Uhkaa, uhkaa joka puolella uhkaa, mutta pahiten uhkaa luonnon köyhyys !

Meidän hallitus se uhkaa köyhiä ja kipeitä vain rahan kiilto silmissään.  Yksi kahjo uhkaa idästä, toinen ”trumpetti” lännestä. Yksi satelliitti pilvien päältä avaruudesta.  Jotain uhkaa nokkosen, hyttysen, käärmeen, orapihlajan tai kipusiskon pisto. Uhka siellä uhka täällä !

….mutta pahin uhka se on tässä alla: se uhkaa joka tasolla ja kaikkia; monipuolisen luonnon köyhyys.

Olen väittänyt sitä, että luonto on monen sairauden ja taudin puskuri viruksien ihmiseen leviämistä vastaan. Siitä on näyttöä, että jotkut eliöt ja eläimet pystyvät tappamaan viruksia niin kauan kun niitä on.

Tarvittaisiin tosivihreitä- ne taitaa kuolleen jo sukupuuttoon.

Luonnon köyhtyminen uhkaa taloutta, terveyttä, huoltovarmuutta ja yhteiskunnan vakautta – ”Vapaaehtoisuus ei riitä”, sanoo yli 40 tutkijaa | Luonto | Yle

25 vastausta artikkeliin “Uhkaa, uhkaa joka puolella uhkaa, mutta pahiten uhkaa luonnon köyhyys !”

 1. Pentti Linkolan opit kunniaan jos on todella hätä niin kuin taitaa olla. Eikä Linkolaa pidä lukea kuin piru raamattua jos ihan oikeasti on huolissaan luonnon puolesta.

 2. Tätä luonnon köyhtymistä konkreettisesti eivät voi nuoret silmät havaita. Sen voivat havaita vain he, jotka ovat vanhoja, omin silmin nähneet, haistelleet, tallustelleet, keränneet metsien antimia, tehneet puushowt, risusavotat. Onkineet kirkkaissa vesissä tai uineet.
  Keränneet kasvikansiot ja opetelleet ja muistavat ”taraxum officinales/ compositae” jne…

  1. Entisen kevytornitologina voin todistaa Heikin lausuman osaltani paikkansa pitäväksi. Ei ole nuorilla mihin verrata.

 3. Asia vaan on niin että pelolla on aina johdettu maapalloa eikä taida muuksi muuttua terv tepivaari

 4. Suojeltuja metsiä on yhä enemmän, kyllä suunta on oikea. Tarvisi vain löytää pitkän aikavälin strategia, parlamentaarinen yhteisymmärrys.

  On sangen outoa että tällä hetkellä kaikista puolueista persut pitävät luontoa esillä näin paljon.

  1. Pitäisi vielä jostain löytää tiaisia ja muitakin lintuja niihin suojeltuihin metsiin

   1. Hirveästi on pikkulinnut vähentyneet. Bird Life pihabongaukseen ei suuria löytöjä tullut- ihan perinteisiä. Tali- sini tiaisia, pikku varpusia, harmaavarpusia, hömötiaisia, mustarastaita jne. Ei punatulkkuja, ei punarintoja, ei tilhiä. Tuolla Rantaperkiön luonnonmetsäisellä ruokintapaikalla on lähes kaikki koolla.

   1. Yhtenään sitä persut puhuvat lähiluonnon tarpeellisuudesta ja ihmisten mahdollisuudesta päästä luontoon. Viime aikoina etenkin pk-seudulla.

    On hyvä muistaa että luontoa tarvitaan kaikkialla, ei vain luonnonsuojelualueilla.

 5. Juuri hetki sitten TV-1 ”puoliseiskassa” oli ukko, joka on tosi luontoihminen, tuntee luonnon kuin omat taskunsa, kalastaa, metsästää( hyvä hirviampuja), monien muiden lajien, voi sanoa aikamoinen mestari – Liikasen Eki. Se tuli todettua Tammelassa, missä useasti poikkesimme. Se oli Seura-lehden kulta-aikaa koko 80- luku.

  1. Kappas kun on tullut Liikasen Kuivajärvessä monet kerrat uitua. Eipä ole enää telkkarissa hupiohjelmia kuten oli Ekin aikoina, oli yksi suosikeistani hän.
   Kuhat kalastin Saaren salmen takana olevasta Pyhäjärvestä, kotijärvestäni. Näissä vesissä kalasteli myös täältä sittemmin poistunut Pohjolan Kalle.

 6. Mitä lintuihin tulee, hömötiaisia on talviruokinnassa alkanut näkymään taas reilummin. Kun muutin talviruokintaa monipuolisemmaksi ja kehitin ympäristöä turvallisemmaksi, on semmoinen luotettava reilu sadan linnun parvi koko ajan ympärillä. Toki talitintit ovat yhä enemmistö, mutta hömö- ja töyhtötiaisten määrää on.

  Jos vain huolehdimme niistä, ne pärjäävät.

 7. Lintujen ruokinta tuo myös haittoja varsinkin kaupunkeissa joissa on tuo rotta epidemia kasvanut jo liian suureksi

  Syynä ihan selviö maahan ruokkiminen syksyllä huomasin rottia parvekkeellani syytä en tosin heti tajunnut mutta tulihan se julki ja sain selville maahan syöttäjät

  Asia on kyllä erittäin hyvä mutta tapa ei maahan ei pidä heitellä yhtään mitään rotat kiittää niille kun kelpaa ihan mikä vaan vaikka ihmiskivi terv tepivaari

  1. Aina joku hiiri, myyrä tai rottakin on syöttöaseman asiakas kuten eilenkin metsähiiri Eteläpuistossa.
   Mutta verottaa siellä oravat, harakat, naakat ja pulutkin omansa.
   Viime vuonna tähän aikaan yksi hiiripöllö huolehti kyllä jyrsijät tyystin suihinsa. Saalis oli yli 300 ”hiirtä” kertoi arviointimies.

 8. Lintujen ruokintaympäristössä on mahdollista tehdä paljon ratkaisuja jyrsijöitä vastaan. Se otki pitää suunnitella. Sopiva ruokavalinta, sopiva asettelu niin apu menee perille. Ei minua haittaisi yhtään jos varislinnutkin siellä kävisivät, mutta heille tuo ei maittaa mitä tarjoan. Närhi on isoin vierailija ja sekin hyvin kranttu.

  Kaupunkialueella en toki tuota tekisi. Minun ruokintapaikalta on lähimpään taajamaan 15 kilometriä.

  Ensimmäinen kuva ennen viimeisintä täydennyskierrosta.

  Lintujen talviruokintapaikka

  Lintujen talviruokintapaikka

 9. Pihapiirissäni poikkeilee myös pari fasaania, jokunen harakka ja mustarastas. Niin käpytikkakin toisinaan käy nokkimassa talimakkaraa. Rottia ei ole saarellamme, eikä oraviakaan ole näkynyt.
  Varsinaiset ruokavieraani ovat tali- ja sinitiaiset, pikkuvarpuset ja punatulkutkin toisinaan, lähinnä auringonkukan siemeniä pidän tarjolla.
  Harakoille ja fasaaneille joskus heitän hangelle kourallisen auringonkukan siemeniä ja kuivamaan päässeen leivän kantoja. Poikkeavat aika ajoin tarkastamassa.
  Ennen oli kuusi- ja hömötiaisiakin ja keltasirkkuja, nyttemmin ovat ikävä kyllä hävinneet.

 10. Aiempaan, miten saan kuvan kommenttiin. Tämä ei ole helppoa peruskäyttäjälle pakko myöntää. Itse opettelin tuota html-peruskieltä kirjoittamaan joskus 1997 tjsp niin se jäi mieleen.

  Kirjoitan sen ihan raakana html-tekstinä tuohon kommenttiin vain itse. Se näyttää kommentin muokkausnäkymässä tältä. Kuvan voi toki ladata myös Pirkan blogeihin ja sieltä linkata, minun esimerkissä se on omilta kotisivuiltani (laiskuuttani) mutta se voi olla tännekin ladattu.

 11. Lintulenssu tappoi niin paljon hyönteissyöjiä, että ilma on sakeana itikoista. Voi tulla tappioita viljelyksille ja metsille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *