SCUM- manifesti: erään miesvihaajan muotokuva

Yhdysvaltalainen Valerie Solanas (1936-1988) oli amerikkalainen radikaalifeministi, joka tunnetaan hänen kirjoittamastaan ja omakustanteena julkaistusta SCUM-manifestista sekä  pop-taiteilija Andy Warholin murhayrityksestä.

Solanas  julkaisi SCUM-manifestin  Amerikassa vuonna 1967.

(Scum  suomeksi ”saasta”) SCUM -manifestissa sanotaan mm, ”että vaikka miehiä on aina ollut, kuten sairauksiakin, miehiä ei tarvitse tuottaa lisää. Miestä ei  tarvitse enää olla. Kun geneettinen kontrolli on pian mahdollista ”meidän tulee tuottaa vain täydellisiä olentoja vailla vikoja, kuten emotionaalinen vika, mieheys”.

V.  1968 Valerie Solanas ilmestyi Andy Warholin studiolle ja ampui häntä kohti kolme laukausta, joista yksi osui Walhoriin. Sen jälkeen hän ampui taidekriitikko Mario Amayaa  ja yritti myös osua Warholin manageriin Fred Hughesiin, mutta hänen aseensa jumittui. Tämän jälkeen Solanas pakeni paikalta. Warhol selvisi ampumisesta täpärästi ja joutui kärsimään ampumisen seurauksena fyysisistä vaivoista lopun elämäänsä.

Murhayrityksen syynä oli ilmeisesti se, että Solanas kuvitteli Warholin yrittävän omia ”Up your Ass- näytelmän, jonka Solanas oli kirjoittanut.

 

Mielentilatutkimuksessa  Solanasin todettiin potevan paranoidista skitsofreniaa.

Hän sai teostaan kolmen vuoden vankeustuomion.

Feministi Robin Morgan osoitti mieltään Solanasin vankilasta vapautumisen puolesta. Ti-Grace Atkinson kuvaili Solanasia ”ensimmäiseksi  merkittäväksi naisten oikeuksien ajajaksi”. Florynce Kennedy edusti Valerieta tämän oikeudenkäynnissä ja kutsui häntä ”erääksi feministiliikkeen tärkeimmäksi puhenaiseksi”.

 

Vapauduttuaan vankilasta Solanas oli useaan otteeseen mielisairaalassa ja kuoli Kaliforniassa v. 1988.

Scum-manifesti on julkaistu suomeksi v. 2011,  teoksen on Suomentanut Suvi Auvinen ja esipuheen kirjoittanut Akuliina Saarikoski.

Saarikosken esipuhe on kuulemma 70-sivuisen kirjan viihdyttävn osio.

Lähteet: Wikipedia-artikkeli otsikolla Valerie Solanas.

Verkkolehti Sarastus,artikkeli ”Scum-manifesti ja feminismin nykytila.

 

 

13 vastausta artikkeliin “SCUM- manifesti: erään miesvihaajan muotokuva”

  1. Sekopäitä on nykyään aivan liikaa muka suurina julistajina ja jonkin äärihysteerisen liikkeen luojina.

  2. https://sarastuslehti.com/2023/02/06/scum-manifesti-ja-feminismin-nykytila/

    SCUM-manifesti ja feminismin nykytila.

    Manifestin pituus on esipuheineen vain 70 sivua, joten lukemisessa ei kauan nokka tuhise, jos siis kirja kiinnostaa.Teoksen viihdyttävin osa on AkuLiina Saarikosken suorastaan ratkiriemukas esipuhe, tuon isänsä siivellä Yleltä oman ohjelman saaneen ikuisen teinikapinallisen julistajan, että ”SCUM tekee kilteistä koulutytöistä verenhimoisia taistelijoita” ja ”SCUMiin kuuluvat naiset pistävät kaiken yksinkertaisesti paskaksi”. En muista koskaan tunteneen itseäni niin kypsäksi aikuiseksi kuin AkuLiinan esipuhetta lukiessani.

  3. ”Olin ensin ajatellut näin lopuksi lausua muutaman mietteen meidän vuosituhantemme feminismin tilasta. Tajusin kuitenkin, että se on mahdotonta, sillä mitään yhtenäistä 2000-luvun feminismiä ei ole olemassakaan; vuoden 2023 feminismi näyttää aivan erilaiselta kuin vuoden 2013 vastineensa. Kymmenen vuotta sitten stereotyyppinen naisten oikeuksien puolustaja muistutti lähinnä hysteeristä uskovaista vanhaapiikaa: se, että mies katsoi naista väärällä tavalla, oli tuolloisen naisasialiikkeen mukaan jo melkein verrattavissa raiskaukseen, ja ilotyttöjen palveluksia käyttävä kaksilahkeinen oli Hitleristä seuraava. Kelaamme kymmenen vuotta eteenpäin, ja feministi on muuttunut jonkinlaiseksi maaniseksi libertiiniksi: nyt naisasiaväelle on ihan ok, että esipuberteetti-ikäiset tytöt voivat pian joutua uimahallin saunassa katselemaan jonkun äijän karvaisia kasseja, eikä tahdo kulua päivääkään ilman, että mediassa hehkutetaan OnlyFansin ja seksityön voimaannuttavia ominaisuuksia. Feminismistä onkin tullut lähinnä ad hoc -etiketti, jolla kuka tahansa sopiviin raameihin mahtuva henkilö voi perustella mitä tahansa omaa mieltymystään tai antipatiaansa. Sille on käynyt vähän samoin kuin rasismille: sana, joka voi tarkoittaa mitä hyvänsä, ei lopulta tarkoita mitään.

    Tässähän tulee melkein Solanasia ikävä.”

    Tuossa verkkolehti Sarastuksen artikkelin, SCUM-manifesti ja femismin nykytila, loppuosa. On sen verran puhutteleva että ansaitsee nähdä päivävalon.
    Teksti Olli Virtanen.

  4. Parhaina päivinä medioissa on haastatteluja, jossa on eri polven feministejä puhumassa keskenään ja koitetaan ymmärtää eroja.

    Niistä parhaista päivistä on mennyt jo vuosikymmen.

  5. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikko-ahola/89641-ruotsissa-kohistaan-scum-manifestista-ja-vihavideosta/

    Ruotsissa on kohua herättänyt SCUM- manifestista tehty näytelmä ja se, että tästä Valerie Solanasin vihapuheesta tehtyä näytelmää on viety koululuokkia katsomaan verovaroin

    Myös Suomessa SCUM-manifesti on arvostettu feministien ja naistutkimusten edustajien piirissä.

    Feministien Tulva-lehti lainaa SCUM-manifestia:
    ”Mies on biologinen onnettomuus, kävelevä surkastuma, emotionaalisesti rampa, täysin kykenemätön empatiaan. Kaikki mihin mies koskee, muuttuu paskaksi. Mies on epätäydellinen nainen, jota riivaa pillukateus. Miehet eivät ole parannettavissa, vaan heidät tulee tuhota. SCUM taas on joukko itsenäisiä, röyhkeitä naisia, jotka ovat ottaneet asiakseen miesten täydellisen tuhoamisen.”

  6. Kaksi Liisan kommenttia poistettu. Et tule kylvämään myrkkyäsi tähän blogiin.

  7. Liisan kommentti poistettu. Poiston syy sama kun edellisessäkin poistossa.

    Esitys ylläpidolle: Jos kanssablogisti yrittää tunkeutua toisen blogiin väenvängällä, vaikka on saanut viestiä, ettei ole tervetullut, olisiko jonkinlainen sanktio paikallaan?

  8. Liisan kommentti poistettu. Poiston syy sama kuin edellisissäkin poistoissa.

  9. Liisan kaksi kommenttia poistettu. Syy sama kuin edellisissäkin poistoissa.
    Katson että Liisan toiminnan tarkoitus on sabotoida blogiani.

  10. Eilisiltana 7.5. noin klo 22.00 tein avauksen otsikolla ”Vastaveto”. Ilmoitin avauksessa, että nimimerkki Liisan minuun kohdistamien savustustoimien johdosta täällä Pirkan Blogeissa rupean vastatoimena poistamaan ”Liisan” kommentteja julkaisemistani blogeista.
    Olen tehnyt eilen kaksi poistoa tästä blogista yllämainitusta syystä.
    Koska ylläpito oli tänä aamuna poistanut ”Vastaveto”-blogini, ilmoitan asiasta nyt tälleen.
    Jos teen jatkossa samankaltaisia poistoja, teen niitä harkintani mukaan. Tällaisen poiston yhteyteen merkitsen lyhyesti ”Hän tietää syyn”.
    15.5.2023.Poistin äsken Liisan kaksi kommenttia blogistani ”Kysymyksiä: Onko keskustapuolue ääriokeistolainen puolue? Onko cancel-kulttuuri tullut tiensä päähän”. Blogi julkaistu 6.1.2023.

  11. Kaikki Liisan kommentit, yhteensä kolme, on poistettu. ”Hän tietää syyn”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *