Reaalifilosofiaa vai pallottelua olemassaolon oikeutuksista

Suurin reaalifilosofinen kysymys, joka aina askarruttaa mieltä on – kuka minä olen ja, mistä minä olen kotoisin ja, mistä kaukaa minä periydyn ja, mikä minun tehtävän on elollisena ajattelevana oliona nyt ?

Entä, mihin minun oppimani tieto, kokemus ja aistikokemukseni välittyvät yhtenä luonnon paikallisena tuntosarvena ajassa.

Entä uskontoihin tai para-ilmiöihin liittyvänä; mitä kuolemani jälkeen tapahtuu – olenko elänyt hyvin, huonosti ja, miltä kannalta katsottuna ? Jatkanko ( jatkan sukusoluissani) ikuista elämää jossakin muussa muodossa tietoisesti, mutta unohtaneena menneisyyteni.

Biologisena kysymyksenä on luonnon monimuotoisuus ja jokaisen elävän tehtävä siinä, toisen kanssa symbioosissa tai tautien suodattajana tai estäjänä siirtymästä toisiin, ihmisiinkin eliöistä tai muista elollisista ?

Onko vastauksia ?

38 vastausta artikkeliin “Reaalifilosofiaa vai pallottelua olemassaolon oikeutuksista”

 1. Hyvää pohdiskelua Heikiltä. Itselläni on ollut elämässäni yliluonnollisia kokemuksia ja siksi en usko että matkaa päättyy tähän maalliseen taivallukseen, vaan sitten siirrytään toiselle tasolle toiseen paikkaan kun viikatemies tulee eteen. En kuitenkaan usko sellaiseen taivaaseen enkä sellaiseen helvettiin, mitä eri kirkot ja uskonnot opettavat.

  1. Timon kommentti oli selkeäsanainen ja hyvä. Oikeastaan samoin ajattelen.

 2. Vanhan viisautta ja kokemusta ei nykypolvi kaipaa.
  Kun kuolemme kokemuksemme tuhkataan.
  Uusi sukupolvi tekee omat virheensä
  ja nyt ollaan menossa uudelleen maailman sotaan
  ja sen jälkeen saavat rakentaa kuten me aikanaan?

  1. Jokaisen on helppo ymmärtää fyysisen ruumiin kuoleminen ja sen, että jälkeläiset kantavat siirtyneitä fyysisiä geenejämme. Loput sitten maa saa ravinteiksi elon kehään.
   Mutta suuri kysymys on tietoisuus, joka meillä jokaisella on oman minän sisällä kokemusaisteineen. Onko tietoisuus vain aivoissa. Onko se kuolemassa ja myös häviää kuin pieru Saharaan. En usko.
   On jokin juttu, mitä me vain emme ymmärrä. Tietoisuus on energiaa ja energian häiviämättömyydestä on ”energian häviämättömyyden laki.”
   Omat aivomme ovat kyvyttömät ratkaisemaan omien aivojemne ongelmaa. Ongelman suuruus ylittää niiden kapasiteetin. Eikä ihmisen kehittämä konekaan. Eli ???

 3. Tämä tulee loppumaan hyvin pian ja nyt on aika valita, missä haluaa viettää tietoisen iäisyyden!
  Tutkimalla Raamattua se on suht. työläs tapa, koska meidän taviksien ymmärrys ei aina oivalla, mitä kulloisellakin asialla on tarkoitettu, mutta onneksi on youtube, josta voi nähdä ja kuunnella oppineiden ja viisaiden tulkintoja ja opetuksia ja tulla ymmärtäneeksi ihmeellisiä asioita!
  Kannattaa kuunnella esim. Pekka Sartolaa, Juhani Laukkosta, Pasi Turusta, Keijo Lindemania ja monia muita!
  Raamatun mukaan tämä sukupolvi, joka on nähnyt Israelin valtion uuden tulemisen, joka tapahtui 1948, ei katoa, ennenkuin Jeesus tulee takaisin noutamaan omansa, ja sitten tulee loppu! Siis suht. pian!
  Ramatussa kerrotaan myös, että lopun aikana Goog, eli Venäjä tulee hyökkäämään Israeliin ja tulee tuhoutumaan sinne!

  1. Uskokoon kuka tahansa mihin tahansa, mutta ei 144 ihmiseen, jotka päästeään ”taivaan portista riemuihin ”, muut helvettiin.

   Mieluummin sitä elämänjatketta kannattaa etsiä itämaisista hyvyyden
   filosofioista hinduista, budhismista tai kysyä vaikka Steinerilta.
   Uskontojen ahdasmielisyyttä kammoksuneita ihmisiä on onneksi ollut iät ja ajat syvimmissä viidakoissakin, jotka tiesivät mikä on hyvää ja pahaa toisille kanssaihmisille ilman raamattuja.

 4. Tuo Heikin kysymys: ”On jokin juttu, mitä me vain emme ymmärrä”
  on ajatuksia herättävä. Samoin kuin oman rajallisen ymmärrykseni piiriin ei mahdu että joku on ääretön, avaruus esimerkiksi. Onko joku juttu ja jos on niin keksiikö joku sen joskus ja osaako selittää niin että kaikki ymmrtävät.
  Entäs miten ihminen eroaa eläimestä, vaikka sammakosta, jos ihmisellä on fyysisen kuolemisen jälkeistä siis muuta kuin maan ravinteiksi muuttuminen niin onko myös sammakolla.
  Jos on joku juttu niin onko se auennut sammakolle?

  1. Siinäpä se ?
   Jos kaikki, sammakot, maan matoset, ilmojen linnut, syvänmeren kalat, puut, hyttyset, muurahaiset, bakteerit, ovatkin osa sitä suurta kaiken aistivaa järjestelmää, josta karvakaan päästämme ei jää ”häneltä” huomaaatta ja katoa ja, jota kutsumme jumaluudeksi, luonnon kokonaisjärjestelmäksi, joka asitii kaiken kaikkialla reaaliajassa ja koordinoi, että
   kokonaisuus pysyy tasapainossa.
   Jotenkin tuolta sitä voisi järjellä etsiä.

  2. … ”ääretön” on se termi, jota pienet aivomme eivät ymmärrä.
   Mutta on sellaisiakin selityksiä, että jossain vaiheessa = kuolema, siirrymme käsitteeseen ääretön, jossa liikumme ajasta ja paikasta toiseen ajatuksen voimalla tietoisina salamannopeasti. Niinhän meidän omat ajatuksemmekin kulkevat jo nytkin – salaman nopeasti ?
   Entä se että joskus tuntuu, että täällä olen joskus ollut, kun tunnen joka kiven ja kannon, vaikka 100- varmasti en siellä ole aikaisemmin ollut ?
   Haasteita riittää !

   … sitten on sellaisiakin näkemyksiä, että elämme jo nyt siinä äärettömyyden keskellä, mutta muussa energian ”taajuudessa”, mikä meillä nyt on aisteissamme. Eli meidän rinnallamme elää asioita ja fyysistä toimintaa, mutta eri taajuudella ja ajassa, mitä emme havaitse ja ymmärrä.

 5. Kun perälauta lähestyy, niin se saa näköjään ihmiset uskomaan vaikka sahapukkiin.

   1. Taivas ja helvetti on maan päällä ja kun ihminen sen viimeisen henkäyksensä vetää, niin sen jälkeinen on vain arvailua, jolle en viitsi nuppiani rasittaa, se on kaikki pois loppukiristä.

    1. …no, mikä se loppukirisi sitten on ?
     Paree pohtia tämän maallisen vaelluksen aikana, mikä on hyvää ja pahaa itselle ja muille sinä aikana mikä on käytetttävissä.
     Ja se ei ole mammona ja sen palvonta ja vartiointi muilta. Vaan se, mikä on yhteisesti hyvää, kannustavaa ja kasvattavaa.
     Omasta ”huoneestaan” se sinukin herrasi ajoi kauppiaat ja raharosvot ruoskin helv..

 6. Mä olen vähä ku klapil päähä lyäty, ku Heikki tommosia kyselet!
  Mä oon luullu, että sä tiärät kaikesta kaiken!?
  Sä oot Jumalaski valinnu, mutta et tiärä, että oot matkalla helvettiin!
  Viälä olis hetki aikaa vaihtaa!

   1. Toi loppuosa on totta, mutta mitä tarkoitat 144:llä?

    Raamatussa puhutaan 144000 Israelilaisesta, jotka pelastuvat suuresta ahdistuksesta, mutta kerrotaan myös, että on suuri joukko, jota kukaan ei voinut laskea, kaikista kansoista pelastuneissa!

    https://www.raamattu.fi/raamattu/KR38/REV.7

 7. Olen pienestä pitäen uskonut Jumalaan, Luojaan, Universaaliin älyyn, millä nimellä vain. Nuorukaisiässä oli epäilykausi, mutta jokseenkin lyhyt.
  En ole mitään uskontoa killannut yli muiden; myös uskonnollinen hihhulointi (kuten maallinenkin), sitä olen vierastanut.

  Uskon että moraali on Jumalan edusmies maan päällä.
  En ole mielestäni sen kummemmin ”uskonnollinen” mitä se sitten onkin. Minusta on täysin järjetön ajatuskin, ettei korkeampaa voimaa ja henkistä alkukotia olisi olemassa.

  Epäilykauden jälkeen kiinnostuin New Age-tyyppisestä suuntauksesta, Paul Brunton ja kumppanit tuli luettua.
  Sillä tiellä olen edelleen.
  Malkamadin vuorelle johtaa monta tietä, mutta vuoren huipulta avautuu kaikille sama näkymä.

  Tähän loppuun haluan muistella Wayne W. Dyeria. Hän oli hyvä mentori.

  1. 24:4 Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: ”Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä.
   24:5 Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: ’Minä olen Kristus’, ja he eksyttävät monta.

   Tulee New Agea, jehovalaisia Budhalaisia yms. Katsokaa, etttei kukaan teitä eksytä!

   1. Raamattu ja sen testamentit on todettu oikeiksi akuperäiskirjoituksin.
    Sen tekstit on tehty ihmisille ymmärrettäviksi vertauskuvin, jotta kaikkien ihmisten ymmärrys voisi käsittää edes jotenkin
    Jumaluuden sekä Jeesuksen opit.
    Raamattua tulkitsevat eri uskontokunnat ja lahkot omiin tarkoituksiinsa jopa kerätäkseen rahaa.

    Kritiikkiä on tullut myös siitä, että eri aikojen kirkolliskokoukset ovat sorvanneet tekstejä eri aikoihin sopiviksi kun näitä
    ”nykyraamattuja” on verrattu alkuperäisteksteihin.

    1. Juuri nytkin kirkolliskokous on muuttamassa Jumalan Sanaa ja on sallimassa homoparien vihkimisen, joka ei ole Raamatun oppien mukaista!

     Raamatussa sanotaan, että erotkaa siitä, että ette tekin syyllistyisi sen synteihin!

 8. Itse oletan olevani lähinnä nestoriolainen.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nestoriolaisuus

  Evankeliumien mukaan tulee jatkuvasti esiin, että Jeesuksessa vaikutti 2 erilaista persoonaa, maallinen ja hengellinen.

  Useissa tilanteissa ihmisellinen Jeesus kääntyi tuo hengellisen olemuksen puoleen.

  Urantia -ilmoituksen mukaan ihminen saa itselleen ei- tai esipersoonallisen opastajan jo lapsuusiässään. Urantiassa sitä sanotaan ajatussuuntaajaksi (googleta). Ajatussuuntaaja ei kuitenkaan vaikuta tahtoon, eikä sen kanssa voi keskustella. Opastaja poistuu ihmisen kuollessa ja voi päätyä toiselle ihmiselle.

  On myös suuntaajia, joilla on persoonallinen luonne ja jonka kanssa ihminen voi olla tietoisesta yhteydessä. Tällainen suuntaaja oli siis Jeesuksella.

  Persoonallinen suuntaaja erkanee ihmisen kuollessa. Näin selittäisin Jeesuksen lausuman ristillä ennen kuolemaansa. ”Jumalani, miksi minut hylkäsit?” Jeesus ei näyttänyt odottavan pelastusta ristiltä.
  ——
  Joosef ei ollut Jeesuksen biologinen isä, eikä Maria ollut välttämättä Jeesuksen geneettinen äiti, vaikka Jeesus luettiinkin Davidin sukukuntaan kuuluvaksi. ”Herran henki verhosi Marian.”

  Että tämmöstä.

  1. Urantia on mielenkiintoinen 1000- sivuinen ”ennustekirja” , joka selittää raamatullisia ilmiöitä ja henkisyyttä, kosmisuutta, henkiruumista ja sen tuottamaa auraa. A. Einstein on oikolukenut kirjan ja se oli hänen kuolinvuoteellaan.

   Yhtä mielenkiintoisia ovat Steiner-filosofiat, teosofia.

   1. Ihan kuka vaan voi kehitellä päissään omanlaisiansa ”Jumalia, enkeleitä, profeettoja ja taikureita”, jotka ovat totaalista huuhaata ja silti aina löytyy ”uskovia”, jotka alkavat levittämään omia sepitelmiään po. aiheista.
    Kuitenkin pitää olla melkoinen taikuri, että väitetyt asiat toteutuisivat vuosituhansien aikana, kuten on tahtahtunut ja tapahtuu Raamatun osalta!

    1. Satukirjankin mukaan kaikki toteutuu, kun 2 000 vuotta katsellaan ja ihmetellään ja tulkitaan milloin milläkin värilaseilla ja kuulolaitteella.
     Sateen jälkeenkin tulee pouta. Kesän jälkeen syksy ja talvi.

     1. Pitää olla totaalisen kuuro ja sokea, ellei näe ja ymmärrä, mitä tänä päivänä tapahtuu!

      Esim!

  2. Mikäli aikoinaan ymmärsin Urantian kertomuksen, joka viittasi Heprealaiskirjeeseen , oikein, niin sen mukaan Jeesus olisi ollut Jumalan poika Mikael ihmisen hahmossa ja kokemusmaailmassa ja hänen persoonallinen opastajansa olisi ollut taivaallinen Isä.

   Heprealaiskirjeen mukaan taivaallinen isä alensi poikansa enkeleitä alemmaksi, jotta hän kykenisi ymmärtämään ihmistä ja tulisi näin korotettuna enkelien yläpuolelle kykeneväksi tuomitsemaan luomakuntaansa.

   Antamalla itsensä uhriksi Jumalan poika Mikael (se on Jumalan kaltainen) kukisti Luciferin omahyväinen kapinan taivaissa.

 9. Me voidaan sanoa olevamme vaikka minkälaisia, mutta ilman uskoa Jeesukseen kukaan ei pelastu!
  Kaikesta päätellen jäljellä oleva lopun aika on suht. lyhyt ja sen jälkeen on turha rypistellä, kun on asiat housuissa!

  https://www.vapaasatama.net/usko.html

  Eilen katselin uutisista, kun ”Trump” puhui suomea hyvin sujuvasti ja sanoi, että älkää ihan kaikkea uskoko, mitä näette!

  13:15 Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.

  https://www.koivuniemi.com/raamattu/?tila=pikahaku&kaannos=fi-38&kokoluku=1&hakuehto=ilm+13%3A15

 10. Ei ole pitkä aika siitä kun luin Taavi Kassilan dokumenttiromaanin ”Nasaretin miehen jäljillä”.

  Kassila kuulee, että Jeesus Nasaretilainen olisi elänyt nuoruudessaan Intiassa.. Kirjassa Kassila törmää venäläiseen historioitsijaan Nikolai Notovitshin tarinaan. Sen mukaan Notovitsh väitti nähneensä vuonna 1887 itäisen maan luostarissa ikivanhan käsikirjoituksen, jossa kerrottiin Issasta, mikä oli Jeesuksen palinkielinen nimi.
  Kassilan teorian mukaan Jeesus ristiinnaulittiin, mutta hän ei kuollut ristinpuussa. Hän oli tajuton ja hänen suojelijansa onnistuivat hämäämään vartiomiehiä ja saivat luvan ottaa Jeesuksen alas ristinpuusta haudatakseen hänet kunniallisesti. Nämä essealaiset suojelijat Josefin johdolla olivat perillä lääketieteestä ja onnistuivat parantamaan Jeesuksen terveeksi.
  Kassilan tarinan mukaan Jeesus palasi Intiaan ja eli siellä 80-vuotiaaksi.

  Aika huikea tarina tämä Kassilan kertoma, mutta huikea on tarina myös evankeliumien kertomana.
  Uskokoon kuka mihin haluaa.

  ”Tämä dokumenttiromaani on miehen fyysinen ja henkinen matka totuuden lähteille, siihen mitä on kirjoitettu, ja siihen, mitä on jätetty kertomatta. Matkansa aikana hän löytää viiden uskonnon vanhoja käsikirjoituksia, jotka kertovat Jeesuksen salatusta elämästä.

  Kannen kuva esittää Heinrich Hoffmannin maalausta 12-vuotiaasta Jeesuksesta, joka keskustelee temppelissä viisaiden kanssa. Tämän jälkeisistä 18 vuodesta Raamattu vaikenee. Tästä tämän kirjan tarina alkaa.”

  1. Kuten kirjoitit: Uskokoon kuka mihin haluaa.

   Mikäli haluat pelastua helvetistä, tee valintasi!

   Tuskin Kassila voi vaikuttaa siihen!?

   Edellä linkkaamani Raamatun kohdat on kirjoitetut tuhansia vuosia sitten ja käsittämättömällä tarkkuudella ne sopivat tähän päivään! 😮
   Kohta on aika, jolloin ei enää osteta rahalla, eikä mahd. kortillakaan, vaan on otettava otsaan, tai oikeaan käteen ehkä siru, pedon merkki, joka sisältää jollakin tavalla luvun 666, kuten Jumalan Sanassa kerrotaan!
   Kätevää ja turvallista ja niin tätä päivää!

 11. Niin niin, jos et usko juutalaiseen tuontiuskontoon ja valittuun kansaan, joudut helvettiin. Enää kun ei voi pelotella inkvisitiolla eikä roviolla polttamisella.

  Entä toinen abrahamilainen uskonto? Jos et käänny ainoaan oikeaan uskontoon, Islamiin, olet päätä lyhyempi. Miten on?

  Näistä kolmesta abrahamilaisesta uskonnosta maltillisin lienee itse ortodoksijuutalaisuus. Se kun ei pyri käännyttämään., niin kuin Islam ja kristinusko.

  1. Ortodoksijuutalaisuudessakin on eri haaroja.

   Yksi on sionistinen. Siihen perustuu nykyinen Israelin nationalistinen valtio.

   Toinen haara sanoo, että Israelin valtio on ennenaikainen ja väärällä pohjalla. Israel voitaisiin perustaa vasta Messiaan julkitulon jälkeen. Olivatko nämä haredijuutalaisia tai jotain? Näistä yhtä haaraa edustaa Naturei Karta -niminen lahko, joka ei hyväksy arabeihin kohdistuvaa syrjintää synnyinmaillaan.

   Ehkä ne, jotka ostavat vanhoja turvallisia Nokian symbian kännyköitä salatakseen viestinsä valtiolta ovat näitä haredijuutalaisia.
   Nyt kyllä symbian -kännyköistä saattaa tulla invalideja, jos G2 ja G3 -verkot jäävät pois käytöstä.

   (Jerusalem Postin mukaan Anders Breivik oli sionisti.)

   1. Sionisti on se, joka uskoo, että juutalaisella kansalla on oikeus omaan valtioon ja sen pääkaupunkiin Sioniin eli Jerusalemiin. Ei välttämättä silti koko Jerusalemiin.
    Nuo maintsemasi ovat juuri haredi-juutalaisia. Heistä on tullut ongelma Israelissa sillä heidät on vapautettu asevelvollisuudesta. Kun lupa annettiin, heitä oli joku tuhat, nyt satoja tuhansia. Heidät, varsinkin miehet, tunnistaa pukeutumisesta, mustat hatut, parrat, korvakiharat.

 12. Juutalaiset tosiaan eivät pyri käännyttämään. Voit silti kääntyä juutalaiseksi jos välttämättä haluat. Juutalaiset uskovat olevansa Jumalan valittu kansa. Se ei tarkoita paremmuutta vaan suurempaa velvollisuutta. Juutalaisen on noudatettava Tooran lakeja, oltava esikuvallinen. Lakeja on yhteensö 613 mutta kukaan ei voi niitä kaikkia nykyisin noudattaa, sillä osa niistä liittyy Jerusalemin temppeliin joka on tuhottu. Juutalaisten mukaan muiden kuin juutalaisten ei tarvitse alkaa juutalaisiksi ollakseen Jumalan mielen mukaisia. Ei-juutalaisille riittää tietyt yleiset moraalisäännöt. Kuolemanjälkeinen elämä on juutalaisuudessa monitahoinen juttu. Jotkut eivät usko siihen, toisille se on totta.

  Juutalaiset odottavat messiasta, kuningasta, joka hallitsee kansoja Jerusalemista. Messias tuo maailmaan rauhan ja rakennuttaa temppelin uudelleen. Kristityt taas uskovat, että Jeesus Nasaretilainen on messias. Sana Kristus on kreikkaa ja tarkoittaa ”voideltua” eli kuningasta joka on messias. Ajatus Jeesuksesta messiaana oli myös Jeesuksen kuolemantuomion virallinen syy. Pilatus käski laittaa Jeesuksen ristiin kyltin jossa luki ”Jeesus Nasaretilainen juutalaisten kuningas”. Kristinusko sai alkunsa niistä juutalaisista jotka pitivät Jeesusta messiaana eli Kristuksena.

 13. Minusta miekenkiintoinen ongelma on kysymys tiedosta. Jos ajattelemme ihmisiä jotka ovat rakentaneet tietojärjestelmän ja tieteet, niin mikä niiden merkitys lopulta on? Jos kaikki on vain sattumaa avaruudessa niin koko homma on jonkinkainen täällä asuvien ihmisötököitten päiden ja tajuntojen itselleen rakentama juttu. Kun ihmiset häviävät, häviää tiedekin, sillä ei ole mitään merkitystä eikä se kuvaa mitään ”todellisuutta” sillä todellusuus on vain ihmisten luoma käsite. Koko ”todellusuus” on vain ihmisen tajunnan luomus, eikä mitään ”ole” tai ” ole olematta” ilman tajuntaa sillä miten jotain ”olisi” ilman tajuntaa jos ”oleminen” on meidän tajuntojemme luoma käsite? Ilman ihmisiä kuu ei ole kuu eikä se ole olemassa mutta se ei tarkoita että kuu lakkaisi olemasta koska olemassaolon lakkaaminenkin on ihmisen luoma käsite.
  Ajatus Jumalasta on vaikea mutta niin on maailmakin. Siksi on helpompi uskoa että on jotain mitä emme inhimillisen tiedon valossa käsitä kuin vähän. Ehkä Jumala on antanut meidän ymmärtää tämän verran.

 14. Palataan takaisin tänne filosofoinnin puolelle. Uskonnot ovat pohjaton kaivo kiistelylle ja tulkintaviidakolle ja omille ”totuuksille”.

  LUONTO: luonnonmukainen filosofia toteuttaa omaan ”valitun kansan ” vastaista filosofiaa. Siellä kaikille on tilat elää ja olla symbioosissa kaikkien toistensa kanssa valitsemansa paikan mukaisesti. Jos joku yhteisöön kuulumaton yrittää väkisin sinne tunkeutua, sille ei riitä sapuskaa ja se kuolee nälkään tai se syödään pois.
  Ihminen on se, joka sotkee sen balanssin yksipuolisella luonnonvastaisella filosofiallaan.

  Luonnolla käydään kauppaa
  kuin ”herran huoneessa” ja varas vie vain viinit ja kirkkohopeat. Ja taas kerätään kolehdit kansalta, kunnes varas putsaa pöydän jne..
  Itse ”kirkko” rapistuu ja kirkkokansa suree. Varas tunnetaan, mutta se on ovela mafioso, joka jakaa lahjuksia ”kirkkokansalle” kunnes ei ole enää lahjaa ja lahjottavia.
  Sitten se siirtyy seuraavaan seurakuntaan putsaamaan pöydän.
  = Ihminen luonnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *