Tekoäly – viimeinkin hyötykäyttöön

Kuva liittyy Tietoviikon minusta 1987 tekemään haastatteluun aiheesta

Tekoäly

Kummallisen vähälle huomiolle on jäänyt yhdenvertaisuusvaltuutetun julkistama tieto Sebastian Tynkkysestä aloitettavasta poliisitutkinnasta, jonka mahdollisti  Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä vihapuhealgoritmi (kansanomaisesti vihapuhekone). Vaikka kone on vielä kehittelyvaiheessa ja esim. yllättäen portugalin kieli tuottaa turhia positiivisia osumia, on kuitenkin Tynkkysen koko kuntavaalikampanjan tunnistaminen rasistiseksi todella vakuuttava näyttö vihapuhekoneen mahdollisuuksista.

Joitakin saattaa häiritä tässä Suomen lainsäädännön kehittymättömyys, koska käsitettä vihapuhe ei vieläkään ole laintasoisesti määritelty. Onneksi yhdenvetaisuusvaltuutettu tai poliisin vihapuheiskuryhmä, eivätkä muutkaan tällä alueella toimijat anna sen häiritä yhteiskunnallisesti tärkeätä työtään.

Lähde: Vihapuhekone, tämän vuosikymmenen ehkä huomattavin tietotekninen innovaatio — ReijoManssila

7 vastausta artikkeliin “Tekoäly – viimeinkin hyötykäyttöön”

 1. Taisi joku viisas sanoa
  että jos loukkaa puheella nimellämainittua henkilöä se on vihapuhetta.
  – Hyvä jos kirjoituksensa voisi ajaa vihapuheen poistajan kautta ennen julkaisua.

  1. Tässä niitä kysymyksiä tulee.
   Ehkäpä vihapuhe-rikosta ei löydy lakikirjasta, koska se on vastaanottajan subjektiivinen kokemus.
   Kunnianloukkaus ja laiton uhkaus löytyvät, ja niiden pitäisi riittää.

 2. Mikä nyt tuo koko käsite ”vihapuhe”on ?

  Ennen oli kavereita, joista ei tykätty, vaan vedettiin turpaan ja saatiin turpaan itsekin- aika nopeasti se siihen loppui. Sitä ennen vittuiltiin oikein kunnolla.

  Somea ei ollut, vaan suora toiminta. Nyt kaikenmaailman kerberosit piilottavat naamansa nimikerkkien taakse ja vittuilevat peloissaan rohkeina muka ollakseen.

  Tässäkin alustuksessa on rohkeita ukkoja omalla naamallaan.

 3. Paitsi Heikki ei ole rohkea.
  Niin kauan kun henkilötiedot ei ole varmistettuja, kaikki on nimimerkkejä.

 4. Näin jaetaan laittomasti LAINSÄÄDÄNTÖVALTAA PERUSTUSLAIN VASTAISESTI YKSTYISELLE SÄÄTIÖLLE mm. siitä, mitä se ”vihapuhe” on ja mitä ei. Yhden ”vihapuhe” on toisen ”sanapaussankaruutta” (kuten yhden terroristi on toisen vapaustaistelija, infosotakoneisto karttaa kuitenkin visusti kansinvälisen oikeuden määrittelemiä termejä ja käyttää näitä ympäripyöreitä sanoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *