Maanpuolustusta tärkeämpää tehtävää ei ole

Otsikko pätee tietysti valtioihin, eikä henkilöihin. Valtion tärkein tehtävä on huolehtia valtion ja kansan turvallisuudesta. Maanpuolustus on yksiselitteisesti valtion tehtävä. Rajavartiointi on myös valtion tehtävä, mutta pelkkä rajavartiointi ei riitä – tarvitaan välttämättä puolustusvoimat, ainakin kun geopoliittinen sijainti on se mikä Suomella on.

Tänään Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö oli vailla puolustusmäärärahojen korotusta – aivan aiheellisesti. Myöskin tänään Suomen puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg perusteli Hornettien korvaamista uusilla monitoimihävittäjillä sekä merivoimien neljän korvetin hankintaa.

Kommentoin Lindbergin puhetta seuraavasti:

Monitoimihävittäjien hankkiminen on ehdottoman välttämätöntä ja määrän pitää olla vähintään se 64 kpl, mutta mielellään enemmänkin.

Jos korvettiluokan aluksia olisi kahdeksan, niin ne voisivat yleensä myös suojata toisiaan. Se vähentäisi todennäköisyyttä että ne upotetaan. Neljä tarkoittaa että isolla alueella niitä on yleensä vain yksi. Siten sitä osastointia tullaan tarvitsemaan, ettei alusta upotettaisi heti kättelyssä. Itse pitäisin parempana että olisi suuri määrä pieniä nopeita ja ketteriä veneitä. Mutta enhän minä asialle mitään mahda.

Maavoimia ei taaskaan oikeastaan edes mainittu, mutta vain tehokkailla (suurilla) maavoimilla voidaan ottaa alueita haltuun ja pitää alueita hallussa. Mm. ballististen ohjusten torjuntakykyä ei ole, eikä sitä ole edes mainittu.

26 vastausta artikkeliin “Maanpuolustusta tärkeämpää tehtävää ei ole”

 1. Ohjukset yksi hyvä ja maavoimat joita voisi vahvistaa koko reservin toimintakunnon ajan tasalla pitämisellä. Miksi ei suojeluskunnan tapaan kodinturvakoulutusta kaikille?

  1. Suojeluskunnissa annetaan nimenomaan oikeaa sotilaskoulutusta ja harjoitellaan tavallista sodankäyntiä – ei mitään kotien turvaamista (esimerkiksi varkailta).

   Kun Viro vapautti itsensä Venäjän puoli vuosisataa kestäneestä brutaalista miehityksestä noin neljännesvuosisata sitten, niin Viroon perustettiin uudelleen Suojeluskunnat (Kaitseliit), joka on sotilasorganisaatio – mutta perustettiin myös ”kodinturva” (Kodukaitse), joka oli oikeastaan poliisiorganisaatio. Se Kodukaitse onneksi lakkautettiin kohtapuoliin.

   Tarvitaan oikeat poliisit, oikeat suojeluskuntalaiset ja oikea puolustusvoimat. Ei mitään kummallisia kodinturvaajia.

 2. Maanpuolustus pitäisi olla selviö kaikille suomalaisille, mutta fundmentaalisesti ei maata puolusteta missään . terv tepivaari

 3. Ei liity suoraan asiaan, mutta minua harmittaa kun kadotin tunnuslevyni. Pidin kaulassani armeijasta päästyäni viime kesään asti. Juvan reissulla kaverini mökillä sen kesällä kadotin, eikä sitä löytynyt mistään.

  Saisiko jostain tilattua uuden?, tietääkö joku?

 4. Maallikkona kodinturvalla tarkoitan turvaa sotilaallista uhkaa vastaan ja siihen olisi oltava pienellä maalla kaikkien kansalaistemme koulutus ja tarvikevalmius hajautetusti niin ettei maata valloiteta kovin helpolla.

  1. Niilo, tuosta olen melkein samaa mieltä. Melkein siksi että mielenvikaisille, juopoille eikä rikollisille ei voi antaa asetta. Suojeluskuntien jäseneksi hyväksytyille kyllä.

   Esimerkiksi Virossa suojeluskuntalainen saa aseen ja patruunat kotiinsa vasta osallistuttuaan menestyksellisesti koulutuksiin ja harjoituksiin, jotta nähdään mikä hän oikein on.

 5. Ruotsissa oli aikanaan ”hemvärn”, jonka jäsenillä oli kotonaan kp tai rynnäri patruunoineen.
  Sama kaveri ei saanut ostaa puoliautomaattista metsästyskivääriä liian vaarallisena…

  1. Juha, kyllä siellä Ruotsissa on teoriassa edelleen Hemvärnet, mutta sekin taitaa olla ainakin osittain ”kuohittu”. Niillä oli aikoinaan asevarastoina teräsbetonisia kuutioita. Niitä teräsbetonisia kuutioita sitten vedettiin mm. Viroon kun Ruotsi ajoi maanpuolustuksensa alas ihan perusteellisesti neukkulan romahdettua.

 6. Pekka Suuronen kirjoitti aikoinaan ERÄ-lehteen että puoliautomaatin oikeampi nimitys on itselataava.

  1. Timo, virallinen nimitys taitaa nykyään olla itselataava kertatuliase.

   Kaikkea ne byrokraatit keksii.

   Vanhoina hyvinä aikoina oli nimitykset sarjatuliase ja puoliautomaatti. Minusta ne olivat hyviä termejä.

   Ajatelkaa nyt ihan maalaisjärjellä – itselataava tuo mieleen aseen joka lataa ihan itse itsensä – siihen ei tarvita ihmistä. Aikuisten oikeasti se ”itselataava” pitää kuitenkin ladata ihmisen toimesta.

 7. No jos sitä ei lataa kukan ei se myöskään kyllä laula kun ne patit joita lippaassa on .
  Sitten hiljenee aivan varmaan terv tepivaari

 8. Juhani se mieli voi järkkyä sen jälkeen kun se on todettu hyväksi kuten tuo jenkkilän viimeinen ampuma tapaus osoitti terv tepivaari

  1. Teuvo, Suojeluskunnat ovat hyvä asia siinäkin – jos ei ole aktiivisesti mukana toiminnassa ja näytä olevansa joka suhteessa kunnossa niin ase otetaan pois ja potkitaan pihalle Suojeluskunnasta.

 9. Tuntolevyä vois kysellä armeijan vaikka oma alueen sotilas piiristä luulen että sen vois saada sieltäkin . terv tepivaari

 10. No mikä se nyt on joka järjestää esim kutsunnat eiköhän sieltäkin vois kysellä varmaan saa ainakin tiedon mistä vois saada hukkuneen tilalle uuden .
  En enää itse näitä seuraa muuta kun eräiden sukulais poikien pörräämistä taivaalla tässä Tampereen seudulla . terv tepivaari

 11. Mutta itse blokiin maanpuolustus on kyllä jokaisen asia suomessa siihen ei kelpaa mulle vastaus en viitsi mennä armeijaan terv tepivaari

 12. Sodan jälkeen kotonani oli kolme asetta ja kaksi niistä roikkui olohuoneen seinällä panokset oli kaapissa ylähyllyllä lasten ulottumattomissa. 15 v täytettyäni sain metsästysaseen kantoluvan vanhempieni suostumuksella. Sama käytäntö oli lähes joka talossa. –

 13. Kyllä ne vähemmän sairaatkin kotirintamalla kykenee vaikka ei muuta niin ruista niittään ja sekin on sodan aikoina tärkeää hommaa ja isänmaallista työtä .
  Aina aseita on maalla varsinkin ne ovat aivan metsästys aseita mutta kaatuu niistä tupaan tunkeutujatkin .terv tepivaari

 14. Suomessa toteutettiin puolustusvoimauudistus, silloin tehtiin aivan perustavanlaatuisia muutoksia eikä suinkaan vain vaihdettu nimiä.

  Ennenvanhaan maanpuolustusalueet olivat vastuussa oman alueensa puolustuksesta – niitä ei enää ole millään nimellä. Sotilaspiireillä oli aivan eri tehtävät kuin nykyisillä aluetoimistoilla. Aluetoimisto on tosiaankin nimensä mukaisesti vain toimisto.

 15. Onko niissä aluetoimistoissa sellasta henkilökuntaa joka ei tiedä mistä vois saada hukkuneen tuntolevyn tilalle uuden .
  Jos noin pientä asiaa ei tedetä siellä on väärä henkilöstö terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *