Kansalaisvelvollisuus on nyt täytetty

Niin, minun mielestäni äänestäminen demokraattisen valtion, kuten Suomi, vaaleissa on kansalaisvelvollisuus.

Jos kansalaiset eivät viitsi äänestää, eli äänestysprosentti laskee kovin alas, niin sitten tämä hieno demokratiamme ei toimi oikein. Suomen demokratia on Maapallon mittakaavassa harvinaista herkkua.

Suosittelen, että äänioikeutetut täyttävät kansalaisvelvollisuutensa.

16 vastausta artikkeliin “Kansalaisvelvollisuus on nyt täytetty”

  1. Tässä olen avaajan kanssa hyvin samaa mieltä demokratian toimivuutta ajatellen, ja olen vakavasti harkinnut ennakkoäänestämistä. Mielestäni jokainen oman arvomaailmansa tunteva voisi äänestää taktikoimatta omien arvojensa pohjalta aidosti. Ja toivon, että myös suuret ikäluokat sekä vanhemmat ihmiset jaksavat keleistä huolimatta äänestyspaikoille.

    Luin aikanaan kauniin aforismin arvoihin liittyen, jonka karkea suomennos menee jotenkin näin: ”älä anna pelkojen ohjata elämäsi suuntaa, vaan ohjaa itse itseäsi”.

  2. Tulin eilen Jyväskylästä, pitää käydä kauppareissulla ääni antamassa

  3. Ei äänestäminen mikään velvollisuus silti ole vaan se on oikeus jokaisella äänioikeutetulla se on sitä demokratiaa

    Velvollisuus olisi diktatuuria Jota käytetään eräissä maissa terv tepivaari

  4. Ei se väärin ole kutsua äänioikeuden käyttöä kansalaisvevolliduudeksi vaikka itse koen sen enemmän mitä suurimpana oikeutena.

    Paljon ovat aikanaan isät ja äidit tehneet ja antaneet sen eteen, että meillä on vapaat vaalit.

    Moni antoi sen suurimman uhrauksen, jotta me saamme ilmaista mieliteemme ja sanoa sanamme vapaassa maassa.

    Hattu päästä heille kaikille ja mitä nöyrin kiitos.

  5. Minulle se ei ole koskaan velvollisuus mutta kuten itse sanoit että olisi ”suurin oikeus” jona itsekkin sitä pidän terv tepivaari

  6. Kyllä ne molemmat tuli hoidettua täälläkin, niin oikeus, kuin velvollisuuskin. Ne aikanaan äiti ja isä hankki, ollen rintamalla haavoittuen molemmat.

  7. Olen vanhanaikainen ja yksioikoinen mies mikä näkyy myös äänestämisessäni. Pidän tätä ennakkoäänestystä kotkotuksena, äänestän vasta kun on äänestyksen päivä, se on jollakin tavalla ”pyhä” minulle. Tänäänkin kävelin kauppareissullani Vaasan torin poikki, olisi siinä ollut tarjolla matkani varrella lasikoppi jossa olisin voinut ennakkoäänestää, lisäsin vauhtia ja kuljin pitkin askelin sivu.

    Äänestämisen koen tärkeäksi vaaleissa jotka liittyvät valtakunnan politiikkaan ja aina äänestän, osuuskaupan vaaleissa en äänestä vaikka minulla ässäkortti onkin, useimmin nuukuuttani asioin Lidlissä ja Minimanissa mutta laiskuuttani josku kyläkaupassamme joka on Sale, no osin siellä siksikin että on tuttuja kasaneitoja joiden kanssa on mukava tovi vitsailla.

    Näin on tapani, se kenelle ääneni annan on kyllä ollut jo ainakin viikon selvillä pitkän ja vaikean pohdiskelun tuloksena, lukkoon lyötynä vaikka kyllä telkkarista seuraan vaalitenttejä, ehdokkaiden puheet voin kyllä arvata mutta niitä arvioivien toimittajien ja median kommentit kiinnostavat monimuotoisuudessaan, erityisen jännää on kun arvioidaan joku yksittäinen sana tai jopa ilme ratkaisevaksi tekijäksi ehdokkaan kelpoisuudesta.

    Eikä tämä sitä tarkoita että ylenkatsoisin reipasta ennakkoäänestäjää, kukin parhaaksi katsomallaan tavalla

    1. Moni pukeutuu parhaimpiinsa varsinaisena vaalipäivänä ja menee äänestämään. Siten osoittaa kunnioitusta demokratialle, Vapaalle Suomelle, jne.

      Se on varsin kunnioitettavaa.

      Olen itsekin varsin usein äänestänyt varsinaisena vaalipäivänä – silloin tällöin ollut myös mukana vaalilautakunnassa kokoomuslaisena.

      Ennakkoäänestäminen merkitsee minulle sitä, että taatusti ei jää äänestämättä, vaikka joutuisin reissuun, sairastuisin tai sattuisi joku onnettomuus.

      Kukin taaplaa tyylillään – minusta on tärkeää, että äänestää. Se on suorastaan etuoikeus osallistua rehellisiin vaaleihin. Esimerkiksi Venäjällä ei ole rehellisiä vaaleja, vaan vain absurditeatteriesityksiä nimeltään vaalit.

  8. Kyllä äänestämässä tulee käytyä vaikka ehdokas on vielä haussa. Vaan eipä se tässä ensimmäisellä kierroksella vielä ratkeakaan.

  9. Pitää kyllä ehtiä. Odotan vain että vaaliviranomaiset kertoisivat missä voi allergikkokin käydä. Pääosassa ennakkoäänestyspaikkoja se ei enää toteudu. Voi olla että Taysilla käynti olisi helpointa, siellä ei liene huolta.

    1. Ennakkoäänestyksessä ensimmäinen päivä ja viimeinen päivä ovat vilkkaimpia – vältän niitä.

      Toisen päivän aamuna ei tarvinnut juurikaan jonotella – ei mennyt kovin montaa minuuttia.

  10. Eilisaamuna, kesken lumitöiden kävin minä. Pysäytin traktorin ja haalarit päällä kipaisin minäkin, ajattelin jos vaikka on niin paljon lunta, ettei vaalipäivänä ehdi, tai pääse. Presidentti on valittuna minulla jo ollut monta viikkoa, mutta onhan niitä vaaliohjelmia ollut mukava katsella. Se rähinä niistä on puuttunut, niitä oli takavuosina aina ohjelmissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *