Jauheliha säilyy hyvänä pakastimessa vuosia

Minulla on ollut Atrian nauta-viljapossu jauhelihaa kaksi kilon pakettia pakastimessa, siltä varalta, että joskus tulee tarve. 50% naudanlihaa.

Kyseinen jauheliha on pakattu erityisen hyvin. Jauhelihaa on jauhamisen jälkeen jotenkin puristettu kasaan ja laitettu ohuesta muovikalvosta paketti ympärille. Ei ole myynnissä ilmaa, eikä suojakaasua, vaan lihaa. Ei vie ostoskassista niin paljon tilaa, kuin tavanomaiset suuret kovat pakkaukset. Vastaavasti vie vähän tilaa pakastimessa.

Eilen maanantaina Prismasta oli kyseiset jauhelihat lopussa, joten nostin yhden paketin jääkaappiin sulamaan.

Tänään tein lounaaksi ja moneksi tulevaksi ateriaksi ison kattilallisen kuorittuna keitettyjä vanhoja perunoita ja ”kastikkeen”, oikeammin muhennoksen, siitä lihasta ja kahdesta suuresta vanhasti sipulista.

Lihasta oli jo päältä päin näkyvissä, että se oli edelleen hyvässä kunnossa vaikka oli pakastettu huhtikuussa 2022, eli ollut pakastimessa reilusti yli kaksi vuotta.

Tuli aivan herkullinen ateria ja syötävää monelle tulevalle aterialle.

10 vastausta artikkeliin “Jauheliha säilyy hyvänä pakastimessa vuosia”

 1. Lihasäilykkeiden parasta ennen päivämäärä taitaa olla luokkaa viisi vuotta.

  Lihasäilykkeitä säilytetään yleensä huoneenlämmössä. Pakastetun lihan säilyminen kelvollisena voisi olla jopa pidempi kuin lihasäilykkeillä.

 2. Minulla on kaksi täsmälleen samaa tuotetta pakastin-lokerossa. Olen tykännyt, koska puoliksi nautaa ja vähemmän pakkausjätettä sekä kompakti pakkaus, kuten avauksessa todettiin.

  Teen harvoin itse ruokaa punaisesta lihasta, ja olen muutoinkin pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä, lisäksi oma henkilökohtainen preferenssini on mieluummin ostaa tuotantoeläinten lihaa kuin metsän villien, en ole kiinnostunut riitelemään tästä asiasta, vaan se on vain minun oma preferenssini, koska ajattelen että villit luonnossa jäävät jo muutoinkin ahtaalle, ja Haluaisin antaa luonnolle enemmän tilaa/ vapautta.

  Mutta kun teen ruokaa punaisesta-/ naudanlihasta, on se ensisijaisesti joko tuttavien omalta tilalta (jossa itse olen monesti käynyt tapaamassa eläimiä ja nähnyt kuinka hyvin niitä pidetään ja miten ne eivät lainkaan säiky ihmistä) — tai sitten joku tällainen tuote.

  Ja kun teen liharuokaa, on se usein yksi ja sama lihapulla-ohje, jossa paseeratussa tomaattikastikkeessa kypsennetään parmesan-/pecorinojuustoon sekä kananmunaan sekoitettu, pippurilla ja suolalla simppelisti maustettu jauheliha.

  Viimeksi Pinsiön Taimitarhalla käydessäni löysin uuden kiinnostavan kokeilun, Pielisen Kalajaloste Oy:n kirjolohisäilykkeen, jonka speksejä en sen suuremmalla salapoliisityöllä ole tarkistanut, mutta suomilippumerkki säilykepurkin kyljessä oli.

  Tein lohisäilykkeestä hyvin, hyvin yksinkertaisen pastan — siis pakkasesta parsakaalisekoitusta/porkkanaa kattilaan fusillin kanssa pikku hetkeksi, jonka jälkeen uunivuokaan ladoin lasagnen valmistuksen tapaan kerroksen kasviksia/pastaa, kerroksen kalasäilykettä, kerroksen Välimeren yrttimaustetta + kevyt suolaus &pippuri ja lopuksi päälle joku maustettu ruokakerma sekä valmis juustoraaste.
  Näin mihinkään esivalmisteluun ei tarvitse käyttää lainkaan aikaa, mistä pidän. Ja tulee vähemmän tiskiä.

 3. Ei se pakastus sitä paranna mutta parhaimmillaan säilyttää. Mikäs siinä. Itse olen sen verran arvokonservatiivinen jäärä että vararavintoni on Jalostajan hernekeittoa.

  1. Kotipakastus ei lihaa paranna. Syväpakastus – 40 C jotenkin säilyttäisi.
   Raa’an lihan terveellinen bakteerifloora tuhoutuu pakkasessa.
   Raaka liha pitää käyttää
   ”riiputuksen” jälkeen ( tapahtuu yleensä teurastamolla)
   säädetyn ajan kuluessa.

  2. Toki minullakin on Jalostajan hernekeittopurkkeja, Jalostajan sikanautasäilykkeitä, jne., jne.

   Pidämpä kuitenkin myös jauhelihaa, leipää, lenkkiä, marjoja, jne. pakasteessa.

 4. Minulla on kaksi pakastinta, paljon marjoja ja sieniä mutta myös monenlaista hätävaraa jäässä, naapurilta ostettuja ahvenfileitäkin aina kolmisen kiloa, hakkulihaa ja sian ulkofileitä ja kylkilihoja ja jonkin verran valmiiksi tehtyjä ruokia. Sähkökatkoihinkin olen varautunut, on agregaatti liiterissä, en vielä ole tarvinnut, paketissa on. Ehkä pitäisi koekäyttää. Myös pari kaasupulloa on ja tietysti liiteri pullollaan kuivaa koivuklapia. Villavaateistakaan ei ole puutetta, emäntää kun vaivaa neuloosi, juuri torkkupeitonkin kutoi, yhdisti 40 pientä villakudetilkkua

  1. Hyvin olet Matti varautunut – se on oikein.

   Minullakin on ollut aggregaatti varastossa vuosia. Vähän aikaa sitten koekäytin, että on vielä kunnossa – hyvin pelasi.

   Kaksipolttiminen kaasuliesi ja kaasupullo ovat myös varalla. On kerran koekäytetty, muuten käyttämätön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *