Suomi tarvitsee politiikan totuuskomission

Poliittiset puolueet ovat tänään turhakkeita. Aikanaan niillä on ollut tärkeä merkitys kansakunnan kehittäjinä oikeaan demokratiaan, jossa totuuden puhuminen oli tärkeä arvo. Onko nyt, jos lupauksissa on vain murut sitä ”totuudesta”, mitä puolueet julistivat vaalikarjalle ? Tai jopa suoraa valhetta. Siis, sana puolue, tarkoittaa puolueellisuutta johonkin asian suuntaan, jossa pätee nyt, jos koskaan; minä ensin, puolue sitten, äänestäjästä viis. Nyt nämä muunneltua totuutta puhuneet päähallituspuolueet ovat rikkoneet perussäännön, ”muka- kompromissina” omille lupauksilleen eli äänestäjistä viis.

Suomeen pitäisi perustaa puolueeton ”totuuskomissio”, joka arvioi, ovatko puolueet toteuttaneet ja pysyneet pääasiallisten lupaustensa takana. Nyt totuuskomissio antaisi kylmää kyytiä puolueille.

Ollaan juuri siinä vaiheessa, että tämä hallitus ei ole arvonsa mittainen ja se pitäisi korvata virkamieshallituksella, järjestää uudet totuusvaalit, jonka tulosta ”totuuskomissio” arvioi, hyväksyy tai hylkää puolue kerrallaan, kunnes saadaan totuuden mukainen hallitusohjelma kasaan.

”Totuuskomission”  jäseniin kuuluvat korkein oikeus, oikeusministerikelpoiset eri puolueiden poliitikot, eri alojen korkein virkamiesjäsenistö. Puheenjohtajana Tasavallan presidentti. Se myös arvoisi sitä, missä raameissa ja yllättävissä yhteiskunnallisissa tilanteissa hallitus voi poiketa oleellisesti ohjelmastaan.

Kannattaa arvioida tätä ideaa tulevaisuuden kannalta, eikä vatvoa kaikkia edellisisä hallituksia, joissa kaikissa on varmaan ollut totuuden kanssa ongelma.

24 vastausta artikkeliin “Suomi tarvitsee politiikan totuuskomission”

 1. Mielenkiintoinen idea tämä totuuskomissio, herättää ajattelemaan.

  Ajattelin hetken ja juutuin siihen että mikä on se mekanismi jolla istuvan hallituksen peli puhalletaan poikki ja perustetaan totuuskomitea. Myös siinä riittää pohtimista, minkä Heikki jo aloittikin siitä kuinka saadaan sopu komission jäsenistä.

  1. Nyt sekin virkamieshallituskin voi olla mahdollista, jos yhteiskunnallinen tilanne menee pahaksi.

   Mutta totuuskomissio olisi kohtuullisen ihanteellinen ja takaisi äänestäjien kuluttajaturvan. Ja, varmasti nostaisi äänestysintoa. Nyt ei voi luottaa mihinkään, kun on takana yksi pettäjien puolue, jossa on muka n. 600 000 äänestäjää (kohta ei ole kuin 60 000).
   Samalla estettäisiin politikan laidasta laitaa hyppely.

   Se, miten se sitten saataisiin aikaiseksi onkin eri juttu.

 2. Heti huudetaan totuuskomiteaa hätiin, kun perussuomalaiset nousivat kuskin paikalle.
  On se kumma että vasemmiston kuskina ollessa totuus oli silloin tuntematon käsite, kun toverit lämmitelivät käsiään muiden taskuilla.

  1. Oikein ! Siitähän se asia lähti, kun näin räikeästi ei mikään iso puolue ole valehdellut äänestäjilleen- siis oikeasti valehdellut ja perunut lähes kaikki pyhät lupauksensa äänestäjilleen vallanhimossaan ja se ei ollut kokoomus.

   1. Tiesinhän minä mistä se Heikin kenkä puristaa, mutta vasemmisto kun haukkuu persuja, niin se malka omassa silmässä jää huomioimatta.

    1. Ei vasemmisto, eikä eniten kokoomuskaan saati vihreät ole leikannut köyhiltä, eikä kepukaan kikyineen. Siis köyhiltä.
     Nyt kokoomus uskaltaa toteuttaa märän unensa EK:n ja persujen valehtelun tuella. Ja nauraa partaansa olemalla muka kovaa poikaa. Naamiot on riisuttu ja kaikki ”rosvot” on paljastettu.

     1. On ne persut vaan voimakkaita, kun olet Heikki aikaisemmin jo monasti ollut heille hautajaisia järjestelemässä, niin nyt ne hautaavatkin vasemmiston ja AY.n samaan hautaan, hautaan jonka montun ovat itse kaivanneet.
      Kummasti se parinkymmenen prosentin puolue vaan nostaa Suomea suosta, vaikka Heikin mukaan kaikki muut haraavat vastaan.

      1. Ans` katsoa, kun mennään hiukan eteenpäin. Tai sitten huomataan, että Suomessa onkin juuri tuon verran mänttejä, jotka ajattelevat vain omaa nöyhtäistä napaansa.

 3. Muutama havainto hallituksen ministereistä. Satonen alkaa muistuttaa Paavo M. Petäjää. Yhtä punainen naama ja puhe samanlaista sönkötystä kuin Petäjällä Lahden kisojen jälkeen. Purran naama ei kelpaa kuin kalanperkuulaudan ”koristeeksi”. No, tuleehan siihen toki sillin tuoksu ajan myötä. Sitten tämä Mussoliinin kokoinen ja näköinen elinkeinoministeri jonka mielisana näyttää olevan mafia italialaiseen tyyliin. Vielä tämä Häkämiehen lemmikkieläin eli Suomen suuripäisin selkärangaton jota myös pääministeriksi kutsutaan. Ei se niin miljardin päälle ole kun pitää kiskot uusia Turun suuntaan. Tämä on kirjoitettu ihan huumorilla eli läpällä kuten persuillakin on tapana..

  1. Luin, mutta sehän ei yllätä, että haluat kiihkeästi sivuuttaa edellisen hallituksen munaukset.

   1. No, sitten et ymmärtänyt avausta:

    ”Kannattaa arvioida tätä ideaa tulevaisuuden kannalta, eikä vatvoa kaikkia edellisisä hallituksia, joissa kaikissa on varmaan ollut totuuden kanssa ongelma ”

 4. Näinhän se menee että politiikan eri laidoilla olevat lyttäävät toisten näkemykset, en sitä naurunalaiseksi joutumisena pitäisi vaan aivan normaalina poliittisena menona.
  Jäin miettimään että kuinkahan hyvin mahtoivat nämä kiivaimmat arvostelijat olla perillä Suomen talouden tilasta.

  1. Uudensuomen Puheenvuoro on keskustelupalsta josta jokainen löytää mieleisiään tarinoita.
   Olen myös sen verran laiska etten juuri viitsi lukea täällä esitettyjä linkkejä, mielestäni tämän blogin parasta antia ja ainutkertaisuutta on se mitä keskustelijat ihan omalla suullaan esittävät.

   1. Juristi Kannala luettelee hallituksen työelämäuudistuksen suorat valheet. Siinä mielessä hapanta luetttavaa hallituspolittikan valheiden kannattajille.

 5. Eu:ssa persuihinkin kuuluvasta äärioikeiostolaisesta ecr-rymästä tuli Marin kummittelijaksi:

  ”Täältä katsottuna vaalivoittonne oli tärkeämpi
  kuin voitte kuvitellakaan. Päihititte Euroopan sosialistien nousevan tähden, eurovihreiden hullutuksien johtavan puolestapuhujan, globaalin edistysagendan ikonin”, Procaccini sanoi viitaten entiseen pääministeriin Sanna Mariniin (sd).”

   1. Kyllähän tääläkin PB ( persu blogissa ) nämä teikäläiset äärioikeistolaiset osataan nimetä, joilla harvoin on asiaa, nälvimistä ja ruonon lausuntaa kylläkin riittää.

 6. ITÄ-SUOMEN yliopiston dosentti ja historiantutkija Tapio Bergholm pitää meneillään olevaa työmarkkinoiden tilannetta täysin poikkeuksellisena Suomen toisen maailmansodan jälkeisessä
  historiassa:
  Heikon Kokoomuksen syy, kun otti änkyräoikeisto persut ja EK:n käsikassarakseen politiikan epädemokraattiseen tekemiseen.

  Lakot | Historiantutkija pelkää, että poikkeuksellinen lakkojumi aloittaa uuden riitaisen aikakauden Suomessa: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010289307.html

 7. Totuuskomissiot ovat sinänsä hyvä idea.

  Toki, jos tarkoitus on katsoa mikä puolue toteuttaa vaalilupauksensa, vastaus on että ei mikään koskaan. Hallitus on aina yhteistyö, jossa kaikki tekevät kompromisseja.

  1. Hallitusvaihtoehdot pitää neuvotella etukäteen ja julkistaa ohjelmavaihtoehdot kilpailtaviksi äänestäjistä.
   Tämä nykyhallitus on katastofiesimerkki äänestäjien kusetuksesta, joka ei ikinä enää saa toistua olipa millainen hallitus tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *