Suomen Vapaussota Venäjää vastaan

Venäjä oli tunnustavinaan Suomen itsenäisyyden, mutta ei vetänyt miehitysjoukkojaan Suomesta. Päinvastoin Venäjä yllytti osan suomalaisista punaisista nousemaan aseelliseen kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua Eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan. Venäjä aseisti kapinalliset hampaisiin saakka tai enemmänkin.

Suomen poliittinen johto perusti Suomelle armeijan ja nimitti sen ylipäälliköksi kenraali Mannerheimin.

Suomen Vapaussota Venäjää vastaan alkoi kun Suomen armeija alkoi riisumaan Venäjän miehitysjoukkoja aseista 28.1.1918. Kun osa suomalaisista punaisista aloitti samana päivänä kapinan Suomen vapailla vaaleilla valittua Eduskuntaa vastaan ja kansanedustajat joutuivat piileskelemään kuka missäkin tai pakenemaan punaisten hallussa olevilta alueilta, niin Eduskunta ei voinut todeta Suomen olevan sodassa Venäjää vastaan ennen kuin vasta toukokuussa 1918 päästessään jälleen kokoontumaan normaalisti.

Suomen armeija vapautti Suomen alueet venäläisitä miehitysjoukoista ja kukisti kapinan kenraali Mannerheimin johdolla. Suomen hallitus oli pyytänyt Saksalta apua ja Saksa lähetti kenraali Mannerheimin alaisuuteen yhden divisioonan Hangon kautta Helsingin hujakoille ja yhden prikaatin Loviisaan.

Vapaussodan voitonparaati pidettiin 16.5.1918 Helsingissä.

Suomen Vapaussota Venäjää vastaan päättyi pitkien ja vaikeitten rauhanneuvottelujen jälkeen rauhansopimukseen Tartossa 14.10.1920.

12 vastausta artikkeliin “Suomen Vapaussota Venäjää vastaan”

 1. Suosittelen huomioimaan että:

  1. Minä kirjoitan omalla oikealla nimelläni ja omalla oikealla tunnistettavalla kasvokuvallani.

  2. Artikkeleissani joihin annan viitteet on väitteilleni todisteet pitkin suorin lainauksin luotettavista lähteistä ja tarkat lähdeviitteet niihin lähteisiin.

  3. Esimerkiksi suomenkielinen wiki ei ole luotettava lähde tällaisissa asioissa. Siellä mellastavat anonyymit punikit valehtelevat ja deletoivat tosiasioita.

  4. ”Koivula” kirjoittaa väärällä nimellä valheita historiasta. Minun mielestäni väärällä nimellä kirjoittavat pitäisi lempata foorumilta. Venäjän juoksupoikia ja Pietarin trollitehtaan palkallisia trolleja on mediassamme aivan tarpeeksi muutenkin.

 2. Kyllä se oli nimenomaan Vapaussota. Kaikki muut nimet siitä ovat enemmän tai vähemmän vääriä. Vapaussota ryssiä ja niiden kätyreitä punikkeja vastaan. Ikävä sota kaikenkaikkiaan, mutta se oli käytävä ei siinä ollut vaihtoehtoja.

 3. Juha, sodan nimelläkin on suuri merkitys – mutta surkeinta on että ryssien agentit ja mielistelijät yrittävät kiistää historiallisen totuuden että vuonna 1918 sodittiin Vapaussota Suomen ja Venäjän välillä.

  1. Ei ole kaikki. Sieltä on poistettu ensimmäinen ja paras kirjoitussarja. Tosin se asia on kyllä muualla. Usarin blogit on infosotaa.

 4. Minä muuten kävin siellä puheenvuorossa ja molempien herrojen hengentuotteet kyllä löytyivät mutta molempien kohdalla myöskin osoittautui tuo Eemelin väite oikeaksi.
  Toisaalta, olihan se mielenkiintoista vaikkapa ensinmainitun osalta lukea näitä hengentuotteita ynnä kommentteja.

 5. ”Kyllä se on ihan oikee Koivula. Uudesta Suomesta pois heitetty kuten Putkinenkin.”

  Jos nyt annettaisiin sen olla, kuka kirjoittelee missäkin ja kuka on pois potkittu mistäkin.

  Ja Eemeli, toimiihan se sinun linkkisi, jos nyt oikeata katselin ja kokeilin.

Kommentoi