Aurinkoenergiasta.

Pitipä tähän aiheeseen palata kun kokemusta taas on kertynyt.

…– Tuotanto on suurempi silloin kun ilma on viileä, kunhan valoa riittää. Kun on viileätä ja paneeli tuulettuu hyvin, paneeli tuottaa auringon energiasta suuremman määrän sähköä. Viileä aurinkoinen päivä on siis oikein hyvä päivä, kertoo asiantuntija Milja Aarni valtionyhtiö Motivasta…..

….– Aurinkopaneeli tuottaa koko ajan pilviselläkin säällä, aina kun valoa saadaan. Pitkän päivän aikana valoa kertyy hyvin, toteaa Aarni.
Varsinainen aurinkokausi voi alkaa jo helmikuun lopulla, ja suurinta aurinkoenergian saanti on maaliskuusta lokakuun loppuun saakka. Vähän auringon energiaa saadaan kerättyä myös marraskuussa ja helmikuussa. Vain joulukuussa ja tammikuussa ei valoa ole riittävästi energiantuotantoon…..

Otteet tämän päivän tuoreesta uutisoinnista.

Vaikkakin näiden sivustojen asiantuntijoiden mukaan aurinkoenergiaa ei saada esim pilvisellä säällä; olisin taipuvainen kokemuksieni mukaisesti olemaan hiukkasen eri mieltä.

Olen nyt autoni ja kalastusveneeni järjestelmien kanssa pärjännyt kolmatta vuotta akuston ylläpitämiseksi; siis periaatteessa käyttöaika n 10 kk. Ei ole tarvinnut verkkovirtaan kytkeä.

https://yle.fi/uutiset/3-9793047

Uutisoinnin voi lukea ylläolevasta linkistä.

Yllä kuva mittaritaulusta 29.8.2017, täysin pilvistä ja kellonaika 18.20. Latausjännite, kuten kuvakin näyttää, 13,7 V.

O,5 A näyttää ja akkukapasiteetti 2/3 täydestä 320 AH.

 

34 vastausta artikkeliin “Aurinkoenergiasta.”

 1. ”aurinkokin paistaa vaikkei sitä näy” lauloi Martti Syrjä jo aikoinaan, totta kai pilivisellä säällä aurinkopaneeli tuottaa vaikkei tietenkään niin kuin varsinaisella paisteella.

  Tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaan, että joku tuottaa itselleen aurinkoenergiaa, miksi olisi?

  Aurinkoenergia vs. tuulivoima, aurinkoenergia on ehdottomasti parempi vaihtoehto monistakin eri syistä.

 2. Samoilla linjoilla Mika ollaan. Perusasia minulle on se, että kun esim kalastusveneelläni ajelen, ei ole melua ja energiakin riittää, miltei ”ilmainen”. sama autoni asunto-osaston kanssa, vaikka agregaattikin on, en ole tarvinnut, siis ei haittaa mahdollisille naapureille, eikä kustannuksia ostosähköstä.
  Aurinkosähkö on aivan oivallinen ratkaisu kun sähkö varastoidaan n 48h:n varalle.Veneessäni taas aurinko lataa vesilläolonkin ajan akkuja.
  Sanoisin; järjestelmäni on ihanteellinen. Veneessä sillä katetaan kulkusähkö ja kaikuluotain; koskaan ei ole energia kulunut edes lähellekkään loppua.

 3. Isossakin mittakaavassa aurinkoenergiaa puoltaa se, ettei sitä varten tarvitse raivata metsää, rakentaa huoltoteitä, valaa helvetillisiä betonijalkoja…

  Valmista asennettavaa pinta-alaa on pilvin pimein katoilla, eikä pilaa maisemaa, ei tuota melua, ei tapa lintuja…

  Kun se päivä tulee, että varastointi isossa mittakaavassa on mahdollista, aurinkoenergian merkitys nousee aivan eri luokkaan kuin mitä se on nyt.

  1. Lehtitaloista Kaleva rakensi painotalonsa katoille Suomen suurimman aurinkovoimalan – Oulussa siis. Se tuottaa noin 15 % painotalon tarvitsemasta energiasta.

   Ehdotukseeni Tampereen Energian kanssa on SVR hoksannut samanaikaisesti ottaa Liebeskindin viistoihin taloihoin aurinkopaneelit käyttöön tai, mistä se hoksaus tulikaan ?

 4. Niin, Mika, minähän olen alun perinkin puhunut sovelluksesta, soveltuvuudesta jne.
  Kunhan akkuteknologia/muu varastointi, saadaan kuntoon alkavat arvostelijatkin ilmeisesti hiljentyä.
  Jos Suomessa vain kaksi kuukautta on aurinkoenergian suhteen lähes 0, jos varastointi saadaan kuntoon, se olisi ja on huippusaavutus.
  Jossain Saharassa, yllätys yllätys, olosuhteet eivät olekkaan niin otolliset kuin näilläkin sivustoilla on väitetty.

 5. Höpinä siitä että tuo akku olisi jo keksitty ja käytössä on höperön höpsöä höpötystä.
  Toistaiseksi joudumme odottamaan sitä ratkaisevaa akkukeksintöä.
  Kumpa kesän tuotanto saataisiin talteen……
  😀

 6. Ei aurinkovoimassa mitään vikaa ole sinänsä. Ainakin osaltani kritisoin vain asiattomia subventioita. Lisäksi suhteellisuus on tarpeen: kunnes keksimme tavan säilöä energiaa tehokkaasti, aurinkoenergian ongelma Suomessa on että se tuottaa sähköä eniten silloin kun sitä vähiten tarvitaan.

 7. ”Turha verrata sitä perusvoimaan. Vielä sitä se ei ole.”
  Ei ole eikä heti edes tule, mutta jotkut vouhottavat silti sen autuutta suureen ääneen.

 8. Juhak; jos minua tarkoitat, en ole koskaan somessa ”huutanut”, lisäksi tapoihini ei kuulu vouhottaa missään asiassa.
  Kommenttisi, ettei aurinkosähköstä joskus tulisi perusvoimaa, on lähinnä huvittava; miten sen voit tulevaisuuden osalta noin varmasti tietää. Minä en ainakaan osaa sitä tietää mutta en olekkaan vertaisesi tekniikkanero.
  Mielestäni olen realistisesti ja kokemusperäisesti kertoillut omista laitteistoistani ja ne ovat jo nykyisellään toimivat.

 9. En tarkoittanut sinua Pohjola, vaan kommentoin Karjalaisen kommenttia, missä hän totesi, ettei aurinkosähköä voi verrata perusvoimaan.
  Siksi kommentissani oli lainaus Karjalaisen kommentista ihan viitteeksi…

 10. Juhak

  Miten niin ? Sanoin, että ”turhaa verrata sitä perusvoimaan, mitä se vielä ei ole” . Sitähän ei ole varmaan pitkiin aikoihin. Mitä he….. ä sinä saivartelet saivartelun puutteessasi.

  1. Lukisit joskus tekstini raivostumatta kirjoittajasta heti ensimmäiseksi.
   Olin asiasta kanssasi samaa mieltä, mutta Pohjola hermostui, koska kuvitteli kommenttini koskevan hänen pienpuuhasteluaan, millä ei ole mitään tekemistä valtakunnallisen sähköntuotannon ja siihen liittyvän aurinkipaneelipuuuhastelun kanssa

 11. Heikki ottaa nokkiinsa todella vähästä.
  Toisaalta kun H. kuvittelee olevansa niin ei ihmettele hermoilua.

 12. Tyhmille pitää vastata isolla kerää rautalankaa.

  Ette te kai kuvittele kuin mielikuvituksissanne, että väittäisin aurinkovoimaa perusvoimaksi ?

 13. Itse asiassa jos ollaan ihan perusteellisia niin aurinkovoima on perusvoima.

  Vai mitä olette mieltä?

 14. ”Itse asiassa jos ollaan ihan perusteellisia niin aurinkovoima on perusvoima.

  Vai mitä olette mieltä?”

  Varsin liki liippaa, ainakin täällä Telluksella sellaiselta tuntuu. Atomivoimaahan aurinkovoima on ja analyysissä voidaan edetä vielä syvemmällekin tutkimalla, mitä atomeissa tapahtuu.

  Sitten voidaan miettiä, mitä Suuressa Tuhnussa tapahtui, jotta ylipäätään jotakin energiaksi luonnehdittavaa tuli havaittavaksi.

 15. Näillä näkymin aurinkosähkö vaatii järjettömän kalliita rakenteita täällä Suomessa, koska vesivoimavarastoja ei ole. Akut maksavat ja akkuraaka-aineiden ja akkujen tuotanto saastuttaa.

  Aurinkosähkö vie perinteisiltä voimaloilta kannattavuuden niiden käyttöasteen alentuessa kolmena vuodenaikana. Se taas vaatii jättimäistä tukea verovaroista tuulisähkön tapaan.

  Tuulivoimalobbarit mielellään valehtelevat, ettei pienituloinen joudu maksamaan mitään tuulivoimasta, jos eivät maksa valtion tuloveroa. Arvonlisäveroa kuitenkin maksavat ja tuotteiden valmistuskustannuksetkin nousevat haitaten suomalaisten tuotteiden kilpailukykyä aiheuttaen työttömyyttä, pienituloisuutta ja kurjuuden lisääntymistä.

 16. No, tuota avaus käsitteli ja oli tarkoitus käsitellä aurinkosähkön pientuotantoa (ei mitään tukiaisia), ei tuulivoimatuotantoa. Siis nimenomaan pientuotantoa ja erilaisia yksityisiä sovelluksia.
  Lienen itse asiassa näillä sivustoilla yksi harvoista, ehkä jopa ainoa, joka puhuu kokemusperäisesti ko asiasta. Sitten on niitä, jotka asenteellisuuttaan vastustavat tämmöistä omatuotantoa, ilman mitään kokemuksia ja näyttääpä osin siltäkin, että perustiedotkin hieman hakusessa.

  1. Niillä on vielä enemmän tiedot hakusessa, jotka kannattavat aurinkosähkön suurtuotantoa ja ne ovat justiinsa samoja henkilöitä, jotka kannattavat tuulisähkön suurtuotantoa.

 17. No, kun niin väitetään, että aurinkovoima on persvoimaa- se voi olla sitä, koska se paistaa aina siihenkin Olkiluoto 3 :een, joka on pimeydessään elänyt 10 vuotta.
  Saivarrellaan sitten: aurinkovoima tulee olemaan käytännössä perusvoimaa siellä, missä sen siirto heti käyttöön onnistuu täydennettynä sillä, missä sen talteenotto ja varastonti onnistuu rittävällä teholla jatkuvasti ilman säätövoimaa.
  Siellä se mollottaa läpi vuorokauden aina koko vuorokauden paistaen eri maailmankolkissa.

 18. Voisitko Pohjola kertoa, kuka ja miten on vastustanut sinun omatuotantoasi?

  1. Tämmöisissä asioissa pitäydyn nimeämästä ketään henkilökohtaisesti, tai jakelemasta erilaisia laatusanoja kenestäkään henkilöstä.

 19. Taitaa Kalle muistella menneitä.
  Ainakaan tästä plokista ei sitä vastustusta löydy ??
  Taikka mikä on sitä vastustusta ??

 20. Saapa nähdä, minkälaiset ovat lupaukset Suomessa, kun toimituksia alkaa tulla.
  Veroedut lienevät kyseenalaisia ja pakkasenkestävyyttäkin toivoisin.
  Invertteriakun kuolettaminenkin maksanee aika monta vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *