Cittariin tieni vie

Iso osa ruokaostoksiani tapahtui vuosien ajan Koivistonkylän Prismassa. Pari kuukautta sitten päädyin kuitenkin vaihtamaan S-ryhmästä K-ryhmään ja ”lähi”kauppani on nykyään Partolan Citymarket. Vähitellen huomaan, että muutoksessa oli merkittävästi hyvää ja melko vähän huonoa.

Yllätyksiä hyllyjen välissä

Cittarissa asioiminen vie enemmän aikaa kuin Prismassa. Osasyy on esimerkiksi heviosaston kaoottisuus – vai luovuus? Osa vihanneksista on vasemmalla laidalla, osa oikealla, osa hedelmistä on niiden välissä, osa ei. Tässä on varmaan joku logiikka, jonka herra yksin ties. Toinen osasyy on jatkuvissa muutoksissa. Valikoima kehittyy melkoista vauhtia ja yllätyksiä ilmestyy. Päätän ottaa tämän vastaan ilolla, sillä uudet asiat piristävät. Sieluni myös hymyilee siitä määrästä tuttuja amerikkalaisia merkkejä joita Cittarin hyllyllä näen. Lompakkoni ei sen sijaan hymyile niiden hinnoille. Silti, on mukava olla valinnanvaraa. Prismassa on pitkät hyllyt täynnä yhtä ja samaa – tai sitten täynnä tyhjää. Prismassa pitkiä hyllymetrejä oli tyhjänä ja tuotteita lopussa tuon tuosta. Hyllyistä pidetään paljon parempaa huolta K-kaupassa. Myöskään vanhentuneisiin tuotteisiin ei Cittarissa törmää helposti, Prismassa yhtenään.

Yllätyksiä kassalla

Tätä en voi mitenkään tieteellisesti kuvailla, mutta Cittarin kassalla olevat myyjät ovat yksinkertaisesti paremmalla tuulella. Heistä jotenkin paistaa enemmän sellainen ”osa tätä kauppaa” fiilis, vähemmän ”olen vaan töissä täällä” kuten rakkaalla kilpailijalla. Asiakkaaseen keskitytään enemmän, työkaverin kanssa juoruiluun vähemmän. Monenlainen ylimääräinen pieni avuliaisuus näkyy myös vierestä katsoessa, oli kyse sitten kielimuurista, liikuntarajoitteisesta asiakkaasta tai muista epäselvyyksistä. Kassalla huomaa myös jononhallinnan toimivuuden. Lidlin jonot ovat aina jäätävä katastrofi, Prisman jonot ikäviä mutta Cittarissa pääsee keskimäärin melko nopeasti.

Eurojen osalta ero on aika pieni – riippuen toki miten fiiniä ostaa. Jos vertaa Kotimaista- ja Pirkka-merkkejä, ero on marginaalinen. Lidl pesee molemmat hinnassa eestaas ja vastakin haen sieltä monet peruselintarvikkeet sekä juustot. Bonusten osalta tilanne on omansa, sillä S-bonusta todellakin saa helposti kerättyä havaittavia summia, kun taas plussapisteiden kerääminen on turhauttavaa salatiedettä josta ei osingoille pääse. Ellei osta Keskon osakkeita, mutta se on eri tarina se.

Yllätyksiä ympäristössä

Lopulta minua kiinnostaa tarpeettoman paljon muu kuin ruokakaupan ruoka. Ehkäpä pöhköä, mutta omatpahan ovat rahani. Nostan esiin muutamia asioita, joille annan ihan oikeasti painoarvoa valinnassani.

Cittarissa ei ole lemmikkieläimiä kaupassa. Periaatteessa ei saisi kummassakaan olla, mutta Prisman käytäntö on löyhä. Koira on iloisempi metsässä kuin maitohyllyllä.

Cittarissa on pysäköintitilaa ruuhka-aikoinakin ja parkkialue selkeä. Prismassa on viidakon lait. Kalevan Prisma on pahimmista pahin niin monella tapaa että mistä sitä aloittaisikaan. Ensinnäkin he pistivät sinne yksityisen parkkijengin vahtimaan, jonka myötä erityisluvitettuja autoja on hurjasti ja parkkipaikka aivan ammuttuna muuta kuin kaupan asiakkaita. Kaikista parkkigangstereista valitsivat kumppaniksi sen, jonka johdon suurimmat saavutukset ovat seksuaalirikosten sarjassa. Sanalla sanoen: oksettavaa. S-ryhmä yhä laajentaa toimintaansa näiden petojen kanssa, samalla kun K-ryhmän mielestä on kiva että asiakkaat käyvät kaupassa. Tällä on väliä. Tällä on todella paljon väliä.

Muissakin kumppanivalinnoissa on aika paljon ikävää. S-ryhmän läheisistä kumppaneista löytyy sellaisia ihailtavia arvoja kuten hiilivoima, uiguuriorjien käyttö ja uskonnolliset ääriryhmät. Ei Keskokaan täysiä pisteitä saa, mutta sentäs jonkin asteen rimaa käyttävät. K-kaupat myös tuntuvat arvostavan paikallisia yhteistyökumppaneita. Isoin miinus K-ryhmälle tulee väkivaltaurheilun kanssa leikkimisestä, siitä on fiksut arvot kaukana. Siinäkin lajissa on Lidlin pitämälle läpimädälle pohjalle pii~iitkä matka.

Kaiken kaikkiaan minulle tulee parempi olo Cittarissa tai muussa K-kaupassa käynnistä ja ruokakauppa-asiointi on muuttunut jopa hauskaksi, mikä on minulta paljon sanottu. Pika-arviolla saatan maksaa valinnastani 10-20 euroa kuukaudessa enemmän, mutta se on iloisesta mielestä oikeastaan aika pieni hinta.

36 vastausta artikkeliin “Cittariin tieni vie”

 1. Olen n 10 v käynyt vakituiseen cittarissa se kun on lähin kauppa minulla
  Toiseksi käyn Liidelissä lakalaivassa joskus poikkean rismaan matkan varrella kun on
  Mutta siihen muoviläpyskään en sataa ekee sijoita siksi en käy moisessa kaupassa kun harvoin
  Ennen tuo muovinpala maksoi sata markkaa nyt sata ekee hinta on olkoot sanomatta
  Niin cittarin kortti on nykyään maksuton terv tepivaari

 2. Kävin viimeksi omalla lompakolla Cittarissa yli 20 vuotta sitten. Sain tarpeekseni CM- kauppiaan kieroista neuvotteluista, kun firmamme tj. pani minut hoitamaan median vuosisopimusneuvottelut vastassa hänen pelkäämäänsä kiero ja ahne kauppias.

  Viimeksi siskoni halusi kyydin Pirkkalan cittariin. Oli kaiken maailman roskaa 1 €:n vetoartikkelina ym. ym. koirahaudattuina tarjouksia.
  Kassa osasi kyllä hommansa.
  CM on ahneiden superrikkaiden kauppiaiden köyhä kusetuksin riistämällä luotu ”elinsiirtopankki”.
  Yleinen hedelmien, leipien, lihojen ja kalojen hinnat pilvissä vrt. Lidl, Sokos ja halli.

  Mutta kassojen super on Hallituskadun Lidl.
  Kovistonkylässä keskitasoa.

  1. Ei sinun HK pidä sekaantua arvokkaampien ihmisten kauppoihin, dyykkaa sinä vaan Lidlissä ja Prismassa!

 3. Kartan kaikkia S-kauppoja koska ne omien vaaliensa lähestyessä rummuttavat kuinka asiakas omistaa kaupat. En ymmärrä mitä se käytännössä tarkoittaa. S-kortti on ovelan koukuttava, se sumentaa monen ihmisen oman järjen käytön.
  Lidlissä, Minimanissa ja K-kaupoissa itse asioin, missä milloinkin, eniten kuitenkin Lidlissä hintojen ja osin mielenkiintoisen ässistä ja k-kaupoista poikkeavan sortimentinvuoksi.

 4. S-puolella ABC asemat, Prismat jne. vessatkin siistejä ja löydettävissä kuten Sokos, Prismat Partola ja Koivistonkylä.

  Cittarissa lääviä tai viimeisimmän nurkan takana, kun on viereisessä Alkossa käynyt/ CM Lielahti ja Partola.
  Asioin aina vain ABC-asemilla. Toimivat, hyvät, siistit ja turvalliset bensamittarit, autopesu jne..

 5. Huoltoasemana käytän lahden perää koska siellä saa palvelua jota toisinaan tarviin ABC eeltä sitä ei saa
  En liioin käy kun sattumalta rismassa koska se on cittaria paljon kalliimpi
  Pankissa jos joudun käymään se on OP ei koskaan tule oleen s-pankki
  Vessassa käyn kun olen kotona sitten vasta menen kauppaan terv tepivaari

   1. No eilen kävin viimeksi ja palveltiin minua ja hyvin ABCeeltä sitä ei saa lainkaan
    Lempäälän tien kohdalla ei ole kun kylmä asema baareineen

 6. En yleistäisi sillä myymäläkohtaisesti toimivuus on paljolti kiinni päälliköstä ja siitä miten päällikkö hoitaa henkilökuntansa hyvinvoinnin. Meillä on kortit molempiin ja käymme molempien ketjujen kaupoissa. Kumpikin ketju on härski myyntituotteidensa ostaja.

 7. S- puolen päälliköksi tai johtajaksi pääsee vain sen sisäisen S-ryhmän koulutuksen kautta, joka vastaa ekonomin tai ktm:n koulutusta.
  CM- kauppiaaksi myös sisäisen K-”opiston” käymällä ja ahneutensa osoittanut market-,super-market- polun kautta edennyt kauppias.

 8. Huoltoasemana olen käynyt Nesteellä jo vuosia ihan vain uusiutuvan dieselin takia. Mutta luulen että yllä tulee myös paljon paikkakohtaisia eroja. Esim. Turtolan Cittarin ja Koivistonkylän Prisman wc:t ovat aivan surkeassa jamassa, kun taas Pirkkalan sekä CM että Prisma ovat sen osalta siistejä.

  Mutta tietenkin ketjut ovat härskejä kaupantekijöitä, joka viimeinen. Se on kaupan henki.

 9. Ilmeisesti myös kauppias vaikuttaa lopputulokseen, ei pelkästään ketju.

  Olen hyvin tyytyväinen uudehkoon Varkauden Prismaan – en käy juuri ollenkaan CM:ssä. Joskus ostan jotakin Tokmannilta tai Lidlistä – tiettyjä tuotteita.

  Esimerkiksi Lidlin Freshona kurkkusiivut isossa lasipurkissa ovat mielestäni aivan erinomaisia – ja hintakin on alhainen. Syön niitä lähes joka päivä. Lidlistä ostan myös suomalaisia kaurahiutaleita todella kätevässä pahvipakkauksessa.

 10. Suomessa voi käydä missä kaupassa vaan itse valitsen K kaupan lähinnä cittarin terv tepivaari

 11. Lähimmissä siwoissa mitä löytyy, joihin cittari ei kuulu. Yleensä siinä lähimmässä, mutta jos tarvii vähän laajempaa valikoimaa niin sitten ne seuraavaksi lähimmät. Aivan sama mikä kirjain kioskin seinässä on, ja jos hlökunta osaa käyttää kassakonetta niin se riittää.

  1. no et sitten käy lainkaan kaupassa siwoja kun ei enää ole ne ovat k marketteja terv tepivaari

 12. Minun preferenssit: mahdollisimman pieni kauppa mahdollisimman lähellä, mieluiten oman asuinrakennuksen kivijalassa.

  Koiran kanssa käymme automarketeissa, joissa piiperrämme koiraliikkeeseen, jossa koirani tykkää kovastikin olla mukana, kun saa itse nuuskia ja valikoida herkkunsa, saa jopa myyjiltä nameja sekä hänellä on pentu-ajoilta vahva kokemus kaupasta turvallisena paikkana, jossa koira sai käydä pentutreffeillä hallitussa ympäristössä, jossa ei olllut koirapuistojen kauhuja eikä ulkona metsissäkin liikkuvien kyseenalaisten ihmisten/ koirakkojen vaaraa.

  1. Missä Tampereella on vielä ns kivijalka kauppoja
   Tuo on hyvä puoti tuo Musti ja Mirri terv tepivaari

 13. Liideli ja citymarket joskus harvoin poikkean rismaan kun käyn lakalaivan liidelissä

  Käyn silti joka viikko rismassa kun olen kaverin kauppa avustajana mutta en sieltä osta näen hinta tason siinäkin kun käyn siellä terv tepivaari

 14. Juttelin erään nuoren naisyrittäjän kanssa tästä ja tuli yksi kulma jota en yllä muistanut: valikoiman kehittyminen. Meidän lähi K-kaupassa on lista seinällä mitä asiakkaat ovat pyytäneet tuotteita ja miten on tulossa. Isommissakin kaupoissa on paljon tällaista joskus, Pirkkalan Cittari saa tästä kehuja, Turtolan ei. Prisma ei ota uusia tuotteita asiakaspyyntöjen pohjalta, ainoastaan tuotedata-analytiikalla. Kaipa siinäkin kuluttaja päättää kumpi parempi.

 15. Hintoihinkin voi ehkä vaikuttaa.

  Ostin jatkuvasti Varkauden Prismasta erästä hyvää rasvaista kermajuustoa. Sen hinta oli pitkään alle 5 euroa/kilo. Sitten hinta ponkaisi kerralla melkein tasan 7 euroon/kilo, mutta ostin sitä silti, sillä se oli mielestäni hyvää. Mainitsin kuitenkin asiasta kassalla.

  Kohta sen juuston hinta tippui alle 6 euroa/kilo.

 16. Vaimo on vegaani ja käymme paljon juuri Prismassa. Sieltä häviää kokoajan vegetuotteita ja ne mitkä jää on niiden hinnat kohonneet pilviin…siksi olemme käyttäneet enemmän uusittua CM:ää…minä nyt lihani löydön kummasta vaan mutta vaimon vegetuotteita löytyy juuri CM:stä…

  Lidl myös paljon käytetty meidän osalta koska hinta/laatu monasti hyvä…

 17. K-ryhmällä on vegetuotteita todella paljon. Tykkään itsekin kokeilla niitä läpi tuon tuosta. Tämän sanoi pari tuttavaakin joita jutustin tätä varten.

  Mutta se pitää sanoa että lihapuolella, etenkin kanan osalta, Prismassa on isompia paketteja paljon paremmin tarjolla.

 18. Minä käyn aina ja poikkeuksetta ässä kaupassa ja tankkaan ABC bensaa. Ne nyt vain sattuvat olemaan lähimpänä ja niihinkin on matkaa noin neljä kilometria. Siellä on paljon hyllykilometrejä, enkä vielä ole keksinyt mitä siellä ei olisi, tietysti alan tuotteista. Sieltä saan myös jäsenedut ja ne menevät puhtaasti rahana pankkiin, eikä minään omituisina pisteinä, kuten K kaupassa.

  Tietysti se hiukan sotii yrittäjäaikaisuuttani vastaan, mutta onko sillä niin väliä.

  1. Hyllyjä riittää kaikissa kaupoissa, mahdottomat määrät jugurttilajeja jne. Monet menevät S-kauppaan sen vuoksi kun ajattelevat että se on jotenkin vasemmistolainen ja K-kauppaan porvarit. Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin, samanlaisia voittojaan maksimoivia ovat molemmat.
   Mutta se on selvä että S-bonuskortti houkuttaa perisuomalaisella luonteenlaadulla paremmin kuin K-bonukset. Vai onko näin, jos on miksi K-ryhmä ei ota mallia.

   1. Ennen kun tuli euro s kortti maksoi 100 markkaa euron aikaan se nousi 100 euroon ei kiitos en sijoita siihen noin paljon kun saan toisen kortin vain pyytämällä terv tepivaari

 19. Pentti kyllä ne K Kaupassakkin tulee selvänä rahana vaikka ei pankkiin
  Minä vaan en sijoita 100 ekee johonkin muovinpalaan jonka saan k ILMAISEKSI
  Ennen se muovinpala maksoi 100 markkaa nyt 100 ekee
  Kokonaan eri juttu on se että hita tasolla ne ovat aivan samalla viivalla
  Toisessa on jokin muu tuote halvempi kun toisessa terv tepivaari

 20. Varmaankin noin, minä ajattelen eri tavalla. Saattaa olla etten ajattele mitään, ostan mitä tarvitsen, enkä edes katso mitään. Se on tietysti huono tapa, minulle vaan tuo kauppa on niin uusi asia ja outokin vielä. Meillä aikanaan vaimo hoiti kaikki ruokaan liittyvät asia, minä kyllä söin, mutta se jäi siihen. Minä en pidä koko ruokaan liittyvistä asioista, minä yleenä syönkin noita valmisruokia. Onneksi niitä nykyään on varsin monipuolinen valikoima.

 21. Kauppa on oma valinta toki, eikä siihen ole ”oikeaa” vastausta.

  Minullakaan ei ole asiaa keittiöön ellen satu yksin olemaan, mutta ruoan kantaminen kotio annetaan kernaasti tehtäväkseni. Lista annetaan tosin käteen. Sittemmin teen ruokakauppamatkoja joskus muillekin ihmisille.

  Mutta onhan tuo Pentin malli ihan toimiva sekin – jos nyt lisää sitten muutamia vihanneksia ja hedelmiä kylkeen.

  1. Kyuu, kyllä minäkin ostan hedelmiä jälkiruoaksi, tai telkkarin viereen ajankuluksi. Ruoka- annosten lisukkeiksi erilaisia vihanneksia. Alkavat muuten maistua liiaksi Saarioiselta.

 22. Kuka hullu siitä muovikortista maksaa sata ekee ei ole mun juttujani lainkaan vaikka kyllä se satanen löytyy terv tepivaari

 23. Tietenkin se on oma valinta ja aina se sopivin. Minä aikanaan valitsin sen kortin, maksoi jotakin, mutta en muista mitä. Saan sen takaisin, kun kyllästyn ja sehän on bonusjärjestelmän edellytys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *