Saamelainen, ”saamelainen”, mikä muu…

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010321661.html

”Saamelaiskäräjien vaalit todettiin laittomiksi”

”Voimassaolevassa laissa vaaliluetteloon on päässyt sellaisen ihmisen jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastaja­lappalaiseksi vanhassa maa-, veronkanto- tai henkikirjassa.

Saamelaiskäräjät on esittänyt pykälää poistettavaksi. Perusteluna on se, että saamelaisilla tulee olla oikeus määritellä, ketä kansaan kuuluu.”

Ensiksikin pitää kysyä, että kuka – ja millä oikeuksilla – on päättänyt, ketkä ovat niitä saamelaisia, joilla on oikeus päättää siitä, kuka on saamelainen.

Vanhastaan saamelaiseksi hyväksytttiin, jos joku esi-isä/-äiti oli merkitty tunturi-, metsä- tai kalastaja­lappalaiseksi.

Nyt näyttää siltä, että tunturilappalaiset omivat itselleen oikeutta olla saamelainen ja sivuuttavat muut törkeästi omia etujaan ajaessaan.

Osatekijä lienee se, että nämä samat tunturilappalaiset ajavat kiihkeästi itselleen oikeuksia maa-alueisiin ja muihin etuihin muun yhteiskunnan kustannuksella ja samalla pitävät kohtuuttoman suuria laitumet tuhoavia poromääriä.

6 vastausta artikkeliin “Saamelainen, ”saamelainen”, mikä muu…”

  1. En ole kovin syvästi paneutunut asiaan mutta Niilon ehdotus tuntui hyvältä.

  2. Siinähän menettäisivät etuoikeutensa ja tukiaisensa.
   Ei todellakaan kepaa sen enempää, kuin oolantilaisille olla suomalaisia.

 1. On ihan perusteltua, että alueen ihmisillä on vaikutusvaltaa alueen asioihin. Tämä tappelu on kuitenkin melko absurdia, mitä nyt olen Yleltäkin monet keskustelut kuullut. On kahta täysin eriävää mielipidettä, joista molemmilla tuntuu olevan päteviä argumentteja. Sitten he selvittelevät asiaan siellä väkivalloin.

  Olisikohan vain helpompi että käyttäisivät kunnanvaltuustoja asioiden hoitoon?

 2. Norjan puolelta rajasulun jälkeen osin laittomasti Suomeen tulleet saamelaiset yrittävät polkea jänkään inarinsaamelaiset. Näin olen inarinsaamelaisen Jouni Kitin kirjoituksista lukenut.

  Vuonna 2005 nämä Norjasta loikanneet saamelaiset tilasivat kansainvälisen Greenpeasen Inariin pannakseen toisinajattelijasaamelaiset järjestykseen. Jouni Kitti kirjoitti silloin mm. Lapin Kansassa, että ”Aikion porukan” tarkoitus on tehdä Ylä-Lapissa etninen puhdistus.
  Puhdistus jäi kesken, koska Ylä-Lapin metsurit ja monet muutkin lappilaiset savustivat GP:n pois mainostamasta omaa metsäsertifikaattiaan. Menköön muualle valehtelemaan ja lietsomaan riitaa ihmisten kesken.
  Yksi GP:n urotöistä oli, kun GP varasti ison pöllin Metsähallituksen pinosta, raijasi sen Saksaan, jossa esitteli sitä medialle todisteena siitä kuinka Metsähallitus hakkaa ikimetsiä selluksi, ja alkuperäiskansa kärsii. Sitä GP ei kertonut minkälainen alkuperäiskansa Suomen Lapissa asustelee.

  1. Eihän greenpissi koskaan ole totuutta kertonut, vaan pelkästään ideologista rahasampoaan edistäviä väitteitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *