Luonto herää

Minä aamukahvia juodessani katselin ikkunasta kun meidän laiturilla oli kaksi joutsenta ja muutama sorsa. Eivät ne oikein pidemmälle vielä pääse, kun järvestä on vasta rannat auki.

Piti siitä sitten lähteä autolla kirkolle laboratorioon, kyllä tietysti lähdinkin. Siinä vaan oli oma hommansa, kun neljä peuraa seisoi hallin liukuovien edessä. No, kyllähän sitten väistivät ja juoksivat pitkän matkan minun edessäni ennen, kuin painuivat metsään. Kerran kysyin metsästysseuran päälliköltä, että miksi niitä on täällä meidän nurkissa jatkuvasti syömässä kaiken mahdollisen. Sinä kun et pidä kovin meteliä ja elät yksin, niin ne tulevat tänne pakoon.

Tässä meidän kunnassa oli yli 1200 peuran kaatolupaa, jos olen oikein ymmätänyt, niin niitä jäi melkein kolmasosa kaatamattaa

Eilen löysin yhden rakennuksen kivijalan vierestä vanhan rastaan pesän. Rastas tekee sisältä hienon pesän, vaikka ulkonäkö onkin sitten aika resuinen. Tämän se sitten oli kuitenkin ajatellut, että vanhaa ei kannata kunnostaa, eli heitti vanhan pois, kun tulee yhtä kalliiksi jos kunnostaa vanhan.

Pihalla hiippailee paljon pikkulintuja, joita en edes tunne, ainoastaan, punarinnan ja mustarastaan. Tänään sitten söin oikein meidän ruokapöydän vieressä ja seurasin pikkulintuja lintulaudalla. On siinä enemmänkin ollut vilinää talvella, mutta nyt siihen tuli punatulkku herra uros kirkkaassa punapuvussaan. Muutaman siemenennokkasi ja siirtyi ilmeisesti huilaamaan. Tuli siihen sitten  rouva naaras tylsän harmaassa puvussaan. Yritti myöskin nokkasta siemenen, mutta herra olikin vihainen ja nokkasi sitä niskaan. Eipä auttanut muuta, kuin mennä ilmeisesti arvoasteikossa toiselle sivulle ja eri aukolle. Sinne jäi vielä nokkimaan, kun minä sain syötyä.

Taitaa olla kesä tulossa ja tässä se minun aikani kuluu, kun seuraan luonnon elämää.

20 vastausta artikkeliin “Luonto herää”

  1. Peurojen kaataminen voisi lisääntyä jos olisi fiksu tapa käyttää lihaa ja siten maksaakin siitä – motivoisi lisää. Jos ei ihmisille kelpaa niin tehtäisiin edes koiranruokaa.

    Eräs metsästäjä minulle sanoi että tässä on pykäläviidakko edessä. Sääli, peurojen liika määrä on melkoinen ongelma.

  2. Täällä Pyynikin etelärinteessa pullahtivat sinivuokot täytten kukkaan eilen 9.4. kuten lähes aina. Nyt niitä on parin aarin alalla. Seuraavaksi odottelen leskenlehtiä.
    Lumi on kokonaan hövinnyt paitsi Pyynikin pohjosrintteiltä.
    Kasvimaalla valkosipulit ovat oraalla.
    Myös krookukset ja skillat kukkivat ja tulppaanit nousevat.

  3. Kyllähän se peuranlihakin on ihan hyvää, kun vaan osaa laittaa. Minä en osaa, pitää vaan odotella naisväkeä Italiasta, eiköhän sieltä tule kesällä apua. Meille tuo metsämiehet ison tilsan yleensä, tai toi jo.

  4. Eihän peuranlihan laitossa ole mitään ongelmaa.
    Netti on täynnä ohjeita, kun vain viitsii katsoa.

    1. Kyllä lihanlaitto on kaikkineen pitkän oppimäärän tulos. On ruhon osat eri tarkoituksiin eri käsittelyin eri valmistustavoin jne. Antaa mieluummin osaavan tehdä oikein.

      1. Vai niin mutta kyllä vanha metsästäjä osaa saada peuran lihasta hyvää ruokaa

        Vaikka kyllä hirvi on aina parempaa mutta ei se peurakaan huonoa ole terv tepivaari

  5. Joo siis tottakai peuran lihasta saa maukasta, ehdottomasti. Mutta peuroja on niin maan perkuleesti että metsästäjillä ei ole tarpeeksi isoa lähipiiriä sitä kaikkea syömään.

    Siksi olisi hyvä jos löytyisi insentiivejä tähän ja lihalle mahdollisimman paljon käyttöä.

    1. Jos olisikin sitä lihojen tuottajaporukkaa . Minulle vaan on tullut käsitys, että metsästäjät ovat hyvin ”sisäänlämpiävää” porukkaa. Tuolla kerran tuttavan luona naapurin äijä lykkäsi kottikärryillä isoja kuormia roskikseen. Minä tunnetusti uteliaana kysäisin, etä mitä touhuat. Mies sanoi, että täytyy tyhjentää toinen isompi pakastin, kun kohta alkaa taas se metsästyskausi ja on lihoja pakastin täynnä. Tuttavani sanoi, että eipä niitä talvella ollut kun hän olisi ostanut.

    2. Pitäisköhän myydä muihin maihin peuranlihaa

      Puhtaana luonnon lihana myyhän jotkut mm saksan hirveä Suomeen terv tepivaari terv tepivaari

  6. Minä olen täälläkin monta kertaa sanonut, että ruoanlaitto ei kuulu minun parhaimpiin taitoihini. Kaupan valmisruokien valikoima ja laatu on himuisesti parantunut , ihan muutaman vuoden aikana. Minä olen muutaman kerran laskenut, että ei yksinäisen ihmisen oikeastaan kannata yksin tehdä niitä ruokia. Aina tulee liian suuri hävikkikustannus. Ehkä jonkin sopan ja perunoiden keitto onnistuu.

    1. … ja vaikka osaiskin, on paljon edullisempaa ostaa esim. koulutusravintoloiden valmisruokatarjonnasta pikkuannoksia. Niitä saa valmiiksi pakattuina ja ovat varmaan lisäaineettomia suoraan keittiöistä.
      Ei kaupunkien keittiöissä viitsi paistaa grillata tms. koko repertuaaria siivoineen jätteineen ja ylimäärineen tehdä.
      Makumaalima vaihtelee eikä tarvitse syödä samaa kattilallista koko viikkoa.

      1. Kaikilla vaan ei ole mahdollisuutta tuota koulutusravintolan ruokaa ostaa terv tepivaari

  7. Kuulin yhdeltä tutultani että oli päässyt maistamaan savustettua majavanhäntää ja oli ollut herkullista…

  8. Noinhan luonto aina keväällä tekee tuoden maahamme kurjet ja joutsenet plus lauman pikkulintuja

    Jotkut sanoo että joutsenet ja kurjet laulaa kauniisti siitä en ole samaa mieltä

    Eilen kävin Teiskossa ja siellä ne kyllä huusi kurkkusuorana laulua en siitä saanut mistään kohtaa terv tepivaari

  9. Kevättä pukkaa täälläkin. Ilma on kuin morsian, suvituuli keinuttaa pihapuiden oksia ja vesi tippuu räystäältä. Tämä on kolmas päivä perätysten, et on plussan puolella yötä myöten. Alkukuusta oli ravakoita yöpakkasia, 3 tätä kuuta liki -30 astetta.
    Lunta on vielä lujasti, pihassa koneella pukattua lunta liki kolmen metrin palle.

    Kittilälehden mukaan 9.4. lunta oli Pakatissa 100 cm, Kittilän pokassa 111 cm ja Kittilän Kenttärovassa 119 cm. (Pakatti on kirkonkylässä, Pokka siellä Inarin rajalla ja Kenttärova Raattamassa Pallastunturin lähellä.)

    Ollaan emännän kanssa sisätiloissa. Emännälle laitettiin muutama viikko sitten lonkkaproteesi. Minulla toinen jalka ”piruillut” tammikuun lopusta lähtien. Käynyt Levillä ortopedillä ja sain lähetteen Rovaniemelle magneettikuvaukseen (julkiselle puolen). Eiköhän siellä selviä mikä jalkaani riivaa. Ortopedi epäili vaivan johtuvan selästä. En väittänyt vastaan.

    Yksi aikuisista lapsistamme on autellut meitä arjen kanssa pärjäämisessä emännän lonkkaoperaation jälkeen. Kiitollisia olemme molemmat.

  10. Mulla on ollut lonkka särkyä viime syksystä asti ei kannata vanhentua kun särkyjä vaan tulee ilman syytä

    En ole kaatunut enkä juossut päin seinää mutta niinhän se on jos ikä ei mitään opeta niin ainakin hitaammin käveleen terv tepivaari

    1. Kun olet ajanut kilpaa pyörällä, jonka ajoasento on lonkalle ja persee…”sairas” tai juossut maratoneja tai muuta yksipuolista, näin käy. On jokunen tie eteenpäin. Tavalla tai toisella saada voimaa takaisin alavartaloon. Heironta ei ole se juttu. Sitten akupunktio auttaa hermoratojen puudutukseen.
      Ja kolmas on leikkaus.

  11. Ovat sitä peipot jo tehneet muotialassa jo muutaman päivän ajan terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *