Hyötyblogien säännöt

Hyötyblogeissa noudetaan muutamaa ylimääräistä sääntöä blogin perussääntöjen lisäksi. Näiden tarkoituksena on tukea hyötyblogien perusideaa. Koska hyötyblogit ovat ns. ”hitaita blogeja”, eli pitkäaikaisia ja rauhassa tehtyjä, edellytämme niiden kirjoittajalta myös rauhaisaa tutustumishetkeä näihin sääntöihin.

Kirjoittajan vaatimukset

Kuka tahansa Pirkan blogien kirjoittaja voi pyytää pääsyä hyötyblogien kirjoittajaksi. Kirjoita ensin blogaus minkä katsot sopivan hyötyblogiksi ja lähetä sitten linkki tähän blogiin ylläpidon sähköpostiosoitteeseen yllapito(ät)pirkanblogit.fi. Kun tunnuksesi on hyväksytty hyötyblogeihin, voit jatkossa julkaista niitä vapaasti. Tunnus voidaan kuitenkin poistaa hyötyblogaajien listalta sääntöjen rikkomisesta johtuen.

Hyötyblogin pääperiaatteet

Siinä missä tyypillinen päivän blogaus on yleensä tuoreesta aiheesta, päivän uutisesta tai politiikasta, ovat hyötyblogit hieman enemmän irti tästä hetkestä ja tiukoista mielipiteistä. Hyötyblogauksessa jaat asiantuntemustasi ja/tai kokemustasi sinulle läheisestä aiheesta ja rohkaiset keskusteluun pitkällä aikavälillä. Hyötyblogit eivät ole paikka politiikalle, vaan pohdiskelulle ja rakentavalle keskustelulle. Kerro toki näkemyksesi aiheesta, mutta muista myös perustella sitä ja avata taustoja. Käytä aina tarpeen vaatiessa linkkejä avataksesi taustoja.

Useimmiten hyvä hyötybloggauksen kirjoittaminen vaatii hieman enemmän aikaa syntyäkseen, muutaman oikolukukierroksen sekä sopivan otsakekuvan. Kiire ei ole hyötyblogaajan ystävä. Hyötyblogille ei ole minimi- tai maksimipituutta, mutta useimmiten hyötyblogaus on tyypillistä päivän blogausta pidempi.

Muista seurata blogauksesi kommentteja ja osallistu keskusteluun rakentavasti.

Hyötyblogin aiheet

Hyötyblogeille on muutama hyväksytty aihepiiri. Lisää aiheita voi ehdottaa moderaattoreille tai ylläpidolle. Juttujen löytämisen helpottamiseksi saatamme jakaa aiheet useille alasivuille mikäli jokin aihe nousee erityisen suosituksi.

  • Koti – esim. rakentaminen, sisustus, remontointi ja entisöinti
  • Ympäristö ja luonto – esim. eläinaiheet, luontoharrastukset, valokuvaus, retkeily
  • Ruoka ja ravinto
  • Filosofia
  • Terveys, kuntoilu, hyvinvointi
  • Tietotekniikka

Hyötyblogin julkaisu

Kun tunnuksesi on hyväksytty hyötyblogaajaksi, saat blogauksen listattua hyötyblogeihin liittämällä siihen avainsanan ”hyötyblogi”. Muistathan aina lisätä myös vähintään kaksi muuta avainsanaa. Käytä avainsanoissa sanojen perusmuotoja.

Hyötyblogilla on myös aina oltava otsikkokuva (artikkelikuva; ks. editointinäkymän oikea reuna), sillä se näkyy hyötyblogien listauksessa.

Hyötyblogi näkyy aina myös kaikkien blogien listauksessa pääsivulla, mutta jää hyötyblogien sivulle listatuksi paljon pidemmäksi aikaa, kuvan kanssa.