Standardisuomalaisen elintason mittarimato- koti

Toinen on  on sellainen, josta kertoo vain elintaso – vs.  toinen, josta elämä ja sivistys.

Se ensimmäinen:

Uusi latomainen, muista erottumaton musta omakotitalo, uudella omakotialueella, jossa ei ole mitään, paitsi talojen terassit, amme ja pomppulinna. Seinän kokoinen ikkuna naapurin autokatokseen. Ei puita, tekonurmi, kaksi kiveä ja pieni lätäkkö, jossa Thaimaassa valmistettu pikkupoika pissii.

Tai kaupungin betonikuutio, jossa on lasiseinä, läpinäkyvä lasitettu parveke, jossa komeilee Tokmannilta ostetut kesäkalut ja sähköpyörä piilossa varkailta ja tekopalmu.

Sisällä valkoinen avo-olohuone-”keittiö”, Ikean sohvaryhmä, seinän kokoinen taulutelevisio, lasikaapissa juomalasia. Ruokaryhmä 6 tuolia ja pöytä. Alla musta keinomatto. Makuuhuoneessa 4 h:n ”parivuode”- taulutelevisio ja päätyseinässä kukkatapetti. Seinän kokoinen verhollinen ikkuna naapurin.

Sähkösauna ja persposket polttavat pyökkilauteet, peltinen löylykippo ja kauha.

Pihalla sähkömersu, bemari tai tesla.

—–

Mitä toisen, ei standardisuomalaisen kodissa on tai  ei ole:

Se ei ole standardi, vaan maastoon istuva uudisrakennus tai vanha, joka katsoo kumpareelta etelään johonkin 100 000:n  järven ulapalle takana hengittävää metsää. Se on kaunis malliltaan kokonaisuus väreineen. Jossain takapihalla on maakellari, jossa oman puutarhan ja pikkuviljelysten tuotanto talveksi. Yhteisrannassa puuvene. Ulkovarasto, ja fillarit, tallissa vanha Saab ja ulkona kasa penskojen fillareita ja lastenvaunut.

Koti 4-5 h +k + s. Iso kirjahylly, täynnä eri alojen kirjoja, värikkäät räsymatot lautalattialla, kierrätyksen huonekalut ja kauniita huonekalulöytöjä ja kirpputorin laseina Toikkaa tai Rut Brykin keramiikkaa. Arabian kulhossa kukkia.

Oikea keittiö, lasten sekaiset huoneet kirjahyllyineen, kaluineen.

Toisesta kodista voi sivistys nousta, toisesta pankkitilin saldo- ei muuta.

11 vastausta artikkeliin “Standardisuomalaisen elintason mittarimato- koti”

 1. Kukin asuu varojensa mukaan, mutta kateus on se pahin ja hallituskin haluaa tehdä selväksi että kukin asukoon varojensa mukaan.
  No pihassa on se ulospäin näytettävä elintaso eli uusi sähköauto johon on toki saanut tukieuroja ja toisilta niitä tukia leikataan…

 2. Kodin ulkoinen olemus, vaatimattomuus ei mittaa sivistyksen tasoa. Se näkyy ensin sivitymättömyyden merkkinä ulkona, mutta oikea sivistys paljastuu kodin sisältä.

 3. Toiset tykkää toisesta ja toiset toisesta. Meillä on ”kuutiossa” oikea keittiö, se on meistä kodikasta, mutta jotkut pitävät avokeittiöstä ja se on heidän makunsa. Makuasioista on turha kiistellä.

  1. Jos puretaan perusasioita. Sivistyksen perusmitta kodeissa on: kirjahylly- käyttökirjasto ? No, nykyään kukaan ei osaa lukea ja siksi kotona ei ole enää sitä, mitä oli jo lapsuudessa ja myös nyt laajemmin:
   ”Tiedon portaat, Suuri tietosanakirja, Mitä Missä Milloin, lääkärikirja, joka olikin erittäin mielenkiintoinen naiskuvineen, Raamattuja, maatalouskirjasto, ruokakirjoja kasoittain, klassikkoja, romaaneja, Ihmiskunnan kronikka, musiikkihistoria, sanakirjoja…ja niitä luettiin ja luetaan edelleen.”
   Yleissivistyksen lähtökohdat useilla muodostettiin kauan sitten alkaen niistä. … ja musiikkilaitteet. Pari tv:tä on nykyään piilotettu häiritsemästä huoneiden peränurkkaan.

   ”Seinät” eivät ole niinkään tärkeitä ainakaan siksi, että meillä on ollut ilo asua niin monessa asumismuodossa, että harvalla on sitä kirjoa maatalosta, pehtoorin taloon, kartanoon, omakoteja, vanhoissa kaupungin osista pitkin maata ja mantuja tämän päivään modernismiin jne…

 4. Mikään ei ole silmiini kauniimpaa kuin 1970-luvun alussa rakennettu kerrostalo – remontit läpikäyneenä, toki.

  Tilava, funktionaalinen, ei mitään turhaketta, ja jos putkirempan yhteydessä hoiti muutkin asiat kuntoon niin myös äärimmäisen energiatehokas ja teknologisesti kyvykäs.

  1. Yksi asia on kuutiot ja huoneiden korkeudet, ei niinkään neliöt.
   Yli 100 vuotta vanhat kerrostaloasunnot ovat helmiä huonerakenteineen, vaikka parvekkeita ei välttämättä edes ole.

 5. No makunsa kullakkin mitä tulee asumiseen se kuutio onkin monasti ihmisille aina koti

  Onko huoneet viismetriä korkeat mulle riittää kunhan ei tarvii kulkea kumarassa kotona

  Onko hiukan hullua tuo huoneen korkeus kun samaan tilaan vois tehdä kaksi asuntoa n 2,50 m korkeutta molempiin

  Harva Suomalainen joutuu siinäkin korkeudessa kumarteleen terv tepivaari

  1. Kyllä ikivanhat asunnot ovat aivan eri luokkaa kuin 2,5 m elementit ladottuina päällekkäin.
   Hatanpäällä oli 2,75 m. Nyt täällä keskustan kupeessa 3,30 m; joillakin 4,5 m. Meillä kirjahyllyjen korkeus nyt 2.50 m. Porvoossa huoneet 3,60 m vuodelta 1850.

   1. No enpä tiedä käyttöä korkeilla asunnoila mutta jos joitakin kiinnostaa voi muuttaa Aaltosen kenkä tehtaaseen

    Korkeutta kyllä riittää

    Ja koti se 2,50 cm korkea asuntokin on terv tepivaari

 6. Itsehän asun nyt 4 vuotta vanhassa asunnossa ja huonekorkeus on 3,9 metriä. Kuutioita on tarpeeksi, neliöitä ei todellakaan. Valoa sentäs piisaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *