RUF-briketti.

Tämmöinen brändi on alkanut jo parikin vuotta esiintyä Suomen polttopuumarkkinoilla. Vuosi pari sitten kokeilin, en oikein syttynyt ajatukselle.

Tässä loppukesästä ostin kuitenkin viidellä kympillä (kymmenen kiloa kiloa x 3, 10€) ko tuotetta ja aloin testaukset. Perehdyin tuohon palamisprosessiin; yksi briketti sivulleen, pieni rako, toinen lappeelleen ja sitten sytytys; syttymisen jälkeen lappeelleen briketti ja tuli; rauhallinen, räiskymätön, paloi näillä kolmella briketillä kaksi tuntia. Siis aivan riittävästi ruuanlaittoon.

Sitten piti kokeilla saunaan; sama metodi sytytyksessä, meni saunomisvalmiiksi 6kpl brikettejä. Siis aika hyvä tulos. Kuivalla koivuklapilla olisi ehkä hieman nopeammin saunan saanut lämpimäksi, vaan kun ei ole kiirettä.

Ko briketin lämpöarvo on n 15% parempi kuin koivuklapin. Päästöarvoja tutkailin ja totesin briketin todellakin vähäpäästöiseksi kun siinä ei ole koivuklapin tuohta ja kaarnaa. Tuhkaa tuli ällistyttävän vähän.

Edellä mainittu ei tarkoita sitä, että klapien teon lopettaisin…mutta ajattelemaan pisti.

Asuintiloissa siisti 10kg pakkaus , ei roskaa, rauhallinen palaminen;  saas nähdä mihin päädyn.

Kuitenkin Haapsalusta (Suomessa ei valmistajaa) tilasin kaksi tonnia brikettiä, tulivat pihaan nuo kaksi lavaa alle viikon sisään. Siis vaivatonta.

Niin ne nyt nuo brikettilavat tulivat hmm, hieman kyljelleen, en osannut korjata.

Kuitenkin kaksi tonnia brikettiä; luulisin pärjääväni ensi talven puuvarastonikin huomioiden.

Tuo RUF-briketti, sitä valmistetaan Liettuassa, Latviassa. Eestissä, Ukrainassa ja Venäjällä, kenties muullakin.

Yksi suomalainen firma kertoi valmistavansa ko tuotetta; kuitenkaan firmaa ei löytynyt YTJ-rekisteristä ja jäljet sitten päätyivät Haapsaluun.

Tuote on mielestäni aivan mainio, vähäpäästöinen, palaa rauhallisesti, kun esim saunan piippuun katson, vaikeata on savua havaita.

No, kun tuon satsauksen tein, sitten mennään näillä yli talven, jos vain koivuklapilla pahimmat ajat avittaisin.

 

18 vastausta artikkeliin “RUF-briketti.”

 1. Enpä taida tuollaiseen siirtyä.
  Koivua ja sekapuuta saan riittävästi ja pääosin ilmaiseksi, joten niillä pärjään loistavasti.

 2. Laskeppas Juhak; onko koivu ja sekapuu ilmaista? Minulla syntyy molempia mutta ilmaisia ne eivät ole. Polton helppous ja päästöttömyys pitänee ainakin jotenkin ottaa huomioon.
  Laskeskelin kerran; ajan mönkijällä metsään, kaadan harvennuspuut, kuljetan ne kotiin, valmistan polttopuiksi ja odottelen niiden kuivumista; siinä menee liki vuosi. Ei kulje mönkijä ilman bensaa, ei toimi moottori-/raivaussaha ilman bensaa, entä kaluston uusinnat; ei kestä moottorisaha ikuisesti, ei mönkijä, kyllä sille ”ilmaiselle” puullekkin hintaa tulee kunhan ymmärtää laskea.

 3. Kuten totesin, pääosin…
  Eivät nuo briketitkään ilmaiseksi tontille tule.

 4. Kaiketi avaukseen kirjoitin, että teen edelleenkin klapeja…tietenkin; tämä vain osittain kokeilun muodossa.
  Ilmaiseksi en tosin väittänyt puubrikettejäkään. Nämä briketit valmistetaan puuteollisuuden purusta ja muusta jäämästä puristamalla, siis mahdollisimman puhdas, ei sisällä liima-aineita vaan puristamalla puun omat ainekset liimaavat aineet muotoonsa.
  Pinokuivattu klapi muuten sisältää kosteutta aina 15-20%, briketti alle 10%. Näinollen; brikettikilo on selkeästi puukiloa parempi. Molempia pitäisi vertailla kg yksikkönä.

 5. Vielä sekin seikka briketti vs koivu-/sekaklapi. Näilläkin sivustoilla on saarnattu noista pienhiukkasista; pienien päästöjen vuoksi briketti on ihanteellinen mm taajama-alueille, klapi taas ei niinkään. Täällä syrjäseuduilla ei naapuri häiriinny, vaikka polttelisit mitä hyvänsä. Tuhkaa muuten tuosta RUF:sta tulee todella vähän, kokemuksiini perustuen.
  Briketti ja briketti ei suinkaan ole sama asia; moniss briketeissä käytetään erillisiä sidosaineita, RUF:ssa puun ligniinit toimivat sidosaineina.

 6. Ei ihan heti tulisi mieleeni alkaa polttaa varsinkaan ulkolaista tuontitavaraa. Tehdäänhän niitä Suomessakin, ainakin Vapo ja Versowood ja muutama muukin näyttää mainostavan pellettien ja brigettien myyntiä suht koht samoihin hintoihin.

  Onhan tuo reilu 600 euroa, jos oikein ymmärsin sentään jonkinlainen kustannus, joka ihan varmasti peittää minun polttoaine ym kulut. Olisi jopa typerää jättää metsään mätänemään ne, jotka väkisin syntyvät metsänhoidollisista töistä. Tietysti täytyy vielä laskea mukaan se hyöty, mikä syntyy oman kunnon säilyttämisestä. Sitä ei voi edes rahalla mitata, ei voi myöskään ennustaa, koska loppuu, saattaa tehdä sen piankin.

  Meillä palaa puita ainakin seitsemässä pesässä+ leivinuuni, joten palaahan niitä ja monenlaisia.

  Parhaillaankin on tuli verstaan alapolttopannussa valkea ja päivällä lisään toisen pesällisen. Ei niinkään pelkän lämmittämisen takia vielä, mutta samalla pysyy kosteus ulkopuolella.

 7. Kyllä vaan mutta mainostavat kotimaisena; nimike riippuu prässin logo-osasta mutta valmistusmaat samat kuin RUF:lla. Näin olen asian ymmärtänyt.
  Tuntuu nyt ehkä hieman vaikealta arvon kommentoijien suhtautua avaukseeni; en ole lopettanut polttopuun tekoa, en puiden keräilyä pikkutilaltani; tarkoitus olisi etsiä kustannustehokas systeemi, siisti, vähäpäästöinen ja aikaansaada tilaa muille töilleni.
  Mielenkiintoista sinällään, että kaikkeen uuteen suhtaudutaan epäillen ja torjuvasti. Sama kyllä pätee itseenikin mutta olen oppinut olemaan avoin uusille asioille ja ainakin harkitsemaan, josko olisi järkeä, ehkä?

 8. Ei se ole epäilyä ja torjumista, jos arvioidaan tosiasioita.
  Tuon briketin kilohinta on kova verrattuna kotimaiseen klapiin edes ostettuna ja vielä kovempi itse tehtyyn kustannuksetkin huomioon ottaen.
  Se on tosiasia, mikä ei muutu millään avoimmuudella tai edistysmielisyydellä.

 9. Se tuo briketin kilohinta on selkeästi ostoklapia halvempi. Se kun tuo briketti on pakattu kiloiksi mutta helppo se on muuntaa kiintokuutioiksi ja silloin koivuklapi häviää; puhumattakaan polttoarvosta ja hiukkaspäästöistä, tuhkasta jne.
  Kovin tuntuu vaikealta ymmärtää kokonaiskustannukset/polttoaine.
  Tottakait meillä poltetaan myöskin, kuten jo monesti sanoin, myöskin omaa puuta. Tämä kuuluu samoihin asioihin kuin aurinkosähkö/kokemukset, sama polttobriketti/kokemukset.
  On helppoa etsiä googlesta ns tietoa, paitsi pitäisi ennen väittämiään myöskin kokeilla. Tämän olen vuosien varrella kyllä oppinut. Niin kuin jo aiemmin kirjoittelin; ensikokeiluni eivät olleet kovinkaan innostavia mutta asiaan syvennyttyäni, tilanne hieman muuttui.
  Myöskin briketin ja ”oman puun” sekakäyttö on mahdollista; briketti antaa pitkään lämpöä/polttokilo, hyvä koivupuu tehostaa sitä.

 10. Tärkeä asia nostaa tunteita :D! Onko kukaan kokeillut EASYBRIKETTIÄ? Itse siirryin pelkästään siihen. Nyt myydään 13kg pahvisäkissä kiinniommeltuna. Helppo kantaa ja voi työntää leivinuuniin koko säkin. Talo lämpiää helposti ja edullisesti. Valmistetaan ymmärtääkseni Lieksassa tai Nurmeksessa. Siis kotimainen. Olen kyllä ajatellut kokeilla muitakin esim. tätä RUF-brikettiä ja sitten on se Bioklapi.
  Tein aiemmin polttopuun, sain raaka-aineen edullisesti, mutta tämä briketti vei voiton, kun polttopuut poltin loppuun. Ja päästöt ovat tosi pienet. Easybrikettiä meillä päin myy Prisma, josta olen hakenut omalla autolla ja peräkärrillä aina puoli lavaa kerrallaan. Yhdessä lavassa 89 säkkiä á 13kg = 1157kg. Kannattaa kokeilla!

 11. Enpä itsekkään enää klapeihin palaa.
  1000kg riittää talven lämmitykseen 1 takalla.
  +käytön helppous. Myös vaimo lämmittää näillä helposti.
  + siisteys.
  +työn vähyys. Ilmaisille klapeille tulee kymmeniä tunteja työtä + matkat ja polttoaineet.
  + takan lämpeneminen. Lämpenee tasalämpöisesti aina. -25 pakkasilla lämmitykseen menee 2h. Puuta saa poltella useita pesällisiä.
  +lämpöarvo ihan eriluokkaa klapeihin verrattuna.

 12. Hyvä kokemus briketeistä. siistiä ja helppoa. Nyt poltan pihasta kaadettua mäntyä ja kuusta pois. Voi sitä työtä ja roskaa ja pihkaa.jne. Olen poltellut monet talvet HOT-brikettejä., Uteman Oy, Himanka.

  Kunhan saan nuo roskapuut poltettua palaan taas takaisin brikettiin !

 13. Moi. Haapsalun firman nimi?
  Saako esim Lahteen toimitettuna muutaman lavan, ettei tarvitse ottaa kerralla koko rekallista?
  Briketit ovat tuttua tavaraa mutta ei niitäkään viitsi mistään ostella muutamaa pakettia joka viikko.

 14. Vanha keskustelu, vieläkö joku lukee?

  Minulla ei ole vielä mitään kokemusta brikettien käytöstä, harkitsen käyttöä varaavassa takassa. Miten näitä brikettejä tulee säilyttää? Vaatiiko ihan kuivan ja lämpimän sisätilan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *