Sharia laki ja Eurooppa

Sharia -laki ja Eurooppa

Pohjoismainen hyvinvointivaltio Tanska – Ruotsissa samaa ongelmaa – on vaikeuksissa koraanikoulujen kanssa, koska niissä opetetaan ankaraa sharia -lakia. Sama ilmiö on Ranskassa ja Saksassa joissa muslimiväestön osuus on kaiken aikaa kasvanut. Integraatioyrityksistä huolimatta maahan muuttavat muslimit muodostavat oman tiukan yhteisönsä erottautuen siten ”vääräuskoisista”. Tanskalaisessa dokumentissa salaa kuvatut keskustelut osoittavat, että näin muslimijohtajat ja heidän seuraajansa nimittävät eurooppalaisia. Sen ei sinänsä pitäisi olla mikään uutinen, koska se on aina ollut yleinen käsitys islamissa. ”Suvaitsevaisten” eurooppalaisten, myös poliittisten päättäjien on vain ollut liian vaikea hyväksyä sinänsä selvää asiaa. Tämä näkyy meidänkin maamme mediassa ja keskustelussa. Monet imaamit ja uskontojohtajat haluavat eristää muslimit omaksi ryhmäkseen valtion sisällä. Viranomaisten on vaikea puuttua asiaan. Mutta voiko maassa olla eri lait eri kansanryhmillä?

Tanskassa Fatma ja Mohammed kuvasivat salaa moskeijoissa tehden paljastavan dokumentin aiheesta. (Ulkolinja, Sharialakia Tanskassa, YLE TV1, 09.02.2017 klo 22.00, alkuperäisnimi Behind the Veil of the Mosques). Mm. naisiin kohdistuva väkivalta ja moniavioisuus ovat hyväksyttäviä sharialain mukaan. Salaa kuvattu materiaali näyttää, miten moskeijoissa eletään islamilaisen lain mukaan, Tanskan laeista tai integraatiotavoitteista piittaamatta. Dokumentti valottaa myös sitä, miksi maahanmuuttajien sopeutuminen tanskalaiseen yhteiskuntaan on kangerrellut vuosikymmenien ajan. Dokumentin tekijät esiintyivät nuorena avioparina, joka tarvitsee tukea ja apua. He vierailivat Tanskan kahdeksassa suurimmassa moskeijassa.

Suurin osa paikoista tunnetaan julkisuudessa maltillisina yhteisöinä, mutta kuvattu materiaali paljastaa aivan toisen todellisuuden. Pelataan kaksin kasvoin: toinen ulospäin viranomaisiin ja ulkopuolisiin  sekä toinen koskien omaa väkeä. Imaamit ja uskontojohtajat mm. neuvovat välttämään ongelmien sattuessa kääntymistä  tanskalaisten viranomaisten puoleen. Moniavioisuus on hyväksyttävää ja aviomiehellä voi olla useampia vaimoja. Imaami Abu Bilal Ismail opettaa, että aviorikoksen tehnyt nainen pitää kivittää kuoliaaksi. Muslimin tappanut henkilö tulee myös tappaa samoin kuin islamin uskonnon hylännyt henkilö. Imaami on myös rukoillut Allahia ”tuhoamaan sionistijuutalaiset”. Vuonna 2015 Grimhoj moskeijan puheenjohtaja Oussama El-Saadi ilmaisi tukevansa ISIS -terroristeja ja että he haluavat ”islamilaisen valtion koko maailmaan”. Dokumentissa yksi imaami toteaakin, että ”maailman valloitus on jo alkanut”.

Suomessa ei vielä olla Tanskan ja Ruotsin tilanteessa mutta ei ole uskottavaa, etteikö meilläkin olisi sharia -lain kannattajia. Tanskassa tehty tutkimus vuonna 2015 osoitti, että 40% maan muslimeista haluaisi Tanskan lakien perustuvan Koraaniin. Määrä saattaa olla suurempi sillä 77% uskoi Koraanin kirjaimelliseen totuuteen. Prosenttiluvut osoittivat, että islamin kannatus oli vain noussut edeltävien 10 vuoden aikana. Monet entiset muslimit Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat jo pitkään varoittaneet muslimien eristäytymisen seurauksista ja siitä, kuinka imaamien johtama muslimiyhteisö suhtautuu ”vääräuskoisiin”. Länsimaiseen yhteiskuntaan sopeuttaminen on toteutunut huonosti.

Mediakaan ei ainakaan Suomessa ole aivan ”hereillä”. Kiitämme YLEä myöhäisiltaan sijoitetun tärkeän tanskalaisen dokumentin näyttämisestä (kellonajasta huolimatta). Silti emme voi ojentaa vain ruusuja vaan vähän risujakin. Esimerkki on YLEn uutisointi verkkosivulla 21.2.2017 koskien mellakointia Tukholman Rinkebyn kaupunginosassa. Ylen uutisointi sanoo mm.: ”Rinkebyn lähiö on melko levotonta seutua ja tunnettu väkivaltaisuuksistaan” mutta ei puhu mitään kiihkoislamistien miehittämästä kaupunginosasta. Lähiö ei ole vain ”melko” levotonta, vaan monen ruotsalaisen viranomaisenkin painajainen. Ruotsalaislehti Dagbladetin mukaan poliisipartio ei etenkään illalla mene Rinkebyn lähiöön ilman vahvistuksia. Lisäksi se ei ole ainoa muslimienemmistöinen lähiö Ruotsissa, jossa on suuria ongelmia. Suomessa ei ole vastaavaa ilmiötä, kuten näillä alueilla mm. tuhansia autojen polttamisia vuosittain.

Kaupunginosassa vierailleita toimittajia on kivitetty ja pahoinpidelty, mm. NRK:n Anders Magnus ja Australian 60-minutes -ohjelman toimittajia. Australialaiset totesivat olleensa Somaliassa, Syyriassa ja Irakissa mutta eivät koskaan ole kokeneet sellaista uhkaa kuin Ruotsissa! Toki muslimeissakin on niitä, jotka eivät haluaisi elää sharialain alla vaan integroitua muuhun yhteiskuntaan. Mutta perinne ja muslimiyhteisössä toimiva ihmisten erottelu ”oikea”- ja ”vääräuskoisiin” elää vahvana. Länsimaisissa demokratioissa rohkea ja faktoihin perustuva asioista puhuminen ja arviointi niiden oikeilla nimillä ja suoraan myös islamia koskien ei saisi johtaa toisten leimaamiseen.

Juhani Aitomaa

5 vastausta artikkeliin “Sharia laki ja Eurooppa”

  1. Tervetuloa vaan. Ja näinhän se on että pitäisi puhua suoraan asioista, kiihkottomasti ja ilman tarpeetonta leimaamista. Jos jossain yhteisössä on vallalla perinteitä jotka eivät yhteiskuntaan istu, on aiheellista mennä yhteisön kanssa keskustelemaan että mitäs asialle tehdään.

  2. Menepä keskustelemaan, niin pääset ruumiina takaisin pahimmassa tapauksessa.

  3. Esitin asian kuvaannollisesti enkä todellakaan ehdota, että tavallinen kansalainen sitä menisi tekemään.
    Tosin Ruotsissa jo tilanne on heidän itsensä mukaan n. 60 asuinalueella sellainen, ettei sinne viranomaisellakaan ole mitään asiaa selittelemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *