Yksityinen monopoli

 

 

 

 

 

 

 

Valinnanvapaus, tuo ihanuus, on vihdoin koittamassa maakuntahallinnon myötä vasemmistolaisen julkisen sektorin pakkovallan jälkeen, kiitos ja kumarrus kokoomuksen sitkeydelle. Ettei ole ollut valinnanvapautta, miten ihmeessä suomalaiset ovat selvinneet hengissä? Ennen kaikkea, voi niitä yksityisiä lääkäriasemia ja terveyspalveluiden tuottajia, kun ovat joutuneet kitumaan vain rikkaiden ja hyväosaisten käyntien varassa, miljardien lipuessa ohi, massojen täyttäessä julkisten palveluiden odotustilat.

 

Mikäs hätä meillä Parkanon – Kihniön talousalueella on. Pitkän julkisen sektorin korpivaelluksen jälkeen, on meille vihdoin koittanut onnen aika – hieno ja mahtava valinnanvapaus. Kuten tiedämme sosiaali – ja terveyspalvelumme tuottaa Kolmostien terveys Oy, jonka suuromistaja on Pihlajalinna konserni.

 

Paikallislehdestä saimme lukea kuinka Parkanoon on avattu uusi lääkäriasema, ah sitä valinnanvapauden riemua, nyt on mistä valita. Uuden lääkäriaseman perusti Pihlajalinna konserni. Voiko ihminen enempää toivoa terveyspalveluilta, saa valita käyttääkö Pihlajalinnan omistavaa Kolmostien terveyden palveluita vai Pihlajalinnan lääkäriaseman palveluita.

 

Valitettavasti emme voi leuhkia olevamme edelläkävijöitä. Mänttä – Vilppula ennätti tehdä saman jo aiemmin. Sosiaali ja terveyspalvelut hoitaa Pihlajalinna, josta taas ohjataan esim. työterveydenhuoltoa Pihlajalinnan lääkäriasemalle. Kyllä valinnanvapaus on saanut ihmeitä aikaan ja mitä tulee aikaansaamaan jos maakuntahallinto pyörähtää käyntiin.

 

Markkinauskovaisilla ja rehelliseen kilpailuun luottavilla on vahva usko, että vajaan 10 000 talousalueella toimivan Kolmostien terveyden ja Pihlajalinnan rinnalle perustetaan uusia lääkäriasemia kuin sieniä sateella. Attendo, Terveystalo, Mehiläinen ja mitä heitä onkaan, rientävät maltaita maksavine lääkäriasemineen tuomaan valinnanvapauden ilosanomaa Parkanon ja Kihniön terveyspalveluiden käyttäjille. Vai onko yksi toimija luonut määrätietoisella toiminnalla alueellemme monopolin johon ei muiden palveluntuottajien kannata tulla kilpailemaan. Hetkinen, missä paikka julkisen sektorin toiminnalle?? Jokainen voi sitä miettiä tykönään – valinnanvapauden kiemuroita ihmetellessään.

 

7 vastausta artikkeliin “Yksityinen monopoli”

 1. Yksityinen on monopoli ja jos kaksi yksityistä sopii hinnoista se on kartelli.
  Kohta ollaan Amerikan mallissa eli et pääse edes luukulta eteenpäin ellei ole millä maksat – se on valinnanvapautta.

 2. HTiainen: Ettei ole ollut valinnanvapautta, miten ihmeessä suomalaiset ovat selvinneet hengissä? Ennen kaikkea, voi niitä yksityisiä lääkäriasemia ja terveyspalveluiden tuottajia, kun ovat joutuneet kitumaan vain rikkaiden ja hyväosaisten käyntien varassa

  Ihan hyvin on hengissä pysytty ilman valinnanvapauttakin, toki kovin eriarvoisesti ja kivuissa ja säryissä kitkutellen. Varakkailla ja työterveyssairaanhoidon parissa olevilla ei huolen häivää. Sitkeästi jonottamalla ja rauhallisesti odottelemalla köyhempi väki on hoidon terveyskeskuksissa saanut.

  Vähän tekisi mieleni tuota Htiaisen väittämää oikaista että yksityset terveyspalvelujen tuottajat olisivat olleet vain rikkaiden käyntien varassa. Kyllä minä ainakin tunnen itseni lisäksi paljon ihmisiä jotka tinkivät muista elämisen kustannuksista päästäkseen kohtuullisessa ajassa vaivojaan hoidattamaan yksityisiin paveluihin.

  Jos tulee valinnanvapautta toivon että se rakennetaan niin että toteutuu kilpailu, muuten olemme yhteiskunnan rakennelmien tehottomuudessa tai yritysmaailman rosmouksen kohteena.

 3. On liene kuitenkin vapaus olla menemättä Pihlajalinnan palveluihin?

  Itse asiassa Suomessa voitaisiin elinluovutuskortin lisäksi ottaa käyttöön kortti, jossa henkilö voisi kieltäytyä yksityisen palvelutuottajan sosiaali ja terveyspalveluista.

  1. Ihmisten terveydellä rahastaminen ei saa olla kaupan, piste.
   Mika
   Mihin menet Parkano Kihniö akselilla? Juu, Virroille Attendon asiakkaaksi vai johonkin kauemmas ja köyhä kävellen vai?

 4. Täällä hiukan etelämmässä häärää Attendo rakentamalla vähän joka kuntaan palvelutaloja. Niitä varmaan tarvitaankin jo olemassa olevien rinnalle.

  Miten vaan mahtaa käydä julkisen puolen ”paras” hankkeen mukaan tehdyn terveyden huollon ja toimivan terveyskeskuksen, sekä vuodeosaston.

 5. Minulla on ollut valinnanvapaus nykyjärjestelmässä, eli rahalla on päässyt. Ja valinnanvapaus toimii myös ns terkkarissa sillä ellei siellä ole tarvittavaa apua, niin saa lähetteen jolla voi valita spesiaalivaihtoehdon. Mikä siis muuttuu – ehkäpä muuttuu se ensikäynnin hinta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *