ja ihan perustellusti, tapahtuu. Keskustelemme, kritisoimme ja sitten elämä jatkuu. Se on sitä luterilaisuutta.

  Vastaavaa ei herkästi tapahdu joidenkin toisten uskontojen parissa. Jehovantodistajat hakevat nyrkkiraudat, juutalaiset vaativat vankilaan antisemitismistä, islamistit keräävät lynkkausjoukon ja sitä rataa.

  1. Euroislamista tuli minulle mieleen Hagia Sofia rakennuksena:

   ”Hagia Sofia (kreik. Ἁγία Σοφία, ’Pyhä viisaus’) on historiallinen kirkko, museo ja moskeija Istanbulissa Turkissa. Alun perin kirkoksi vuonna 537 valmistunut rakennus on historiansa aikana vaihtanut käyttötarkoitustaan useasti: se on ollut sekä lännen katolisen että idän ortodoksisen kirkkokunnan käytössä että moskeijana ja vuosina 1934–2020 museona, kunnes se päätettiin jälleen muuttaa moskeijaksi. Hagia Sofiaa pidetään yhtenä bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteoksista.”
   (Wikipedia)

   — Kirkkoarkkitehtuuri ja taiteen ynnä muunlaisen ei-materialistisen kokemisen paikat kiinnostavat puhtaan ulkopuolisen, sivullisen tarkkailijan ja elämän ihmettelijän näkökulmasta mihinkään uskontoihin syvemmin paneutumatta.
   Ehkä siksi luterilaisuuskaan ei toimi, kun se on jo liian lähellä ja pyrkii liikaa tunkeutumaan arkeen. Ikävöin Keski-Euroopastakin kirkonkellojen ääniä kaupungeissa — kirkkoihin koskaan sisään astumatta 🙂

  2. Tiesitkö tämän nk. ”Dhimmeistä” eli suojelluista:

   Dhimmi (arab. أهل الذمة‎ ahl aldhimat‎) on islamilaisessa valtiossa asuva monoteistiseen uskontoon kuuluva henkilö, erityisesti kristitty, juutalainen tai zarathustralainen, joka alistuu islamin määräämään asemaan. Sana tarkoittaa suojeltua. Dhimmejä koskeva järjestelmä nähtävästi kehittyi arabiheimojen tavoista, joissa päällikkö saattoi ottaa ”suojelukseensa” oman klaaninsa ulkopuolisia henkilöitä. Henkilö, joka oli käytännössä lainsuojaton oman heimonsa ulkopuolella, saattoi saada suojelijakseen henkilön siitä heimosta, jonka alueella hän oleskeli. Tällöin muutkin kunnioittivat häntä hyväksyttynä vieraana.
   Sana dhimmi tulee käsitteestä dhimma (sopimus). Dhimmeillä oli vähemmän oikeuksia kuin muslimeilla, sillä he eivät kuuluneet muslimien yhteisöön. Dhimmien asema islamilaisessa maailmassa on vaihdellut eri aikoina.

   Ainoastaan ”kirjauskontoihin” kuuluvilla on islamilaisen lain mukaan mahdollisuus päästä dhimmi-asemaan. – –

   Islam joutui kohtaamaan kristittyä Eurooppaa paljon suuremman ongelman suhteessa eriuskoisiin alamaisiin. Kun arabimonoteismi oli kalifaatissa kiteytynyt islamiksi viimeistään 800-luvun alkuun mennessä, suuri enemmistö kalifin alamaisista oli muita kuin muslimeja. Muslimien kehittämät ratkaisut suhtautumisessa kristittyihin ja juutalaisiin noudattivat samoja linjoja kuin kristittyjen kehittämät tavat suhtautua juutalaisiin. Euroopassa juutalaiset saivat harjoittaa uskontoaan, mutta hintana oli kansalaisoikeuksien rajoittaminen. Vastaavasti vääruskoiset dhimmit olivat kalifaatissa toisen luokan kansalaisia. Dhimmijärjestelmä syntyi arabivaltiossa kuitenkin sen klaanikulttuuriin kuuluneen suojeluperiaatteen laajentumana. Esimerkiksi heimopäällikön kunnianimi ”emiiri” tarkoitti juuri suojelijaa.

   Historioitsijoiden näkemykset muslimien suvaitsevaisuudesta vaihtelevat. Jotkut, kuten Mark R. Cohen ja John L. Esposito, korostavat muslimien huomattavaa suvaitsevaisuutta, kun taas toiset, kuten Patricia Crone ja Carl Salzman, kertovat Iranin safavidien (1501–1732) harjoittamasta pakkokäännytyksestä, Espanjan juutalaisten joukkomurhista (1066) ja almoravidien toimeenpanemista juutalaisten ja kristittyjen karkotuksista. Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan juutalaiset ja kristityt ovat tavallisesti eläneet ”islamin yhteisön sisällä turvassa” ainoana erona hieman suurempi verotaakka.

   (Wikipedia)

 6. Olen lukenut nourena paljon Raamattua, mummoni oli syvästi uskonnollinen ihminen ja näkönsä heikettyä tykkäsi kun hänelle isoa kirjaa luettiin, jota hyvin mielelläni myös tein.

  Itse en kirjasta niin välitä, mutta toisaalta olen myös nähnyt kuinka suuren helpotuksen se joillekin antaa ja taas toisaalta olen nähnyt myös kuinka suuren ahdistuksen se voi joillekin tuottaa.

  Edelliseen tarkennuksena, työt vankeinhoidossa ja psykiatrisessa.

  Leikilläni olen joskus Raamatun ihmeitä naureskellut, nimittäin eihän se vetten päällä kävely näin pilkkimisestä pitävälle suuri ihme ole, eikä veden muuttaminen viiniksi kiljua maistaneelle.

 7. ”Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niin kuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä.” (1. Piet. 5:8 KR33/38)

  Ei enää ole mikään uutinen, että Jumalan vastustaja, Saatana, joka maata hallitsee, vaikuttaa kaikessa, myös ylessä!
  Mikä onkaan parempi eksytyksen väline, kuin uutiset, joita lähes kaikki seuraavat ja nielevät totuutena kaiken, mitä siellä kerrotaan!

  ”Voi maata ja merta, sillä perkele on astunut alas teidän luoksenne pitäen suurta vihaa, koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa!”

  Kaikesta näkyy, että ilmeisesti lopunaikaa eletään!?
  Koskaan ei uskovia ole tässämäärin vainottu, kuin nykyään tapahtuu, ilmeisesti kohta Suomessakin!?

  Mikähän lienee tulemaan ns. tekoälyn osuus asiaan?

  Pian toteutuu ilm.13.15: Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin. 16Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, 17
  ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku. 18
  Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.

 8. Olen vieraantunut kristinopista. Tuskinpa olen koskaan mikään ”mallikristitty” ollutkaan, mutta kuitenkin.
  Olen pohtinut, että juutalainen kirjanoppinut ja Rooman kansalainen, kristityltä nimeltään Paavali, käsitti jotakin väärin, tai sitten takana oli jotakin muuta. Jeesus oli valaistunut ihminen, joita on ollut aina ja on edelleen, ja joista Jeesus on ollut merkittävin. Luulenpa vain ettei Jeesus tarkoittanut että hänen opetuksistaan tehtäisiin uskonto.

  Tämä tästä. Raamatun teksteihin suhtaudun kunnioittavasti. Näkemykseni ja tietoni mukaan Raamatun tekstit ovat muuttuneet aikojen saatossa hämmästyttävän vähän.

  Richard Dawkinsin opetuslapset toistelevat uskollisesti, että Raamatun tekstit ovat nomidien leirinuotiotarinoita.
  Minusta Dawkinsin tekstit ovat mitä suurinta hölynpölyä, ja Thomas Nagelia hieman myötäillen – Dawkins on dogmaattinen julistaja, joka pyrkii korvaamaan retoriikalla totuuden.

  On hyvä muistaa, että Israelin lapset olivat Egyptissä monta sataa vuotta, osn orjuudessa, ja Mooses, heidän johtajansa korpivaelluksella, oli israelilaisten kertoman mukaan Egyptin hovissa kasvatettu sivistynyt mies, joka oli saanut esoteerisen vihkimyksen korkeakulttuurisen Egyptin salaisuuksiin.

  Kun penkoo menneisyyttä, kreikkalainen filosofi Platon (427-347 eKr) oli varakas mies, joka vieraili mm. Egyptissä. Siellä Platon, kuuleman mukaan, sai esoteerisen vihkimyksen, ja sieltä olisi peräisin tarinat mereen uponneesta Atlantiksen mantereesta. Osa Atlantiksen asukkaista pelastui ja juuri heiltä olisi peräisin Egyptin korkeakulttuurin siemenet.
  Tiedä noista sitten. Ehkä Platon puhui sivu suunsa eli paljasti asioita joita ei ollut hyvä paljastaa.

  1. ”Näkemykseni ja tietoni mukaan Raamatun tekstit ovat muuttuneet aikojen saatossa hämmästyttävän vähän.”

   Pitää paikkansa, mutta, ehkä ne olisivat voineet muuttua enemmänkin, että nykyihminenkin niitä ymmärtäisi!? Esim. ilmestyskirja, joka on kirjoitettu n. 1900v.-sitten. silloinkaan ei ollut sanoja, joita nykyään ymmärrettäisiin. Ei ollut tietoa tietotekniikasta, eikä mikropiireistä, eikä -siruista, joista Johannes kuitenkin tietämättään kirjoitti.
   Ihmeellisesti osattiin jo tuhansia vuosia ennen kertoa, että juutalaiset joutuvat karkotetuksi maastansa ja, että he tulevat takaisin pitkien aikojen- ja suurien kärsimysten jälkeen takaisin omaan maahansa!

   1. VV

    Vai oliko kyse israelilaisten paluusta?

    Pöhkövaivaa poteneen Salomon jälkeen Israel jakaantui Jerusalemiin ja kymmenheimoiseen Israeliin, joka ei palannut Israelin nujertaneen Syyrian aiheuttamista pakkosiirroista pohjoisemmaksi.

    Kurdit ovat geneettisiä israelilaisia, joita on palailemassa esi-isiensä maille Länsirannalle.

    1. ”Vai oliko kyse israelilaisten paluusta?”

     En ole asiaan syvällisemmin perehtynyt, mutta ajattelisin kuitenkin, että kyse on pääosin juutalaisista, koska paluumuuttajat ovat muuttaneet eripuolilta maailmaa ja ovat rodultaan pääosin juutalaisia. He ovat pysyneet rodultaan puhtaina, koska heitä on lähes poikkeuksetta vihattu rotunsa tähden, eikä heihin ole haluttu sekaantua. He ovat olleet lähes 2000v. maanpaossa ja säilyneet pääosin rotupuhtaina, toisin, kuin esim. Suomalaiset, jotka muuttivat joitakin vuosikymmeniä sitten Amerikkaan. Tuskin enää löytyy geeneiltään puhdasta Suomesta muuttanutta!?

     1. Eikös juutalaisilla ole ihan omat ”puhtaana” säilymisen järjestelmänsä:

      ”Juutalaisuuden matrilineaarisuus tai juutalaisuuden matrilineaalinen syntyperä on juutalaisen syntyperän jäljittämistä äitilinjan kautta.

      Professori Shaye J. D. Cohenin kokoamat historialliset todisteet osoittavat, että muutos patrilineaalisesta matrilineaaliseen periaatteeseen juutalaisten ja pakanoiden sekaliittojen jälkeläisille tapahtui 1. vuosisadalla (n. 10-70 jKr.).
      Eri teoriat yrittävät selittää juutalaisuuden siirtymistä matrilineaalisuuteen. Jotkut hasidilaiset juutalaiset ryhmät ehdottavat, että juutalaisuuden matrilineaalisuus ja matriaraatti liittyvät juutalaisen sielun metafyysiseen käsitykseen. Konservatiivinen juutalainen teologi rabbi Louis Jacobs ehdottaa, että juutalaisyhteisön avioliittokäytännöt määriteltiin uudelleen matrilineaarisen syntyperän laiksi varhaisella tannaittikaudella (noin 10-70 jKr.)”

      ”Tannaiitit (< aramean teni/tena, 'opettaa') olivat Mišnaa kommentoineita rabbeja, jotka vaikuttivat vuosina 10–220. Tannaiittien ansiosta juutalainen suullisen lain perinne kehittyi Palestiinassa tarkkaan muotoiltujen ja järjesteltyjen lakien verkostoksi juuri ennen sen kodifiointia. Tannaiittien kausi jaetaan viiteen tai kuuteen sukupolveen. Ensimmäiset tannaiitit olivat Shammain ja Hillelin oppilaita, ja viimeiset Judah ha-Nasin aikalaisia. Tannaiitteja seurasivat amoraiitit, Gemaran kommentoijat."

      (Wikipedia)

      Omakin juutalainen, suomalaisnaisen kanssa jälkeläisiä tehnyt kaveri kertoi, etteivät hänen omat lapset täten ole juutalaisia, mikä häntä itseään harmitti.

  2. Voisi olla hyväkin teoria pitää Jeesusta väärin ymmärrettynä filosofina. Historiallinen todistusaineisto vain kertoo muuta. Jeesus antoi ymmärtää olevansa messias. Jo kahdentoista opetuslapsen valitseminen vihjaa siihen. Messiaan ennustettiin palauttavan Israelin kadonneet sukukunnat, niitä oli kaksitoista. Jeesus myös puhui niin jos evankeliumeja uskotaan ja lopulta hänet tuomittiin kuolemaan ”juutalaisten kuninkaana”. Roomalainen historioitsija Tacituskin vahvistaa kristinuskon saaneen nimensä ”Kristuksesta jonka Pilatus ristiinnaulitutti”. Kristus on kreikkaa ja tarkoittaa ”voideltua” eli kuningasta, messiasta. Samaan viittaa se, että Jeesusta kutsuttiin ”Daavidin pojaksi”: profeettojen mukaan messias tulee kuningas Daavidin suvusta. Ne jotka uskoivat Jeesuksen olevan Jumalan lähettämä messias kutsuivat häntä Kristukseksi.

   Suomen uusi korkeatorjuntajärjestelmä on muuten ”Daavidin linko” !

   1. ”Suomen uusi korkeatorjuntajärjestelmä on muuten ”Daavidin linko” !”

    — Johan tämäkin blogi saatiin käänettyä asefetisoinniksi!

    ”Filosofi Charles de Brosses kuvaili fetisismin lopullisena tarkoituksena esineen palvonnan sinänsä, aineellisena inkarnaationa ja jopa todellisena voiman lähteenä.”
    (Wikipedia)

   2. Voin kyllä uskoa, että onhan tämä tämmöinen varmaan jäbien mieleen:

    ”Profeetta Bergin johtama liike oli yhdistelmä uskontoa, politiikkaa, seksiä, ruuanlaittoa, autonkorjausta ja kaikkea mahdollista.”

    😀 Autonkorjausta vähän ja jahteja ja lentsikoita ja korkeatorjuntajärjestelmiä muskelien ja egojen jatkeiksi — ou jee!

    Jeesus ja hänen pyssynsä.

 9. Kai tuokin edustaa ja ennustaa uutta suuntausta, niinkuin esimerkiksi Italiassa, jossa pitkäperjantai on normaali arkipäivä.

  1. Kehitys kehittyy!?

   Tampereella liki 200-vuotiaaseen kirkkosaliin ilmestyi värivalot – Näin Pirkanmaalla remontoidaan kirkkoja nyt tiloiksi, joissa voidaan pitää konsertteja tai jopa joogata

   Seurakunnat säästävät nyt kiinteistökuluissaan ja keskittävät toimintojaan kirkkorakennuksiin. Niitä remontoidaan nyt kiihtyvällä tahdilla uuteen ”uskoon”. Lieneeköhän budha-, vai hindu-usko?
   Uusien kirkkojen rakentamisen aika alkaa olla ohi, sanoo Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja.

 10. Aikoinaan enoni tuli uskoon vankilassa ja lopetti rikollisen elämän siihen paikkaan. Sanoi kun oli tekemässä itsemurhaa niin enkelin siipi tuli väliin ja esti sen teon. Ja perkele tuli enoni kurkusta ulos.

  1. Tämä on juuri esimerkki siitä miten usko voi vaikuttaa positiivisesti, niin kuin Mikakin tuolla mainitsi. Sitten on totta se toinenkin puoli, usko voi aiheuttaa turhaa ahdistusta jos eksyy sellaisiin piireihin joissa keskitytään keksimään sääntöjä sille miten pitää käyttäytyä että pääsee taivaaseen.

 11. Jeesus samoin kuin Sokrates eivät tiettäväsi jättäneet riviäkään omaa tekstiä jälkipolville.

  1. Elettiin erilaisessa maailmassa. Kirjoitustaito ei ollut kovin yleinen. Siihen on tyytyminen mitä on.

 12. Matteuksen mukaan Jeesus opetti, että uskovaiset ovat uudestaan ylhäältä syntyneitä Ainoan Isän poikia ja tyttäriä. Muita hengellisiä isiä ei ole.
  Ja on vain yksi Mestari, Isän ilmoittaja.

  Jättäessään opetuslapsensa helatorstaina Jeesus ilmoitti poistuvansa Isänsä luokse,, joka oli häntä suurempi.

  Helluntaina Isän pojat ja tyttäret saivat Pyhän Hengen välittämän kasteen.

  UT: n Kirje heprealaisille kertoo, että Kristus oli palautettu arvossaan enkelien yläpuolelle
  maallisen vaelluksensa seurauksena.
  Kapinallisten henkivoimien johtajien ylivalta oli kukistettu taivaissa ja maan päällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *