Olisiko tässä jotain ratkaisua?

https://www.aamulehti.fi/uutiset/lempaalassa-oppilaat-ratkaisevat-riidat-sovittelemalla-uusi-sopu-malli-kayttoon-kouluissa-200452758/

”Sopu-malli perustuu sovitteluun. Rangaistuksen sijaan oppilaat osallistuvat itse tilanteen selvittämiseen. Oppilaat kertovat oppineensa sovittelun kautta erityisesti vuorovaikutus- ja empatiataitoja.”

Mitenkähän tällainen saataisiin levitetyksi kaikkiin kouluihin?

Valitettavasti se lienee kiinni rehtoreiden ja opettajien halusta ja kyvystä ymmärtää asia ja soveltaa sitä.

Saattaisi vain ajanolooon vähentää tuota asiatonta riitelyä ja riidanhaastamista.

2 vastausta artikkeliin “Olisiko tässä jotain ratkaisua?”

  1. Ihan asiallinen idea, mutta on hieman varottava suoraan yhden mallin kopioimista kaikkialle. Tällä hetkellähän koulujen malli on se, että valtio ostaa joltain ”hyvän”tekeväisyysjärjestöltä koulukiusaamisen vastaisia kampanjoita. Järjestöt sitten menevät koulusta kouluun, pistävät julisteensa ja kertovat opettajille miten asiat pitää tehdä. Jos opettajat tekevät eri tavoin, heitä voidaan rangaista.

    Kiusaamisen vastainen työ on lopulta ihmisten työtä. Erilaiset opettajat, erilaiset oppilaat, erilainen ympäristö. Yksi malli ei toimi kaikille, mutta kieltämättä hyvistä malleista kannattaisi ottaa oppia.

    Myös silloin kun ne hyvät mallit eivät tule suuria palkkioita nauttivilta mukahyväntekijöiltä.

  2. Pahimmillaan olen pienessä kunnassa nähnyt palkittavan hymytyttöpatsaalla tytön joka kuulteni herjasi toista gorillaksi eikä edes ensimmäistä kertaa……..on opettajia jotka kuulevat mitä haluavat ,,,,,on vanhempia jotka käyttäytyvät aivan samoin, sieltähän maailmasta ne mallit tulevat, kuinka ihmisistä ja varsinkin eri lähtökohdista olevista puhutaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *