Ydinvoimalat joko ”rikki” tai huollossa keskellä kylmintä talvea…

Laitanpa tuohon Iltalehden jutut aiheesta ja päätelkää itse,,,mikä meni pieleen?

”Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikössä havaittiin vika, jonka vuoksi laitoksen tehoja ajetaan alas kymmenien tuntien ajaksi.”

”Loviisa 2 laitoksella havaittiin vika sähköjakelujärjestelmän mittausjärjestelmissä, jonka vuoksi laitoksen tehoja on ajettu alas, tiedottaa energiakonserni Fortum.”

Lähde:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88bc6b4a-d170-4ab0-853b-c9cab692011f

”Olkiluoto 3 on pian pois käytöstä yli kuukauden – Näin se vaikuttaa sähkön hintaan

Olkiluoto 3 vuosihuolto alkaa maaliskuussa ja kestää 37 päivää. Käyttökatko voi näkyä myös sähkön hinnassa.”

Lähde:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f6cd2492-cc01-4c81-ba58-8e483b90a0f5

”– Huomenna pakkasta on laajasti. Ollaan noin -15 asteen tuntumissa ja maan pohjoisosissa vielä kylmempääkin, 20–30 pakkasasteeseenkin saakka, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.”

Lähde:

https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/dccb6174-9566-4182-b967-b0c135303e29

 

20 vastausta artikkeliin “Ydinvoimalat joko ”rikki” tai huollossa keskellä kylmintä talvea…”

 1. Loviisan ydinvoimalan polttoaineriippuvuus irrotettiin naapurista. Kas vain, onko siellä joku etäohjaus voimalaan ?
  Eivät nämä ole kuin sabotaasia joko energian myyjiltä tai joltakin muulta.
  … mutta pörssisähkömarkkinat ovat rikki niin kuin joku ammattilainen ilmaisi. Eli, halvin tuotantomuoto tuulivoima, kun tuulee eniten, määrää hinnan.
  Kun ei tuule, sen määrää ydinvoima, joka on kallista kun ”huolto” on päällä.

 2. bensalla mennään sitten kun se loppuu loppuu myös autolla menot terv tepivaari

 3. Viittaan edelliseen kommenttiin. Verkkolehti Partisaani julkaisi kyseisen artikkelin 12.8.2021. Muistaakseni eräs Iltapäivälehden toimittaja haukkui ko. uutisoinnin vuoksi Partisaani-julkaisua natsisaitiksi, mutta ei kumonnut uutisointia.
  Ilta-Sanomat julkaisi artikkelin samasta aiheesta 21.2.2022. Johtuiko puolen vuoden viivästys uutisoinnissa siitä, että juttu oli ”monimutkainen”?

 4. Toivoisin hieman suhteellisuudentajua ydinvoimakirjoituksiin.

  Loviisan ydinvoimalan toisessa yksikössä (karkeasti 40 vuotta vanha) on vikaa, joten sitä ei ajeta täydellä teholla.

  Kuitenkin ydinvoima tuottaa Suomessa tätä kirjoittaessani sähköä 4126 MW teholla, eli 93,8% kapasiteetista.

  Tuulivoiman tuottama teho vaihtelee pahemmin kuin vuoristoradalla välillä 6 MW, välillä 5400 MW – kääntäen verrannollisesti sähkön kulutukseen nähden.
  https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

   1. Loviisa 2 ikivanha reaktori tuottaa yleensä sähköä noin teholla 500 MW – siitä onko se 500 MW päällä vai pois ei riipu oikeastaan yhtään mikään.

    Jos Inkoon hiilivoimalaa ei olisi purettu, niin meillä olisi 4 kertaa 250 MW varavoimaa – vaan ei ole. Se on jo paljon merkittävämpi asia kuin yksi noin 500 MW ydinvoimala.

    Tuulivoiman kapasiteetti on jo peräti 6715 MW, mutta pirukaan ei tiedä miten suuri teho tuulivoimasta oikeasti saadaan huomenna. Juuri tällä hetkellä tuulivoima tuottaa sähköä teholla 1198 MW.

    Tuonti tällä hetkellä teholla 2153 MW. Eikä ole edes kunnon pakkasia.

     1. ”Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikössä on havaittu vika sähköjakelujärjestelmän mittausjärjestelmissä, tiedotti Fortum sunnuntaina illalla. Vianselvitys oli aloitettu.”

      Ei vakavalta kuulosta .

     2. ”Päivitys: 15.1.2024 klo 14:30: Vika sähköjärjestelmässä on paikallistettu ja kakkosyksikön tehon laskeminen on keskeytetty. Sähköjärjestelmässä oleva vika korjataan, jonka jälkeen järjestelmät koestetaan ja varmistetaan, että kaikki toimii suunnitellusti. Näiden töiden ajan kakkosyksikön teho pidetään noin 280 megawatissa.”

      https://www.fortum.fi/media/2024/01/fortumin-loviisan-ydinvoimalaitoksen-kakkosyksikolla-tehonalennus-paivitetty-151-klo-1430

 5. ”Nythän selvisi, että eihän Suomen älytön sähkön pörssihinta olekaan pohjoismaisen pörssin yhteinen hinta, vaan ikioma Suomen sutkaushinta. Kun täällä kwh-hinta yli euron, Ruotsissa ja Norjassa vain 15-19 senttiä. Suomen sähköntuottajat kiittävät. Tarttis tehrä jotakin.” – Tekstari tämän päivän Lapin Kansan mielipidesivulla.

 6. Punavihreät toimittajat, ym. tuulivoimahuijarit, lyövät hätäkelloa, että Suomen ydinvoima on muka syyllinen korkeisiin sähkön hintoihin.

  Totuus on tietenkin päinvastainen Suomi saa kiittää ydinvoimaa siitä, että sähkön hinta on edes näin alhainen. Sähkön hinta on korkealla siksi, että Suomeen on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima aivan hirvittävä määrä – kapasiteetiltaan jo 6715 MW, vaan kun ei tuule niin ei tuule.

  Juuri tätä kirjoittaessani Suomessa sähköä kulutetaan teholla 13562 MW, mutta tuulivoima tuottaa sähköä vain teholla 833 MW. Se parjattu ydinvoima tuottaa sähköä teholla 4337 MW. Suomeen tuodaan sähköä ”langat punaisena” teholla 2435 MW.

 7. Tuulivoiman ansiosta, kun tuulee, sähkön hinta on halvinta. Kun ei tuule, hinta määräytyy pääosin ydinsähkön mukaan, joka on halvimmillaankin kalleinta. Se vaan on näin pörssisähköjärjestelmässä.

 8. Suomeen on rakennettu aivan liian vähän ydinvoimaa ja aivan liian paljon haitallista sattumavoimaa tuulivoima.

  Olisipa meillä edes Suomeen suunnitellut Olkiluoto 4 ja Hanhikivi 1 alkuperäisten suunnitelmien mukaan käytössä, niin sähkön hinta olisi oleellisesti alhaisemmalla tasolla.

  Ydinvoimalla tuotettu sähkö on erittäin edullista, sillä polttoaine on halpaa. Investointikustannus on suuri (1400 MW voimala maksaa noin 5000 miljoonaa euroa – mutta kun se investointikustannus jaetaan 60 vuoden aikana tuotetulle sähkön määrälle (MWh), niin se on sähkön hinnassa varsin alhainen:
  https://jput.fi/Ydinvoimalla_tuotettava_sahko_on_edullista.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *