Professori Iivari tyrmää persujen/ kokoomuksen työllisyystoimet 10- 0

Suosittelen lukemaan:

”Tarkoitan sosiaalitukitaloudella järjestelmää, jossa merkittävä osa terveistä, täysin työkykyisistä, kokopäiväistä ansiotyötä tekevistä ihmisistä ei tule toimeen palkallaan, vaan valtion täytyy tukea heidän toimeentuloa erilaisin sosiaalituin. Toisin sanoen, sosiaalitukitaloudessa valtio ”sosialisoi” osan työntekijöiden toimeentulosta, joka muuten pitäisi maksaa palkkana.”

Tietäähän tämän hallitusohjelman seuraukset työllisyyteen tai paremminkin lisätyöttömyyteen ja sosiaaliturvan kasvuun jo nyt, vaikka vasta ollaan lakeja vääntämässä.

Näin nämä hölmöläiset toimivat kuin ennen vanhaan matonleikkaajat tai mökkiin säkillä valonkantajat.

…ja jatkaa:

”Hallituksen kaavailemat uudistukset koskien paikallista sopimista, edistävät siirtymistä matalampiin palkkoihin erityisesti sellaisilla aloilla ja yrityksissä, joilla tai joissa työntekijöiden neuvotteluasema on heikko verrattuna työnantajiin (Yle 13.3,.2024, ”Lähteekö palkoilta alaraja? Suomeen voi syntyä kahdet työmarkkinat, sanoo tutkija”). Uudistukset heikentävät työehtosopimusten yleissitovuuden merkitystä palkkatason määräytymisessä ja sitä kautta avaavat oven pienemmille palkoille.

On jo nyt tapauksia, joissa ilmeisen kunnialliset toimeksiantajat työllistävät Suomessa lähinnä ulkomaisia yrityksiä, jotka maksavat vain muutaman euron tuntipalkkaa. Esimerkiksi HS raportoi vastikään (10.3.2024), että ulkomaisen työvoiman riisto on levinnyt rakennuksilta, ravintoloista ja kuljetusalalta Suomen metsiin, ja jopa Metsähallituksen työmaille. Äärimmäisissä tapauksissa palkkaa metsän raivauksesta ja istutuksesta on maksettu vain 4 euroa per tunti. Kun tällaista riistoa esiintyy jo nyt, mitä se tulee olemaan jatkossa, jos hallituksen uudistukset toteutuvat? Paikalliset sopimukset johtavat sopimusviidakkoon, joten niiden noudattamisen valvonta tulee olemaan hankalampaa ja työläämpää kuin yleissitovien alakohtaisten sopimusten.”

… ja persujen perussyy kaiken hölmöily takana:

”Kaiken kaikkiaan pidän epäterveenä Kangasharjun suosittelemaa sosiaalitukitaloutta ja markkinatalouden vastaisenakin. Se käy myös kalliiksi valtiolle. Terveempää olisi, että asiallisesta työstä maksettaisiin asiallista palkka niin, että kokopäiväistä työtä tekevä ihminen tulee sillä toimeen. Aivan kuten valtiovarainministeri Purra totesi ennen vaaleja.

Niin, mikä sai Perussuomalaiset muuttamaan mielensä? Onko syynä se, että oletettavasti kasvava osa matalapalkka-alojen työvoimasta tulee olemaan maahanmuuttajataustaisia?”

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhaniiivari/miksi-perussuomalaiset-haluavat-kasvattaa-sosiaalitukitaloutta/

36 vastausta artikkeliin “Professori Iivari tyrmää persujen/ kokoomuksen työllisyystoimet 10- 0”

 1. Ihan yllättäen punademu-uskossa yksikään työnantaja ei voi olla rehellinen ja maksaa kohtuullista palkkaa ilman ay-jyrien painostusta.
  Toki asiallista olisi, että palkallaan tulisi toimeen, joten palkkoja pitää nostaa ja kaikkien pitää maksaa tuotteista ja palveluista täysi hinta.
  Se puolestaan tarkoittaa, että sosiaalituet pienenevät ja pienituloisilla on vähemmän rahaa elämiseensä, mutta se olisi toki oikein ja kohtuullista….

 2. Juu osa palkasta pitäisi saada sosiaalitukina, mutta kun niitäkin leikataan?
  – Onko meillä niin huonosti johdettuja firmoja ettei ole varaa maksaa palkkaa jolla eläisi ilman tukia?
  – Nythän pyritään luomaan paikalliset säännöt ja saamaan alipalkattua työvoimaa jopa ulkomailta työvoimapulan nimissä.

 3. Iivari on tutkinut näitä työllisyys- työttömyysasioita ja riippuvuussuhteita vuosikymmenet ja tietää tutkitun tiedon perusteella, mistä hän puhuu.
  Olen seurannut hänen julkaisujaan pitkään.

  … eli hallitus tekee sanan mukaisesti hölmöläisen työllisyyspolitiikkaa.

  1. Kun proffa lukee asioita punaideologian mukaisesti, se on totuus.
   Kun proffa ei lue niitä punuideologian mukaisesti, se ei voi olla totta.

  2. HK

   Tiedä häntä proffan tyrmäysfantasioista, mutta SAK kyllä yrittää kampittaa työllisyyden parantamisen tosissaan.
   Kyseessä lienee vallankumousprovokaatio valtiopetoksen merkeissä. Siihen eivät älyä omaavat STTK ja Akava halua osallistua.

   SAK:,n hallituksen jäsenet pitää kutsua poliisin kuultaviksi yksi kerrallaan ja kertoa manneille, että rangaistusasteikko on 1…10 vuotta ja vanhettumisaika 20 v.

 4. Kunpa maalikona tietäisikin mikä on se professori joka on viisain näissä asioissa, tarjontaa riittää laidasta laitaan, ei ole helppoa, pakko kai vaan tukeutua omaan ymmärrykseensä, ehkä hieman myös VVMn virkamiehiin.

  1. Matti, täytyy muistaa että VVM on Purran alainen virkamiesorganisaatio, joka tekee virkavastuulla töitä.
   Mutta kukaan ei pysty todentamaan niitä lukuja paitsi muut riippumattomat tutkimukset, jotka taas ovat täysin eri mieltä ihan kuin Iivarikin.

   1. VVM virkamiehistö toimii aina jonkun ministerin alla, onko se siis turha organisaatio jos ei ole objektiivinen, kannattaisiko turhana kuluna supistaa sen henkilömäärää ja pelikenttää

    1. Ne luvut ovat olleet laskennallisia ja menneet jo alusta alkaen pyllylleen, saati nyt, kun on pahat ajat. Entä sitten, kun leikkaukset alkavat puremaan ?

      1. Ei, mutta pitää löytää rinnalle poliittisesti riippumattomat tahot. Tässä se nyt nähtiin, kun osattiin vain lukea työttömyysturvan heikennyksen seurausta. Ei koko palettia, jotka taas toimivat päinvastaiseen suuntaan.

       1. Valitettavasti ne ”poliittisesti riippumattomat tahot” eivät olleet sitä sen paremmin huulipunaviisikon punasatuhallituksenkaan aikana, vaikka silloin joku persuvihaaja niiden satuja puolustelikin…

 5. Hyvää analyysiä, toki punainen hattu kaverilla päässä mutta silti hyvää pohdintaa.

  Tämä ”palkalla ei pidä tulla toimeen” on synti johon on kompastunut niin Sipilä, Rinne, Marin kuin Orpokin – maailmalta vaikkapa Merkel tunnetuimpana. Se ei ole fiksua ja odottaisin nykyhallitukselta parempaa. Paljon parempaa.

  Paikallisen sopimisen osalta olen kyllä vahvasti eri mieltä, eikä hänellä tunnu olevan perusteita. Tuo riisto, mistä hän puhuu, on keskittynyt suuriin toimijoihin ja heidän alihankintaverkostoon – paikkoihin joissa olisi kaikki edellytykset valvoa jo nyt ja vastakin. Suomessa ollaan vain hyviä katsomaan läpi sormien tällaista (EK:n ruman lobbauksen takia, arvaan).

  Sen sijaan pienissä yrityksissä palvelualalla ja pienessä elintarviketeollisuudessa (esim. pienpanimot) tämä voisi lisätä työpaikkojen määrää. Näissä laitoksissa ei ole polkupalkkauksen historiaa eikä se kovin hyvin edes onnistuisi, koska työvoimapula on jatkuvaa.

  Kunhan paikallinen sopiminen ilman liiton päällepäsmäreitä rajataan aluksi vaikkapa pienimpiin yrityksiin, voidaan ottaa hillitty aloitus.

  1. Pienyritykset hallitsevat määrällisesti tämän maan sopimuksettomia työnantajia.
   Mutta leikkaukset työttymyysturvaan ja asumistukeen kuuluvat samaan palettiin. Eli se siitä.

 6. Kysymys on siis paljolti siitä tarvitaanko ammattiyhdistystä ja sopimuksia valvomaan työntekijöiden etuja vai luotammeko työnantajien hyväntahtoisuuteen. Itse en luota. Kyllä hyväntahtoisia työnantajia on ja on aina ollut, jo Finlaysonin omistajat Nottbeckit olivat sellaisia, mutta varmasti löytyy myös niitä jotka eivät ole. Entäs sitten kun satut töihin sille huonolle työnantajalle ja apua liitosta tai sopimuksista ei ole? Tokihan tätä kierretään nytkin tekemällä työntekijöistä ”yrittäjiä” sekä laittomin keinoin mutta ei sitä tarvitse lisätä.

  1. Lusmuja nn nytkin eikä rakennusliittokaan näytä saavan työmailla niitä kuriin.
   Se ei kuitenkaan tarkoita, että iso osa työnantajista olisi niitä lusmuja, kuten ay-liike demarien kera ajattelee.

   1. Kyllähän esimerkiksi Olympiastadionin remontissa aliurakoitsijoiden velvollisuudet työntekijöitä kohtaan kuuluvat olleen kurjasti hoidetut nykyistenkin lakien ollessa voimassa.

    Vaikea on minun tältä istumalta neuvoja antaa. Ehkä pitäisi nousta keittämään kahvit.

 7. Seuraukset ovat lusmuille olleet ”kas, ette ole maksaneet sopimusten mukaista palkkaa, maksakaapas nyt loputkin”. Se rohkaisee kokeilemaan selviäisikö halvemmalla.

 8. Tuossahan se on. Seuraukset sikailusta pitäisi olla paljon, paljon kovemmat. Sikaileva yritys pilaa kaikkien yritysten maineen.

  Ratkaisu siihen ei ole ay, vaan lainsäädäntö. Mikään ei jarruta firmojen sikailua niin paljon kuin massiiviset taloudelliset sanktiot.

  1. Näin on.
   Ei se ay-jyrä mitään muuta takaa, kuin hankalan asioiden hoidon.
   Kunnon laki ja sanktiot sekä tuomiot on selkeä ratkaisu, missä ei ay-uhoa tarvita.

    1. Oletko ymmärtänyt, että meillä on sitä varten eduskunta, mikä päättää laeista?
     Jos lakia ei ole, se voidaan tehdä – ilman ay-jyriä.

     1. Minimipalkkaa tosiaan voi harkita jos halutaan – mutta vastuut liittoon kuulumattomille ovat jo nyt laissa. Siitä ei ole ongelmaa.

      Ongelma on että rangaistukset ovat olemattomia.

     2. ”En tietenkään ole kuullut”.
      Kuuntele sinä Stillerin ja Li:n radiohaasttelu Yle radio-1 tänään 16.3. klo 13-14. Selviää, miksi on olemasssa laillinen oikeus vastustaa epäoikeudenmukaisia työlakeja. Ja miksi Suomi ei ole Ruotsi.

      1. ”Laillinen oikeus” ja laillinen oikeus – järjettömien vahinkojen aiheuttamisesta pitää myös laittaa lasku piliittisen ideologin nimissä puuhaaville.

       1. Ei, vaan hallitukselle, joka on sen aiheuttaja eikä noudata laillisia oikeutta edes maksaa joillekin palkkoja.
        Molemmilla on laki takanaan, on myös laillista alkaa neuvotella, mutta osaamista ja kykyä ei ole, vaan halutaan entistä enemmän ongelmia leikkauksiin.

      2. Ei liene oikeutta estää lakien valmistelua ja laatimista. Jo yritys on valtiopetos.
       Mieltänsä saa kyllä osoittaa vaikka joka päivä vapaa-ajalla.

  1. Syytit edellä hallitusta, et työnantajia.

   Kuten olen monet kerrat sanonut, sikailevat työnantajat pitäisi laittaa maksamaan vahingonkorvauksia niin rajusti, niin täydellisesti, että yhtiökokous vaatii johtoa häpeäpaaluun siltä istumalta. Vankilaan en tällaisia pomoja pistäisi, koska ajatus siitä että maksaisin heidän ylöspidon ja ruokailun saa minut voimaan pahoin.

   Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tämänhetkisen riidan kanssa. Kyllä, hallitus tunaroi absoluuttisesti tällä hetkellä, mutta tehtiin nykyiset päätökset tai ei, liitot eivät ole poliiseja, eivätkä syyttäjiä. Rangaistakoon väärinteosta oikeuden edessä ja rangaistakoon tuntuvasti.

   Työnantajana vaadin, että huonosti toimivat työnantajat saavat ansionsa mukaan. He pilaavat kaikkien maineen.

 9. Olisiko tästä kaikesta oikein vetää johtopäätös että pitäisikin vaaleissa poliitikkojen lisäksi äänestää siitä mitkä professorit valitaan kuhunkin ministeriöön virkamiehiksi ja ministereiden neuvonantajiksi.

  1. Eri alojen riippumattomat ja oppineet tai professorit, humaanikot ja talouselämän moniottelijat mieluummin neuvonantajina kuin riippuvat ja roikkuvat EK:t tai Ay:n lobbarit ja pankkien edusmiehet.

   1. … tai tämä pidempi purkaus US/ blogissa

    JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström kertoo kiertelemättä, miten työntekijäpuolella koetaan oikeutetusti:

    ”Vaikuttaa siltä, että hallituspuolueet ovat myyneet lopullisesti sielunsa työnantajien ja elinkeinoelämän edustajille. Hallituspuolueet suhtautuvat epäoikeudenmukaisesti työntekijöiden ja työttömien aseman turvaamiseen yhteiskunnassa. Työttömyys- ja sosiaaliturvan heikentäminen tulee lisäämään köyhyyttä tässä maassa.”

    Mitä tänään jättilakoissa tapahtuu, oli ennakoitavissa jo silloin, kun Petteri Orpo sai koottua kauhukabinettinsa.

    Yhdessä työväestöä vihaavien perussuomalaisten kanssa alkoi välittömästi orpoideologinen sota, joka on konkretisoitunut avoimeksi konfliktiksi ay-liikkeen kanssa. Kokoomuksen yli vuosisatainen unelma ottaa selkävoitto työväestöstä on edennyt työnantajien ja Orpon suunnitelmien mukaisesti.

    Ideologiset sodat ovat tavallisten ihmisten kannalta kaikkein julmimpia. Ei ole väliä, kuinka paljon rahaa palaa kansantaloudesta tai kuinka paljon kansa kärsii. Aatelinen kokoomuslainen yläluokka elää yltäkylläisesti kävi, miten kävi. Jos oikein huonosti menee, muutetaan Espanjaan tai Portugaliin, missä eläkeläisvuorineuvokset asustelevat veropakolaisina.

    Orpon kauhukabinetin bileiden maksaja on tiedossa, työväestö niin haalareissa kuin puvussa.

    Ideologista sotaa käy Vladimir Putin Ukrainassa. Ideologista sotaa käy pääministeri Petteri Orpo Suomessa työväestöä vastaan.

    Riikka Purra on loppujen lopuksi vuorineuvosten renki, joka saksineen heiluu silmät riemusta loistaen tiukasti aidatulla tontillaan.

    Hallituspuolueet ovat myyneet lopullisesti sielunsa.

    Mikä on heidän palkkansa?

    Maallisessa merkityksessä he nostivat reilusti omaa palkkaansa, ivaten voitonvarmalla teollaan niitä, joilta leikkaavat.

    Entä mitä saa palkaksi, kun Venäjän riemuksi jakaa kansaa kahtia?

    Näkeekö päähän potkittu ja ojanpohjalle työnnetty työtön tai pienipalkkainen duunari Suomen puolustamisen arvoisena maana? Ellei näe, niin pahimpien skenaarioiden toteutuessa Petteri Orpo tulee samaan palkkansa Venäjältä, sielunsa myyneiltä. ”

    +1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *