Miksi joku on köyhä

Paljon kuulee väitettävän että ihminen on köyhä joko omasta syystään
tai sitten siksi että yhteiskunnan tuki on riittämätön. Aikani kuluksi ryhdyin listaamaan syitä köyhyyteen, ainakin tällaisia juolahti mieleeni.

– riittämätön tuki yhteiskunnan taholta
– laiskuus
– aloitekyvyttömyys
– peliriippuvuus
– tupakka ja alkoholi
– kalliit harrastukset (vanhempien ja/tai lasten)
– aikaisemmin tapahtunut ylivelkaantuminen
– työttömyys
– sairaudet
– huonoksi jäänyt koulupohja
– köyhyys (eläminen yhteiskunnan tuilla) on oma harkittu valinta
– pieleen mennyt oma yritys
– se että asumisen kustannukset nousevat paljon nopeammin kuin käytettävissä oleva raha
– omien aikuisten lasten (liika) tukeminen

Mahtaisitko keksiä muita syitä tai eikö muka joku luettelemistani syistä ole ainakin osasyy ihmisen köyhyyteen?

15 vastausta artikkeliin “Miksi joku on köyhä”

 1. Miksi joku on rikas?

  Periaatteessa kaksi syytä:
  – syntyminen rikkaaseen perheeseen ja perintö
  – oma työ ja ponnistelu, ahkeruus ja ideat

  1. tähän voidaan liittää myös ahneus ja toisten riisto; onko se sitten kunnianhimoa ? Ja voidaan liittää myös porsaanreikien hyödyntäminen mm. verojen maksun pienentämiseen. Onko se sitten sitä ahkeruutta ? Nimittäin se on todettu että työnteolla ei rikastu

 2. Multa meni rahamiehen maine, silloin kun pennit poistettiin käytöstä.

  No, vakavasti puhuen jos lisätään tuohon asunnottomuus, niin se on monessa tapauksessa niin, että on jättänyt vuokria maksamatta, tai elänyt muutoin sääntöjä rikkomalla siten että on saanut häädön tai häätöjä.

 3. Köyhyyttä on moneksi.
  Lapsena omavaraistaloudessa eikä meillä ollut rahaa, mutta elimme henkisesti rikasta elämää josta on riittänyt eväitä loppuiäksi vaikka olen köyhä jos rahalla tai omaisuudella mitataan.
  Miksi ylenkuluttaisimme maailman varallisuutta?

 4. Minulla on samansuuntaisia ajatuksia kuin Mäkelällä. Materialistinen köyhyys on nyt focuksessa, vähemmän ollaan huolissaan henkisestä köyhyydestä vaikka syytä olisi. Onhan niin että ei rikkaankaan elämä kovin kadehdittavaa ole jos henkinen köyhyys leimaa arkeansa. Ja taas köyhä jos on henkisesti rikas saattaa hyvinkin viettää aivan hienoa elämää

 5. Eiköhän tuon köyhyyden takana paljastune myöskin nuo vanhempien kustantamat kalliit harrastukset (pakko kun muillakin on), merkittävä syy todellakin saattaa olla vanhempien liiallinen holhoaminen. Nuori ei ehkä haluakkaan itsenäistyä.
  Opinnot jätetään puolitiehen ja sitten ihmetellään kun ei saa töitä.
  Aina ei vanhempien varallisuus/varattomuus, sekään riitä syyksi; osa nuorista pärjää taustoista huolimatta, osa yksinkertaisesti ei. Aloitekyvyttömyyskin on usein syy köyhyyteen; otetaan ja vaaditaan vastikkeettomia etuja yhteiskunnalta.

 6. On muuten hienoa elää niin ettei ole velkaa mihinkään suuntaan rikas en ole mutta omilla tulen toimeen ja se on tässä parasta .
  Jos olen jonkun mielestä velkaa niin olen minä sellasta velkaa jonka muut ovat tehneet valtio ja kuntapuolella .
  Niihin en tosin voi enkä kykene sanoon yhtään mitään niitä tehdään silti eikä sitä minulta kysytä .
  Toisaalta ei tarvisekkaan niitä voi voi olla, itse tekemää velkaa ei ole centtiäkään terv tepivaari

 7. IIro Viinasen ja Esko Ahon hallituksen toimenpiteet ajaa koko Suomi köyhyyteen 90- luvun alussa ja tuottaa 500 000 työtöntä ja kymmenet tuhannet yrittäjät ja pankit konkurssiin ja roskapankit tilalle.
  Ja laineet lyövät vielä tähän päivään saakka.

 8. Köyhyys ja syrjäytyminen kulkee useimmiten käsikädessä. Syrjäytyä voi monesta syystä. Viimeaikojen juttujen perusteella mm- huume- ja päihderiippuvaiset ovat syrjäytyneitä ja köyhiäkin. Se on sairaus jonka alkuvalinnan toki henkilö on yksin tehnyt ja sitten sitä muut käyttävät hyväksi.
  Koulutuspolitiikka ja tämä säästöpolitiikka tulee luomaan lisää köyhyyttä syrjaytymisen jatkeena. Se näkyy viiveellä niinkuin edellinenkin tehty lama näkyy vieläkin yhteiskunnassa.
  Samoin se että ihminen jolla on jotain erityistarpeita ei ole enää mitään, ei työllisty juurikaan mihinkään….mitä siis edessä `

 9. Rahallinen köyhyys on pääsääntöisesti periytyvää.
  Äkkirikastuminen vaikka ihannoidaan on aina jollakin oveluudella toiselta pois otettua.

 10. Sadat tuhannet suomalaiset lottoavat viikottain haaveillessaan äkkirikastumisesta, mikä oveluus sinäkin lie ja keneltä on pois.

  On totta että vanhempien rahallinen köyhyys ilmenee köyhyytenä myöhemmin lapsissa. Mikähän olisi se keino jolla vanhemmat saataisiin ymmärtämään motivoida lapsiaan rikkaampaan elämään.
  Olikohan se ennen yleisempää että vähävaraiset vanhemmat tinkivät ja nipistelivät omasta elämästään saattaakseen lapsiaan opin teille. Ainakin tällaisia tarinoita kuulee paljon. Onko nykypäivän köyhä vanhempi kuitenkin niin paljon paremmassa asemassa taloudellisesti kuin ennen että jotenkin on sokea rohkaisemaan lapsiaan hankkimaan edellytyksiä rahakkaampiin ammatteihin.

 11. Joku varmaan sitten on rikas ja keskiverto jotain siitä väliltä. Siis kaikki hyvin, vai.

 12. Kun muutin Helsingistä tänne Tammelaan; selkeästi elintaso laski mutta paljon enemmän elämän laatu nousi. Yhtälö ei varmaan kaikille aukene…mutta. Rikas en ollut Helsigissäkään, pärjäsin. Täällä Tammelassa tuntui aluksi siltä, että rahavarat hupenevat; sitten piti istahtaa ajattelemaan, mitä tein, miten tein; oli analyysin hetki. Muutin elämän- ja elämisen tapoja ja asiat alkoivat selkiytyä. Kun huomasin mahdollisuuteni monissakin asioissa; välttää turhaa kulutusta, hankitaan mitä tarvitaan jos rahaa on, tai sitten ei hankita, jos rahavarat näyttävät niukilta.
  Eräänlaisen ”luontaistalouden” oppii sydänmaaseudulla, ehkä helpostikkin.
  Moni katselee elämisen tilojamme ja tapojamme ja ajattelee vuoren varmasti; noilla varmaan on rahasta puutetta = yhtä kuin köyhiä. Ei haittaa, entäs sitten; elämisen tasomme mukaan olemme rikkaita.
  Rikkaus ja köyhyys voi olla hyvinkin vaikeata ja yksiselitteisesti määritellä.

 13. Eihän tässä(kään) yhteiskunnassa juuri työllä rikastu, kepulikonstit ne olla pitää tai sitten se lottovoitto. Jos käy työssä ja on edes keskipalkkainen niin kyllä sillä elää, ei suureellisesti mutta elää. Rikkaus syntyy niin monista asioista. Jos on paljon rahaa ei todellisia ystäviä paljon ole, elämä on yhtä pätemistä. ollaan vaan vissiin totuttu liian hyvään ja ennenkaikkea velalla elämiseen ja kuluttamiseen.
  Asunto on se mihin jokaisella tulisi olla oikeus ja mahdollisuus. sitä ei todellakaan ole. Ihmisarvo on eräs rikkauden elementti, sitäkään ei kaikilla ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *